-
1. Data: 2009-05-15 04:12:57
Temat: Bentonit
Od: "Marcin" <m...@p...fm>
Witam!
Wiem, że to nie grupa do tego tematu, ale nie potrafię znaleźć odpowiedniej,
a przypuszczam, że wielu Grupowiczów robi winka :)
Mam pytanie odnośnie bentonitu (klarowin). Czy po zaaplikowaniu go do wina
działa on w winie tylko w sposób fizyczny, tzn. nie zachodzą żadne reakcje
chemiczne? Z tego co wiem ma on przyciągać cząstki powodujące zamętnienie
wina i opaść jako osad na dnie butli.
Wino moje nie jest napędzane żadną chemią, a chciałbym je sklarować (w nie
chemiczny sposób) -stąd moje pytanie.
Pozdrawiam! Marcin
-
2. Data: 2009-05-15 06:29:58
Temat: Re: Bentonit
Od: Krzemo <p...@g...com>
On 15 Maj, 06:12, "Marcin" <m...@p...fm> wrote:
> Witam!
>
> Wiem, że to nie grupa do tego tematu, ale nie potrafię znaleźć odpowiedniej,
> a przypuszczam, że wielu Grupowiczów robi winka :)
> Mam pytanie odnośnie bentonitu (klarowin). Czy po zaaplikowaniu go do wina
> działa on w winie tylko w sposób fizyczny, tzn. nie zachodzą żadne reakcje
> chemiczne? Z tego co wiem ma on przyciągać cząstki powodujące zamętnienie
> wina i opaść jako osad na dnie butli.
> Wino moje nie jest napędzane żadną chemią, a chciałbym je sklarować (w nie
> chemiczny sposób) -stąd moje pytanie.
>
Niestety każda taka operacja zmienia bezpowrotnie smak wina. Takie
wino nie będzie już nigdy pełnowartościowe.
;-)
Ogólnie coś nie tak zrobiłeś w trakcie produkcji... (niewłaściwe
drożdże, zła "kwasowość", gotowany sok, za dużo pektyn itp)
Co do klarowania niechemicznego, to przede wszystkim zalecam
cierpliwość i trzymanie wina w odpowiednich warunkach. Co jakiś czas
należy je zlewać znad osadu i przelewać do innych butli, ale zawsze
tak by były nalane prawie po korek.
Z własnych obserwacji wiem także, że czasami wystarczy dolać troszkę
spirytusu (tak aby zwiększyć "moc" o 1%) aby wino się samo sklarowało.
Jak dodatkowo zamiast samego spirytusu użyjesz nalewki spirytusowej
(własnej roboty) na np. suszonych winogronach, róży czy jeszcze czymś
innym, to wino może nabrać fajnego owocowego aromatu i posmaku.
Z czego jest to wino?
Pozdrawiam,
Krzemo.
-
3. Data: 2009-05-15 07:04:33
Temat: Re: Bentonit
Od: "pluton" <z...@p...onet.pl>
> Wiem, że to nie grupa do tego tematu, ale nie potrafię znaleźć
> odpowiedniej, a przypuszczam, że wielu Grupowiczów robi winka :)
Mnie juz udzielano porad na temat klarowania nalewek
na grupie pl.sci.inzynieria :)
Ale lepiej bedzie, jak zapytasz na pl.rec.kuchnia,
a najlepiej na http://swimp.home.pl/forum/index.php
pozdrawiam
pluton
-
4. Data: 2009-05-15 07:16:10
Temat: Re: Bentonit
Od: "Marcin" <m...@p...fm>
Z czego jest to wino?
Wino jest z jabłek. W sadzie mam kilkanaście drzew, w ubiegłym roku
obrodziło, więc poszły na winko i właśnie te wino do końca nie jest
klarowne. Zrobiłem również wino w winogron i tak jak poprzednie lata te wino
wychodzi klarowne.
W tym roku w lutym również postanowiłem (pierwszy raz) zrobić miód pitny
trójniak :)
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź! Marcin
-
5. Data: 2009-05-15 07:16:27
Temat: Re: Bentonit
Od: "Marcin" <m...@p...fm>
> Ale lepiej bedzie, jak zapytasz na pl.rec.kuchnia,
> a najlepiej na http://swimp.home.pl/forum/index.php
Dzieki za podpowiedź! Marcin
-
6. Data: 2009-05-15 10:57:44
Temat: Re: Bentonit
Od: KK <kakr77_skasuj_to_@_o2.pl>
> a chciałbym je sklarować (w
> nie chemiczny sposób) -stąd moje pytanie.
>
może przepuść je przez geowłókninę,
:)
Pozdro
KK
> Pozdrawiam! Marcin
-
7. Data: 2009-05-15 11:49:01
Temat: Re: Bentonit
Od: "HANA" <h...@p...onet.pl>
Użytkownik "KK" <kakr77_skasuj_to_@_o2.pl> napisał w wiadomości
news:gujhr2$c69$1@news.onet.pl...
> > a chciałbym je sklarować (w
>> nie chemiczny sposób) -stąd moje pytanie.
>>
>
> może przepuść je przez geowłókninę,
> :)
> Pozdro
> KK
nie kombinuj,
lepsza jest folia paroprzepuszczalna
;-)
--
Andrzej
www.hana.com.pl
Jeżeli ma być szybko i tanio to nie może być wysokiej jakości,
Jeżeli ma być wysokiej jakości i szybko to nigdy nie będzie tanio,
A jeśli na być tanio i wysokiej jakości to nigdy nie bedzie szybko.
-
8. Data: 2009-05-15 11:58:09
Temat: Re: Bentonit
Od: "pluton" <z...@p...onet.pl>
>> może przepuść je przez geowłókninę,
>> :)
>> Pozdro
>> KK
>
>
> nie kombinuj,
> lepsza jest folia paroprzepuszczalna
> ;-)
Ale zloze zwirowe bedzie jeszcze lepsze.
Ew. wzmocnione welna mineralna.
pozdrawiam
pluton
-
9. Data: 2009-05-15 13:40:29
Temat: Re: Bentonit
Od: "qaz" <q...@w...pl>
Użytkownik "Marcin" <m...@p...fm> napisał w wiadomości
news:guiq4a$2avg$1@news2.ipartners.pl...
> Witam!
> Mam pytanie odnośnie bentonitu (klarowin). Czy po zaaplikowaniu go do wina
> działa on w winie tylko w sposób fizyczny, tzn. nie zachodzą żadne reakcje
> chemiczne? Z tego co wiem ma on przyciągać cząstki powodujące zamętnienie
> wina i opaść jako osad na dnie butli.
Testowałem białko z jaja - działa, nie wiem tylko, czy kura chemią karmiona
nie była :-)
qaz
-
10. Data: 2009-05-15 22:26:57
Temat: Re: Bentonit
Od: Krzemo <p...@g...com>
On 15 Maj, 15:40, "qaz" <q...@w...pl> wrote:
> Użytkownik "Marcin" <m...@p...fm> napisał w
wiadomościnews:guiq4a$2avg$1@news2.ipartners.pl...
>
> > Witam!
> > Mam pytanie odnośnie bentonitu (klarowin). Czy po zaaplikowaniu go do wina
> > działa on w winie tylko w sposób fizyczny, tzn. nie zachodzą żadne reakcje
> > chemiczne? Z tego co wiem ma on przyciągać cząstki powodujące zamętnienie
> > wina i opaść jako osad na dnie butli.
>
> Testowałem białko z jaja - działa, nie wiem tylko, czy kura chemią karmiona
> nie była :-)
> qaz
białko nie zadziała na pektyny... raczej jakieś garbniki (np.
tanina) ...
A najlepiej trochę spirytusu ... choć to też chemia, tyle że
organiczna
;-)