-
1. Data: 2009-07-10 11:56:03
Temat: Cukier jako herbicyd - czyli coś na osłodę ?
Od: "McBeth" <m...@l...poczta.onet.pl>
http://www.tryorganicgardening.com/organic-gardening
-sugar.html
Dla mnie ciekawostka. W skrócie dokarmiamy mikroby, które poprawiają glebę i
odbierają chwastom składniki pokarmowe z warstwy powierzchniowej i trawa je
'zagłusza'.
Chyba spróbuję ;-).
Pzdr.
Adam
-
2. Data: 2009-07-10 12:23:29
Temat: Re: Cukier jako herbicyd - czyli coś na osłodę ?
Od: "McBeth" <m...@l...poczta.onet.pl>
> Chyba spróbuję ;-).
I jeszcze link:
http://www.nawozy.com.pl/nowosci/nowosci.asp?ID=410
-
3. Data: 2009-07-10 12:40:10
Temat: Re: Cukier jako herbicyd - czyli coś na osłodę ?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Fri, 10 Jul 2009 13:56:03 +0200, McBeth napisał(a):
> http://www.tryorganicgardening.com/organic-gardening
-sugar.html
>
> Dla mnie ciekawostka. W skrócie dokarmiamy mikroby, które poprawiają glebę i
> odbierają chwastom składniki pokarmowe z warstwy powierzchniowej i trawa je
> 'zagłusza'.
To trawa nie ji tego samego, co chwasty???
:-DDD
-
4. Data: 2009-07-10 13:20:35
Temat: Re: Cukier jako herbicyd - czyli coś na osłodę ?
Od: "McBeth" <m...@l...poczta.onet.pl>
> To trawa nie ji tego samego, co chwasty???
No właśnie trochę te wyjaśnienia pokrętne - zwłaszcza porównując posta i
wyniki badań. W badaniach wyszło, że cukier podnosi wzrost mikroorganizmów -
naturalnie poprawia jakość gleby. Być może wzmacnia to trawę na tyle, że
przerasta chwasty ? Nie wiem. Trzeba chyba zrobić eksperyment.
Ale sama koncepcja 'cukru na chwasty' trochę sie przewija po necie.
Pzdr.
Adam
-
5. Data: 2009-07-10 14:12:07
Temat: Re: Cukier jako herbicyd - czyli coś na osłodę ?
Od: "Dirko" <i...@g...com>
W wiadomości news:h37a7k$t9f$1@news.onet.pl McBeth
<m...@l...poczta.onet.pl> napisał(a):
>
> Dla mnie ciekawostka. W skrócie dokarmiamy mikroby, które poprawiają
> glebę i odbierają chwastom składniki pokarmowe z warstwy
> powierzchniowej i trawa je 'zagłusza'.
> Chyba spróbuję ;-).
>
Hejka. A jesteś pewien, że będziesz dokarmiał właściwe mikroorganizmy?
Może najpierw zastosuj EM profesora Figi z uniwersytetu Riukukuku. <rotfl>
Pozdrawiam orientalnie Ja...cki
-
6. Data: 2009-07-10 16:32:31
Temat: Re: Cukier jako herbicyd - czyli coś na osłodę ?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Fri, 10 Jul 2009 15:20:35 +0200, McBeth napisał(a):
>> To trawa nie ji tego samego, co chwasty???
> No właśnie trochę te wyjaśnienia pokrętne - zwłaszcza porównując posta i
> wyniki badań. W badaniach wyszło, że cukier podnosi wzrost mikroorganizmów
To chyba tylko drożdży - po zasilenieu cukrem i wilgocią wszczynają one
intensywne namnażanie (czyli następuje przyrost białkowej masy organicznej
- stanowi ona do 60 procent suchej masy drożdży), fermentację i poprzez nią
rozkład innych substancji organicznych, same też po obumarciu stanowią
niezły materiał organiczny jako masa białkowa.
> naturalnie poprawia jakość gleby. Być może wzmacnia to trawę
Akurat trawę? - a chwasty co, popełniają w tym czasie samobójstwo,
odmawiając sobie konkurowania z trawą i wstrzymując się od pobierania
składników pokarmowych?
> na tyle, że
> przerasta chwasty ?
Kto kogo? - oto jest pytanie. Chwasty sa bardziej ekspansywne, niz trawa,
zarówno we wzroście, jak i w konkurowaniu o substancje pokarmowe.
> Nie wiem. Trzeba chyba zrobić eksperyment.
> Ale sama koncepcja 'cukru na chwasty' trochę sie przewija po necie.
Podobnie jak inne koncepcje wzięte z sufitu.
Kiedyś było już coś takiego: "Cukier krzepi!" Wańkowicza.
-
7. Data: 2009-07-10 17:37:46
Temat: Re: Cukier jako herbicyd - czyli coś na osłodę ?
Od: "skryba" <z...@o...pl>
> http://www.tryorganicgardening.com/organic-gardening
-sugar.html
>
> Dla mnie ciekawostka. W skrócie dokarmiamy mikroby, które poprawiają glebę i
> odbierają chwastom składniki pokarmowe z warstwy powierzchniowej i trawa je
> 'zagłusza'.
> Chyba spróbuję ;-).
Po mojemu - głupota.
Po śląsku - fanzolisz jak potłucony
I to by było na tyle.
Pozdrawiam na trzeźwo
Ps. A ja, jako nie jedyny na tej grupie, truskawki z cukrem jadam.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
-
8. Data: 2009-07-10 18:05:52
Temat: Re: Cukier jako herbicyd - czyli coś na osłodę ?
Od: "mirzan" <l...@o...pl>
> Akurat trawę? - a chwasty co, popełniają w tym czasie samobójstwo,
> odmawiając sobie konkurowania z trawą i wstrzymując się od pobierania
> składników pokarmowych?
Trawa zje masę białkową,chwasty,jak to mają w zwyczaju wychlają powstały
alkohol i to doprowadzi je do zguby.
Pozdrawiam.mirzan
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
-
9. Data: 2009-07-10 19:03:01
Temat: Re: Cukier jako herbicyd - czyli coś na osłodę ?
Od: "johnny" <j...@p...pl>
Użytkownik "McBeth" szekspirowskim walnął tonem:
Nie wiem czy zauważyłeś kto sponsorował owe badania... Suddeutsche Zucker
GmBH ;-)
Zdroofka Johnny
-
10. Data: 2009-07-10 20:02:32
Temat: Re: Cukier jako herbicyd - czyli coś na osłodę ?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Fri, 10 Jul 2009 20:05:52 +0200, mirzan napisał(a):
>> Akurat trawę? - a chwasty co, popełniają w tym czasie samobójstwo,
>> odmawiając sobie konkurowania z trawą i wstrzymując się od pobierania
>> składników pokarmowych?
>
> Trawa zje masę białkową,chwasty,jak to mają w zwyczaju wychlają powstały
> alkohol i to doprowadzi je do zguby.
> Pozdrawiam.mirzan
:-DDD