-
1. Data: 2009-04-28 14:45:51
Temat: Garnek do gotowania ryzu (elektryczny)
Od: Rafal M <r...@g...com>
Witam
Tydzien temu kupilem sobie garnek do gotowania ryzu (Rice Cooker).
Ma ktos moze sposob na to, aby uniknac przypalania sie ryzu na spodzie
garnka? Przy kazdym rodzaju powstaje cieniutka przypalona warstwa
ryzu. Schodzi ona bez problemu jako cienki placek.
Po googlalem troche i znalazlem opis, ze podobno takiego przypalania
nie da sie uniknac?
Pozdrawiam
Rafal
-
2. Data: 2009-04-28 20:49:26
Temat: Re: Garnek do gotowania ryzu (elektryczny)
Od: "Jan Werbinski" <j...@j...com>
Uzytkownik "Rafal M" <r...@g...com> napisal w wiadomosci
news:cacf308d-888c-41d2-b791-274d258bed89@s38g2000pr
g.googlegroups.com...
> Witam
>
> Tydzien temu kupilem sobie garnek do gotowania ryzu (Rice Cooker).
>
> Ma ktos moze sposob na to, aby uniknac przypalania sie ryzu na spodzie
> garnka? Przy kazdym rodzaju powstaje cieniutka przypalona warstwa
Uzyj zwyklego garnka.
--
Jan Werbinski O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
-
3. Data: 2009-04-28 22:10:29
Temat: Re: Garnek do gotowania ryzu (elektryczny)
Od: i...@g...pl
On 28 Kwi, 16:45, Rafal M <r...@g...com> wrote:
> Witam
>
> Tydzien temu kupilem sobie garnek do gotowania ryzu (Rice Cooker).
>
> Ma ktos moze sposob na to, aby uniknac przypalania sie ryzu na spodzie
> garnka? Przy kazdym rodzaju powstaje cieniutka przypalona warstwa
> ryzu. Schodzi ona bez problemu jako cienki placek.
Nie wsypuj ryżu do suchego garnka, dolewając po tym wodę - zawsze
nalej przynajmniej trochę wody najpierw.
Jeśli jest tam jakaś możliwość regulacji temperatury, po osiągnięciu
maksimum zmniejsz temperaturę.
-
4. Data: 2009-04-28 22:13:52
Temat: Re: Garnek do gotowania ryzu (elektryczny)
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Użytkownik <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cbb1d8aa-040c-4fc1-995e-d2d493631d8f@s1g2000prd
.googlegroups.com...
On 28 Kwi, 16:45, Rafal M <r...@g...com> wrote:
> Witam
>
> Tydzien temu kupilem sobie garnek do gotowania ryzu (Rice Cooker).
>
> Ma ktos moze sposob na to, aby uniknac przypalania sie ryzu na spodzie
> garnka? Przy kazdym rodzaju powstaje cieniutka przypalona warstwa
> ryzu. Schodzi ona bez problemu jako cienki placek.
Nie wsypuj ryżu do suchego garnka, dolewając po tym wodę - zawsze
nalej przynajmniej trochę wody najpierw.
Jeśli jest tam jakaś możliwość regulacji temperatury, po osiągnięciu
maksimum zmniejsz temperaturę.
Po co komu taki garnek? Przecież wystarczy zwykły aby ryż zagotować i
wstawić do ciepłego piekarnika aby doszedł.
Ja daję na dno trochę oleju - wliczam go do ilości wody, aby ryżu nie
rozkleić.
-
5. Data: 2009-04-29 06:16:10
Temat: Re: Garnek do gotowania ryzu (elektryczny)
Od: "Mirek1275" <m...@o...pl>
Uzytkownik "Rafal M napisal:
> Tydzien temu kupilem sobie garnek do gotowania ryzu (Rice Cooker).
>
> Ma ktos moze sposob na to, aby uniknac przypalania sie ryzu na
> spodzie.........
Witam!
Mnie jeszcze nigdy nie przypalil sie ryz w takim garnku.
Wsypuje ryz do suchego garnka, nastepnie plucze go dwukrotnie w cieplej
prawie goracej wodzie, dalej zalewam ryz zimna woda "na oko" do centymetra
ponad poziom ryzu.
Zawsze po wylaczeniu sie garnka z pozycji gotowanie, to jest po ok. 20 min.
mieszam krótko ryz dostarczona lopatka oddzielajac spodnia warstwe od
teflonu.
Stosuje przewaznie ryz jasminowy, który kupuje w 5 kg opakowaniach, ale i
inny ryz gotuje jednakowo i nigdy nie ma niespodzianek.
Nie wyobrazam sobie gotowania ryzu, który ma byc podany na talerzu w inny
sposób niz w garnku do gotowania ryzu.
Zycze smacznych dan z ryzem!
Mirek1275
-
6. Data: 2009-04-29 06:45:14
Temat: Re: Garnek do gotowania ryzu (elektryczny)
Od: "Jacek" <m...@w...pl>
Bos ulegl chlopie oglupiajacej reklamie.
Garnek SPECJALNY do ryzu, specjalny do rosolu, do tego, smego itd.
Specjalnosc tych wynalazków polega na tym, aby wiecej towaru sprzedac i
tyle.
Ale do rzeczy: wytnij krazek z blachy i wstaw na dno (wewnatrz oczywiscie) i
nic sie nie bedzie przypalac. Blacha najlepiej nierdzewna, ostatecznie
aluminiowa i koniecznie powinna miec w kilku miejscach zrobione wytloczenia
(chocby przez stukniecie mlotkiem) albo nieduze otworki, aby pomiedzy blacza
a dnem bylo miejsce na wode. Tak mialy robione szybkowary m.in. Kukta, o ile
ktos pamieta te marke.
Jacek
-
7. Data: 2009-04-29 07:07:10
Temat: Re: Garnek do gotowania ryzu (elektryczny)
Od: "dziobak" <dziobak-usun@hot..pl>
Uzytkownik "Mirek1275" napisal
>
> Nie wyobrazam sobie gotowania ryzu, który ma byc podany na talerzu w inny
> sposób niz w garnku do gotowania ryzu.
jestes wymarzonym konsumentem :>
pozdrawiam
Dziobak
-
8. Data: 2009-04-29 07:27:21
Temat: Re: Garnek do gotowania ryzu (elektryczny)
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Użytkownik "Jacek" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:gt8t5o$ac2$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> Bos ulegl chlopie oglupiajacej reklamie.
> Garnek SPECJALNY do ryzu, specjalny do rosolu, do tego, smego itd.
> Specjalnosc tych wynalazków polega na tym, aby wiecej towaru sprzedac i
> tyle.
> Ale do rzeczy: wytnij krazek z blachy i wstaw na dno (wewnatrz oczywiscie)
i
> nic sie nie bedzie przypalac. Blacha najlepiej nierdzewna, ostatecznie
> aluminiowa i koniecznie powinna miec w kilku miejscach zrobione
wytloczenia
> (chocby przez stukniecie mlotkiem) albo nieduze otworki, aby pomiedzy
blacza
> a dnem bylo miejsce na wode. Tak mialy robione szybkowary m.in. Kukta, o
ile
> ktos pamieta te marke.
> Jacek
To były wkładki do gotowania na parze...
-
9. Data: 2009-04-29 10:15:04
Temat: Re: Garnek do gotowania ryzu (elektryczny)
Od: "Mirek1275" <m...@o...pl>
Użytkownik "dziobak" napisał:
>
> jestes wymarzonym konsumentem :>
Nie, nie, nie :) nie ulegam łatwo reklamie.
Ten sposób gotowania podpatrzyłem kiedyś u znajomego Wietnamczyka.
Pozdrawiam :)
Mirek1275
-
10. Data: 2009-04-29 15:56:13
Temat: Re: Garnek do gotowania ryzu (elektryczny)
Od: Rafal M <r...@g...com>
On 29 Kwi, 08:16, "Mirek1275" <m...@o...pl> wrote:
> Mnie jeszcze nigdy nie przypalil sie ryz w takim garnku.
>
> Wsypuje ryz do suchego garnka, nastepnie plucze go dwukrotnie w cieplej
> prawie goracej wodzie, dalej zalewam ryz zimna woda "na oko" do centymetra
> ponad poziom ryzu.
>
> Zawsze po wylaczeniu sie garnka z pozycji gotowanie, to jest po ok. 20 min.
> mieszam krótko ryz dostarczona lopatka oddzielajac spodnia warstwe od
> teflonu.
Robie dokladnie tak samo... i sie przypala :/
Pozdrawiam
Rafal