eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.dom › Jak wykorzystac do ogrzewania domu kuchnie na wegiel (plyta)? Rekuperator?
Ilość wypowiedzi w tym wątku: 17

  • 1. Data: 2011-04-12 15:04:37
    Temat: Jak wykorzystac do ogrzewania domu kuchnie na wegiel (plyta)? Rekuperator?
    Od: Piotr Molski <p...@a...pl>

    Witam,
    jest sobie dom z lat 50tych. Ocieplony z zewnatrz, nowe okna, nowe
    kaloryfery, piec gazowy CO. Oprocz tego, przez cala zime uzywana jest
    okafelkowana kuchnia weglowa - tzw. plyta. Stoi bezposrednio przy
    scianie kominowej, przewod spalinowy wchodzi z tylu kuchni i po 20-30
    cm trafia do komina.
    W jaki sposob mozna ja wykorzystac do ogrzewania domu? Teraz grzeje,
    hmm, biernie, cieplo z kuchni rozchodzi sie po pokojach. Mam
    podejrzenie, ze mozna by tego ciepla odzyskac wiecej, tylko jak?
    Znajomy grzeje swoj dom rozprowadzajac cieple powietrze ogrzane nad
    kominkiem kanalami. Ale ten system byl zaprojektowany i zbudowany od
    zera - duzo latwiej niz modernizacja w moim przypadku.
    Kuchnia jest na parterze, jest jeszcze pietro - teraz na ogol
    nieuzywane, trzeba je w zimie ogrzewac do 5-10 stopni.
    Nie znam sie na budownictwie - ale wyobrazam sobie, ze gdybym chcial
    ogrzewac kuchnia pokoje musialbym dobudowac komore powietrzna, przez
    nia puscic przewod kominowy, i z tej komory odprowadzac cieple
    powietrze kanalami. Jaka bylaby efektywnosc takiego ustrojstwa? Jak
    duza powinna byc taka komora powietrzna? I jak bardzo jest to
    poroniony pomysl? ;) ;)

    Druga idea ktora sie pojawila to rekuperator ciepla zainstalowany na
    strychu. Jaka jest efektywnosc takiej zabawki? Koszty?

    prosze o opinie

    pozdr
    Piotr


  • 2. Data: 2011-04-12 18:01:40
    Temat: Re: Jak wykorzystac do ogrzewania domu kuchnie na wegiel (plyta)? Rekuperator?
    Od: Adam Płaszczyca <t...@o...spamnie.org.pl>

    Dnia Tue, 12 Apr 2011 08:04:37 -0700 (PDT), Piotr Molski napisał(a):

    > W jaki sposob mozna ja wykorzystac do ogrzewania domu? Teraz grzeje,

    Zamontować tzw. podkowę. Czyli rury wokół paleniska.

    --
    ___________ (R)
    /_ _______ Adam 'Trzypion' Płaszczyca (+48 502) 122 688
    ___/ /_ ___ Kęszyca Leśna 51/9, 66-305 Keszyca Leśna
    _______/ /_ GG: 3524356
    ___________/ Wywoływanie slajdów http://trzypion.pl/


  • 3. Data: 2011-04-12 20:47:47
    Temat: Re: Jak wykorzystac do ogrzewania domu kuchnie na wegiel (plyta)? Rekuperator?
    Od: "Jackare" <1...@1...tralala.com>

    Uzytkownik "Piotr Molski" <p...@a...pl> napisal w wiadomosci
    news:c58665a7-1a41-4fcc-9751-2502bafedbca@x18g2000yq
    e.googlegroups.com...

    > Oprocz tego, przez cala zime uzywana jest
    > okafelkowana kuchnia weglowa - tzw. plyta. Stoi bezposrednio przy
    > scianie kominowej, przewod spalinowy wchodzi z tylu kuchni i po 20-30
    > cm trafia do komina.
    > W jaki sposob mozna ja wykorzystac do ogrzewania domu?
    > Piotr

    Wstawic podkowe do kuchni i dopiac do istniejacego CO po odpowiednim
    przystosowaniu.
    Podkowa ok 200 zl
    Zbiornik wyrównawczy ok 50 zl
    Wymiennik plytowy ok 500 zl
    dwie pompy ok 400 zl
    do tego filtry, pare zaworów, troszke rurek
    --
    Jackare


  • 4. Data: 2011-04-12 21:08:06
    Temat: Re: Jak wykorzystac do ogrzewania domu kuchnie na wegiel (plyta)? Rekuperator?
    Od: Ikselka <i...@g...pl>

    Dnia Tue, 12 Apr 2011 20:01:40 +0200, Adam Płaszczyca napisał(a):

    > Zamontować tzw. podkowę. Czyli rury wokół paleniska.

    A co z używalnością paleniska kuchni w porze ciepłej? - tzn wtedy, kiedy
    ogrzewanie nie jest potrzebne. Wyłączyć podkowy z obiegu c.o. nie można,
    wody spuścić też nie,bo się podkowa rozspawa.


  • 5. Data: 2011-04-12 21:20:33
    Temat: Re: Jak wykorzystac do ogrzewania domu kuchnie na wegiel (plyta)? Rekuperator?
    Od: "Panslavista" <p...@i...pl>

    "Jackare" <1...@1...tralala.com> wrote in message
    news:io2dpo$lmj$1@node2.news.atman.pl...

    Podkowa nie oplaca sie, zabiera za duzo ciepla i slabo sie gotuje na takiej
    kuchni. Lepiej po drugiej stronie sciany zbudowac piec kaflowy ogrzewany
    spalinami - sterowanie szybrami.



  • 6. Data: 2011-04-12 21:42:22
    Temat: Re: Jak wykorzystac do ogrzewania domu kuchnie na wegiel (plyta)? Rekuperator?
    Od: Ikselka <i...@g...pl>

    Dnia Tue, 12 Apr 2011 23:20:33 +0200, Panslavista napisał(a):

    > "Jackare" <1...@1...tralala.com> wrote in message
    > news:io2dpo$lmj$1@node2.news.atman.pl...
    >
    > Podkowa nie oplaca sie, zabiera za duzo ciepla i slabo sie gotuje na takiej
    > kuchni.

    Wiem. To przecież logiczne: większy wydatek energii, to i więcej opału
    trzeba spalić, a jeśli chciałoby się i grzać, i gotować na tej samej ilosci
    opału, co bez grzania, no to efekty będą mierne.

    Nie chciałam podkowy i nie mam - chociaż pan zdun namawiał i nie mógł
    zrozumieć, po co mi sama kuchnia. Nie rozumiał, że ja nie do ogrzewania
    chcę kuchnię, tylko dla gotowania i dla przyjemności.
    Tak samo kominek w domu - mamy z otwartym paleniskiem, bez płaszcza wodnego
    itp, bo chciałam patrzeć w ogień, a nie w zakopconą szybę.

    > Lepiej po drugiej stronie sciany zbudowac piec kaflowy ogrzewany
    > spalinami - sterowanie szybrami.

    Akurat u mnie po drugiej stronie ściany "kominowej" jest przedpokój, wiec
    nic z tego, ale gdyby tylko byo tam miejsce, na pewno byłby piec.


    ALE! ALE! ALE! (do Wątkodawcy)- można zrobić kuchnię z opuszczanym rusztem,
    który ma 2 położenia: letnie i zimowe. W letnim ruszt (czyli ogień) jest
    NAD podkową, która wtedy nie jest grzana. W razie potrzeby (niekoniecznie
    zimą) ruszt opuszcza się w tzw połozenie zimowe - wtedy ogień ogrzewa
    podkowę.
    Do tego jednak musi być dobry specjalista-zdun, no i palenisko jako całość
    musi być głębokie.

    I jeszcze ku przestrodze mała dygresja: moi sąsiedzi, zachęceni moją
    kuchnią, też zamarzyli o takiej.
    Ponieważ jednak koszt budowy mojej wydał im się za wysoki, znaleźli zduna,
    który im wybudował kuchnię za połowę ceny mojej.
    I cóż sie potem okazało: sąsiedzi nie znając się na rzeczy, ani nie wiedząc
    o właściwościach technicznych mojej kuchni, nie zaznaczyli, co chcą mieć,
    więc mają minimum - zdun nie zrobił kanałów powietrznych w tzw ogrzewaczu
    (czyli kaflowej ściance nad blachą kuchni), siłą rzeczy ogrzewacz nie jest
    ogrzewaczem, tylko zwykłą, pełną, zimną ścianką kaflową. Ponadto nie zrobił
    SZYBRÓW, które powinny być absolutnie koniecznie - do regulacji przepływu
    powietrza, a więc do regulacji siły spalania pod fajerkami. Pisze RUSZTY,
    bo ja mam dwa - jeden otwierający "dłuższy" obieg powietrza w kanałach
    prowadzących przez ogrzewacz, aby ten był gorący zimą, a drugi szyber,
    skraca ten obieg tak, aby ogrzewacz się nie nagrzewał - korzysta się z tego
    szybra wtedy, kiedy jest ciepło i nie chce się nagrzewać ogrzewacza, a
    tylko ugotować jedzenie.
    No i - piekarnik w kuchni moich sąsiadów to raczej ozdoba - wcale nie
    piecze, tylko lekko podgrzewa. Bo jak ma piec, skoro nie można regulować
    obiegu ciepłego powietrza i ono szoruje prosto w komin.
    Tyle tytułem przestrogi.
    Mogę z czystym sumieniem zatem polecić zakład zduński Tetelewskich w
    Kielcach, którzy to panowie budowali u mnie i kominek (laaaata temu), i
    kuchnię (kilka lat temu) - jestem do dziś z ich roboty prze-zadowolona i
    wychwalać ich będę pod niebiosa do końca dni moich :-)


  • 7. Data: 2011-04-12 21:47:26
    Temat: Re: Jak wykorzystac do ogrzewania domu kuchnie na wegiel (plyta)? Rekuperator?
    Od: Ikselka <i...@g...pl>

    Dnia Tue, 12 Apr 2011 23:42:22 +0200, Ikselka napisał(a):

    > Dnia Tue, 12 Apr 2011 23:20:33 +0200, Panslavista napisał(a):
    >
    >> "Jackare" <1...@1...tralala.com> wrote in message
    >> news:io2dpo$lmj$1@node2.news.atman.pl...
    >>
    >> Podkowa nie oplaca sie, zabiera za duzo ciepla i slabo sie gotuje na takiej
    >> kuchni.
    >
    > Wiem. To przecież logiczne: większy wydatek energii, to i więcej opału
    > trzeba spalić, a jeśli chciałoby się i grzać, i gotować na tej samej ilosci
    > opału, co bez grzania, no to efekty będą mierne.
    >
    > Nie chciałam podkowy i nie mam - chociaż pan zdun namawiał i nie mógł
    > zrozumieć, po co mi sama kuchnia. Nie rozumiał, że ja nie do ogrzewania
    > chcę kuchnię, tylko dla gotowania i dla przyjemności.
    > Tak samo kominek w domu - mamy z otwartym paleniskiem, bez płaszcza wodnego
    > itp, bo chciałam patrzeć w ogień, a nie w zakopconą szybę.
    >
    >> Lepiej po drugiej stronie sciany zbudowac piec kaflowy ogrzewany
    >> spalinami - sterowanie szybrami.
    >
    > Akurat u mnie po drugiej stronie ściany "kominowej" jest przedpokój, wiec
    > nic z tego, ale gdyby tylko byo tam miejsce, na pewno byłby piec.
    >
    >
    > ALE! ALE! ALE! (do Wątkodawcy)- można zrobić kuchnię z opuszczanym rusztem,
    > który ma 2 położenia: letnie i zimowe. W letnim ruszt (czyli ogień) jest
    > NAD podkową, która wtedy nie jest grzana. W razie potrzeby (niekoniecznie
    > zimą) ruszt opuszcza się w tzw połozenie zimowe - wtedy ogień ogrzewa
    > podkowę.
    > Do tego jednak musi być dobry specjalista-zdun, no i palenisko jako całość
    > musi być głębokie.
    >
    > I jeszcze ku przestrodze mała dygresja: moi sąsiedzi, zachęceni moją
    > kuchnią, też zamarzyli o takiej.
    > Ponieważ jednak koszt budowy mojej wydał im się za wysoki, znaleźli zduna,
    > który im wybudował kuchnię za połowę ceny mojej.
    > I cóż sie potem okazało: sąsiedzi nie znając się na rzeczy, ani nie wiedząc
    > o właściwościach technicznych mojej kuchni, nie zaznaczyli, co chcą mieć,
    > więc mają minimum - zdun nie zrobił kanałów powietrznych w tzw ogrzewaczu
    > (czyli kaflowej ściance nad blachą kuchni), siłą rzeczy ogrzewacz nie jest
    > ogrzewaczem, tylko zwykłą, pełną, zimną ścianką kaflową. Ponadto nie zrobił
    > SZYBRÓW, które powinny być absolutnie koniecznie - do regulacji przepływu
    > powietrza, a więc do regulacji siły spalania pod fajerkami. Pisze RUSZTY,

    SZYBRY oczywiście!

    > bo ja mam dwa - jeden otwierający "dłuższy" obieg powietrza w kanałach
    > prowadzących przez ogrzewacz, aby ten był gorący zimą, a drugi szyber,
    > skraca ten obieg tak, aby ogrzewacz się nie nagrzewał - korzysta się z tego
    > szybra wtedy, kiedy jest ciepło i nie chce się nagrzewać ogrzewacza, a
    > tylko ugotować jedzenie.
    > No i - piekarnik w kuchni moich sąsiadów to raczej ozdoba - wcale nie
    > piecze, tylko lekko podgrzewa. Bo jak ma piec, skoro nie można regulować
    > obiegu ciepłego powietrza i ono szoruje prosto w komin.
    > Tyle tytułem przestrogi.
    > Mogę z czystym sumieniem zatem polecić zakład zduński Tetelewskich w
    > Kielcach, którzy to panowie budowali u mnie i kominek (laaaata temu), i
    > kuchnię (kilka lat temu) - jestem do dziś z ich roboty prze-zadowolona i
    > wychwalać ich będę pod niebiosa do końca dni moich :-)

    j.w.


  • 8. Data: 2011-04-12 22:00:28
    Temat: Re: Jak wykorzystac do ogrzewania domu kuchnie na wegiel (plyta)? Rekuperator?
    Od: Adam Płaszczyca <t...@o...spamnie.org.pl>

    Dnia Tue, 12 Apr 2011 23:08:06 +0200, Ikselka napisał(a):

    >> Zamontować tzw. podkowę. Czyli rury wokół paleniska.
    >
    > A co z używalnością paleniska kuchni w porze ciepłej? - tzn wtedy, kiedy
    > ogrzewanie nie jest potrzebne. Wyłączyć podkowy z obiegu c.o. nie można,
    > wody spuścić też nie,bo się podkowa rozspawa.

    Przełaczyć na CWU?

    --
    ___________ (R)
    /_ _______ Adam 'Trzypion' Płaszczyca (+48 502) 122 688
    ___/ /_ ___ Kęszyca Leśna 51/9, 66-305 Keszyca Leśna
    _______/ /_ GG: 3524356
    ___________/ Wywoływanie slajdów http://trzypion.pl/


  • 9. Data: 2011-04-13 00:13:20
    Temat: Re: Jak wykorzystac do ogrzewania domu kuchnie na wegiel (plyta)? Rekuperator?
    Od: "kogutek" <s...@g...pl>

    Piotr Molski <p...@a...pl> napisał(a):

    > Witam,
    > jest sobie dom z lat 50tych. Ocieplony z zewnatrz, nowe okna, nowe
    > kaloryfery, piec gazowy CO. Oprocz tego, przez cala zime uzywana jest
    > okafelkowana kuchnia weglowa - tzw. plyta. Stoi bezposrednio przy
    > scianie kominowej, przewod spalinowy wchodzi z tylu kuchni i po 20-30
    > cm trafia do komina.
    > W jaki sposob mozna ja wykorzystac do ogrzewania domu? Teraz grzeje,
    > hmm, biernie, cieplo z kuchni rozchodzi sie po pokojach. Mam
    > podejrzenie, ze mozna by tego ciepla odzyskac wiecej, tylko jak?
    > Znajomy grzeje swoj dom rozprowadzajac cieple powietrze ogrzane nad
    > kominkiem kanalami. Ale ten system byl zaprojektowany i zbudowany od
    > zera - duzo latwiej niz modernizacja w moim przypadku.
    > Kuchnia jest na parterze, jest jeszcze pietro - teraz na ogol
    > nieuzywane, trzeba je w zimie ogrzewac do 5-10 stopni.
    > Nie znam sie na budownictwie - ale wyobrazam sobie, ze gdybym chcial
    > ogrzewac kuchnia pokoje musialbym dobudowac komore powietrzna, przez
    > nia puscic przewod kominowy, i z tej komory odprowadzac cieple
    > powietrze kanalami. Jaka bylaby efektywnosc takiego ustrojstwa? Jak
    > duza powinna byc taka komora powietrzna? I jak bardzo jest to
    > poroniony pomysl? ;) ;)
    >
    > Druga idea ktora sie pojawila to rekuperator ciepla zainstalowany na
    > strychu. Jaka jest efektywnosc takiej zabawki? Koszty?
    >
    > prosze o opinie
    >
    > pozdr
    > Piotr
    Skuteczność rekuperatora moglą by być i na poziomie 50%. Czyli bardzo wysoka.
    Jednak typowy rekuperator się nie będzie nadawał. Spaliny są agresywne
    chemicznie. Pomimo dużej sprawnośći koszt specjalnie zbudowanego rekuperatora
    bęzdie wysoki. Da to niską opłacalność. Poza tym jak go czyścić. Normalnie to
    przychodzi kominiarz i słychać jak wrzeszczy że kula idzie. Rekuperatora tak
    nie wyczyści. Można by kombinować jak ścianę wykorzystać w roli pieca
    akumulacyjnego. Ale tez problem z czyszczeniem. W piecu kaflowym jest w srodku
    taka wysoka temperatura ze sadzę się wypalają. W cienkiej ścianie bylby
    problem natury technicznej. Nie da się w logiczny sposob wykorzystać ciepla
    jakim grzejesz planetę przez komin. Taka uroda kuchni węglowej, bo to
    prymitywne urzadzenie.

    --
    Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/


  • 10. Data: 2011-04-13 08:03:36
    Temat: Re: Jak wykorzystac do ogrzewania domu kuchnie na wegiel (plyta)? Rekuperator?
    Od: "Panslavista" <p...@i...pl>

    "Panslavista" <p...@i...pl> wrote in message
    news:4da4c241$0$2506$65785112@news.neostrada.pl...
    > "Jackare" <1...@1...tralala.com> wrote in message
    > news:io2dpo$lmj$1@node2.news.atman.pl...
    >
    > Podkowa nie oplaca sie, zabiera za duzo ciepla i slabo sie gotuje na
    > takiej kuchni. Lepiej po drugiej stronie sciany zbudowac piec kaflowy
    > ogrzewany spalinami - sterowanie szybrami.
    Jest jeszcze dawny wynalazek do kuchn i murowanej - przypiecek oraz od Braci
    Słowian - ruska pieczka.


strony : [ 1 ] . 2


Szukaj w grupach

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1