-
1. Data: 2013-06-07 18:42:50
Temat: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: adam <a...@w...pl>
Chodzi o płytę indukcyjną. Czy ktoś wie jakie modele posiadają taki
sensor? Nie chodzi o czujnik który wyłącza płytę już po wykipienia, ale
o taki który tak steruje temperaturą żeby nie wykipiało. Ja znalazłem
tylko jedną Gorenje IT 641KR, kosztuje to ok 3 tysi.
Czy jest coś jeszcze?
Może ktoś użytkuje coś takiego i wie jak to w praktyce się spisuje,
warto wydać taką kaskę, czy lepiej stać nad garnkiem i pilnować?
-
2. Data: 2013-06-07 21:11:39
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Fri, 07 Jun 2013 18:42:50 +0200, adam napisał(a):
> Chodzi o płytę indukcyjną. Czy ktoś wie jakie modele posiadają taki
> sensor? Nie chodzi o czujnik który wyłącza płytę już po wykipienia, ale
> o taki który tak steruje temperaturą żeby nie wykipiało. Ja znalazłem
> tylko jedną Gorenje IT 641KR, kosztuje to ok 3 tysi.
> Czy jest coś jeszcze?
> Może ktoś użytkuje coś takiego i wie jak to w praktyce się spisuje,
> warto wydać taką kaskę, czy lepiej stać nad garnkiem i pilnować?
Lepiej=taniej=mądrzej kupić specjalny garnek do gotowania mleka albo
posmarować brzeg zwykłego garnka masłem.
--
XL
"Pierwszy łyk ze szklanki nauk przyrodniczych zmieni ciebie w ateistę,
zaś na dnie szklanki czeka na ciebie Bóg."
Werner Heisenberg, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki
-
3. Data: 2013-06-07 23:07:52
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: masti <g...@t...hell>
Dnia pięknego Fri, 07 Jun 2013 21:11:39 +0200 osobnik zwany Ikselka
napisał:
> Dnia Fri, 07 Jun 2013 18:42:50 +0200, adam napisał(a):
>
>> Chodzi o płytę indukcyjną. Czy ktoś wie jakie modele posiadają taki
>> sensor? Nie chodzi o czujnik który wyłącza płytę już po wykipienia, ale
>> o taki który tak steruje temperaturą żeby nie wykipiało. Ja znalazłem
>> tylko jedną Gorenje IT 641KR, kosztuje to ok 3 tysi. Czy jest coś
>> jeszcze?
>> Może ktoś użytkuje coś takiego i wie jak to w praktyce się spisuje,
>> warto wydać taką kaskę, czy lepiej stać nad garnkiem i pilnować?
>
> Lepiej=taniej=mądrzej kupić specjalny garnek do gotowania mleka albo
> posmarować brzeg zwykłego garnka masłem.
a nie prościej postać te 5 minut nad garnkiem? koszt 0zł
--
mst <at> gazeta <.> pl
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię, to grunt zabija!" T.Pratchett
-
4. Data: 2013-06-07 23:55:56
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: adam <a...@w...pl>
> a nie prościej postać te 5 minut nad garnkiem? koszt 0zł
Na pewno taniej, ale prościej to nie.
-
5. Data: 2013-06-08 09:01:44
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: "Ghost" <g...@e...pl>
Użytkownik "adam" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:51b20d8d$0$1213$65785112@news.neostrada.pl...
> Chodzi o płytę indukcyjną. Czy ktoś wie jakie modele posiadają taki
> sensor? Nie chodzi o czujnik który wyłącza płytę już po wykipienia, ale o
> taki który tak steruje temperaturą żeby nie wykipiało. Ja znalazłem tylko
> jedną Gorenje IT 641KR, kosztuje to ok 3 tysi.
> Czy jest coś jeszcze?
> Może ktoś użytkuje coś takiego i wie jak to w praktyce się spisuje, warto
> wydać taką kaskę, czy lepiej stać nad garnkiem i pilnować?
Jak sie nazywa ta kampania reklamowa?
-
6. Data: 2013-06-08 11:36:19
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: "Marek Dyjor" <m...@p...onet.pl>
adam wrote:
> Chodzi o płytę indukcyjną. Czy ktoś wie jakie modele posiadają taki
> sensor? Nie chodzi o czujnik który wyłącza płytę już po wykipienia,
> ale o taki który tak steruje temperaturą żeby nie wykipiało. Ja
> znalazłem tylko jedną Gorenje IT 641KR, kosztuje to ok 3 tysi.
> Czy jest coś jeszcze?
> Może ktoś użytkuje coś takiego i wie jak to w praktyce się spisuje,
> warto wydać taką kaskę, czy lepiej stać nad garnkiem i pilnować?
tak mówiąc szczerze to na indukcji można tak dopracować technikę grzania ze
mleko nie kipi.
ma małym polu wiem że jak ustawię poziom mocy 6 to mleko będzie wrzało ale z
gara nie wyskoczy.
-
7. Data: 2013-06-08 16:18:02
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Sat, 8 Jun 2013 11:36:19 +0200, Marek Dyjor napisał(a):
> tak mówiąc szczerze to na indukcji można tak dopracować technikę grzania ze
> mleko nie kipi.
Na każdej kuchence można to dopracować. I nie tylko w przypadku mleka.
--
XL
"Pierwszy łyk ze szklanki nauk przyrodniczych zmieni ciebie w ateistę,
zaś na dnie szklanki czeka na ciebie Bóg."
Werner Heisenberg, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki
-
8. Data: 2013-06-09 11:15:54
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: "Baczek" <b...@k...pl>
> Lepiej=taniej=mądrzej kupić specjalny garnek do gotowania mleka albo
> posmarować brzeg zwykłego garnka masłem.
O co chodzi z tym smarowaniem masłem?
-
9. Data: 2013-06-09 13:37:01
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Sun, 9 Jun 2013 11:15:54 +0200, Baczek napisał(a):
>> Lepiej=taniej=mądrzej kupić specjalny garnek do gotowania mleka albo
>> posmarować brzeg zwykłego garnka masłem.
>
> O co chodzi z tym smarowaniem masłem?
O stworzenie na brzegu garnka powłoki "nieprzywieralnej" dla kożucha który
się za chwilę utworzy na mleku podczas ogrzewania.
Kiedy garnek jest suchy, brzegi kożucha przyklejają się do jego ścianek, po
czym cały kożuch działa jak napełniany parą balon, pod którym zmieszane z
pęcherzykami pary mleko o wiele burzliwiej wrze - i dlatego kipi.
Kiedy brzegi garnka posmarujemy masłem, brzeg kożucha nie przyklei się do
nich i para może uchodzić naokoło, nie dając efektu "balonu" :-)
Przy okazji druga rada - przed wlaniem mleka koniecznie trzeba porządnie
przepłukać garnek wodą, niezależnie od surowca z jakiego jest zrobiony,
żeby woda wypełniła mikropory w dnie stwarzając łagodną warstwę buforową
dla przepływu ciepła między metalem a mlekiem.
Wewnętrzna powierzchnia każdego garnka (nawet stalowego - choćby wydawała
się nie wiam jak wypolerowana, posiada mikropory, które zawsze powodują
zwiększoną chłonność dla cieczy. Ciecz wejdzie wszędzie, choćby
powierzchnia wydawała nam się "na oko" idealnie gładka.
Takie porowate dno garnka, kiedy jest suche, po wlaniu mleka pochłania
niewielką jego ilość, a gwałtowne ogrzewanie dna które następuje po
zapaleniu gazu natychmiast ścina te maleńkie drobiny mleka w porach, one z
kolei odcinają ciągłość wymiany ciepła między dnem a resztą mleka,
następuje strefowe przegrzanie dna garnka oraz mleka przy dnie - co w
szybkim czasie prowadzi do przypalenia warstwy mleka na dnie oraz psuje
smak reszty zawartości garnka.
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spłynie na twoje barki." A. de Mello.
-
10. Data: 2013-06-09 14:50:21
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: "Marek Dyjor" <m...@p...onet.pl>
Ikselka wrote:
> Dnia Sat, 8 Jun 2013 11:36:19 +0200, Marek Dyjor napisał(a):
>
>> tak mówiąc szczerze to na indukcji można tak dopracować technikę
>> grzania ze mleko nie kipi.
>
> Na każdej kuchence można to dopracować. I nie tylko w przypadku mleka.
no niestety ale na gazowej raczej jest ciężko :) precyzja i powtarzalność
gazówki jest generalnie marna