-
11. Data: 2009-06-02 07:25:19
Temat: Re: Blat kuchenny z granitu
Od: BbT <m...@g...com.a.spam.jest.be>
Rentier pisze:
> Witam!
> Czy ktoś użytkuje takie coś?
> Rozmawiałem z kamieniarzem, powiedział,że co do ceny napewno się dogadamy.
> Powiedzcie, czy warto sie w to bawić?
> R.
Ja mam taki blat w pracy i mi sie osobiscie nie podoba. Jest czarny,
nieprzyjemny w dotyku i wyglada jak plyta nagrobna. Kazda kropla wody
sie na nim odznacza. Jak stawiam szklanke, to za kazdym razem boje sie,
ze za mocno postawie i rozbije. Z tego co wiem taki blad wymaga tez
specjalnej pielegnacji. Trzeba go impregnowac specjalnymi preparatami.
Generalnie - nie dla mnie takie rozwiazanie.
--
Pozdrawiam,
BbT
-
12. Data: 2009-06-02 07:45:05
Temat: Re: Blat kuchenny z granitu
Od: Bbjk <b...@q...pl>
BbT pisze:
> Ja mam taki blat w pracy i mi sie osobiscie nie podoba. Jest czarny,
> nieprzyjemny w dotyku i wyglada jak plyta nagrobna.
Czarny to faktycznie.
>Kazda kropla wody
> sie na nim odznacza.
Nie bardziej, niż na drewnie, czy innym.
Na innym blacie nie ścierasz, jak rozlejesz wodę?
Jak stawiam szklanke, to za kazdym razem boje sie,
> ze za mocno postawie i rozbije.
?
>Z tego co wiem taki blad wymaga tez
> specjalnej pielegnacji. Trzeba go impregnowac specjalnymi preparatami.
Jeśli już, to bardzo rzadko.
--
Basia
-
13. Data: 2009-06-02 10:13:15
Temat: Re: Blat kuchenny z granitu
Od: mk <d...@t...pl>
Rentier pisze:
> Jak wam rozwiązali problem dziury pod zlew?
> Mówią,że to kłopot, bo długa płyta najczęściej chętnie pęka w tym
Wszystko zależy od kamieniarza i jego ekipy.
Ja mam blat w L 2,5x2 z trzema dziurami z jednego kawałka.
Ważne: jak będziesz wybierał granit to idź na cmentarz i pooglądaj
jakiego nie brać :)
Pdr. M.
-
14. Data: 2009-06-02 10:55:58
Temat: Re: Blat kuchenny z granitu
Od: "Bartek" <bk*n@v.atonet.pl>
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote:
>> Rentier pisze:
>>> Czy ktoś użytkuje takie coś?
>>> Rozmawiałem z kamieniarzem, powiedział,że co do ceny napewno się
>>> dogadamy.
>>> Powiedzcie, czy warto sie w to bawić?
>>
>> U byłego pracodawcy były parapety z granitu i kilka razy rozlana została
>> na
>> nich kawa, która pozostawiła trwałe ślady (plamy).
>
> Niemożliwe. To musiał być marmur albo jakiś kompozyt.
Owszem, możliwe. Granit pod mikroskopem wygląda jak pumeks. Sama skała może
nie jest nasiąkliwa, ale pory idealnie mogą zostać wypełnione kolorową
cieczą i zaschnąć w postaci plam.
Jak każdy kamień wymaga impregnacji.
Mam na budowie próbkę kashmir white, który służył jako podstawka pod kubek z
kawą. Są na nim 2 ciemnobrązowe kółka od dna kubka :)
--
Bartek
-
15. Data: 2009-06-02 12:47:00
Temat: Re: Blat kuchenny z granitu
Od: Mario <c...@s...onet.pl>
Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 02 Jun 2009 01:33:56 +0200, Kamikazee napisał(a):
>
>> Rentier pisze:
>>> Czy ktoś użytkuje takie coś?
>>> Rozmawiałem z kamieniarzem, powiedział,że co do ceny napewno się dogadamy.
>>> Powiedzcie, czy warto sie w to bawić?
>> U byłego pracodawcy były parapety z granitu i kilka razy rozlana została na
>> nich kawa, która pozostawiła trwałe ślady (plamy).
>
> Niemożliwe. To musiał być marmur albo jakiś kompozyt.
raczej marmur,
kompozyt nie odbarwia sie.
pozdrawiam
mario
-
16. Data: 2009-06-02 18:15:46
Temat: Re: Blat kuchenny z granitu
Od: Rentier <f...@g...com>
>> Rozmawiałem z kamieniarzem, powiedział,że co do ceny napewno się
>> dogadamy.
>> Powiedzcie, czy warto sie w to bawić?
>
> Zdecydowanie warto.
> Mamy 3 blaty z granitu, jeden długi i duży owalny stół kuchenny ma
> granitowy blat. Łatwo to czyścić, nie zostają żadne plamy, jedynie może,
> jeśli na długo zostawiłbyś kałuże z oliwy. Co do estetyki - tu się nie
> dyskutuje, ale jest mnóstwo różnych kamieni do wyboru (u nas włoski
> granit, niemal gładki), a ogólne wrażenie zależy od dodatków, naczyń
> etc. Granit jest świetny do wyrabiania i wałkowania (szczególnie
> stalowym wałkiem) ciast, krojenia wszystkiego. Polecam zdecydowanie, na
> priw mogę podesłać zdjęcia, jak są rozwiązane szczegóły typu zlew,
> kuchenka, "wejście" na ścianę.
Bardzo proszę, chętnie rzucę okiem.Zachorowałem na taka płytę...
-
17. Data: 2009-06-02 20:13:22
Temat: Re: Blat kuchenny z granitu
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Tue, 02 Jun 2009 09:25:19 +0200, BbT napisał(a):
> Rentier pisze:
>> Witam!
>> Czy ktoś użytkuje takie coś?
>> Rozmawiałem z kamieniarzem, powiedział,że co do ceny napewno się dogadamy.
>> Powiedzcie, czy warto sie w to bawić?
>> R.
>
> Ja mam taki blat w pracy i mi sie osobiscie nie podoba. Jest czarny,
> nieprzyjemny w dotyku i wyglada jak plyta nagrobna.
Skoro taki kolor wybrano, to wygląda. ja mam jasnomiodowy z brązowymi
smugami - i jest cudny. Zrobiony na superpołysk, nie przyjmuje żadnych
obcych substancji.
> sie na nim odznacza. Jak stawiam szklanke, to za kazdym razem boje sie,
> ze za mocno postawie i rozbije.
Ano cóż, do podłóg ze szlachetnych surowców też się trzeba przyzwyczajać,
jak się ich na codzień nie użytkuje, taki np parkiet dla niektórych jest
nie do przyjęcia, bo wodą i szczotką go myć nie można...
> Z tego co wiem taki blad wymaga tez
> specjalnej pielegnacji. Trzeba go impregnowac specjalnymi preparatami.
Nie, nie trzeba. Musi być tylko wyszlifowany na idealną gładź, aby nie było
porów.
-
18. Data: 2009-06-03 04:34:44
Temat: Re: Blat kuchenny z granitu
Od: ab <a...@i...wroc.pl>
Napisane przez "Bbjk", dnia 02 cze 2009:
> Granit jest świetny do wyrabiania i wałkowania (szczególnie
> stalowym wałkiem) ciast, krojenia wszystkiego.
Oby tylko nie dać się wpuścić w marmur, który jest
znacznie miększy od stali i krojenie będzie go rysować. W ogóle
to najlepiej zrobić u kamieniarza próbę nożem. Wystarczy
stalowym czymś (nóż, igła) spróbować porysować po kamieniu.
Granit w niektórych miejscach da się porysować (ale ponieważ
jest to mozaika plamek to nie zauważy się tak od razu), marmur w
każdym miejscu, a inne skały zapewne wcale. Tak w ogóle to
wszystkie kamienie wrzuca się w tych produktach do jednego worka
pod nazwą "granit", ale to nie zawsze jest granit, a tym samym
nie wszystkie kamienne wyroby mają te same cechy fizyczne. Np.
te czarne to na pewno nie są granity.
Co do samego użytkowania nie wypowiadam się.
--
Bestsellery książkowe:
"Los Barwą Malowany" (o reinkarnacji i rozwoju duchowym)
"Życie z Reiki" (doskonały podręcznik nt. Reiki i rozwoju)
Ezoteryka: http://alfabeta.of.pl
-
19. Data: 2009-06-03 12:51:47
Temat: Re: Blat kuchenny z granitu
Od: doslaw <doslaw_usunto_@_totez_.zlo.pl>
Rentier pisze:
> Witam!
> Czy ktoś użytkuje takie coś?
> Rozmawiałem z kamieniarzem, powiedział,że co do ceny napewno się dogadamy.
> Powiedzcie, czy warto sie w to bawić?
> R.
super sprawa
moi rodzice maja u siebie i jest to lepsze niz genialne
poza tym, ze latwo sie sprzata, nie brudzi nie rysuje itp to nie ma
problemu z odstawieniam goracych garnkow bezposrednio na blat
-
20. Data: 2009-06-03 16:57:22
Temat: Re: Blat kuchenny z granitu
Od: "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl>
U byłego pracodawcy były parapety z granitu i kilka razy rozlana została na
nich kawa, która pozostawiła trwałe ślady (plamy).
???
moze byl z marmuru?
pozdr WM