-
11. Data: 2017-10-25 08:40:56
Temat: Re: Cyrkulacja czy mały bojler w kuchni
Od: uciu <a...@g...com>
Widze, że każdy radzi inaczej :-)
Co do pętli - macie racje, ze jak zastosuje tą samą średnice rurek to jak w tym samym
czasie odkręce kilka kranów to spadnie przepływ.. Trzeba by dać większy przekrój
rurki na pętle.
Odległości mam mniej wiecej takie:
prysznic: 2m
wanna: 1,5m
umywalka 1: 4-5m
umywalka 2: 4-5m
kuchnia: ok 8-9m
Najrozsądniej chyba bedzie zrobić 3 rurke do każdego z punktów...
Choc cały czas mi chodzi po głowie takie rozwiązanie jak pisał Zenek :-)
Pozdrawiam
-
12. Data: 2017-10-25 11:49:04
Temat: Re: Cyrkulacja czy mały bojler w kuchni
Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
Jak bys chcial powielic moj pomysl. Bojler to kawalek rury. Mialem w przydasiach rure
kwasoodporna fi 150 i dennice. Pospawali mi, dospawali zlaczki, nypel pod grzalke
itp. Pojemnosc dla wody to ze dwa litry. Objetosc jest wieksza bo w srodku sa ze trzy
kilogramy kamieni. Takich zwyklych jak na polu leza. One robia za akumulator ciepla i
zimna woda z rury zanim sie zmiesza z ciepla to odbiera cieplo od kamieni. Bez
kamieni lecialo troche zimnej co w wezyku, potem ciepla potem letnia i dopiero ciepla
z bojlera. Z kamieniami roznica temperatur jest zauwazalna ale duzo mniejsza niz bez
kamieni. Optymalne bylo by zalozenie jako bufora podgrzewacza przeplywowego, ale nie
mam tyle pradu. Owiniete jest to welna i zapiankowane w tekturowej rurze. Dzienny
koszt uzytkowania w granicach 15-25 groszy.
-
13. Data: 2017-10-25 22:21:08
Temat: Re: Cyrkulacja czy mały bojler w kuchni
Od: Budyń <b...@g...com>
W dniu środa, 25 października 2017 11:49:05 UTC+2 użytkownik Zenek Kapelinder
napisał:
> Jak bys chcial powielic moj pomysl. Bojler to kawalek rury. Mialem w przydasiach
rure kwasoodporna fi 150 i dennice. Pospawali mi, dospawali zlaczki, nypel pod
grzalke itp. Pojemnosc dla wody to ze dwa litry. Objetosc jest wieksza bo w srodku sa
ze trzy kilogramy kamieni. Takich zwyklych jak na polu leza. One robia za akumulator
ciepla i zimna woda z rury zanim sie zmiesza z ciepla to odbiera cieplo od kamieni.
Bez kamieni lecialo troche zimnej co w wezyku, potem ciepla potem letnia i dopiero
ciepla z bojlera. Z kamieniami roznica temperatur jest zauwazalna ale duzo mniejsza
niz bez kamieni.
cos mnie sie nie klei z tymi kamieniami - one raczej spowodowaly spadek akumulacji.
b.
-
14. Data: 2017-10-25 22:35:58
Temat: Re: Cyrkulacja czy mały bojler w kuchni
Od: "Adam Sz." <a...@g...com>
W dniu wtorek, 24 października 2017 13:55:37 UTC+2 użytkownik uciu napisał:
> Za miesiąc będę walczył z rurkami do ciepłej wody.
> Zawsze robiłem jakieś proste instalacje w bloku teraz musze sobie samemu zrobić na
cały dom :-)
>
> Nie bardzo wiem jak zrobić cyrkulację - czy w ogole ją robić??
Im większe zrobisz przekroje rur tym dłużej ciepła woda będzie lecieć
BEZ cyrkulacji do poszczególnych odbiorników.
Rozważ zrobienie CWU na systemie rozdzielaczowym - czyli za bojlerem
robisz rozdzielacz i puszczasz do każdego punktu osobną rurę - PEXa 16stkę.
Zalety? W przypadku braku cyrkulacji - rura ma bardzo małą średnicę i
ciepła woda pojawi się w kranie bardzo szybko. Sąsiadka ma CWU na
rurach zgrzewanych, ma bojler dość daleko i bez cyrkulacji musi czekać
ok 50 sekund na dojście ciepłej wody do kranu. Ja mam na rozdzielaczu i
czekam ~7-8 sek w najdalszej gałęzi. Druga zaleta to brak spadków
ciśnienia jak korzystasz z kilku kranów jednocześnie. Trzecia - możesz
zakręcić cyrkulację do dowolnego punktu na zaworku. Bo (co jest z kolei
wadą) - cyrkulację też robisz na rozdzielaczu. Czyli trzecia rurka też
rozdziela się na rozdzielaczu i biegnie razem z ciepłą do kranu (i tam
trójnik). Aha - czwarta zaleta jest taka, że nie masz żadnych łączeń
(jak w przypadku rur zgrzewanych - choć ten system akurat wydaje się
dość pewny) - bo rury od rozdzielacza do kranu puszczasz w całości.
pozdr.
--
Adam Sz.
-
15. Data: 2017-10-26 15:01:01
Temat: Re: Cyrkulacja czy mały bojler w kuchni
Od: uciu <a...@g...com>
W dniu środa, 25 października 2017 22:36:00 UTC+2 użytkownik Adam Sz. napisał:
> Rozważ zrobienie CWU na systemie rozdzielaczowym - czyli za bojlerem
> robisz rozdzielacz i puszczasz do każdego punktu osobną rurę - PEXa 16stkę.
Adam, rozważam taką możliwość :-)
Czemu radzisz PEXa a nie zwykłe rurki na zgrzewanie?
NIe wiem czemu ale mam większe zaufanie do grubej plastikowej rurki niż do
cieniutkiego pexa....
Ale może się myle?
Dzięki
-
16. Data: 2017-10-26 15:09:19
Temat: Re: Cyrkulacja czy mały bojler w kuchni
Od: uciu <a...@g...com>
W dniu środa, 25 października 2017 22:36:00 UTC+2 użytkownik Adam Sz. napisał:
> Rozważ zrobienie CWU na systemie rozdzielaczowym - czyli za bojlerem
> robisz rozdzielacz i puszczasz do każdego punktu osobną rurę - PEXa 16stkę.
Rozdzielacz taki jak do podłogówki?
Załóżmy że mam 5 punktów poboru to daje rozdzielacz na 5 obwódów?
Wtedy pompka jest przed rozdzielaczem i woda będzie leciała "ciepłą" rurką i potem
wraca "zimną" do rozdzielacza?
Tak jak piszesz plusem na pewno jest brak łączeń - jedynie trójnik na końcu pętli.
Zawsze robiłem na zgrzewanych - chyba trzeba się douczyć o Pexxh:-)
Podłogówke vbędę robił na rurach Kan-blue - musze zobaczyć czt te rurki nadają się
też do CWU.
Ps. masz jakieś foto Twojej instalacji bo na stronce nie widze :-)
Dzięki
-
17. Data: 2017-10-27 05:10:15
Temat: Re: Cyrkulacja czy mały bojler w kuchni
Od: p...@g...com
W dniu wtorek, 24 października 2017 13:55:37 UTC+2 użytkownik uciu napisał:
> Witam,
>
> Za miesiąc będę walczył z rurkami do ciepłej wody.
> Zawsze robiłem jakieś proste instalacje w bloku teraz musze sobie samemu zrobić na
cały dom :-)
>
> Nie bardzo wiem jak zrobić cyrkulację - czy w ogole ją robić??
>
> Rurki na zgrzewanie.
> Ciepła woda będzie ze zbiornika 300l grzanego PC PW.
>
> Takie mam 3 wstępne projekty:
>
> 1) ruki w kształcie trójkąta z odnogami + pompa cyrkulacyjna sterowana zegarem
> https://drive.google.com/open?id=0B4KSrsfTQATIV3dkZn
FPZENDZnM
>
> 2) Dwa mniejsze obiegi połączone rozdzielaczem (jak do podłogówki) + pompka
> cyrkulacyjna. W tej wersji mogę 3 rurke zostawić wolną i w kuchni (najdalej
> od kotłowni ok 8m rurki) dam wpierw małą terme/bojler - jak się nie sprawdzi
> zawsze mogę podłączyć 3 rurke do obiegu, dodam rozdzielacz i pompke....i będzie
cyrkulacja
> https://drive.google.com/open?id=0B4KSrsfTQATISXBTRW
pmdExoX0k
>
> 3) Olać cyrkulacje :-) Ew dać małą terme/bojler pod zlew...jak za długo trzeba
będzie czekać na wode
> https://drive.google.com/open?id=0B4KSrsfTQATIVlNPdW
d2WnZHdUk
>
>
> Która wersja najrozsądniejsza?
> Wszelkie rady mile widziane :-)
>
> uciu
Zrób cyrkulację na pexie. Zaleta to brak połączeń w podłodze, ścianach,
zabudowanaich, zaprasuj tylko pod punktami odbioru. Będziesz na ciepłą wodę czekał 3
sek. Brak łączeń to jedna zaleta, druga to czas. Pex może i droższy jeśli sam to
wykonujesz, ale koszt całkowity niewielki.
-
18. Data: 2017-10-27 12:51:41
Temat: Re: Cyrkulacja czy mały bojler w kuchni
Od: uciu <a...@g...com>
W dniu piątek, 27 października 2017 05:10:16 UTC+2 użytkownik p...@g...com
napisał:
> Zrób cyrkulację na pexie. Zaleta to brak połączeń w podłodze, ścianach,
zabudowanaich, zaprasuj tylko pod punktami odbioru. Będziesz na ciepłą wodę czekał 3
sek. Brak łączeń to jedna zaleta, druga to czas. Pex może i droższy jeśli sam to
wykonujesz, ale koszt całkowity niewielki.
Ok, będą PEXy ale piszesz "zaprasuj" - nie mam żadnej prasy - mogę dać tylko na
skręcanie. Musi być system z prasowanymi końcówkami?
Pytałem też dodatkowo w 2 firmach o możliwość zastosowania PEXa na skręcanie do CWU i
na razie tylko 1 odpowiedz z firmy KAN:
"Witam,
Te rury są przeznaczone tylko i wyłącznie do OP. Jeżeli Pan zastosuje je do wody to
tylko na swoją odpowiedzialność.
Pozdrawiam"
Jakiej firmy rurki kupować czy wystarczy zwykła marketowa?
uciu
-
19. Data: 2017-10-27 13:12:35
Temat: Re: Cyrkulacja czy mały bojler w kuchni
Od: Kris <k...@g...com>
W dniu piątek, 27 października 2017 12:51:41 UTC+2 użytkownik uciu napisał:
> Ok, będą PEXy ale piszesz "zaprasuj" - nie mam żadnej prasy - mogę dać tylko na
skręcanie. Musi być system z prasowanymi końcówkami?
Zaciskarke Tobie pożycza w lokalnym składzie jak będziesz rurki kupował.
-
20. Data: 2017-10-27 22:31:29
Temat: Re: Cyrkulacja czy mały bojler w kuchni
Od: uciu <a...@g...com>
W dniu piątek, 27 października 2017 13:12:36 UTC+2 użytkownik Kris napisał:
> W dniu piątek, 27 października 2017 12:51:41 UTC+2 użytkownik uciu napisał:
>
> > Ok, będą PEXy ale piszesz "zaprasuj" - nie mam żadnej prasy - mogę dać tylko na
skręcanie. Musi być system z prasowanymi końcówkami?
>
> Zaciskarke Tobie pożycza w lokalnym składzie jak będziesz rurki kupował.
obdzwonikem kilka składów... nigdzie nie mają...
Czy zaciskarka YATO wystarczy?
https://www.budujesz.pl/yato-praska-reczna-do-zacisk
ania-zlaczek-pex-al-yt-21735-243113/
Ciezko mi sie przekonac ze to bedzie szczelne - jakos system zgrzewany...
PEXami jakich firm sie interesowac?
uciu