-
101. Data: 2015-05-07 23:31:47
Temat: Re: Czajnik elektryczny 0-PL
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Thu, 07 May 2015 22:27:47 +0200, FEniks napisał(a):
> W dniu 2015-05-07 o 22:06, wolim pisze:
>> W dniu 2015-05-07 o 13:35, Ikselka pisze:
>>
>>> Paragony fiskalne mają paskudną właściwość szybkiego "znikodruku" - a
>>> faktura zostaje.
>>
>> Tu akurat popieram w pełnej rozciągłości. Sam też biorę faktury na
>> każdy grubszy sprzęt
>
> Grzałka nurkowa to grubszy sprzęt? Błagam! Gdybym miała przez 2 lata
> (czy nawet rok) magazynować faktury za każdą duperelę po kilkanaście
> złotych, to utonęłabym w papierach.
>
Jak dotąd - jakieś 20 grzałek po średnio 34 zł (obecnie widuję i po 50).
Daje Ci ktoś za darmo taką kwotę? - bo my musimy ciężko na nią zapracować,
zanosząc oprócz tego ponad 1000 zł miesiecznie do US z samej racji tego, że
SAMI sobie zapewniamy pracę :->
--
XL
Kim jest ten fajny gość?
http://niepoprawni.pl/blog/1106/kim-jestes-bronislaw
ie-mario-komorowski
https://wzzw.wordpress.com/2014/02/17/bronislaw-komo
rowski-vel-szczynukowicz-archiwa-ipn-%E2%98%9A%E2%97
%99%E2%97%99%E2%97%99%E2%97%99-przeczytaj/
http://wolnemedia.net/polityka/tuz-przed-wyborami-lu
dzie-nic-nie-wiedza-o-komorowskim/
http://niezalezna.pl/57004-kim-jest-bronislaw-komoro
wski-4-lata-temu-zostal-wybrany-na-prezydenta
-
102. Data: 2015-05-07 23:33:07
Temat: Re: Czajnik elektryczny 0-PL
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Thu, 07 May 2015 22:31:14 +0200, FEniks napisał(a):
> W dniu 2015-05-07 o 22:06, Ikselka pisze:
>> Dnia Thu, 07 May 2015 20:22:03 +0200, FEniks napisał(a):
>>
>>> W dniu 2015-05-07 o 17:32, Ikselka pisze:
>>>> Jajco. Spytaj kogoś, kto jest po szkołach, po co się odkaża klimę. To
>>>> samo zjawisko.
>>> Nie to samo. W klimie jest zamknięty obieg wody. A w czajniku... cóż...
>>
>> Odkaża się obieg WILGOTNEGO i ciepłego powietrza. Klimę odkaża się, aby
>> uniknąć zagrzybienia z powodu CIEPŁA I WILGOCI :->
>
> Te Twoje legionellki lubią szczególnie zamknięte zbiorniki.
Tak, bo instalacje ciepłej wody w domach to zamkniete zbiorniki :->
> W dodatku
> giną przy ponad 60st., więc gorące czajniki im nie służą.
>
...a tylko ich mniej gorące, a równie wilgotne jak wnętrze czajnika,
części.
--
XL
Kim jest ten fajny gość?
http://niepoprawni.pl/blog/1106/kim-jestes-bronislaw
ie-mario-komorowski
https://wzzw.wordpress.com/2014/02/17/bronislaw-komo
rowski-vel-szczynukowicz-archiwa-ipn-%E2%98%9A%E2%97
%99%E2%97%99%E2%97%99%E2%97%99-przeczytaj/
http://wolnemedia.net/polityka/tuz-przed-wyborami-lu
dzie-nic-nie-wiedza-o-komorowskim/
http://niezalezna.pl/57004-kim-jest-bronislaw-komoro
wski-4-lata-temu-zostal-wybrany-na-prezydenta
-
103. Data: 2015-05-07 23:34:39
Temat: Re: Czajnik elektryczny 0-PL
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Thu, 7 May 2015 22:33:29 +0200, JBP napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1br5bdujg9scb.1eeusx4glee5b$.dlg@40tude.net...
>> No więc OK, nie podejrzenia, a INSYNUACJE to były. Te się ujawnia.
>> "Grzeczne zapytanie" nie obejmuje nieuprawnionego zainteresowania czyimiś
>> rozliczeniami z fiskusem.
>
> Zainteresowania nie wymagają uprawnień. Działania (nie wszystkie) wymagają
> :)
Za zainteresowanie bez uprawnień niektórzy ludzie słusznie obrywają po
nosie.
>
>> Nieuprawniony zwrot "Chyba nie wlicza pan sobie tego w dg..." jest
>> INSYNUACJĄ.
>
> 1. "Uprzejmie zwracam się o uprawnienie do zadania pytania w kwestii ...
> - jest formą wymaganą w potocznej rozmowie prowadzonej w grupie
> internetowej ?
>
> 2. Mój zwrot nie był ani podejrzeniem ani też insynuacją. Raczej wyrażał
> wiarę w Ciebie i Twoją praworządność. Dlatego początek zawierał słowa "Chyba
> nie...".
Więc po co w ogóle był? - ret.
--
XL
Kim jest ten fajny gość?
http://niepoprawni.pl/blog/1106/kim-jestes-bronislaw
ie-mario-komorowski
https://wzzw.wordpress.com/2014/02/17/bronislaw-komo
rowski-vel-szczynukowicz-archiwa-ipn-%E2%98%9A%E2%97
%99%E2%97%99%E2%97%99%E2%97%99-przeczytaj/
http://wolnemedia.net/polityka/tuz-przed-wyborami-lu
dzie-nic-nie-wiedza-o-komorowskim/
http://niezalezna.pl/57004-kim-jest-bronislaw-komoro
wski-4-lata-temu-zostal-wybrany-na-prezydenta
-
104. Data: 2015-05-07 23:48:13
Temat: Re: Czajnik elektryczny 0-PL
Od: FEniks <x...@p...fm>
W dniu 2015-05-07 o 23:13, Pszemol pisze:
> "FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
> news:554bad47$0$27526$65785112@news.neostrada.pl...
>> W dniu 2015-05-07 o 17:32, Ikselka pisze:
>>> Jajco. Spytaj kogoś, kto jest po szkołach, po co się odkaża klimę.
>>> To samo zjawisko.
>>
>> Nie to samo. W klimie jest zamknięty obieg wody. A w czajniku... cóż...
>
> Ej, coś Ci się tu pozajączkowało... :-) gdzie Ty masz tam zamknięty
> obieg *wody* w klimatyzacji? Nie powinien właśnie być - powinien być
> drożny odpływ tej skraplającej się tam wody!
Kiedy działa to tak, a co się dzieje, kiedy jest wyłączona?
Ja tam teorii nie znam, ale z praktyki wiem, że jak w samochodzie mam
przez dłuższy czas klimatyzację wyłączoną, to po jej włączeniu na
początku czuć niezbyt świeży zapach (a filtry klimatyzacji mam co roku
czyszczone).
I z tego powodu właściwie klimatyzacji nie wyłączam, chodzi ciągle
choćby na minimum, żeby zachować obieg powietrza/wilgoci.
Ewa
-
105. Data: 2015-05-07 23:51:10
Temat: Re: Czajnik elektryczny 0-PL
Od: FEniks <x...@p...fm>
W dniu 2015-05-07 o 23:31, Ikselka pisze:
> Jak dotąd - jakieś 20 grzałek po średnio 34 zł (obecnie widuję i po 50).
Te sprzed 20 lat możesz spokojnie już wyrzucić.
Ewa
-
106. Data: 2015-05-08 00:18:14
Temat: Re: Czajnik elektryczny 0-PL
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pan Pszemol napisał:
>>>> Jak kilka(naście) razy użyję słabszego roztworu kwasu, to skutek i tak
>>>> będzie podobny, bo kamienia jest dużo i musiałabym długo gotować z tym
>>>> kwasem (sprawdzałam przecież). Za którymś razem wreszcie odsłoni się
>>>> miedź, a nikiel zjem w siarczanie.
>>>
>>> Dlaczego miałabyś zjadać siarczan? Roztwór po wytrawieniu kamienia masz
>>> wylać do zlewu i dokładnie opłukać czajnik po czyszczeniu.
>>
>> Co to znaczy "dokładnie" jeśli chodzi o cząsteczki?
>> ;->
>
> Coś tak jak 2C w homeopatii... ;-)
>
> A poważniej, ja w praktyce robię tak aby skutecznie opłukać coś zużywając
> przy tym jak najmniej wody a nauczyłem się tego na lekcjach chemi właśnie,
> gdzie stosuje się do płukania względnie drogą wodę destylowaną: wylewasz
> wszystko - potem wlewasz małą ilość czystej wody, mieszasz z wigorem
> czajnikiem (chlustasz tą wodą w środku) potem wylewasz i powtarzasz
> operację 2-3 razy. Uzyskujesz lepszy efekt opłukania w ten sposób niż
> zalewając tą samą potrójną ilością naczynie raz tylko.
Za czasów świetności takich czajników próbowano mnie wychowywać przez
pracę. We fabryce. Rzucili mnie wtedy na odcinek galwanizowania wyrobów
metalowych. Miedziowalim tam z panem majstrem, cynkowalim i niklowalim.
A nawet srebrzylim. To niklowanie dokonuje się we wannie wypełnionej
siarczanem niklu. W stężeniu całkiem niehomeopatycznym. Na koniec było
płukanie. Wodą ze szlauchu, a nie w sposób wyżej opisany, destylowaną.
Nie ma powodów by przypuszczać, że producent grzałek robi to inaczej
(zastanawiam się, czy w ogóle sprzedaż niklowanych przedmiotów jest
wciąż dopuszczalna -- na osoby uczulone nikiel działa dość paskudnie).
Moje obawy o zjadanie niklu w siarczanie nie są wielkie, ale wkładanie
wciąż nowych grzałek, by dostarczać cały czas świeżych soli niklowych
-- to mi wygląda na ekstrawagancję i potrzebę Bycia Wyjątkowym.
--
Jarek
-
107. Data: 2015-05-08 00:43:42
Temat: Re: Czajnik elektryczny 0-PL
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Thu, 7 May 2015 15:50:39 -0500, Pszemol napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:rezj3d150i8m$.1onypk5771tml.dlg@40tude.net...
>> Dnia Thu, 7 May 2015 10:32:33 -0500, Pszemol napisał(a):
>>
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:p0o1el1lk49f$.1c9nvyejm07gx$.dlg@40tude.net...
>>>>>>> Ubierzesz kuchenne rękawiczki i strachu nie ma.
>>>>>>> Nie o skórę tu chodzi lecz o poniklowaną powierzchnię grzałki.
>>>>>>
>>>>>> Reakcja niklu z rozcieńczonym kwasem siarkowym:
>>>>>> Ni + H2SO4 -> NiSO4 + H2
>>>>>> Myślę, ze stężony cytrynowy też dałby radę :->
>>>>>
>>>>> Zapomnij o cytrynowym zatem - użyj octu.
>>>>> Będzie skutecznie, bezpiecznie i bez trucizn.
>>>>
>>>> Jak kilka(naście) razy użyję słabszego roztworu kwasu, to skutek i tak
>>>> będzie podobny, bo kamienia jest dużo i musiałabym długo gotować z tym
>>>> kwasem (sprawdzałam przecież). Za którymś razem wreszcie odsłoni się
>>>> miedź,
>>>> a nikiel zjem w siarczanie.
>>>
>>> Dlaczego miałabyś zjadać siarczan? Roztwór po wytrawieniu kamienia masz
>>> wylać do zlewu i dokładnie opłukać czajnik po czyszczeniu.
>>
>> Co to znaczy "dokładnie" jeśli chodzi o cząsteczki?
>> ;->
>
> Coś tak jak 2C w homeopatii... ;-)
No własnie :->
>
> A poważniej, ja w praktyce robię tak aby skutecznie opłukać coś zużywając
> przy tym jak najmniej wody a nauczyłem się tego na lekcjach chemi właśnie,
> gdzie stosuje się do płukania względnie drogą wodę destylowaną: wylewasz
> wszystko - potem wlewasz małą ilość czystej wody, mieszasz z wigorem
> czajnikiem (chlustasz tą wodą w środku) potem wylewasz i powtarzasz operację
> 2-3 razy. Uzyskujesz lepszy efekt opłukania w ten sposób niż zalewając tą
> samą potrójną ilością naczynie raz tylko.
To w szklanym naczyniu. Albo stalowym.
A mnie Teść-chemik nauczył, a potwierdziła córka-biotechnolog, że
plastikowy/emaliowany czajnik, zwłaszcza używany, więc porowaty, trzeba
szczególnie traktować. Po ww. przez Ciebie czynnościach trzeba go jeszcze
napełnić czystą wodą i pozostawić na kilka godzin, żeby woda miała czas
wejśc we wszystkie pory w tymże używanym=rozpulchnionym=(mikro)porowatym
plastiku i rozCIEŃCZYĆ oraz w efekcie wymyć stantąd resztki tam zalegające.
>
>>> I jakim siarczanie? Mówimy o kwasie octowym! A ten nie tworzy
>>> siarczanów.
>>>
>>> W ogóle zdaje się mylisz siłę chemiczną kwasu z jego stężeniem.
>>
>> Moc kwasu. Nie, nie mylę - pisałam przecież, że rozpuszczanie kamienia za
>> pom. rozcieńczonego _mocnego_ kwasu będzie podobne do działania _słabego_
>> kwasu - zależy to tylko od dobrania czasu działania i temperatury.
>> Wyszukaj
>> sobie w tekście, mi się nie chce.
>
> No właśnie o to chodzi, że nie będzie podobne, bo słaby kwas, np. octwowy,
> nie będzie rozpuszczał metalu, więc skończy swoje działanie na kamieniu.
> Nawet gdy będzie go stechiometrycznie więcej niż potrzeba na rozpuszczenie
> kamienia. Silny kwas rozpuści kamień i potem się nie zatrzyma - poleci dalej
> z powłoka metalową.
>
>>> I nie trzeba nic gotować w kwasie octowym - wystarczy go nieco podgrzać
>>> (samym czajnikiem po zalaniu octem z butelki) i zostawić taki pogrzany
>>> roztwór na noc. Jak będziesz gotować to więcej octu się ulotni z roztworu
>>> kwasu niż przereaguje z kamieniem.
>>
>> Nie gotuję godzinę, tylko doprowadzam do wrzenia i wyłączam.
>
> Niepotrzebnie, bo w czasie wrzenia kwasu octowego tracisz dużo bezwodnika
> octowego, który się ulatnia z roztworu w postaci gazowej. Wystarczy nieco
> podgrzać ocet aby przyspieszyć reakcję chemiczną.
OK, a teraz sobie wyobraź, że powłoka niklowa ma uszkodzenie mechaniczne
(upadek grzałki w transporcie lub zwykły odprysk w trakcie użytkowania) -
a Ty mi proponujesz ten kwas octowy i odkamienianie nim.
Wiesz, co to takiego grynszpan? Myślę, że to zakończy Twoje indagowanie
mnie, dlaczego nie odkamieniam octem.
:->
>
>>> Kwas octowy jest za słaby aby ruszyć nikiel i odsłonić miedź - dlatego
>>> polecam właśnie octowy a nie siarkowy czy solny,
>>
>> OMG, wiem, co to są za kwasy, jeszcze na głowę nie upadłam, zeby je mieć w
>> ogóle w domu, a co dopiero do czajnika wlewać. Czy ja gdzieś o nich
>> pisałam? Więc skąd je wytrzasnąłeś tutaj?
>
> Kto pisał o siarczanie i piciu siarczanu? Ty.
> Więc teraz nie rób oczu że ja o kwasie siarkowym piszę...
> A może po prostu nie łączysz Twoich siarczanów z moim kwasem siarkowym? :-)
Nie - bo łączę z MOIM :->
>
>> Tylko że we "wszystkich domach" raczej już dziś mają stalowe grzałki - bo
>> takie czajniki się dziś produkuje. A ja używam muzealnego, żtp. Z
>> niklowanymi. I wolę dmuchać na zimne - bo skąd ja wiem, czy jakość tej
>> powłoki jest należyta.
>
> Co to znaczy że jakość powłoki jest należyta? Co by się Twoim zdaniem stało
> gdyby nie była? Odsłoniłaby się miedź lub żelazo/stal grzałki - wielkie mi
> mecyje...
U mnie miedź. Plus TWÓJ kwas octowy = grynszpan.
>
>>> Jakoś nie chce mi się wierzyć że przez pół roku odłoży Ci się
>>> rzeczywiście
>>> 2cm kamienia.
>>
>> A raczej więcej.
>
> To pewnie raz na 20 lat tam zaglądasz a nie raz na 6 miesięcy :-)
Mówiłam, że wodę FILTRUJĘ - dlatego odkłada się kamienia MNIEJ. I wtedy
wymieniam grzałkę. Coś kiepsko kojarzysz. To zaczyna być krępujące - tak
dorosłemu tłumaczyć jak krowie na granicy.
>
>>> Raczej coś Ci się wydaje albo to była tylko figura
>>> retoryczna...
>>
>> Obrazowo: jak gotuję weki, to po wyjęciu są całe białe - niczego nie widać
>> w nich. Jak przejadę palcem po słoiku na odcinku jakieś 10 cm, to mam na
>> palcu rogalikowaty WZGÓREK kredy.
>
> No widzisz... a Ty się przejmujesz jakimiś mikroporami i bakteriami :-)))
Twoimi.
A najbardziej tymi grzybami termoopornymi, a jeszcze bardziej ich odpornymi
na temperaturę toksynami, które możesz konsumować. Oczywiście nie szkodzą
Ci - bo to stwierdziłeś autorytatywnie, więc tak niechybnie jest :->
>
>>> A jeśli rzeczywiście przez pół roku masz tyle kamienia to przemyślałbym
>>> to.
>>> Skąd masz wodę wodociągową?
>>
>> Z gminnego ujęcia głębinowego.
>>
>>> Jakie ma ilości mg/litr wapnia/magnezu?
>>
>> Ostatnio nie pytałam, więc nie wiem, le coś jest na rzeczy, bo kiedyś na
>> moje zapytanie tel. odpowiedzieli, że nie ma norm na twardość wody,
>> podczas
>> gdy teraz (wczoraj!) tknęło mnie i znalazłam właśnie to:
>> "Dopuszczalna norma twardości ogólnej wody zgodnie z Rozporządzeniem
>> Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 roku w sprawie jakości wody
>> przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U.z 6 kwietnia 2007 Nr 61
>> poz.417) oraz Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 20 kwietnia 2010 r.
>> (Dz.U. z 29 kwietnia 2010 Nr 72 poz.466) nie powinna przekraczać 500 mg/l
>> CaCO3."
>> Na pewno jest więcej.
>
> No ba... dużo więcej. Podejrzewam że aby mieć 2cm osadu po 6 miesiącach
> gotowania wody to trzeba mieć tam w kranie rozcieńczoną kredę :-)))
To jest szacunkowa grubość, i tylko teoretyczna - bo u mnie grzałka by tyle
nie wytrzymała, gdybym używała w czajniku wody NIEfiltrowanej.
I co powiesz na pół wiadra gęstego szlamu kredowego wypływajacego z
wężownicy zbiornika po rozpuszczeniu kwasem twardego czopu w zaworze - po
niecałych 2 latach GRZANIA (czyli nawet nie gotowania) wody użytkowej?
:->
>
>> Oszukali mnie, a ja uwierzyłam, bo niby czemu nie, w
>> końcu. Ponieważ jednak boję się o sprzęt AGD z grzałkami oraz o kolektor
>> słoneczny z wężownicą, która co rusz się zatyka szlamem wapiennym i trzeba
>> ją bardzo stężonym kwasem cytrynowym płukać (a tam miedź przecież - no to
>> w
>> końcu kwas ją przeżre na wylot - to kosztowna rzecz będzie, bo dedykowany
>> zbiornik 800 l do wymiany, przecież wężownicy nie wyprują), to już mam
>> gotowe pismo z zapytaniem o konkrety. Tylko powiedz sam, co oni zrobią,
>> kiedy się wyda (a musi), ze normy są przekroczone? NIC nie zrobią. Co
>> najwyżej ich będę mogła skarżyć w przyp. awarii, no ale już widzę te
>> efekty. :-/
>
> Jak to co zrobią? Muszą Ci dać wodę zdatną do picia albo wynocha. W końcu za
> wodę pitną płacisz a nie za ujęcie Kryniczanki ;-)
No i co zrobią, zainstalują filtry/zmiękczacze na ujęcie? - już to widzę,
jak wodę do mycia, kibelka czy do podlewania ogródka lecą wszystkim
odwapniać. Wiesz, jakie to są ilości w skali gminy? Czy może potraktują
mnie indywidualnie?
:-|
>
>> Filtry Dafi zakładane "na rury" wytrzymują tyleż czasu, więc koszt bez
>> sensu. Osmotycznego filtra nie chcę, bo po mojemu to ZBYT dokładne
>> filtrowanie i to także z potrzebnych rzeczy, więc trzeba się suplementować
>> wtedy. Wolę już jeść tę kredę. Dużo jej nie zjem, bo ileż w końcu. Chodzi
>> tylko o AGD i ten kolektor.
>
> Jeszcze są takie zmiękczacze zbiornikowe, z wymieniaczami jonowymi,
> regenerowanymi solą NaCl, ale woda z nich ma za dużo jonów sodu aby się
> nadawała do zdrowej konsumpcji - zabezpieczy jednak urządzenia AGD.
Niestety musiałabym fizycznie oddzielić instalację wody pitnej lub zbudować
nową - dodatkowy koszt oprócz samego zmiękczacza. Że już nie wspomnę o ew.
koniecznych pracach remontowych w domu po takiej robocie. Nie bardzo mię
się chcę.
>
>>> Nie sądzisz że używanie tak twardej wody może nie być zbyt zdrowe?
>>
>> Do picia filtruję tę wodę w dzbanku, jako smakosz herbaty - jeden wkład
>> Brita Maxtra (czyli ten duży) wystarczy u nas (na dwie osoby, co kilka
>> tygodni na wekend dodatkowe 3 i czasem goście) góra na 2 tygodnie w
>> porywach, i to przy korzystaniu z niego tylko do filtrowania wody NA
>> HERBATĘ (fakt, pijemy jej dużo). Po tym czasie pojawia się widoczny (!)
>> kamień w czajniku i na dnie filianek, a także wapienna tęczowa "kra" na
>> powierzchni herbaty, osadzajaca się ciemnym filmem (zabarwienie węglanu
>> od herbaty) na białej porcelanie.
>
> To te 2cm w czajniku po 6 miesiacach masz od filtrowanej wody z Brity??
MIAŁABYM.
Gdybym nie FILTROWAŁA.
Czytajże ze zrozumieniem, bo zaczynam podejrzewac Cie o sklerozę - nomen
omen zwapnienie :->
>
>> Do gotowania JUŻ nie filtruję, ponieważ kiedyś, kiedy to robiłam, to z
>> kolei nabawiliśmy się braków magnezu - WSZYSCY mieliśmy tiki i skurcze,
>> które przeszły jak ręką odjął po suplementacji. Sprawdziłam to ponownie -
>> i
>> się pwotórzyło. Tak więc jemy ten CaCO3 w zupach i sosach, w końcu to
>> tylko
>> kreda. Dobrze, że nie gips. Tylko kto ich tam wie, co tam jest jeszcze -
>> może i gips też.
>
> Wziąłbym z wodociągów dokładne zestawienie jonów jakie masz w wodzie, takie
> z konkretnego badania, z datą i nazwą ujęcia aby się zgadzało z Twoim. Bo
> niewykluczone jest że razem z węglanami są tam też siarczany wapnia, a więc
> Twój ulubiony gips :-) A swoja drogą, czemu "dobrze że nie gips"? Czemu się
> go boisz bardziej niż węglanów :-)
Bo powoduje zatwardzenie :->
--
XL
Kim jest ten fajny gość?
http://niepoprawni.pl/blog/1106/kim-jestes-bronislaw
ie-mario-komorowski
https://wzzw.wordpress.com/2014/02/17/bronislaw-komo
rowski-vel-szczynukowicz-archiwa-ipn-%E2%98%9A%E2%97
%99%E2%97%99%E2%97%99%E2%97%99-przeczytaj/
http://wolnemedia.net/polityka/tuz-przed-wyborami-lu
dzie-nic-nie-wiedza-o-komorowskim/
http://niezalezna.pl/57004-kim-jest-bronislaw-komoro
wski-4-lata-temu-zostal-wybrany-na-prezydenta
-
108. Data: 2015-05-08 00:45:17
Temat: Re: Czajnik elektryczny 0-PL
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Thu, 07 May 2015 22:57:36 +0200, cef napisał(a):
> W dniu 2015-05-07 o 17:10, Ikselka pisze:
>
>> Grzałka raczej tego nie wytrzyma, bo przez ten czas będzie na niej ze 2 cm
>> kamienia, o ile się do tej pory z jego powodu nie przegrzeje=spali, więc
>> musiałabym odkamieniać znacznie częściej.
>> Powtarzam więc - wolę wymieniać grzałki w momencie, kiedy jest już na tyle
>> dużo kamienia, że dłużej niż zwykle trwa granie wody do wrzenia, przy czym
>> zakamienienie powłoki jeszcze nie powoduje przepalenia grzałki.
>
> Tak się zastanawiam czy to ja mam jakąś niedobrą - pozbawioną
> kamienia wodę (bo warstewka kamienia w czajniku to jest tak delikatna i
> licha,
> że średnio raz na rok myślę o odkamienianiu) czy to Ikselka ma
> jakąś niesamowicie zakamienioną.
> Co bardziej szkodzi?
Kiedyś miałam całe lata ten sam czajnik, a w nim ZERO osadu/kamienia, więc
ZERO odkamieniania - jak miałam swoją wodę studzienną. Teraz mam
wodociągową - NIESAMOWICIE ZAKAMIENIONĄ :->
--
XL
Kim jest ten fajny gość?
http://niepoprawni.pl/blog/1106/kim-jestes-bronislaw
ie-mario-komorowski
https://wzzw.wordpress.com/2014/02/17/bronislaw-komo
rowski-vel-szczynukowicz-archiwa-ipn-%E2%98%9A%E2%97
%99%E2%97%99%E2%97%99%E2%97%99-przeczytaj/
http://wolnemedia.net/polityka/tuz-przed-wyborami-lu
dzie-nic-nie-wiedza-o-komorowskim/
http://niezalezna.pl/57004-kim-jest-bronislaw-komoro
wski-4-lata-temu-zostal-wybrany-na-prezydenta
-
109. Data: 2015-05-08 00:49:03
Temat: Re: Czajnik elektryczny 0-PL
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Thu, 7 May 2015 15:59:20 -0500, Pszemol napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:y3bdfrhv88d2.1h5fv3p4atqny.dlg@40tude.net...
>> Dnia Thu, 7 May 2015 10:33:25 -0500, Pszemol napisał(a):
>>
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:k79q90kcp5e3.hpi89mp7xnbz$.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Thu, 7 May 2015 09:33:32 -0500, Pszemol napisał(a):
>>>>
>>>>> "cef" <c...@i...pl> wrote in message
>>>>> news:55493ac8$0$8368$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>> W dniu 2015-05-05 o 22:36, Ikselka pisze:
>>>>>>
>>>>>>> Legionella
>>>>>>> się mnoży bakteria
>>>>>>> grzyby termooporne.
>>>>>>> "mikroskopijne drobiny plastiku"
>>>>>>
>>>>>> A Ty tak na co dzień chodzisz w masce i w jakimś kombinezonie
>>>>>> czy normalnie i stykasz się z tymi wszystkimi okropieństwami?
>>>>>
>>>>> Wszystkie sztućce tuż przed obiadem wstawia do autoklawu do
>>>>> sterylizacji,
>>>>> bo
>>>>> się jej od leżenia w szufladzie w temperaturze pokojowej ubrudziły
>>>>> grzybami
>>>>> i bakteriami :-)
>>>>
>>>> Wystarczy, że od 20 lat używam zmywarki (nie, nie tej samej) i to tylko
>>>> i
>>>> wyłącznie na programie 75 st C - a w szufladzie mam pojemnik na sztućce,
>>>> który TEŻ bywa w tej zmywarce :->
>>>
>>> No ale te 75'C jest tylko chwile, potem lezą w temperaturze pokojowej
>>> i bakterie się rozwijają na nich.
>>
>> Są SUCHE. Te sztućce. Bakterie lubią wilgoć. :->
>
> Naprawdę nie ma się czego bać - bakterie są wszędzie i organizm nasz sobie z
> nimi radzi. Nie daj się zastraszać... Mydełek anybakteryjnych, mam nadzieję,
> nie kupujesz? Nie dajmy się zwariować...
Się nie daję. Mydełka czy pasty do zebów likwidujące 99 procent bakterii to
gadka dla idiotów - którzy nie mają pojęcia, jak błyskawicznie z tego
ocalałego 1 procenta robi się choćby i 400 procent ilości wyjściowej :-]
--
XL
Kim jest ten fajny gość?
http://niepoprawni.pl/blog/1106/kim-jestes-bronislaw
ie-mario-komorowski
https://wzzw.wordpress.com/2014/02/17/bronislaw-komo
rowski-vel-szczynukowicz-archiwa-ipn-%E2%98%9A%E2%97
%99%E2%97%99%E2%97%99%E2%97%99-przeczytaj/
http://wolnemedia.net/polityka/tuz-przed-wyborami-lu
dzie-nic-nie-wiedza-o-komorowskim/
http://niezalezna.pl/57004-kim-jest-bronislaw-komoro
wski-4-lata-temu-zostal-wybrany-na-prezydenta
-
110. Data: 2015-05-08 00:53:11
Temat: Re: Czajnik elektryczny 0-PL
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Thu, 7 May 2015 16:01:14 -0500, Pszemol napisał(a):
> "Qrczak" <q...@q...pl> wrote in message
> news:554bb291$0$2210$65785112@news.neostrada.pl...
>> Dnia 2015-05-07 20:08, obywatel Pszemol uprzejmie donosi:
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:t90lnixwtby2$.197y9uu6iqd5n$.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Thu, 7 May 2015 09:32:03 -0500, Pszemol napisał(a):
>>>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>>>> news:gwanfac3inpx.gf8wngsj5rjo.dlg@40tude.net...
>>>>>>
>>>>>> Dlatego MIKRO(!)pory w plastiku, jak tylko się pojawią, niechybnie
>>>>>> zauważysz bez mikroskopu. No łał. Weź Ty sobie może kiedyś ten czajnik
>>>>>> gdzieś do jakiejś szkoły pod mikroskop - ujrzysz rzeczy niesamowite,
>>>>>> vide
>>>>>> "erozja termiczna tworzyw sztucznych", no a już zwłaszcza po 10
>>>>>> latach.
>>>>>> Bo oczywiście producent daje gwarancję tylko na dwa, ale w warunkach
>>>>>> gwarancji nawet słowem nie wspomni o odporności wyrobu na korozję
>>>>>> termiczną
>>>>>> (czyli na skutki dużych zmian temperatury) w trakcie długoletniego
>>>>>> używania
>>>>>> :->
>>>>>
>>>>> No ale w czym mi ta korozja termiczna miałaby przeszkadzać?
>>>>
>>>> No właśnie BAKTERIOM/GRZYBOM w niczym,
>>>> im wręcz pomaga, stwarzając w porach
>>>> materiału nisze do gromadzenia się, rozmnażania i kolonizacji :->
>>>
>>> Pisałem już o tym, że bakterii ani pleśni się nie boję,
>>> naczyń specjalnie nie sterylizuję, nie ma takiej potrzeby.
>>
>> Ty się nie liczysz, ty jesteś pro-szczepionkowiec!
>
> Mało tego - zaszczepiam się celowo różnymi pleśniami i bakteriami bardzo
> chętnie jedząc smaczne serki Gorgonzola :-)
No to hurra, zjedz sobie zapleśniały chlebek albo owoce, co tam. Albo
poszukaj świeżego zapleśniałego białego serka :-]
--
XL
Kim jest ten fajny gość?
http://niepoprawni.pl/blog/1106/kim-jestes-bronislaw
ie-mario-komorowski
https://wzzw.wordpress.com/2014/02/17/bronislaw-komo
rowski-vel-szczynukowicz-archiwa-ipn-%E2%98%9A%E2%97
%99%E2%97%99%E2%97%99%E2%97%99-przeczytaj/
http://wolnemedia.net/polityka/tuz-przed-wyborami-lu
dzie-nic-nie-wiedza-o-komorowskim/
http://niezalezna.pl/57004-kim-jest-bronislaw-komoro
wski-4-lata-temu-zostal-wybrany-na-prezydenta