-
31. Data: 2009-11-08 18:52:58
Temat: Re: Do winiarzy
Od: Barbara Miącz <s...@i...te.ria.pl>
Ap3k pisze:
>
> BTW: ja uzywam do zelowania
drzemikow
a cóż to takiego ?
"ogryzkow" z pigwowca.
Konfitura to nie dżem.
Robiona z wiśni ma charakterystyczny smak, zapach i kolor.
Nie wypada tego zmieniać dodatkiem innych owoców.
Owoce wiśni mają dużo pektyn.
Owoce pigwowca w okresie dojrzewania wiśni nie są jeszcze wyrośnięte.
Barbara
-
32. Data: 2009-11-08 21:50:38
Temat: Re: Do winiarzy
Od: dziadek2 <d...@w...vectranet.pl>
barbakan wrote:
> kupiłem ostatnio pirosiarczyn sodu w opakowaniu 100g i potrzebuje
> odmierzyć 3g. Dokładność wagi kuchennej pozostawia wiele do życzenia i
> zastanawiam się, jak to zrozbić (bez kupowania nowej wagi). Może macie,
> znacie jakieś sposoby?
3 g to około 1/32 ze 100.
Czyli podziel 100 na pół. Masz 50 g
Podziel 50 na pół masz 25 g.
Podziel 25 na pół masz 12,5 g
Podziel 12,5 g na pół masz 6,25 g.
Podziel 6,25 g na pół masz 3,125 g
Po odjęciu od 3,125 g 1/13 masz 3 g.
dziadek
--
Używaj Linuksa
bądź legalny.
-
33. Data: 2009-11-09 08:09:03
Temat: Re: Do winiarzy
Od: Ap3k <...@...pl>
On Sun, 08 Nov 2009 19:52:58 +0100
Barbara Miącz <s...@i...te.ria.pl> wrote:
> cóż to takiego ?
moj blad :-) wywar z drzemlika, hehe...
> "ogryzkow" z pigwowca.
> Konfitura to nie dżem.
No i? Czy jesli do dzemu uzylem fragmentu owocu majacego duzo pektyn,
to znaczy ze do konfitur uzylbym zelfiksu? :-)
> Robiona z wiśni ma charakterystyczny smak, zapach i kolor.
> Nie wypada tego zmieniać dodatkiem innych owoców.
A skad sie teraz ta wisnia wziela?
> Owoce wiśni mają dużo pektyn.
Akurat wisnie zawieraja mniej pektyn, w porownaniu z innymi owocami,
choc wystarczajaco do zzelowania konfitury. Mam jeszcze caly
sloik wisniowej konfitury, zrobionej bez zadnych dodatkow typu zelfiks i
jest pieknie zzelowane.
> Owoce pigwowca w okresie dojrzewania wiśni nie są jeszcze wyrośnięte.
A czy konfitury robi sie tylko z wisni? I slyszalas kiedys o takim
skomplikowanym procesie jak suszenie?
--
PRecz
-
34. Data: 2009-11-09 08:49:08
Temat: Re: Do winiarzy
Od: "mirzan" <l...@o...pl>
> A czy konfitury robi sie tylko z wisni? I slyszalas kiedys o takim
> skomplikowanym procesie jak suszenie?
Co to za proces?Suszy się przecież grzyby?
mirzan
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
-
35. Data: 2009-11-09 09:29:36
Temat: Re: Do winiarzy
Od: d...@d...abc.com.pl
On Sat, 7 Nov 2009, barbakan wrote:
> Witam,
> kupiłem ostatnio pirosiarczyn sodu w opakowaniu 100g i potrzebuje odmierzyć
> 3g. Dokładność wagi kuchennej pozostawia wiele do życzenia i zastanawiam się,
> jak to zrozbić (bez kupowania nowej wagi). Może macie, znacie jakieś sposoby?
>
> --
> pozdrowionka
> barbakan
Odradzam ten środek. Dwa razy go stosowałem i dwa razy porażka.
D.P. -
36. Data: 2009-11-09 10:00:09
Temat: Re: Do winiarzy
Od: DJ <j...@p...onet.pl>
On 2009-11-09 10:29:36 +0100, d...@d...abc.com.pl said:
> Odradzam ten srodek.
A co doradzasz... gazowy SO2 z butli? Trudniejszy w stosowaniu na małą skalę.
> Dwa razy go stosowalem
Dwa razy to rochę mało doświadczenia jak na odradzanie, nie uważasz?
> i dwa razy porazka.
Jak się nie robi umiejętnie, tylko na przykład na oko, to mogła być porażka.
Równie dobrze można zrobić porażkę z soleniem zupy. Też odradzasz solenie?
--
DJ
PS. przy odpisywaniu na priv usun antyspamowy wpis z adresu
-
37. Data: 2009-11-09 10:22:03
Temat: Re: Do winiarzy
Od: "Dirko" <i...@g...com>
W wiadomości news:424e.000002d9.4af7d784@newsgate.onet.pl mirzan
<l...@o...pl> napisał(a):
>
> Co to za proces?Suszy się przecież grzyby?
>
Hejka. A suszone jabłka, gruszki, które pamiętam z dzieciństwa, nie
wspominając o suszonych śliwkach. :-)
Pozdrawiam konserwująco Ja...cki
-
38. Data: 2009-11-09 11:25:21
Temat: Re: Do winiarzy
Od: "Aaron" <s...@p...qdnet.pl>
"Dirko" wrote ...
>
> Hejka. A suszone jabłka, gruszki, które pamiętam
> z dzieciństwa, nie wspominając o suszonych śliwkach. :-)
>
Mniam, mniam ... ale zapomniałeś o suszonych winogronach bezpestkowych
które są bardziej na temat w tym wątku! Są tacy co pamiętają jeszcze
ten delikates :)
A.
-
39. Data: 2009-11-09 11:57:00
Temat: Re: Do winiarzy
Od: Ap3k <...@...pl>
On Mon, 09 Nov 2009 09:49:08 +0100
"mirzan" <l...@o...pl> wrote:
>
> > A czy konfitury robi sie tylko z wisni? I slyszalas kiedys o takim
> > skomplikowanym procesie jak suszenie?
>
> Co to za proces?Suszy się przecież grzyby?
Wiesz, co to ironia?
--
PRecz
-
40. Data: 2009-11-09 11:58:02
Temat: Re: Do winiarzy
Od: "mirzan" <l...@o...pl>
> > Co to za proces?Suszy się przecież grzyby?
> >
> Hejka. A suszone jabłka, gruszki, które pamiętam z dzieciństwa, nie
> wspominając o suszonych śliwkach. :-)
> Pozdrawiam konserwująco Ja...cki
Sliwki i wiśni nie da się ususzyć,bo nie da sie nanizać na sznurek, bo ma
pestkę w środku.
Wina bez siarczynu też nie da się zrobić,bo dzikie drożdże wygryzą dziurę
w butli.A oswojone nie.
Logiczne pozdrowienia.mirzan
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl