-
1. Data: 2011-09-21 20:10:37
Temat: Dyniowo...
Od: Ikselka <i...@g...pl>
...mi :-)
http://www.fotosik.pl/u/mazam/album/969608
Z tyłu po lewej, długie, grube, wielkie, ciemnozielone - dynia Lunga di
Napoli. Owalne ciemnozielone duże na pierwszym planie - dynia Ambar. Długie
zielone ze smugami, po prawej z tyłu - cukinia Lajkonik. Butelkowate
kremowe po prawej - dynia piżmowa. Owalne żółte - dynia makaronowa Pyza.
Lunga di Napoli (dynia słodka, o którą niegdyś pytałam tutaj) okazała się
delikatna, przepyszna - do gotowania, zapiekania i na surowo. Do marynaty
chyba zbyt mało spoisty miąższ, ale zamarynuję troszkę, zobaczę. Zupa z
niej dziś była niesamowita! I surowe plastry na chleb z masłem posypane
solą albo otoczone w mące i powolutku usmażone na oleju - mniam :-)
Wątpię tylko, czy się długo przechowa.
Ambar, piżmowa i makaronowa - na zimę.
Polecam!
--
XL
-
2. Data: 2011-09-21 20:20:43
Temat: Re: Dyniowo...
Od: Paulinka <p...@w...pl>
Ikselka pisze:
> ...mi :-)
> http://www.fotosik.pl/u/mazam/album/969608
Fajne zdjęcia.
> Z tyłu po lewej, długie, grube, wielkie, ciemnozielone - dynia Lunga di
> Napoli. Owalne ciemnozielone duże na pierwszym planie - dynia Ambar. Długie
> zielone ze smugami, po prawej z tyłu - cukinia Lajkonik. Butelkowate
> kremowe po prawej - dynia piżmowa. Owalne żółte - dynia makaronowa Pyza.
>
> Lunga di Napoli (dynia słodka, o którą niegdyś pytałam tutaj) okazała się
> delikatna, przepyszna - do gotowania, zapiekania i na surowo. Do marynaty
> chyba zbyt mało spoisty miąższ, ale zamarynuję troszkę, zobaczę. Zupa z
> niej dziś była niesamowita! I surowe plastry na chleb z masłem posypane
> solą albo otoczone w mące i powolutku usmażone na oleju - mniam :-)
> Wątpię tylko, czy się długo przechowa.
> Ambar, piżmowa i makaronowa - na zimę.
> Polecam!
U nas dynia jest sadzona tylko na pestki do późniejszego łuskania. W tym
roku zresztą tylko symbolicznie.
Za to za Twoją radą zaczęłam spożywać w nadprogramowych ilościach
cukinię panierowaną taką z patelni. Świetna rzecz.
Dzisiaj resztę tej cukinii przerobiłam na leczo wg przepisu W. Łosia.
IMO najlepszy przepis na leczo.
--
Paulinka
-
3. Data: 2011-09-21 20:35:31
Temat: Re: Dyniowo...
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Wed, 21 Sep 2011 22:20:43 +0200, Paulinka napisał(a):
> Ikselka pisze:
>> ...mi :-)
>> http://www.fotosik.pl/u/mazam/album/969608
>
> Fajne zdjęcia.
Dzięki.
Się nataskałam, że hej! Przewiozłam te wszystkie dynie z ogrodu na trawnik
moim "zakupowym" cinquecento, bo inaczej bym padła - MŚK gdzieś taczki
schował przed wyjazdem, czy może sasiadowi pożyczył.
Jutro dołączę zdjęcia cinquecento pełnego dyń, ależ śmiesznie to wygląda!
>
>> Z tyłu po lewej, długie, grube, wielkie, ciemnozielone - dynia Lunga di
>> Napoli. Owalne ciemnozielone duże na pierwszym planie - dynia Ambar. Długie
>> zielone ze smugami, po prawej z tyłu - cukinia Lajkonik. Butelkowate
>> kremowe po prawej - dynia piżmowa. Owalne żółte - dynia makaronowa Pyza.
>>
>> Lunga di Napoli (dynia słodka, o którą niegdyś pytałam tutaj) okazała się
>> delikatna, przepyszna - do gotowania, zapiekania i na surowo. Do marynaty
>> chyba zbyt mało spoisty miąższ, ale zamarynuję troszkę, zobaczę. Zupa z
>> niej dziś była niesamowita! I surowe plastry na chleb z masłem posypane
>> solą albo otoczone w mące i powolutku usmażone na oleju - mniam :-)
>> Wątpię tylko, czy się długo przechowa.
>> Ambar, piżmowa i makaronowa - na zimę.
>> Polecam!
>
> U nas dynia jest sadzona tylko na pestki do późniejszego łuskania. W tym
> roku zresztą tylko symbolicznie.
> Za to za Twoją radą zaczęłam spożywać w nadprogramowych ilościach
> cukinię panierowaną taką z patelni. Świetna rzecz.
Podobnie dynia piżmowa, byle młoda, a jakbyś spróbowala Lungę - tooo
dopiero. Bije je obie na głowę. Jestem w niej zakochana. Zabrałam w
sierpniu na Mazury dwie sztuki, bo nie mogłam się rozstać z tą dynią -
znajomi się zajadali, nie nadążałam smażyć :-)
> Dzisiaj resztę tej cukinii przerobiłam na leczo wg przepisu W. Łosia.
> IMO najlepszy przepis na leczo.
Mam swój ulubiony, ciekawe, czy podobny. Masz linka?
--
XL
-
4. Data: 2011-09-21 20:47:44
Temat: Re: Dyniowo...
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Wed, 21 Sep 2011 22:20:43 +0200, Paulinka napisał(a):
> U nas dynia jest sadzona tylko na pestki do późniejszego łuskania. W tym
> roku zresztą tylko symbolicznie.
Niee no, zamarynuj trochę!
Dynia marynowana do mięsa (ja zżeram samą...):
Dynię w kostkę półtora na półtora cm, do słoików, zalać zalewą,
pasteryzować 15 minut, nie dłużej, żeby była chrupka.
Legendy z obgotowywaniem przed włożeniem do słoików to bezedura.
Zalewa moja:
Ocet 10-procentowy - 1/2 litra
Woda - 2 litry albo ciutke wiecej
Cukier do smaku (słodkie ma być)
Goździki - z 8-10 sztuk
Kawałek cynamonu
Skórka cytryny
Zagotować składniki, odcedzić przyprawy i zalać dynię w słoikach.
Pasteryzować 15 min od zawrzenia i ani minuty dłużej.
W tym roku mam ochotę jednak zrobić takie kuleczki:
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/przetwory/dynia
_slodko_kwasno_pachnaca
Jednak bez całego tego etapu wstępnego.
--
XL
-
5. Data: 2011-09-21 20:56:29
Temat: Re: Dyniowo...
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Wed, 21 Sep 2011 22:47:44 +0200, Ikselka napisał(a):
> Dnia Wed, 21 Sep 2011 22:20:43 +0200, Paulinka napisał(a):
>
>> U nas dynia jest sadzona tylko na pestki do późniejszego łuskania. W tym
>> roku zresztą tylko symbolicznie.
>
> Niee no, zamarynuj trochę!
Upss, sorry, miało iść na "kuchnię" :-)
--
XL
-
6. Data: 2011-09-21 23:53:19
Temat: Re: Dyniowo...
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Wed, 21 Sep 2011 22:10:37 +0200, Ikselka napisał(a):
> ...mi :-)
> http://www.fotosik.pl/u/mazam/album/969608
Jutro zrobię "moją" pieczoną na słodko - z masłem, cukrem, cynamonem, gęstą
śmietaną. Mniam!
Pojutrze:
http://www.youtube.com/watch?v=QNi8ZGX0ts4&feature=r
elated
albo
http://www.youtube.com/watch?v=pLKWiMZuYAk&feature=r
elated
Albo jedno i drugie.
Chyba zaczynam się rozkręcać :-D
--
XL
-
7. Data: 2011-09-22 19:32:22
Temat: Re: Dyniowo...
Od: "Dirko" <j...@w...pl>
Użytkownik "Paulinka" <p...@w...pl> napisał w
wiadomości news:j5dgv5$trn$1@node2.news.atman.pl...
>
> Dzisiaj resztę tej cukinii przerobiłam na leczo wg przepisu W. Łosia. IMO
> najlepszy przepis na leczo.
Hejka. Gdzie mogę znaleźć ten przepis?
Pozdrawiam dociekliwie Ja...cki
-
8. Data: 2011-09-22 23:09:36
Temat: Re: Dyniowo...
Od: Aicha <b...@t...ja>
W dniu 2011-09-21 22:10, Ikselka pisze:
> ...mi :-)
> http://www.fotosik.pl/u/mazam/album/969608
No, na Festiwalu dyni mogłabyś już startować :)
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
-
9. Data: 2011-09-22 23:10:23
Temat: Re: Dyniowo...
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Fri, 23 Sep 2011 01:09:36 +0200, Aicha napisał(a):
> W dniu 2011-09-21 22:10, Ikselka pisze:
>
>> ...mi :-)
>> http://www.fotosik.pl/u/mazam/album/969608
>
> No, na Festiwalu dyni mogłabyś już startować :)
Sama se robię festiwal :-)
--
XL
-
10. Data: 2011-09-22 23:17:45
Temat: Re: Dyniowo...
Od: Aicha <b...@t...ja>
W dniu 2011-09-23 01:10, Ikselka pisze:
>>> ...mi :-)
>>> http://www.fotosik.pl/u/mazam/album/969608
>>
>> No, na Festiwalu dyni mogłabyś już startować :)
>
> Sama se robię festiwal :-)
Ale 180-kilowej nie da się podnieść samemu ;)
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku