-
11. Data: 2018-03-08 21:35:02
Temat: Re: Lokal 47m2 - czym grzać?
Od: Kris <k...@g...com>
W dniu czwartek, 8 marca 2018 21:04:37 UTC+1 użytkownik collie napisał:
> W dniu 2018-03-08 20:44, Kris pisze:
>
> > no i palić "od góry" radzi
> > O ile w śmieciuchu jest to do zrobienia tylko strasznie uierdliwe(codzienne
czyszczenie kotła i rozpalanie od nowa) o tyle w kominku nie bardzo wiem jak palić
"od góry"
>
> Tu instrukcja dla takich, którzy nie za bardzo wiedzą, a wypowiadają się:
>
> http://www.sprawdzonewpraktyce.pl/2015/09/najlepszy-
i-najbardziej-efektywny-sposob-palenia-w-kominku-bry
kietem/
A paliłeś czy tylko instrukcje przeczytałeś?
-
12. Data: 2018-03-08 21:48:31
Temat: Re: Lokal 47m2 - czym grzać?
Od: collie <c...@v...pl>
W dniu 2018-03-08 21:35, Kris pisze:
> A paliłeś czy tylko instrukcje przeczytałeś?
Całą zimę tak palę (jak palę) i sobie chwalę.
Trzeba mieć tylko dobry kominek z efektywną
regulacją dopływu powietrza, by regulować
tempo palenia się stosu brykietów.
-
13. Data: 2018-03-08 21:49:09
Temat: Re: Lokal 47m2 - czym grzać?
Od: t-1 <t...@t...pl>
W dniu 2018-03-08 o 19:17, Irokez pisze:
>
> Proszę o jakieś opinie, wskazówki.
>
>
>
Klimatyzatorem z funkcją grzania.
-
14. Data: 2018-03-08 21:56:23
Temat: Re: Lokal 47m2 - czym grzać?
Od: Kris <k...@g...com>
W dniu czwartek, 8 marca 2018 19:17:43 UTC+1 użytkownik Irokez napisał:
>
> Kurtyna grzewcza? jakiś piec akumulacyjny, coś innego?
W pracy mamy takie pomieszczenie ok 50m2 właśnie, wejście z ulicy, duży ruch-
kilkadziesiąt wejść dziennie
Mamy tam kortynę nad drzwiami, klimatyzator i grzejniki elektryczne tego typu
https://www.ceneo.pl/32119135
Kilkanaście lat już ten lokal funkcjonuje i grzejniki praktycznie wcale nieużywane
Najszybciej rano rozgrzewa lokal kurtyna bo szybko się robi ciepło nawet jak w
poniedziałek rano pracownice wchodzą ale wada kurtyny że dmucha ciągle i w pewnym
momencie jet za ciepło
Najlepiej działa klimatyzator- jakieś budżetowe fujitsu- stabilnie utrzymuje zadane
22stC
Dlatego wyżej radziłem klimatyzator. No chyba że nie ma tam jak jednostki zewnętrznej
powiesić to kup za 200-300zl sztuka(na olxie uzywki taniej moga być)2 grzejniki i
będzie git
> można coś w piwnicy postawić i rurki wyżej dać.
> Nie wiem jeszcze jak z gazem, ile będzie kosztowało pociągnięcie go (o
> ile się da) i czy opłaca się w ogóle go ciągnąć (kwasiaka w kominie to
> tam nie ma, a 3 kondygnacje do góry są).
>
> Proszę o jakieś opinie, wskazówki.
>
>
>
> --
> Irokez
-
15. Data: 2018-03-08 22:14:57
Temat: Re: Lokal 47m2 - czym grzać?
Od: Sebastian Biały <h...@p...onet.pl>
On 3/8/2018 9:04 PM, collie wrote:
> Tu instrukcja dla takich, którzy nie za bardzo wiedzą, a wypowiadają się:
> http://www.sprawdzonewpraktyce.pl/2015/09/najlepszy-
i-najbardziej-efektywny-sposob-palenia-w-kominku-bry
kietem/
Mój kominek pali się świetnie w przypadku 4 kostek, ciepło przez 3h.
Przy 6 zaczyna być niebezpiecznie, przy 8 obawiałbym sie pożaru, ciezko
stać 2m od szyby, żar jak z pieca hutniczego. nie ma znaczenia czy
zapale od dolu czy od góry, po kilkunastu minutach pali się cała
objętością. A tu władowane jest ze 30 na raz. Hmmm.. co to za kominek że
nie ma niebezpieczeństwa pożaru i zaczadzenia?
-
16. Data: 2018-03-08 22:21:12
Temat: Re: Lokal 47m2 - czym grzać?
Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
Kominek na sprawnosc troche lepsza niz ognisko przy ktorym sie kielbaski piecze.
Sluzy do utylizacji drewna i ogrzewania z naciskiem na utylizacje. Z wynalazkow co
sie w nich pali to poradzil bym piecyk na pellet. Raczej trudno kupic taki co ma
sprawnosc mniejsza niz 90%. Praktycznie kazdy ma wlasne rozpalanie, regulator
temperatury utrzymujacy zadana temperature w pomieszczeniu i mozliwosc
zaprogramowania godziny wlaczenia i wylaczenia. Wychodzi drozej niz weglem ale paliwo
przyjazne i wybiera sie popiol maksymalnie raz w miesiacu. U siebie wybieram dwa razy
w sezonie. Raz jak sie sezon zaczyna wybieram popiol z zeszlego sezonu i drugi raz w
okolicach polowy stycznia.
-
17. Data: 2018-03-08 22:22:15
Temat: Re: Lokal 47m2 - czym grzać?
Od: Irokez <n...@w...pl>
W dniu 2018-03-08 o 19:51, ToMasz pisze:
> W dniu 08.03.2018 o 19:17, Irokez pisze:
>> Witam.
>>
>> Jest sobie lokal, stara kamienica przy rynku, parter, pod lokalem jest
>> piwnica.
>> W lokalu jest prąd i dziura do komina pod kozę czy coś takiego.
>> Lokal ma być usługowy w godzinach dziennych pon-sobota.
>
> to zależy czy Twój lokal, czy jest ktoś kto instalacje będzie dozorował,
> czy ma być na wynajem i działać. jeśli prąd ma bezpośrednio grzać -
Mój. Nikogo nie będzie po tych godzinach pracy. Lokal w stylu punkt
sprzedaży usług.
> Ja w lokalu w którym pracuje, zrobiłem tak. grzeję na maksa od 7 rano,
> przed wyjściem wyłączam piec całkowicie. Dlamnie to jest znacząca
> oszczędność. Na tej grupie wszyscy robią odwrotnie - grzeją non stop.
Podobnie było w do tej pory wynajmowanym. Zegar odpalał przed przyjściem
piecyk elektryczno-akumulacyjny (taki starego typu wypełniony jakimś
szamotem czy inną cegłą) wyłączał po jakimś czasie, a potem załączał
znowu koło 13-stej na 2 godzinki. Plus "farelka" na ewentualne
dogrzanie. Ale może jednak jakieś lepsze rozwiązanie.
--
Irokez
-
18. Data: 2018-03-08 22:23:29
Temat: Re: Lokal 47m2 - czym grzać?
Od: Irokez <n...@w...pl>
W dniu 2018-03-08 o 20:15, collie pisze:
> W dniu 2018-03-08 19:17, Irokez pisze:
>
>> Jest sobie lokal, stara kamienica przy rynku, parter, pod lokalem jest
>> piwnica.
>> W lokalu jest prąd i dziura do komina pod kozę czy coś takiego.
>
> O to to. Wstawić kozę pn. kominek wolnostojący i palić brykietami
> drzewnymi.
> Ale palić jak Pan Bóg przykazał palaczom kominkowym (i nie tylko) - od
> góry.
> Miło, ciepło, tanio i człowiek się nie narobi.
>
Ale zimno po weekendzie, zanim nie rozpali się i nie nagrzeje.
--
Irokez
-
19. Data: 2018-03-08 22:26:42
Temat: Re: Lokal 47m2 - czym grzać?
Od: Kris <k...@g...com>
W dniu czwartek, 8 marca 2018 22:15:07 UTC+1 użytkownik Sebastian Biały napisał:
> On 3/8/2018 9:04 PM, collie wrote:
> > Tu instrukcja dla takich, którzy nie za bardzo wiedzą, a wypowiadają się:
> > http://www.sprawdzonewpraktyce.pl/2015/09/najlepszy-
i-najbardziej-efektywny-sposob-palenia-w-kominku-bry
kietem/
>
> Mój kominek pali się świetnie w przypadku 4 kostek, ciepło przez 3h.
> Przy 6 zaczyna być niebezpiecznie, przy 8 obawiałbym sie pożaru, ciezko
> stać 2m od szyby, żar jak z pieca hutniczego. nie ma znaczenia czy
> zapale od dolu czy od góry, po kilkunastu minutach pali się cała
> objętością. A tu władowane jest ze 30 na raz. Hmmm.. co to za kominek że
> nie ma niebezpieczeństwa pożaru i zaczadzenia?
Właśnie coś podobnego miałem pisać
Ten podlinkowany artykuł to mi sponsoringiem pachnie
-
20. Data: 2018-03-08 22:32:54
Temat: Re: Lokal 47m2 - czym grzać?
Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
Moj piecyk jak jest w okolicach zera stopni spala worek pelletu, 15 kilogramow, w
dwie doby. Twoj kominek pracujacy w takich warunkach spali 25 kilogramow brykietu na
dobe z czego 5 kilogramow pojdzie na ogrzewanie pomieszczenia a 20 na ogrzewanie
atmosfery. Kominek mozna miec jak sie ma brata albo szwagra lesniczego.