-
11. Data: 2009-09-09 12:30:42
Temat: Re: Mikrofala -proszę o radę
Od: "kris" <k...@p...onet.pl>
Użytkownik "Grzegorz Janoszka" <G...@n...Janoszka.pl>
napisał w wiadomości news:h860pb$1n9$1@news.onet.pl...
> kris wrote:
>> Zreszta pewnie i tak z niej za bardzo korzystał nie będziesz. Żarcie z
>> mikrofali smakuje ochydnie. Teraz praktycznie nie używam mikrofali już.
>
> No wiesz, mikrofala cudów nie czyni, jak wsadzisz paskudne jedzenie, to
> wyciągniesz ciepłe, ale tak samo paskudne :)
Chyba jesteś wychowany na fast foodach skoro twierdzisz że potrawa podgrzana
w mikrofali nie smakuje gorzej;))
Np ziemniaki podgrzane w miokrofali to ochyda, tak samo zresz mieso.
Schabopwy z patelni smakuje wybornie, ten sam schabowy z mikrofali to
ochyda.
--
Pozdrawiam
Krzysiek
-
12. Data: 2009-09-09 12:42:04
Temat: Re: Mikrofala -proszę o radę
Od: Paweł Muszyński <p...@b...wytnijto.org>
kris pisze:
> Użytkownik "Grzegorz Janoszka" <G...@n...Janoszka.pl>
> napisał w wiadomości news:h860pb$1n9$1@news.onet.pl...
>> kris wrote:
>>> Zreszta pewnie i tak z niej za bardzo korzystał nie będziesz. Żarcie z
>>> mikrofali smakuje ochydnie. Teraz praktycznie nie używam mikrofali już.
>> No wiesz, mikrofala cudów nie czyni, jak wsadzisz paskudne jedzenie, to
>> wyciągniesz ciepłe, ale tak samo paskudne :)
>
> Chyba jesteś wychowany na fast foodach skoro twierdzisz że potrawa podgrzana
> w mikrofali nie smakuje gorzej;))
> Np ziemniaki podgrzane w miokrofali to ochyda, tak samo zresz mieso.
> Schabopwy z patelni smakuje wybornie, ten sam schabowy z mikrofali to
> ochyda.
>
Ale nie porównuj potraw świeżych z podgrzanymi.
Schabowy podgrzany, obojętnie czy w mikrofali, czy na patelni, jest
gorszy od świeżo usmażonego.
Ziemniaki z mikrofali faktycznie mają dziwny smak.
Natomiast wszelkiej maści zupy i gulasze z mikrofali nie są złe...
--
Paweł Muszyński
Skateshop http://sklep.e-street.pl
-
13. Data: 2009-09-09 13:10:03
Temat: Re: Mikrofala -proszę o radę
Od: "kris" <k...@p...onet.pl>
Użytkownik "Paweł Muszyński" <p...@b...wytnijto.org> napisał w
wiadomości news:h887qq$koc$1@inews.gazeta.pl...
>> Ale nie porównuj potraw świeżych z podgrzanymi.
Ale mikrofala słuzy do podgrzewamnia przecież
> Schabowy podgrzany, obojętnie czy w mikrofali, czy na patelni, jest gorszy
> od świeżo usmażonego.
W mikrofali go nie usmażysz- musisz podgrzać juz usmazonego;))
> Ziemniaki z mikrofali faktycznie mają dziwny smak.
>
> Natomiast wszelkiej maści zupy i gulasze z mikrofali nie są złe...
>
Co do zup zgoda. Gulasze/mieso tu r óżnica jest odczuwalna.
--
Pozdrawiam
Krzysiek
-
14. Data: 2009-09-09 19:25:50
Temat: Re: Mikrofala -proszę o radę
Od: "Marek Dyjor" <m...@p...onet.pl>
kris wrote:
> Użytkownik "Paweł Muszyński" <p...@b...wytnijto.org>
> napisał w wiadomości news:h887qq$koc$1@inews.gazeta.pl...
>>> Ale nie porównuj potraw świeżych z podgrzanymi.
>
> Ale mikrofala słuzy do podgrzewamnia przecież
>
>> Schabowy podgrzany, obojętnie czy w mikrofali, czy na patelni, jest
>> gorszy od świeżo usmażonego.
>
> W mikrofali go nie usmażysz- musisz podgrzać juz usmazonego;))
ale MF sie przydaje do podgrzania wnętrza kotleta czy sznycla przed
rzuceniem na patelnie w celu podgrzania.
>
>> Ziemniaki z mikrofali faktycznie mają dziwny smak.
są obrzydliwe :)
-
15. Data: 2009-09-09 19:59:24
Temat: Re: Mikrofala -proszę o radę
Od: "dziobak" <dziobak-usun@hot..pl>
Użytkownik "Marek Dyjor" napisał
> ale MF sie przydaje do podgrzania wnętrza kotleta
Hm, kotlet posiada wnętrze ;)
pozdrawiam
Dziobak
p.s. żeby nie było nie na temat: stalowe wnętrze, koniecznie,
pod wpływem tłuszczu nawet najlepiej położony lakier zacznie
w końcu się łuszczyć.
-
16. Data: 2009-09-09 20:59:59
Temat: Re: Mikrofala -proszę o radę
Od: Arte <a...@s...info.pl>
kris pisze:
> Użytkownik "Paweł Muszyński" <p...@b...wytnijto.org> napisał w
> wiadomości news:h887qq$koc$1@inews.gazeta.pl...
>>> Ale nie porównuj potraw świeżych z podgrzanymi.
>
> Ale mikrofala słuzy do podgrzewamnia przecież
No niekoniecznie, a nawet bardzo niekoniecznie. :)
Mój piekarnik z funkcją mikrofali ma na przykład wiele fajnych programów
z wykorzystaniem mikrofal. Bardzo często gotuje tak świeże ziemniaki. Do
szklanego naczynia z pokrywką wkładam obrane, pokrojone i umyte
ziemniaki. Na każde 100 gram dodaję dwie stołowe łyżki wody i lekko sole
tą wodę. Całość do wnętrza mikrofali/piekarnika i wybieram program
gotowania ziemniaków, podaję wagę i włączam. Po około 7-10 minutach (w
zależności od ilości) są gotowe i bardzo smaczne ziemniaki! Normalnie
gotowane w wodzie nigdy nie wychodzą takie dobre. Dodatkowo są o wiele
zdrowsze, gdyż proces gotowania jest o wiele krótszy bo gotują się w
parze, zatem składniki mineralne i witaminy nie wygotowywują się tak jak
przy tradycyjnym gotowaniu w garnku i w wodzie.
>
>> Schabowy podgrzany, obojętnie czy w mikrofali, czy na patelni, jest gorszy
>> od świeżo usmażonego.
>
> W mikrofali go nie usmażysz- musisz podgrzać juz usmazonego;))
Dokładnie
>
>> Ziemniaki z mikrofali faktycznie mają dziwny smak.
Ale to dotyczy tylko i wyłącznie odgrzewanych ziemniaków! A podajcie mi
sposób innego podgrzewania już ugotowanych ziemniaków? Pzrecież nie
wrzucisz ich ponownie do garnka z wodą. :P Chyba tylko w parowarze, ale
tam też odgrzewane są dziwne.
Najczęstszym i najsmaczniejszym wykorzystaniem już ostygniętych
ziemniaków jest ich usmażenie. :)
>>
>> Natomiast wszelkiej maści zupy i gulasze z mikrofali nie są złe...
>>
> Co do zup zgoda. Gulasze/mieso tu r óżnica jest odczuwalna.
Podgrzewanie mikrofalowe powoduje bardzo mała stratę wody z potrawy,
gdyż grzanie zaczyna się niejako od środka potrawy, gdy podczas np.
smażenia ciepło przenika od zewnątrz do środka. (Mikrofale tak na prawdę
podgrzewają tylko wodę zawarta w potrawie!) Zatem smażone zawsze będą na
wierzchu o wiele bardziej suche. Po prostu, trzeba zdawać sobie sprawę,
że gotowanie mikrofalowe rządzi się innymi prawami i niektóre potrawy
nie nadają się do takiego gotowania a inne wręcz są jakby do niego
stworzone. Właśnie dzięki temu, że mikrofale ogrzewają pojemnościowo,
przeto wyśmienicie podgrzewają wodę i płyny.
Arte
-
17. Data: 2009-09-09 21:28:27
Temat: Re: Mikrofala -proszę o radę
Od: "Marek Dyjor" <m...@p...onet.pl>
dziobak wrote:
> Użytkownik "Marek Dyjor" napisał
>
>> ale MF sie przydaje do podgrzania wnętrza kotleta
>
> Hm, kotlet posiada wnętrze ;)
>
> pozdrawiam
>
>
> Dziobak
>
> p.s. żeby nie było nie na temat: stalowe wnętrze, koniecznie,
> pod wpływem tłuszczu nawet najlepiej położony lakier zacznie
> w końcu się łuszczyć.
powiesz mi o co ci chodzi?
-
18. Data: 2009-09-09 21:35:25
Temat: Re: Mikrofala -proszę o radę
Od: Kamikazee <n...@n...pl.invalid>
kris pisze:
> Schabopwy z patelni smakuje wybornie, ten sam schabowy z mikrofali to
> ochyda.
Odgrzewane kotlety lepiej smakują jeśli najpierw podgrzeję je na funkcji
grilla i później puszczam mikrofale aby ogrzał się środek kotleta.
--
http://kamikaze.mp.waw.pl/
Gaz pieprzowy, obezwładniający, łzawiący, który wybrać?
Odpowiedź znajdziesz na stronie:
http://kamikaze.mp.waw.pl/gaz/
-
19. Data: 2009-09-10 04:16:05
Temat: Re: Mikrofala -proszę o rad
Od: "Slavinka" <s...@w...pl>
Użytkownik "Marek Dyjor" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:h88vg1$ut8$1@news.onet.pl...
> ale MF sie przydaje do podgrzania wnętrza kotleta czy sznycla przed
> rzuceniem na patelnie w celu podgrzania.
Po co? Niesmaczne rozwiązanie - rozmrażam niezwykle rzadko w mikrofali.
Wyjmuję z zamrażarki przyprawione już stosownie do przeznaczenie mięso i
wkładam dzień wcześniej do chłodziarki, na drugi dzień obróbka termiczna i
TO JEST TO !!!
-
20. Data: 2009-09-10 04:18:24
Temat: Re: Mikrofala -proszę o rad
Od: "Slavinka" <s...@w...pl>
Użytkownik "Kamikazee" <n...@n...pl.invalid> napisał w wiadomości
news:h89730$3k3$1@inews.gazeta.pl...
kris pisze:
> Schabopwy z patelni smakuje wybornie, ten sam schabowy z mikrofali to
> ochyda.
Odgrzewane kotlety lepiej smakują jeśli najpierw podgrzeję je na funkcji
grilla i później puszczam mikrofale aby ogrzał się środek kotleta.
Wysuszone.