-
1. Data: 2014-11-16 12:00:44
Temat: Okap kuchenny vs rekuperator - jak to pogodzić?
Od: Marcin N <m...@o...pl>
O okapach już chyba wszyscy mają dosyć w ostatnich dniach.
Więc krótko: jak połączyć wentylację mechaniczną z rekuperacją z okapem?
Czy wywiewać to tłuste powietrze do rekuperatora? Brzmi niefajnie -
szybko rekuperator się pozatyka. Więc co? Oddzielny kanał, który wyrzuci
mi powietrze przez dachówkę wentylacyjną? To z kolei przeczy idei
odzysku ciepła z wyrzucanego powietrza.
--
MN
-
2. Data: 2014-11-16 14:21:51
Temat: Re: Okap kuchenny vs rekuperator - jak to pogodzić?
Od: slavo65 <s...@g...com>
W dniu niedziela, 16 listopada 2014 12:00:45 UTC+1 użytkownik Marcin N napisał:
> O okapach już chyba wszyscy mają dosyć w ostatnich dniach.
>
> Więc krótko: jak połączyć wentylację mechaniczną z rekuperacją z okapem?
> Czy wywiewać to tłuste powietrze do rekuperatora? Brzmi niefajnie -
> szybko rekuperator się pozatyka. Więc co? Oddzielny kanał, który wyrzuci
> mi powietrze przez dachówkę wentylacyjną? To z kolei przeczy idei
> odzysku ciepła z wyrzucanego powietrza.
Jedynym wyjściem jest okap pracujący w obiegu zamkniętym, ale pod warunkiem, że
obydwa filtry pracują dobrze. Pierwszy z nich (stalowa, wielowarstwowa siatka) ma
wyłapywać skutecznie tłuszcz a drugi (węglowy) ma skutecznie zatrzymywać całą resztę,
która jeszcze leci w dmuchanym powietrzu.
Te wszystkie warunki spełnia marka, o której tu już pisałem. Nie słyszałem, aby to
robiła równie dobrze jeszcze jakaś inna marka, ale może jednak ktoś coś zna i nam
poleci.
-
3. Data: 2014-11-16 14:46:58
Temat: Re: Okap kuchenny vs rekuperator - jak to pogodzić?
Od: Marcin N <m...@o...pl>
W dniu 2014-11-16 14:21, slavo65 pisze:
> W dniu niedziela, 16 listopada 2014 12:00:45 UTC+1 użytkownik Marcin N napisał:
>> O okapach już chyba wszyscy mają dosyć w ostatnich dniach.
>>
>> Więc krótko: jak połączyć wentylację mechaniczną z rekuperacją z okapem?
>> Czy wywiewać to tłuste powietrze do rekuperatora? Brzmi niefajnie -
>> szybko rekuperator się pozatyka. Więc co? Oddzielny kanał, który wyrzuci
>> mi powietrze przez dachówkę wentylacyjną? To z kolei przeczy idei
>> odzysku ciepła z wyrzucanego powietrza.
>
> Jedynym wyjściem jest okap pracujący w obiegu zamkniętym, ale pod warunkiem, że
obydwa filtry pracują dobrze. Pierwszy z nich (stalowa, wielowarstwowa siatka) ma
wyłapywać skutecznie tłuszcz a drugi (węglowy) ma skutecznie zatrzymywać całą resztę,
która jeszcze leci w dmuchanym powietrzu.
> Te wszystkie warunki spełnia marka, o której tu już pisałem. Nie słyszałem, aby to
robiła równie dobrze jeszcze jakaś inna marka, ale może jednak ktoś coś zna i nam
poleci.
Jeśli ma być okap niepodłączony do komina - to wystarczy wg mnie siatka
przeciwtłuszczowa a reszta niech ucieka wentylacją mechaniczną na dwór
(przez rekuperator).
--
MN
-
4. Data: 2014-11-16 15:28:57
Temat: Re: Okap kuchenny vs rekuperator - jak to pogodzić?
Od: k...@g...com
W dniu niedziela, 16 listopada 2014 12:00:45 UTC+1 użytkownik Marcin N napisał:
> O okapach już chyba wszyscy mają dosyć w ostatnich dniach.
>
> Więc krótko: jak połączyć wentylację mechaniczną z rekuperacją z okapem?
> Czy wywiewać to tłuste powietrze do rekuperatora? Brzmi niefajnie -
> szybko rekuperator się pozatyka. Więc co? Oddzielny kanał, który wyrzuci
> mi powietrze przez dachówkę wentylacyjną? To z kolei przeczy idei
> odzysku ciepła z wyrzucanego powietrza.
>
>
> --
> MN
Policz ile to wyrzucone ciepło kosztuje. Może Cie stać.
-
5. Data: 2014-11-16 16:06:26
Temat: Re: Okap kuchenny vs rekuperator - jak to pogodzić?
Od: Adam <a...@g...com>
W dniu niedziela, 16 listopada 2014 12:00:45 UTC+1 użytkownik Marcin N napisał:
> Więc krótko: jak połączyć wentylację mechaniczną z rekuperacją z okapem?
> Czy wywiewać to tłuste powietrze do rekuperatora? Brzmi niefajnie -
> szybko rekuperator się pozatyka.
Policz ile ma kanal dlugosci i jaki by musial byc ciag zeby tluszcz dotarl
do rekuperatora :)
> Więc co? Oddzielny kanał, który wyrzuci
> mi powietrze przez dachówkę wentylacyjną? To z kolei przeczy idei
> odzysku ciepła z wyrzucanego powietrza.
Moj okap dziala w obiegu zamknietym - tj. wyrzuca powietrze po przejsciu przez
filtry do kuchni - mniej wiecej w miejscu gdzie jest w kuchni anemostat.
Nie stwierdzam zadnych problemow - w okolicy gdzie jest wypuszczane powietrze
nie ma brudu / tluszczu etc.
pozdr.
--
Adam Sz.
-
6. Data: 2014-11-16 20:02:51
Temat: Re: Okap kuchenny vs rekuperator - jak to pogodzić?
Od: "Ergie" <e...@s...pl>
Użytkownik "Marcin N" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:546883db$0$18093$6...@n...neostrad
a.pl...
> Więc krótko: jak połączyć wentylację mechaniczną z rekuperacją z okapem?
> Czy wywiewać to tłuste powietrze do rekuperatora?
Nie tłustego do rekuperatora nie wywiewaj. Tłuste wywiewaj tylko do filtra
na okapie a dalej już pozbawione tłuszczu :-)
> Brzmi niefajnie - szybko rekuperator się pozatyka. Więc co? Oddzielny
> kanał, który wyrzuci mi powietrze przez dachówkę wentylacyjną? To z kolei
> przeczy idei odzysku ciepła z wyrzucanego powietrza.
Słusznie to najgłupszy pomysł. Nie dość że tracisz ciepło to jeszcze
pogarszasz sobie chwilowo przepływy w innych pomieszczeniach.
Najprostsze i najpopularniejsze rozwiązanie to zamontować tradycyjny okap z
filtrem przeciwtłuszczowym z wywiewem na kuchnię (np. nad szafki) a pod
sufitem dać normalny anemostat wywiewny albo kratkę połączoną z
rekuperatorem.
Wtedy całe ciepło odzyskasz, a włączenie okapu nie będzie psuło przepływów w
innych pomieszczeniach.
Ma to wadę - hałas tradycyjnego okapu.
Alternatywnie możesz do kuchni pociągnąć szerszy kanał. I zrezygnować z
wentylatora w okapie a na czas gotowania przełączać centralę na wyższy bieg.
Najbardziej skomplikowane ale najlepsze to zrobić jak wyżej, ale
jednocześnie automatycznie zmieniać ustawienie przepustnicy by ten dodatkowy
ciąg powietrza był wymuszony tylko z kuchni.
Szczerze powiedziawszy mnie się nie chciało i zrobiłem najprościej - czyli
tradycyjny okap włączany tylko na czas smażenia. Podczas normalnego
gotowania wystarcza sama wentylacja. (dałęm do kuchni na tyle szerszy kanał,
że ponad połowa wywiewanego powietrza leci z kuchni więc przepływ jest
wystarczający by zapachy ani para nie rozchodziły się po domu, a okap
włączam ttylko wtedy gdy potrzebuję filtra antytłuszczowego czyli jak
wspomniałem do smażenia - ale wtedy lekki hałas mi nie przeszkadza.
Pozdrawiam
Ergie