-
1. Data: 2012-10-08 10:08:47
Temat: Pamiętacie jak nastawiałem wino z Jabłek?
Od: "4CX250" <t...@p...ornet.pl>
Fermantacja już dawno ustała ale nie chce się wyklarować. Już ze trzy razy
zlewałem z nad osadu i nadal mętne i na dodatek takie gęstawe. Z porzeczek
czerwonych było błyskawicznie klar a tu taka lipa.
Marek
-
2. Data: 2012-10-08 10:29:16
Temat: Re: Pamiętacie jak nastawiałem wino z Jabłek?
Od: Jacek <s...@o...pl>
W dniu 2012-10-08 10:08, 4CX250 pisze:
> Fermantacja już dawno ustała ale nie chce się wyklarować. Już ze trzy
> razy zlewałem z nad osadu i nadal mętne i na dodatek takie gęstawe. Z
> porzeczek czerwonych było błyskawicznie klar a tu taka lipa.
>
Spróbuj dodać trochę białka kurzego, powinno pomóc w sklarowaniu.
Zrób próbę w szklance, albo butelce i poczekaj dobę.
Jacek
-
3. Data: 2012-10-08 11:10:54
Temat: Re: Pamiętacie jak nastawiałem wino z Jabłek?
Od: "4CX250" <t...@p...ornet.pl>
Użytkownik "Jacek" <s...@o...pl> napisał w wiadomości
news:50728eda$0$1314$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2012-10-08 10:08, 4CX250 pisze:
>> Fermantacja już dawno ustała ale nie chce się wyklarować. Już ze trzy
>> razy zlewałem z nad osadu i nadal mętne i na dodatek takie gęstawe. Z
>> porzeczek czerwonych było błyskawicznie klar a tu taka lipa.
>>
> Spróbuj dodać trochę białka kurzego, powinno pomóc w sklarowaniu.
> Zrób próbę w szklance, albo butelce i poczekaj dobę.
> Jacek
Coś o tym czytałem, ale nie wiem jak to się odbije na smaku i trwałości
wina.
Marek
-
4. Data: 2012-10-08 12:01:06
Temat: Re: Pamiętacie jak nastawiałem wino z Jabłek?
Od: "michalek" <m...@g...com>
Użytkownik "4CX250" <t...@p...ornet.pl> napisał w wiadomości
news:5072989f$0$26701$65785112@news.neostrada.pl...
> Użytkownik "Jacek" <s...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:50728eda$0$1314$65785112@news.neostrada.pl...
>>W dniu 2012-10-08 10:08, 4CX250 pisze:
>>> Fermantacja już dawno ustała ale nie chce się wyklarować. Już ze trzy
>>> razy zlewałem z nad osadu i nadal mętne i na dodatek takie gęstawe. Z
>>> porzeczek czerwonych było błyskawicznie klar a tu taka lipa.
>>>
>> Spróbuj dodać trochę białka kurzego, powinno pomóc w sklarowaniu.
>> Zrób próbę w szklance, albo butelce i poczekaj dobę.
>> Jacek
>
> Coś o tym czytałem, ale nie wiem jak to się odbije na smaku i trwałości
> wina.
>
> Marek
Kiedyś kiedy zrobiłem wino z jabłek (sok wyciskany sokowirówką miał
bardzo dużo osadów) to też nie było klarowne. Ani troszkę.
I zdecydowanie za kwaśne (nie piszę o braku cukru tylko o nadmiarze kwasu).
Ponieważ mało mi na nim zależało, to je takie zostawiłem, w gąsiorze.
I autentycznie o nim zapomniałem.
Kiedy przypomniałem sobie o nim po prawie 2 latach, było idealnie klarowne,
pięknie delikatnie słomkowe, a w smaku... trudno opisać.
Wytrawne, z odpowiednią kwasowością, długim posmakiem (nie będę tu
wymyślał poezji jakie niektórzy wypisują przy winach)
Miałem skojarzenia jedynie z dobrymi rieslingami jakie niegdyś pijałem.
m
-
5. Data: 2012-10-08 12:36:29
Temat: Re: Pamiętacie jak nastawiałem wino z Jabłek?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Mon, 8 Oct 2012 10:08:47 +0200, 4CX250 napisał(a):
> Fermantacja już dawno ustała ale nie chce się wyklarować. Już ze trzy razy
> zlewałem z nad osadu i nadal mętne i na dodatek takie gęstawe. Z porzeczek
> czerwonych było błyskawicznie klar a tu taka lipa.
>
> Marek
Srodek do klarowania kup, jeśli Ci się spieszy. To minerał, substancja
naturalna.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
-
6. Data: 2012-10-08 17:19:25
Temat: Re: Pamiętacie jak nastawiałem wino z Jabłek?
Od: "rageofhonor" <w...@w...pl>
Użytkownik "4CX250" <t...@p...ornet.pl> napisał w wiadomości
news:50728a0f$0$1228$65785112@news.neostrada.pl...
> Fermantacja już dawno ustała ale nie chce się wyklarować. Już ze trzy
> razy zlewałem z nad osadu i nadal mętne i na dodatek takie gęstawe. Z
> porzeczek czerwonych było błyskawicznie klar a tu taka lipa.
Nie będzie raczej klarowne. Też robilem wino z jabłek i nie sklarowalo się.
Teraz mam wino z jabłek w balonie gdzie sok był wyciskany prasą. Ciekaw
jestem czy też się nie sklaruje. Możesz spróbować żelatyny. Jednak ja bym
tak zostawił. Ale że jest gęstawe to trochę dziwne.
-
7. Data: 2012-10-08 17:41:27
Temat: Re: Pamiętacie jak nastawiałem wino z Jabłek?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Mon, 8 Oct 2012 10:08:47 +0200, 4CX250 napisał(a):
> Już ze trzy razy
> zlewałem z nad osadu i nadal mętne i na dodatek takie gęstawe.
Śluzowatość wina. Albo owoce były zarażone, albo sprzęt.
"Śluzowatość
Objawy: wino jest gęste, śluzowate, ciągnie się przy nalewaniu (jak ślina),
czasem widoczne są drobne bąbelki CO2 i osad. Zapach nieczysty, trawiasty,
z nutą utlenienia i octu, smak płaski, zwietrzały, kompotowy, nieświeży.
Odpowiadają za to polisacharydy, które mogą się pojawić jako produkt
uboczny fermentacji jabłkowo-mlekowej za sprawą niektórych bakterii z
rodzaju Pediococcus (np. P. damnosus) i Leuconostoc (zwłaszcza L.
mesenteroides i L. dextranicum). Tworzenie się polisacharydów mogą także
wspomagać bakterie octowe i niektóre pleśnie.
Choroba ta obecnie zdarza się wyjątkowo, najczęściej w winach białych o
niskiej kwasowości i wysokim pH (ponad 3,5) oraz zawartości alkoholu
poniżej 11°, które były słabo siarkowane i późno zlewane znad osadu
drożdży. Przyczyną śluzowatości może być też zbyt wczesne butelkowanie
wina, przed całkowitym zakończeniem fermentacji jabłkowo-mlekowej.
Jeśli choroba ta pojawi się w kadzi, przed butelkowaniem, należy wino jak
najszybciej przelać do innego zbiornika otwartym strumieniem, zasiarkować
dawką około 75 mg/l SO2 i przefiltrować (wcześniej można spróbować rozbić
sluzowata strukture przy pomocy trzepaczki do piany lub miksera). Jeśli
problem nie zniknie, należy zastosować klarowanie węglem aktywnym w dawce
0,1?0,3 g/l. Wino takie można później poprawić, kupażując je z winem o
wyższej kwasowości."
http://www.winologia.pl/teksty_wadywina.htm
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
-
8. Data: 2012-10-08 18:40:57
Temat: Re: Pamiętacie jak nastawiałem wino z Jabłek?
Od: "4CX250" <tarnusmtv@poćta.łonet.pl>
Użytkownik "rageofhonor" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:5072eefe$0$26684$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "4CX250" <t...@p...ornet.pl> napisał w wiadomości
> news:50728a0f$0$1228$65785112@news.neostrada.pl...
>> Fermantacja już dawno ustała ale nie chce się wyklarować. Już ze trzy
>> razy zlewałem z nad osadu i nadal mętne i na dodatek takie gęstawe. Z
>> porzeczek czerwonych było błyskawicznie klar a tu taka lipa.
>
> Nie będzie raczej klarowne. Też robilem wino z jabłek i nie sklarowalo
> się. Teraz mam wino z jabłek w balonie gdzie sok był wyciskany prasą.
> Ciekaw jestem czy też się nie sklaruje. Możesz spróbować żelatyny. Jednak
> ja bym tak zostawił. Ale że jest gęstawe to trochę dziwne.
Wydaje mi się że za mało wody dolałem i stąd takie gęstawe. Ten sok był od
początku gęsty jak ulepek.
Co do klarowności to właśnie przed chwilą znów zlałem z nad osadu ale nadal
brakuje mi do klarowności naprawdę sporo.
No nic, daję mu czas do grudnia, jak nie to pójdzie na %%%.
Aaa jeszcze jedno, zastanawiam się czy aby nie ubić resztek drożdży dodając
pirosiarczanu. Wolałbym tego uniknąć jak dotychczas w robionych winach ale
obawiam się że coś się może dziać z nim dziwnego.
Marek
-
9. Data: 2012-10-08 18:42:07
Temat: Re: Pamiętacie jak nastawiałem wino z Jabłek?
Od: "4CX250" <tarnusmtv@poćta.łonet.pl>
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:4ckxu73i11b0$.f57ihh48c5xz.dlg@40tude.net...
> Dnia Mon, 8 Oct 2012 10:08:47 +0200, 4CX250 napisał(a):
>
>> Fermantacja już dawno ustała ale nie chce się wyklarować. Już ze trzy
>> razy
>> zlewałem z nad osadu i nadal mętne i na dodatek takie gęstawe. Z
>> porzeczek
>> czerwonych było błyskawicznie klar a tu taka lipa.
>>
>> Marek
>
> Srodek do klarowania kup, jeśli Ci się spieszy. To minerał, substancja
> naturalna.
No właśnie są tacy co kredy dodają. ale wydawało mi się że bardziej w celu
odkwaszenia wina.
Marek
-
10. Data: 2012-10-08 20:37:14
Temat: Re: Pamiętacie jak nastawiałem wino z Jabłek?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Mon, 8 Oct 2012 18:42:07 +0200, 4CX250 napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:4ckxu73i11b0$.f57ihh48c5xz.dlg@40tude.net...
>> Dnia Mon, 8 Oct 2012 10:08:47 +0200, 4CX250 napisał(a):
>>
>>> Fermantacja już dawno ustała ale nie chce się wyklarować. Już ze trzy
>>> razy
>>> zlewałem z nad osadu i nadal mętne i na dodatek takie gęstawe. Z
>>> porzeczek
>>> czerwonych było błyskawicznie klar a tu taka lipa.
>>>
>>> Marek
>>
>> Srodek do klarowania kup, jeśli Ci się spieszy. To minerał, substancja
>> naturalna.
>
> No właśnie są tacy co kredy dodają. ale wydawało mi się że bardziej w celu
> odkwaszenia wina.
>
Jakiej tam kredy; dodaje się bentonit, do kupienia tam, gdzie drożdże.
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)