-
91. Data: 2022-01-14 08:42:18
Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
Od: Uzytkownik <a...@s...pl>
W dniu 12.01.2022 o 22:53, Zenek Kapelinder pisze:
> środa, 12 stycznia 2022 o 20:33:17 UTC+1 WS napisał(a):
>> środa, 12 stycznia 2022 o 20:01:41 UTC+1 4kogu... napisał(a):
>>
>>> Jak by ci dali pizze zrobiona według standardowej receptury to byś odrazy ja
wypierdolil do śmietnika. Pizza to było jedzenie najbiedniejszych ludzi. To był
placek w stylu polskiego podpłomyka upieczony na gorącym kamieniu i posmarowany
rozciapanym pomidorem, bo pomidor był najtańszy.
>> Ale ja właśnie takie lubię, bez przesadnej ilości dodatków... ;) Taka cieplusia
bułeczka z sosem pomidowowym + mozarellą ( + cebulka, czosnek i szynka parmeńska)
>> No i polane po upieczeniu ostra oliwą + troche zielonego...
>> Tradycyjne potrawy maja sporo zalet...
>> np. brat jakiś czas temu często kupował w Krk na Kleparzu tradycyjny gruziński:
https://www.facebook.com/pg/GruzinskiChlebKrakowNowy
Kleparz
> Głupi jesteś czy o drogę pytasz? Nie zezarl bys tradycyjnej pizzy z XIV wieku.
Kotarski zrobił program o tym jak kiedys tuaj ludzie podróżowali. Na oko tak XV wiek.
Przy traktach były ówczesne motele. Stołów szwedzkich w nich nie było. Były stoły
polskie. Pamiętasz z misia blaszane talerze przykręcone do stołów. Tam było podobnie
ale za talerze robiły wydłubane w stołach wgłębienia. Tradycyjne wtedy żarcie
podawane w tych motelach tez było. Przyszła pani i nałożyła mu do wgłębienia czegoś.
Nabrał na drewnianą łyżkę trochę tego czegoś. Wsadził do ust. Widać było jak cierpi
żeby połknąć. I jak już mógł mówić to powiedział że już nie jest głodny. To coś do
jedzenia to była kasza ugotowaną w wodzie bez soli. Tradycyjny polski bigos to była
kapusta zwykła i/lub kiszona ugotowaną z grzybami razem z wielorazowym kawałkiem
skóry. W latach 1935-1937 w Polsce spożycie mięsa było na poziomie 17 kilogramów
rocznie na łeb. Teraz ok 80 kg na łeb.
Zenuś, przestań pieprzyć od rzeczy.
--
Ta wiadomość e-mail została sprawdzona pod kątem wirusów przez oprogramowanie AVG.
http://www.avg.com
-
92. Data: 2022-01-14 08:50:49
Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
Od: Uzytkownik <a...@s...pl>
W dniu 11.01.2022 o 00:34, Zenek Kapelinder pisze:
> wtorek, 11 stycznia 2022 o 00:31:51 UTC+1 Zenek Kapelinder napisał(a):
>> poniedziałek, 10 stycznia 2022 o 23:29:28 UTC+1 r...@k...pl napisał(a):
>>> Sun, 09 Jan 2022 14:15:44 +0100, w <o...@l...harvard.local>,
>>> "Tomasz Gorbaczuk" <g...@a...pl> napisał(-a):
>>>
>>>> Mamy fachowców z tego tematu na grupie ;-) - więc może ktoś pomoże.
>>>> Chcę samodzielnie piec chleb. Schodzi mi go bochenek na dwa dni.
>>>> Po pobieżnej analizie alle widzę, że kombinacji typów, marek, mocy i
>>>> zasady działania pieców do chleba jest więcej niż przy agregatach ;-)
>>>> Od czego zacząć? - na co zwrócić uwagę?
>>> My kupiliśmy Adlera za 300zł. Bochenki 1,5kg, dwa wihajstry do mieszania.
>>> Robi też dżem, jogurt i coś tam jeszcze.
>>> Ma timer, więc możesz ustawić start na 5:00 i o 8:00 (zależy od masy) będzie
>>> świeżutki chlebuś :)
>>>
>>> Czy jest super to nie wiem, bo się nie znam. Na razie na etapie eksperymentów.
>>> Ale działa :)
>> Ma timer.
> Mój co kosztował 120 złotych wiele lat temu i mniej więcej tyle samo kosztuje
teraz też ma timer. Ma jeszcze12 programów. Ale to za mało żeby chleb zrobić. Chleb
robiło się zawsze i cały czas te lepsze się robi z kilku składników. To mąka, woda,
tłuszcz, sól. W chlebie nie ma miejsca na drożdże. Bo w X wieku nie było zabek w
których sprzedają drożdże w kostkach. Przy programach jakie są w maszynkach do chleba
czas wyrastania wynosi nie więcej niż dwie godziny. I jest wystarczający do chleba w
którym jest sporo kupnych drożdży. Z drugiej strony chleb w którym jest dużo kupnych
drożdży pomimo tego że w smaku potrafi być sympatyczny to do prawdziwego chleba ma
się jak barwa na kurierze do kurwy na barierze. Żeby wyszedł dobry chleb z maszynki
potrzebny jest cykl. 1 mieszanie składników. 2 z pół godziny przerwy. 2 drugie
mieszanie ciasta a właściwie to jego wyrabianie w czasie którego do ciasta wprowadza
się powietrze . 6-8 godzin wyrastania dopiero pieczenie. W czasie takiego cyklu
trzeba zdecydować kiedy dokładać zaczyn/zakwas.
Kłamiesz.
--
Ta wiadomość e-mail została sprawdzona pod kątem wirusów przez oprogramowanie AVG.
http://www.avg.com
-
93. Data: 2022-01-14 08:52:02
Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
Od: Uzytkownik <a...@s...pl>
W dniu 12.01.2022 o 12:35, Zenek Kapelinder pisze:
> środa, 12 stycznia 2022 o 11:46:02 UTC+1 Mateusz Bogusz napisał(a):
>> On 12.01.2022 11:07, ąćęłńóśźż wrote:
>>> Z czego robicie chleb w domu, w sensie gotowej mieszanki czy własnej
>>> mieszanki?
>>> Maszyna stoi i się marnuje, czas coś upiec ?.
>> Siadając w pizzerii widzę że kucharz ma wszystkie składniki osobno, a
>> całość przygotowuje ręcznie. Wracając do wątku, kupuje ktoś "maszynę do
>> pieczenia pizzy" która dodatkowo ma "wymieszać wszystko sama", a do tego
>> (idąc tropem Twojego pytania) umieszcza do niej także gotową, kupioną
>> mieszankę.
>>
>> Czy tylko mnie pojawia się pytanie - gdzie tu sens? Jeżeli kupimy gotową
>> mieszankę, to nie wiemy co tak naprawdę w niej jest. Zakupiona maszyna
>> do pieczenia nadal pod jakimś względem będzie gorszym rozwiązaniem od
>> pieca który jest w pizzerii, bo inaczej tam też by taką maszynę sobie
>> postawili.
>>
>> Wydaje się że takie połączenie nie da ostatecznego wyrobu ani taniej,
>> ani lepiej. Ale może jest w tym jakiś błąd logiczny, bo czegoś nie wiem.
>>
>> --
>> Pozdrawiam,
>> Mateusz Bogusz
> Żebyś się nie zdziwił. Znajomy ma nieduża pizzerie. Uzywa kupionych na giełdzie
samochodowej maszynek do chleba do robienia ciasta na pizzę. Przeciętnie maszynka
kosztuje 30-40 złotych. Wytrzymuje rok. Maszynka która po umieszczeniu w niej
podstawowych składników zrobi pizzę nie istnieje. Nawet jak w fabrykach robią pizzę
to w jednym miejscu robią ciasto a w innym robią z niego placki i uzupełniają o
składniki typu sos i dodatki. Skąd pomysł że są maszynki do pizzy. Są do knajp prasy
do ciasta żeby z kulek robić placki. Są dozowniki do sosu. Gwóźdź programu w pizzy
to placek.
Widać taki sam głąb jak ty i taki sam jak ty druciarz.
--
Ta wiadomość e-mail została sprawdzona pod kątem wirusów przez oprogramowanie AVG.
http://www.avg.com
-
94. Data: 2022-01-18 14:53:19
Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
Od: Mirek Ptak <n...@n...pl>
W dniu 12.01.2022 o 16:04, Collie pisze:
>>> Te
>>> "świeże kajzerki, jeszcze ciepłe" z Biedry, czy innego
>>> Lidla, biorą się z zamrożonego (ze spulchniaczem) jeszcze
>>> w Chinach ciasta, wstawianego do sklepowego piekarnika na
>>> zapleczu;
>> Zweryfikuj swoje "rewelacje"
> No? Coś masz naprzeciw na zapleczu swoim, konkretnie? A jeśli nie,
> to swoje trzy wyrazowe dopiski wsadź se w... zaplecze swe. Razem
> ze świeżymi, jeszcze ciepłymi kajzerkami z Biedry.
Sorki za późną odpowiedź, ale rzadko tu zaglądam.
Otóż twoja wypowiedź ma swoje źródła w odległych czasach a wzięła się z
urban legend na temat pieczywa z chin zawierającego L-Cysteinę
wytwarzaną z ludzkich włosów (jakby to miało znaczenie dla produktu
końcowego będącego bezsmakowym proszkiem) rozpowszechnianej przez
płaskoziemców i foliarzy od dawna.
Kiedyś zgłębiałem ten temat na użytek pewnej facebookowej dyskusji, więc
wiem, ze to bzdura (w ogólności).
Teraz na szybko cytat z dość starego artu zamieszczonego w WP.pl po
głośnej interpelacji poselskiej w tej sprawie:
"Problem z pytaniem posła jest taki, że w Polsce praktycznie chleba z
Chin nie ma. Wyraźnie pokazują to dane GUS. W 2016 roku sprowadziliśmy
do nas z tego kraju pieczywo i wyroby cukiernicze za zaledwie 750 tys.
zł. Dla porównania więcej wyniósł import w tej kategorii np. z Albanii.
Poza tym większość to importowane do nas herbatniki, słodkie pieczywo,
krakersy albo nawet... sajgonki."
https://finanse.wp.pl/ludzkie-wlosy-w-chlebie-z-chin
-problem-w-tym-ze-my-praktycznie-nie-sprowadzamy-sta
mtad-chleba-6184802095081089a
No i tak na zdrowy chłopski rozum - jak komukolwiek by się opłacało
sprawdzać zamrożone poniżej -18'C bułki z Chin do Polski?
Włącz myślenie :)
--
Mirek Ptak
-
95. Data: 2022-01-18 15:31:52
Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pan Mirek Ptak napisał:
> No i tak na zdrowy chłopski rozum - jak komukolwiek by się opłacało
> sprawdzać zamrożone poniżej -18'C bułki z Chin do Polski?
> Włącz myślenie :)
Zdaje się, że europejskim potentatem w produkcji mrożonego pieczywa do
wypieku w marketach i stacjach benzynowych jest Rumunia. Skądinąd bardzo
sympatyczny kraj (to, że w swoim czasie Caucescu i Mao bardzo się ze sobą
kumplowali, to osobna sprawa).
Jarek
--
Pewien działacz imieniem Mao
narozrabiał w Chinach niemao.
Dobrze o nim pisao
usłużne "Żenmin Żypao",
bo się bardzo tego Mao bao.
-
96. Data: 2022-01-18 15:46:39
Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
wtorek, 18 stycznia 2022 o 15:31:56 UTC+1 Jarosław Sokołowski napisał(a):
> Pan Mirek Ptak napisał:
> > No i tak na zdrowy chłopski rozum - jak komukolwiek by się opłacało
> > sprawdzać zamrożone poniżej -18'C bułki z Chin do Polski?
> > Włącz myślenie :)
> Zdaje się, że europejskim potentatem w produkcji mrożonego pieczywa do
> wypieku w marketach i stacjach benzynowych jest Rumunia. Skądinąd bardzo
> sympatyczny kraj (to, że w swoim czasie Caucescu i Mao bardzo się ze sobą
> kumplowali, to osobna sprawa).
>
> Jarek
>
> --
> Pewien działacz imieniem Mao
> narozrabiał w Chinach niemao.
> Dobrze o nim pisao
> usłużne "Żenmin Żypao",
> bo się bardzo tego Mao bao.
Czy kraj sympatyczny nie wiem bo się z krajem zakolegować nie da. Rumuni to brudasy z
urodzenia. Do robienia żarcia nadają się jak bat do dupy.
-
97. Data: 2022-01-18 16:41:17
Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
Od: Mateusz Viste <m...@x...invalid>
2022-01-18 o 15:31 +0100, Jarosław Sokołowski napisał:
> Zdaje się, że europejskim potentatem w produkcji mrożonego pieczywa do
> wypieku w marketach i stacjach benzynowych jest Rumunia.
Po mojej stronie Europy od wielu lat mówi się raczej o "chlebie z
Polski" w marketach oraz niektórych piekarniach. Okresowo pojawiają się
jakieś reportaże, które kolejny raz ujawniają jakie to wielkie oszustwo
ten "chleb wypiekany na miejscu", który tak naprawdę jest tanią
mrożonką ze wschodu. Tj. z Polski. O Rumunii nic nigdy nie słyszałem.
Mateusz
-
98. Data: 2022-01-18 17:11:14
Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
Od: Pete <n...@n...com>
Hello, Zenek Kapelinder.
On 18.01.2022 15:46 you wrote:
> wtorek, 18 stycznia 2022 o=C2=A015:31:56 UTC+1 Jaros=C5=82aw
> Soko=C5=82owsk= i napisa=C5=82(a):
>> Pan Mirek Ptak napisa=C5=82: > No i tak na zdrowy ch=C5=82opski
>> rozum - jak komukolwiek by si=C4=99 op=
> =C5=82aca=C5=82o=20
>> > sprawdza=C4=87 zamro=C5=BCone poni=C5=BCej -18'C bu=C5=82ki z
>> Chin do P=
> olski?=20
>> > W=C5=82=C4=85cz my=C5=9Blenie :) Zdaje si=C4=99, =C5=BCe
>> europejskim potentatem w produkcji mro=C5=BConego=
> pieczywa do=20
>> wypieku w marketach i stacjach benzynowych jest Rumunia.
>> Sk=C4=85din=C4=
> =85d bardzo=20
>> sympatyczny kraj (to, =C5=BCe w swoim czasie Caucescu i Mao bardzo
>> si=C4=
> =99 ze sob=C4=85=20
>> kumplowali, to osobna sprawa).=20 =20 Jarek=20 =20 --=20 Pewien
>> dzia=C5=82acz imieniem Mao=20 narozrabia=C5=82 w Chinach niemao.=20
>> Dobrze o nim pisao=20 us=C5=82u=C5=BCne "=C5=BBenmin
>> =C5=BBypao",=20 bo si=C4=99 bardzo tego Mao bao.
> Czy kraj sympatyczny nie wiem bo si=C4=99 z krajem zakolegowa=C4=87
> nie da.= Rumuni to brudasy z urodzenia. Do robienia =C5=BCarcia
> nadaj=C4=85 si=C4= =99 jak bat do dupy.
Tak samo jak Polacy są złodziejami od urodzenia.
--
Pete
-
99. Data: 2022-01-18 18:05:43
Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
wtorek, 18 stycznia 2022 o 17:22:04 UTC+1 Pete napisał(a):
> Hello, Zenek Kapelinder.
> On 18.01.2022 15:46 you wrote:
>
> > wtorek, 18 stycznia 2022 o=C2=A015:31:56 UTC+1 Jaros=C5=82aw
> > Soko=C5=82owsk= i napisa=C5=82(a):
> >> Pan Mirek Ptak napisa=C5=82: > No i tak na zdrowy ch=C5=82opski
> >> rozum - jak komukolwiek by si=C4=99 op=
> > =C5=82aca=C5=82o=20
> >> > sprawdza=C4=87 zamro=C5=BCone poni=C5=BCej -18'C bu=C5=82ki z
> >> Chin do P=
> > olski?=20
> >> > W=C5=82=C4=85cz my=C5=9Blenie :) Zdaje si=C4=99, =C5=BCe
> >> europejskim potentatem w produkcji mro=C5=BConego=
> > pieczywa do=20
> >> wypieku w marketach i stacjach benzynowych jest Rumunia.
> >> Sk=C4=85din=C4=
> > =85d bardzo=20
> >> sympatyczny kraj (to, =C5=BCe w swoim czasie Caucescu i Mao bardzo
> >> si=C4=
> > =99 ze sob=C4=85=20
> >> kumplowali, to osobna sprawa).=20 =20 Jarek=20 =20 --=20 Pewien
> >> dzia=C5=82acz imieniem Mao=20 narozrabia=C5=82 w Chinach niemao.=20
> >> Dobrze o nim pisao=20 us=C5=82u=C5=BCne "=C5=BBenmin
> >> =C5=BBypao",=20 bo si=C4=99 bardzo tego Mao bao.
> > Czy kraj sympatyczny nie wiem bo si=C4=99 z krajem zakolegowa=C4=87
> > nie da.= Rumuni to brudasy z urodzenia. Do robienia =C5=BCarcia
> > nadaj=C4=85 si=C4= =99 jak bat do dupy.
>
> Tak samo jak Polacy są złodziejami od urodzenia.
>
> --
> Pete
Złodziejami od urodzenia są wszyscy co się na ziemi urodzili. Jak byś miał
wątpliwości czy też jesteś to jeśli jechałeś komunikacja miejska bez biletu,
pożyczyłeś książkę ale inne byle co i nie oddałeś, ściągałes od kolegi na klasówkach,
wysłuchałes muzyke albo obejrzałeś film nie mając licencji jeśli była wymagana,
skorzystałeś z programu nie mając wykupionej licencji to od takiego pierwszego
zdarzenia jesteś w światowym klubie zlodzei.
-
100. Data: 2022-01-18 18:24:35
Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pan Mateusz Viste napisał:
>> Zdaje się, że europejskim potentatem w produkcji mrożonego pieczywa
>> do wypieku w marketach i stacjach benzynowych jest Rumunia.
>
> Po mojej stronie Europy od wielu lat mówi się raczej o "chlebie z
> Polski" w marketach oraz niektórych piekarniach. Okresowo pojawiają się
> jakieś reportaże, które kolejny raz ujawniają jakie to wielkie oszustwo
> ten "chleb wypiekany na miejscu", który tak naprawdę jest tanią
> mrożonką ze wschodu. Tj. z Polski. O Rumunii nic nigdy nie słyszałem.
Podobnie w Polsce mówi się o francuskiej chorobie. Która to choroba
w tamtej części Europu zwana jest bodajże angielską.
Jarek
--
W innych krajach nazywają to Weltschmerzem
i pigułki na to różne muszą brać.
A Słowianin z duszą jasną, rzewnym sercem,
musi na to wziąć i komuś w mordę dać.