eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniePiec do pieczenia chleba/pizzy
Ilość wypowiedzi w tym wątku: 118

  • 11. Data: 2022-01-09 17:35:18
    Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
    Od: "Tomasz Gorbaczuk" <g...@a...pl>

    W dniu .01.2022 o 15:23 Zenek Kapelinder <4...@g...com> pisze:


    > Co rozumiesz pod pojęciem piec do chleba. Czy to specjalna wymurowana
    > konstrukcja w której bedziesz palił drewnem czy maszynka do pieczenia
    > chleba?

    No tak, zabrakło precyzji - nie chodzi mi o "wypiekacz do chleba" - czyli
    pewnie nazywana przez Ciebie "maszynka". Chcę raczej kupić piec
    elektryczny do chleba/pizzy.
    Chyba, że to nie ma sensu i lepiej kupić dwa urządzenia - jakiś
    "wypiekacz" za max 700 zł i później ewentualnie osobny piec elektryczny do
    pizzy. Mam piekarnik, mam kamienie do pizzy i wg smakoszy to nie to co z
    pizzerni. Co myślisz?


    TG


  • 12. Data: 2022-01-09 17:38:24
    Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
    Od: "Tomasz Gorbaczuk" <g...@a...pl>

    W dniu .01.2022 o 15:32 Zenek Kapelinder <4...@g...com> pisze:


    > W pieczeniu chleba samo pieczenie nie jest specjalnie upierdliwe. W
    > pieczeniu chleba upierdliwe jest zrobienie ciasta. Jak się zrobi to
    > trzeba wszystko posprzątać, umyć. Maszynka do chleba ma tą zaletę że
    > wrzuca się składniki i włącza. Jak upiecze wyjmuje sie chleb i czeka do
    > następnego razu.

    No widzisz, i to jest cenna uwaga. Myślałem, że będę ubijał ciasto
    "zelmerem" i wypiekał na blasze...
    W czym "maszynka" jest mniej upierdliwa od takiego "zelmera" w którym do
    umycia mam miskę i dwie łopatki?

    TG


  • 13. Data: 2022-01-09 17:40:01
    Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
    Od: "Tomasz Gorbaczuk" <g...@a...pl>

    W dniu .01.2022 o 15:22 Janusz <j...@o...pl> pisze:

    > W dniu 2022-01-09 o 14:15, Tomasz Gorbaczuk pisze:
    >> Mamy fachowców z tego tematu na grupie ;-) - więc może ktoś pomoże.
    >> Chcę samodzielnie piec chleb. Schodzi mi go bochenek na dwa dni.
    >> Po pobieżnej analizie alle widzę, że kombinacji typów, marek, mocy i
    >> zasady działania pieców do chleba jest więcej niż przy agregatach ;-)
    >> Od czego zacząć? - na co zwrócić uwagę?
    >> PS. Mamy rodzinną tradycję, polegającą na tym, że raz na tydzień
    >> zamawiamy obiad w pizzerni - może da się przyrządzić dwie pieczenie na
    >> jednym ogniu i kupić kombo do chleba i pizzy?
    > Mam piekarnik elektryczny Zanussi w którym wypieka żona 3 bochenki
    > chleba za 1 zamachem, pizzę także kilka można. Wszystko na termoobiegu,
    > 2,2kW mocy.
    > Więc zwykły piekarnik z termoobiegiem daję radę :)

    Teraz piekę pizzę (a właściwie to Córka piecze) w piekarniku elektrycznym
    na kamieniu i podobno "to nie to".

    TG


  • 14. Data: 2022-01-09 17:42:03
    Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
    Od: "Tomasz Gorbaczuk" <g...@a...pl>

    W dniu .01.2022 o 14:40 WS <L...@c...pl> pisze:

    > EFFEUNO P134H

    aż takim smakoszem nie jestem :-) - budżet 2 x za duży...

    TG


  • 15. Data: 2022-01-09 17:51:10
    Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
    Od: Cavallino <C...@k...pl>

    W dniu 09-01-2022 o 17:35, Tomasz Gorbaczuk pisze:

    > Chyba, że to nie ma sensu i lepiej kupić dwa urządzenia - jakiś
    > "wypiekacz" za max 700 zł i później ewentualnie osobny piec elektryczny
    > do pizzy. Mam piekarnik, mam kamienie do pizzy i wg smakoszy to nie to
    > co z pizzerni. Co myślisz?

    IMO jednak lepiej wyjść z domu do tej pizzerii.
    Ani dowieziona, pół zimna i sparowana pizza, ani pizza z kiepsko
    nagrzanego piekarnika, to już nie to.


  • 16. Data: 2022-01-09 17:53:32
    Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
    Od: Cavallino <C...@k...pl>

    W dniu 09-01-2022 o 17:38, Tomasz Gorbaczuk pisze:

    > No widzisz, i to jest cenna uwaga. Myślałem, że będę ubijał ciasto
    > "zelmerem" i wypiekał na blasze...
    > W czym "maszynka" jest mniej upierdliwa od takiego "zelmera" w którym do
    > umycia mam miskę i dwie łopatki?

    Jest bardziej upierdliwa, tylko mniej się narobisz przy wyrabianiu.
    Nie wiem jaki chleb lubisz, ale mnie taki z wypiekacza zupełnie nie
    podchodzi.
    Lubię taki, który ma dość twardą skórkę i miękkie w środku ciasto, te z
    wypiekacza są dokładnie odwrotne.

    Do chleba a'la razowy (w formie) to może się nadaje - dla mnie taki
    KAŻDY smakuje tak samo źle....


  • 17. Data: 2022-01-09 18:04:17
    Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
    Od: WS <L...@c...pl>

    niedziela, 9 stycznia 2022 o 17:42:06 UTC+1 Tomasz Gorbaczuk napisał(a):
    >
    > > EFFEUNO P134H
    >
    > aż takim smakoszem nie jestem :-) - budżet 2 x za duży...
    >

    Jeśłi chce się pizzę typu włoskiego/neapolitana to w domu jest ciężko. Taki piec
    zajmuje trochę miejsca i tani nie jest...
    Można jeszcze (mając dom z kawałkiem ogrodu i brak zakazów palenia ;) ) zrobić
    samemu, zewnętrzny, opalany drewnem... tylko kwestia późniejszego używania,
    zastanawiałem się i doszedłem do wniosku, że mi się nie będzie chciało
    Np. ostatnio w Sylwestra robiłem 5 pizz, w ogrodzie by raczej nie przeszło ;)


  • 18. Data: 2022-01-09 18:19:00
    Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
    Od: WS <L...@c...pl>

    niedziela, 9 stycznia 2022 o 17:38:34 UTC+1 Tomasz Gorbaczuk napisał(a):

    > No widzisz, i to jest cenna uwaga. Myślałem, że będę ubijał ciasto
    > "zelmerem" i wypiekał na blasze...
    > W czym "maszynka" jest mniej upierdliwa od takiego "zelmera" w którym do
    > umycia mam miskę i dwie łopatki?

    Nie wiem co masz na myśli pisząc o Zelmerze, chyba nie taki ręczny z 2 końcówkami?
    Ciasto pizzowe/chlebowe jest ciężkie... Kupując robota warto sprawdzić w instrukcji
    ile mąki jednorazowo wyrabia...
    Ja używam Kenwooda 1700W z końcówką do wyrabiania z 12mm pręta i już przy 4 pizzach
    (640g mąki + 400g wody) solidnie się całość telepie
    Misa + końcówka są z nierdzewki, więc nie ma problemu z myciem - do zmywarki...


  • 19. Data: 2022-01-09 18:37:25
    Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
    Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com>

    niedziela, 9 stycznia 2022 o 17:38:34 UTC+1 Tomasz Gorbaczuk napisał(a):
    > W dniu .01.2022 o 15:32 Zenek Kapelinder <4...@g...com> pisze:
    > > W pieczeniu chleba samo pieczenie nie jest specjalnie upierdliwe. W
    > > pieczeniu chleba upierdliwe jest zrobienie ciasta. Jak się zrobi to
    > > trzeba wszystko posprzątać, umyć. Maszynka do chleba ma tą zaletę że
    > > wrzuca się składniki i włącza. Jak upiecze wyjmuje sie chleb i czeka do
    > > następnego razu.
    > No widzisz, i to jest cenna uwaga. Myślałem, że będę ubijał ciasto
    > "zelmerem" i wypiekał na blasze...
    > W czym "maszynka" jest mniej upierdliwa od takiego "zelmera" w którym do
    > umycia mam miskę i dwie łopatki?
    >
    > TG
    W tym że się nie myje miski i łopatki.


  • 20. Data: 2022-01-09 18:59:15
    Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
    Od: Collie <p...@b...pl>

    W niedzielę, 9.01.2022 o 14:15, Tomasz Gorbaczuk napisał:

    > Chcę samodzielnie piec chleb. Schodzi mi go bochenek na dwa dni.
    > Po pobieżnej analizie alle widzę, że kombinacji typów, marek, mocy i
    > zasady działania pieców do chleba jest więcej niż przy agregatach ;-)
    > Od czego zacząć? - na co zwrócić uwagę?

    Na dwa śmigiełka w maszynie - lepiej i szybciej wyrabiają ciasto.
    Reszta mniej więcej podobna - niezależnie od marki - i różnią się
    przede wszystkim ilością programów do pieczenia, z których w praktyce
    i tak korzysta się najczęściej z jednego, podobnie jak w pralce, czy
    zmywarce. Zasady działania maszyny są wszędzie takie same: załadowanie
    składników > wyrabianie ciasta > wyrastanie > wypiek. A moc silnika
    w maszynie jest dobierana do wielkości ładunku, przez fabrykę - a nie
    przez jakiegoś Zenka - i trzeba wierzyć, że się na tym zna. Fabryka,
    nie Zenek.


    --
    Tu jest Usenet - tu się nie dyskutuje, tu się walczy.

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 10 ... 12


Szukaj w grupach

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1