eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domPlyta indukcyjna kontra ceramiczna lub gazowa???
Ilość wypowiedzi w tym wątku: 65

  • 21. Data: 2009-03-23 17:56:44
    Temat: Re: Plyta indukcyjna kontra ceramiczna lub gazowa???
    Od: Theli <p...@w...pl>

    Panslavista pisze:

    >> A jeszcze lepiej zamrozic pokrojony - szybciej sie rozmraza i mozna
    >> rozmrozic tylko tyle, ile sie potrzebuje.
    >
    > Po co?

    Bo tak wole niz podpiekac caly chleb, tymbardziej jak potrzebuje 1
    kromke. I zdecydowanie krocej trwa - rozmrozenie pokrojonego to gora
    kilka minut.


    th

    --
    http://nitkowo.bloog.pl/


  • 22. Data: 2009-03-23 18:54:30
    Temat: Re: Plyta indukcyjna kontra ceramiczna lub gazowa???
    Od: "basti78" <b...@o...pl>


    Użytkownik "mk" <d...@t...pl> napisał w wiadomości
    news:gq830o$d5d$2@srv.cyf-kr.edu.pl...
    > Gazowa ma jedna niezaprzeczalną zaletę, można nad nią opalić pieczywo
    > przyniesione ze sklepu lub odświeżyć czerstwe.
    > Są płyty ceramiczno-gazowe np. 2/2
    > Pdr. M.
    >



    a jeszcze większą ma taką, że jak świnie zabijesz to i sierść
    opalisz.................


    ;))))))))))))))))))))




    --


    Sebastian


  • 23. Data: 2009-03-23 19:36:05
    Temat: Re: Plyta indukcyjna kontra ceramiczna lub gazowa???
    Od: "Palm" <palm@////NIE-SPAMUJ////acn.waw.pl>


    Użytkownik "Kris" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
    news:gq3p17$nrf$1@news.onet.pl...
    > Jestem na etapie remontu kuchni i szukam czegos na temat płyt
    > ceraminych/indukcyjnych
    >
    > Generalnie interesuja mnie wszystkie informacje
    >
    Wszystkie? ----> nokaut.pl, ceneo.pl, skapiec.pl


    > Ceramiczna czy indukcyjna?

    indukcyjna!

    > dlaczego?
    > co jest wazne przy takiej plycie (funkcje, prarametry itp)
    > na co zwrocic uwage przy kupnie?
    > Jakie zasilanie 220/380 ale w bliku ciezko o 380V?
    > roznice w cenie sa znaczne od ok 1000 do prawie 3000 te najbardziej
    > popularne - skad takie roznice lub ktore funkcje przemawiaja za wydaniem
    > wiekszej gotowki i sa wazne a ktore mozna odpuscic
    >

    Tutaj mam największy dylemat - nabyłem płytę Mastercook (jedną z tańszych
    modeli) i naprawdę ciężko mi stwierdzić, co jest takiego w innych żeby
    płacić dwa razy więcej (nie mam, więc nie sprawdze :), ale póki co uważam że
    kompletnie nie warto! ). Generalnie płyta ma gotować i do tego idealnie się
    nadaje. Zwróc przede wszystkim uwagę na firmę oraz moc "palników" (choć
    uważam, że pewnie te o zwykłej mocy w zupelności wystarczą. Jak chcesz mieć
    bajer to kup płytę z opcją powerboost (chociaż chyba to już jest w
    standardzie), która umożliwi Ci gotowanie wyprzedzające najlepsze czajniki.



    > no i najwazniejsze
    > koszty uzytkowania
    >
    > wiem ze to najtrudniejsze pytanie ale mysle ze na tej grupie pewnie sie
    > znajda osoby ktore chociaz czesciowo odpowiedza
    >
    > rodzina 2+1
    > gotujemy raczej poznym popoludniem obiado-kolacje, w weekend czasem cos
    > wiecej
    > obecnie mam gaz z sieci rachunki niewielkie okolo 20/mies
    > jak to wyglada orientacyjnie przy indukcji??
    > rachunki za prad obecnie okolo 80/mies (mikrofala, czajnik + standartowe
    > urzadzenia domowe)
    > jakie rokowania przy indukcji
    >
    > dzieki za pomoc ewentualnie

    Jeśli prowadzisz gospodarstwo domowe to masz zapewne całą kupę garnków.
    Njprostszym rozwiązaniem jest przyłożenie do spodu garnka magnesu - jak sie
    trzyma to znaczy, że będzie się nadawał.

    Użytkowanie płyta indukcyjnej jest tansze od płyty elektrycznej o jakieś
    40%.
    Niestety nie wypowiem się w sprawie rachunków.

    Instalacje gazu musisz poprowadzić - więc zabierasz sobie czasami (w
    zależności od projektu kuchni) przestrzeń za szafkami oraz idzie Ci
    ewentualnie żółta rura przez pół kuchni - podłączenie gazu kosztuje na pewno
    drożej niż kuchenki indukcyjnej.
    Jedną ogromna różnica to to, że nie masz kuchni usyfionej w "lepiku" - i
    naprawdę za to warto dać więcej.
    Jeśli masz małą kuchnie to płyta indukcyjna może pełnić rolę także częsci
    roboczej blatu. Łatwo się ją sprząta w odróżnieniu od kuchni gazowej a do
    tego (co akurat jest może rzeczą czwartorzędną) po prostu lepiej i
    nowoczesniej w kuchni wygląda. Do tego możesz ustalać czas gotowania i zająć
    się czymś innym.

    Garnki do indukcji nie są wcale drogie i często producenci wypuszczają
    garnki do wszystkiego. Poza tym jeśli koszt zakupu stanowiłby jakiś problem,
    to takie zwykłe PRL-owskie emaliowane garnki normalnie na indukcji działają.

    Jedyne co mi przychodzi do głowy to zwróc uwagę na rozłożenie i rozmiar
    palników oraz miejsce ulokowania przycisków (jeśli będą za blisko to jak
    będzie kipiało to się poparzysz).

    Przypilnuj elektryka żeby Ci jakiejś głupoty nie zrobił przy prowadzeniu do
    niej zasilania.
    --

    = = = = = = =
    P a l m @
    acn.waw.pl
    = = = = = = =



  • 24. Data: 2009-03-23 20:13:46
    Temat: Re: Plyta indukcyjna kontra ceramiczna lub gazowa???
    Od: "Marek Dyjor" <m...@p...onet.pl>

    Theli wrote:
    > Mikolaj Rydzewski pisze:
    >> mk wrote:
    >>> Gazowa ma jedna niezaprzeczalną zaletę, można nad nią opalić
    >>> pieczywo przyniesione ze sklepu lub odświeżyć czerstwe.
    >>
    >> Odkąd zamrażam chlem to zapomniałem co to jest czerstwie pieczywo.
    >> Kroję bochenek na pól, połówki zawijam w worek foliowy i do
    >> zamrażalnika. Taką połówkę należy oczywiście odpowiednio wcześniej
    >> wyjąć aby była jadalna, ale nic się nie zeschnie.
    >
    > A jeszcze lepiej zamrozic pokrojony - szybciej sie rozmraza i mozna
    > rozmrozic tylko tyle, ile sie potrzebuje.

    przechowywanie krojonego chleba to marnotrwastwo.


  • 25. Data: 2009-03-23 20:14:56
    Temat: Re: Plyta indukcyjna kontra ceramiczna lub gazowa???
    Od: "Marek Dyjor" <m...@p...onet.pl>

    basti78 wrote:
    > Użytkownik "mk" <d...@t...pl> napisał w wiadomości
    > news:gq830o$d5d$2@srv.cyf-kr.edu.pl...
    >> Gazowa ma jedna niezaprzeczalną zaletę, można nad nią opalić pieczywo
    >> przyniesione ze sklepu lub odświeżyć czerstwe.
    >> Są płyty ceramiczno-gazowe np. 2/2
    >> Pdr. M.
    >>
    >
    >
    >
    > a jeszcze większą ma taką, że jak świnie zabijesz to i sierść
    > opalisz.................
    >
    >
    > ;))))))))))))))))))))

    no i najważniejsze jak odkręcisz gaz to za godzinę odpalisz zapałkę to
    możesz wysadzić dom w powietrze.


  • 26. Data: 2009-03-23 21:39:17
    Temat: Re: Plyta indukcyjna kontra ceramiczna lub gazowa???
    Od: Tomasz Nowicki <t...@s...com>

    Dnia Mon, 23 Mar 2009 16:58:59 +0100, Mikolaj Rydzewski napisał(a):

    > mk wrote:
    >> Gazowa ma jedna niezaprzeczalną zaletę, można nad nią opalić pieczywo
    >> przyniesione ze sklepu lub odświeżyć czerstwe.
    >
    > Odkąd zamrażam chlem to zapomniałem co to jest czerstwie pieczywo. Kroję
    > bochenek na pól, połówki zawijam w worek foliowy i do zamrażalnika. Taką
    > połówkę należy oczywiście odpowiednio wcześniej wyjąć aby była jadalna,
    > ale nic się nie zeschnie.

    Odkąd piekę chleb w maszynce do pieczenia chleba, nie daję zarobić
    piekarzom i nie wiem, co to czerstwe pieczywo

    T.


  • 27. Data: 2009-03-24 06:31:03
    Temat: Re: Plyta indukcyjna kontra ceramiczna lub gazowa???
    Od: doslaw <doslaw_usunto_@_totez_.zlo.pl>

    Kris pisze:
    >
    > Użytkownik "mk" <d...@t...pl> napisał w wiadomości
    > news:gq830o$d5d$2@srv.cyf-kr.edu.pl...
    >> Gazowa ma jedna niezaprzeczalną zaletę, można nad nią opalić pieczywo
    >> przyniesione ze sklepu lub odświeżyć czerstwe.
    >> Są płyty ceramiczno-gazowe np. 2/2
    >> Pdr. M.
    >
    > no fajnie tylko watek sie rozwija a ja nadal nie wiem jakie sa roznice
    > cenowe miedzy indukcja a gazem
    >
    > mysle ze na pewno na grupie sa uzytkownicy ktorzy maja indukcje a mieli
    > wczesniej gaz wiec sadze ze po jej zalozniu na pewno odczuli roznice w
    > rachunkach no chyba ze jest tak niewielka ze niezauwazalna
    >
    > pomujam koszty wiekszej inwestycji poczatkowej
    > chodzi mi o typowe uzytkowanie codzienne i zwiazana roznice cenowa
    >
    >
    >
    nie wiem ile kosztuje gotowanie na gazie, bo gazu nie uzywam wlasciwie
    od conajmniej 15 lat

    teraz rachunki za prad mam gdzies na poziomie 90 zeta/m-c, gdzie uzywam
    lodowki,zmywarki, piekarnika z mikrofala (dosyc czesto), indukcji,
    swiatla, elektrycznego ogrzewania podlogowego w lazience, radia pare
    godz dziennie, projektora i xboxa (biorac srednio 3 godz dziennie)

    ile z tego bierze indukcja nie wiem, ale wiem, że grzeje szybko,
    przykladowa woda gotuje sie szybciej niz na gazie
    moze jest jakis fascynat, ktory sobie liczy na kazdym urzadzeniu zuzycie
    pradu (ale watpie... chyba, ze na "elektrodzie") ;)


  • 28. Data: 2009-03-24 06:50:34
    Temat: Re: Plyta indukcyjna kontra ceramiczna lub gazowa???
    Od: "Decter" <decter(wytnij)@op.pl>

    > Odkąd zamrażam chlem to zapomniałem co to jest czerstwie pieczywo. Kroję
    > bochenek na pól, połówki zawijam w worek foliowy i do zamrażalnika. Taką
    > połówkę należy oczywiście odpowiednio wcześniej wyjąć aby była jadalna,
    > ale nic się nie zeschnie.
    Ja kupuję pół chleba a jak zjem to idę do sklepu po tę drugą lub jak nie
    zdąrzę to jutrzejszą.
    Decter



  • 29. Data: 2009-03-24 07:50:51
    Temat: Re: Plyta indukcyjna kontra ceramiczna lub gazowa???
    Od: Jacek Osiecki <j...@c...pl>

    Dnia Mon, 23 Mar 2009 16:27:31 +0100, doslaw napisał(a):
    > Jacek Osiecki pisze:
    >> Ta, ale nie wszyscy darzą mikrofalę zaufaniem ;) Poza tym w mojej kuchni
    >> która za duża nie jest - mikrofali nigdzie nie wciśniesz bez znacznego
    >> ograniczania dostępnej powierzchni blatu... Już nie mówiąc o tym że średnio
    >> ładny to mebel... wolę ekspres do kawy :)
    > ja wcisnalem
    > 2w1 z piekarnikiem
    > chwale sobie takie rozwiazanie :)

    No, myślałem o tym - ale akurat u mnie jest spora opozycja
    antymikrofalówkowa a ja sam nigdy nie czułem potrzeby użycia mikrofali -
    zwłaszcza od kiedy jest indukcja :) No i piekarnik z mikrofalą jest
    zauważalnie droższy...

    Pozdrawiam,
    --
    Jacek Osiecki j...@c...pl GG:3828944
    I don't want something I need. I want something I want.


  • 30. Data: 2009-03-24 08:15:43
    Temat: Re: Plyta indukcyjna kontra ceramiczna lub gazowa???
    Od: Jacek Osiecki <j...@c...pl>

    Dnia Mon, 23 Mar 2009 16:59:12 +0100, Kris napisał(a):
    > Użytkownik "mk" <d...@t...pl> napisał w wiadomości
    >> Gazowa ma jedna niezaprzeczalną zaletę, można nad nią opalić pieczywo
    >> przyniesione ze sklepu lub odświeżyć czerstwe.
    >> Są płyty ceramiczno-gazowe np. 2/2
    > no fajnie tylko watek sie rozwija a ja nadal nie wiem jakie sa roznice
    > cenowe miedzy indukcja a gazem

    Indukcja po prostu jest zdecydowanie droższa niż gaz - i tego nie zmienisz :)
    Natomiast istotne jest to, ile się tego tak naprawdę używa: jeśli za gaz byś
    płacił 30zł/mies. a za indukcję choćby 2x więcej to przecież i tak by to nie
    był argument za gazem, prawda? (liczby totalnie zmyślone!).

    Przy indukcji liczy się przede wszystkim wygoda użytkowania, a koszty choć
    są pewnie wyższe - nie przytłaczają więc nie ma problemu :)

    > mysle ze na pewno na grupie sa uzytkownicy ktorzy maja indukcje a mieli
    > wczesniej gaz wiec sadze ze po jej zalozniu na pewno odczuli roznice w
    > rachunkach no chyba ze jest tak niewielka ze niezauwazalna

    Ano właśnie, niezauważalna. Poza tym weź pod uwagę że za prąd i gaz płaci
    się w różnych okresach rozliczeniowych - ja np. dostałem rachunki do
    płacenia za prąd przez najbliższe 4 miesiące, a potem będzie wyrównanie.

    A różnicy nie podam, bo to domek jednorodzinny więc wszelkie zmiany w
    rachunkach i tak giną dzięki gazowemu CO, junkersom, zmiennej ilości osób
    w domu :)

    Pozdrawiam,
    --
    Jacek Osiecki j...@c...pl GG:3828944
    I don't want something I need. I want something I want.

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 ... 7


Szukaj w grupach

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1