eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domPlyta indukcyjna kontra ceramiczna lub gazowa???
Ilość wypowiedzi w tym wątku: 65

  • 31. Data: 2009-03-24 08:16:43
    Temat: Re: Plyta indukcyjna kontra ceramiczna lub gazowa???
    Od: Jacek Osiecki <j...@c...pl>

    Dnia Mon, 23 Mar 2009 21:14:56 +0100, Marek Dyjor napisał(a):
    > basti78 wrote:
    >> Użytkownik "mk" <d...@t...pl> napisał w wiadomości
    >> news:gq830o$d5d$2@srv.cyf-kr.edu.pl...
    >>> Gazowa ma jedna niezaprzeczalną zaletę, można nad nią opalić pieczywo
    >>> przyniesione ze sklepu lub odświeżyć czerstwe.
    >>> Są płyty ceramiczno-gazowe np. 2/2
    >> a jeszcze większą ma taką, że jak świnie zabijesz to i sierść
    >> opalisz.................
    > no i najważniejsze jak odkręcisz gaz to za godzinę odpalisz zapałkę to
    > możesz wysadzić dom w powietrze.

    ... pod warunkiem że znajdziesz gdziekolwiek kuchenkę bez zabezpieczenia :)
    Są jeszcze takie? Bo ja nie widziałem...

    Pozdrawiam,
    --
    Jacek Osiecki j...@c...pl GG:3828944
    I don't want something I need. I want something I want.


  • 32. Data: 2009-03-24 09:06:58
    Temat: Re: Plyta indukcyjna kontra ceramiczna lub gazowa???
    Od: Jacek Osiecki <j...@c...pl>

    Dnia Mon, 23 Mar 2009 20:36:05 +0100, Palm napisał(a):
    > Użytkownik "Kris" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
    >> Jestem na etapie remontu kuchni i szukam czegos na temat płyt
    >> ceraminych/indukcyjnych
    >> Generalnie interesuja mnie wszystkie informacje
    > Wszystkie? ----> nokaut.pl, ceneo.pl, skapiec.pl

    Właśnie przez te cholerne porównywarki cen teraz ciężko cokolwiek znaleźć
    konkretnego o produktach - czego by się nie wpisało w googlach to zaraz się
    wryją... :)

    >> Ceramiczna czy indukcyjna?
    > indukcyjna!

    ano.

    >> co jest wazne przy takiej plycie (funkcje, prarametry itp)
    >> na co zwrocic uwage przy kupnie?
    >> Jakie zasilanie 220/380 ale w bliku ciezko o 380V?

    Po prostu dwie różne fazy, wtedy dwa palniki idą na jednej a dwa na drugiej.
    Dwie fazy raczej będziesz miał w bloku... BTW, jak ostatnio padła jedna faza
    to od razu wiedziałem dzięki dwóm literkom F na płycie :)

    >> roznice w cenie sa znaczne od ok 1000 do prawie 3000 te najbardziej

    > Tutaj mam największy dylemat - nabyłem płytę Mastercook (jedną z tańszych
    > modeli) i naprawdę ciężko mi stwierdzić, co jest takiego w innych żeby
    > płacić dwa razy więcej (nie mam, więc nie sprawdze :), ale póki co uważam że
    > kompletnie nie warto! ).

    Ja kupiłem najtańszego electroluxa 60020 - widzę że nawet nie podrożał do
    dzisiaj :) Gdybym miał kupować ponownie, pewnie bym wybrał ten sam model -
    po prostu nie widzę czego by mu miało brakować :)
    Płyty się różnią szczegółami:
    - sterowaniem, ale tu np. bosch za prawie 2x więcej może mieć dużo mniej
    wygodne sterowanie. Ideałem by były zwykłe pokrętła zamiast sensorów,
    ale tak to tylko w Erze :( Jeśli znajdziesz indukcję która ma "slidery"
    zamiast +/- to bierz - moim zdaniem doskonały i wygodny pomysł
    - moce palników... ale co za różnica czy jedno pole ma te 100 czy 200W
    więcej? Ja rzadko kiedy korzystam z pełnej mocy, głównie chyba po to żeby
    pokazać znajomym jak fajnie działa indukcja :) Do gotowania wody i tak
    wygodniejszy jest czajnik...
    - opcja "zagotowanie" - czyli niby coś takiego, że włącza się max. moc a
    potem jak tylko woda/zupa się zagotuje, moc się zmniejsza. Nie wiem jak
    to działa i nie wiem czy sobie tej funkcji nie wymyśliłem :) - ale chyba
    czytałem coś o tym w którejś instrukcji do droższej płyty... Może i fajne
    by to było, ale zdecydowanie nie warte dopłacania 500-1000 zł :)

    Poza tym to już kilka razy się spotkałem z informacją (pytanie na ile
    prawdziwą), że tak naprawdę "palniki" produkuje jedna/dwie fabryki, i to
    samo tyczy się szklanych płyt :)

    > Jedyne co mi przychodzi do głowy to zwróc uwagę na rozłożenie i rozmiar
    > palników oraz miejsce ulokowania przycisków (jeśli będą za blisko to jak
    > będzie kipiało to się poparzysz).

    Mi jeszcze przychodzi do głowy jedna sprawa - dźwięki! Osoba która dotąd
    miała do czynienia tylko z gazem albo kuchenką ceramiczną może być lekko
    zszokowana bogactwem dźwięków wydawanych przez kuchenkę i garnki :) Dla
    niektórych modulowany pisk może być wręcz nie do zniesienia, mimo że
    generalnie jest on cichszy nawet od szumu gazu z palnika... Polecam przejść
    się do kogoś kto ma indukcję i na własne uszy sprawdzić.

    Pozdrawiam,
    --
    Jacek Osiecki j...@c...pl GG:3828944
    I don't want something I need. I want something I want.


  • 33. Data: 2009-03-24 09:16:44
    Temat: Re: Plyta indukcyjna kontra ceramiczna lub gazowa???
    Od: Sebcio <s...@n...net>

    Boombastic pisze:

    > Kosztów nie liczyłem, ale pod tym względem induckaj jest na straconej
    > pozycji ze względu na wysoki koszt zakupu płyty.

    Skoro kosztów nie liczyłeś, to nie pisz że jest droga. Ja koszty
    liczyłem i dokładnie je tutaj podawałem - wystarczy poszukać. Co do
    kosztów zakupu, to płyty indukcyjne kosztują obecnie tyle samo co zwykłe
    ceramiczne.

    > Do tego dochodzą nowe garnki i patelnie, które nie kosztują majątku, bo
    > w Ikei są całe linie garnków i patelni do indukcji (365+). Ale potem

    A to tez wielki mit - chyba wszystkie garnki emaliowane są
    "kompatybilne", poza tym zdecydowana większość naczyń sprzedawanych
    współcześnie może być używana ba płycie indukcyjnej. Bynajmniej ja nie
    miałem żadnych problemów z zakupem niezbędnych mi naczyń i mówię tu
    zarówno o szerokim wyborze i niskich cenach. Inna sprawa to że ponad
    połowa dotychczasowych garnków nadawała się do indukcji.


    --
    Pozdrawiam,
    Sebcio


  • 34. Data: 2009-03-24 09:30:46
    Temat: Re: Plyta indukcyjna kontra ceramiczna lub gazowa???
    Od: Sebcio <s...@n...net>

    Kris pisze:

    > Ceramiczna czy indukcyjna?

    Indukcyjna.

    > dlaczego?

    Indukcyjna nie ma bezwładności cieplnej - natychmiast rozgrzewa
    naczynie i natychmiast przestaje, jeśli ją wyłączysz. Ta cecha pozwala
    na zrobienie jajecznicy w której białko jest ścięte a żółtko półpłynne -
    takie cuda możliwe są jeszcze tylko na kuchni gazowej.
    Indukcyjna ma dużo większą sprawność, ponieważ cała energia
    przekazywana jest do naczynia zamiast wpierw podgrzewać samo pole.
    Dzięki temu płyta indukcyjna jest porównywalna w kosztach z gazową.
    Indukcyjna jest bezpieczna, ponieważ włączone pole na którym nie stoi
    naczynie zostaje zimne. Ponadto płyta nagrzewa się od naczynia a nie
    sama w sobie, dzięki czemu po zakończeniu kucharzenia szybko stygnie,
    nie mówiąc o tym że nagrzewa się do temperatury niższej niż spód
    naczynia - w ceramicznej jest odwrotnie. W związku z tym nic się nie
    przypala, nawet jeśli coś się wyleje to wystarczy zmyć.
    Indukcyjna pozwala na momentalne zagotowanie wody - pod tym względem
    jest bezkonkurencyjna.

    > co jest wazne przy takiej plycie (funkcje, prarametry itp)
    > na co zwrocic uwage przy kupnie?

    Na cenę i serwis. Co do funkcji, musisz się naprawdę zastanowić co Ci
    potrzebne i tylko tym się kierować. To nie komputer, by miał masę
    funkcji. Nawet najtańsza płyta będzie miała tzw. power boost,
    odpowiednio dużo stopni grzania, blokadę klawiatury i timer. Co więcej
    będzie Ci potrzebne ?

    > Jakie zasilanie 220/380 ale w bliku ciezko o 380V?

    Płyty zasilane są zawsze z 230V, przy czym mają możliwość obciążenia
    dwóch faz - wówczas podłączasz do gniazda trójfazowego ale nadal
    pobierasz z niego 230V. Dlatego w bloku możesz połączyć razem oba fazowe
    przewody płyty i podłączyć do jednej fazy - musisz zwykle jednak
    poprowadzić osobne zasilanie od skrzynki do kuchni, z zabezpieczeniem 32A.

    > roznice w cenie sa znaczne od ok 1000 do prawie 3000 te najbardziej
    > popularne - skad takie roznice lub ktore funkcje przemawiaja za wydaniem
    > wiekszej gotowki i sa wazne a ktore mozna odpuscic

    Płaci się za funkcje i za markę. "Flaki" zwykle są identyczne,
    generalnie płyta indukcyjna jest prosta konstrukcyjnie. Ja mam taniego
    Mastercooka kupionego w Megamedia w jakiejś promocji z piekarnikiem i
    jestem bardzo zadowolony - z jednego i z drugiego.

    > no i najwazniejsze
    > koszty uzytkowania

    Porównywalne z gazem i zależne od posiadanej taryfy. W przypadku taryfy
    dwustrefowej płyta indukcyjna może być tańsza niż w przypadku gazu. Jak
    poszukasz w archiwum grupy, znajdziesz wątek o płytach w której podałem
    dokładne kalkulacje oparte o praktykę.

    > gotujemy raczej poznym popoludniem obiado-kolacje, w weekend czasem cos
    > wiecej

    Zastanów się nad wyborem taryfy G12w i weź indukcję. No i w żadnym
    wypadku nie bierz płyty kombi - 2x2, czyli dwa pola indukcyjne i dwa
    ceramiczne. Podzielisz zalety płyt przez dwa i połączysz razem ich wady.


    --


  • 35. Data: 2009-03-24 09:37:19
    Temat: Re: Plyta indukcyjna kontra ceramiczna lub gazowa???
    Od: Sebcio <s...@n...net>

    Sebcio pisze:

    > gazu. Jak poszukasz w archiwum grupy, znajdziesz wątek o płytach w
    > której podałem dokładne kalkulacje oparte o praktykę.

    http://groups.google.com/group/pl.misc.budowanie/msg
    /be3e85a3d1c65991?dmode=source&output=gplain


    --
    Pozdrawiam,
    Sebcio


  • 36. Data: 2009-03-24 11:28:04
    Temat: Re: Plyta indukcyjna kontra ceramiczna lub gazowa???
    Od: Jacek Osiecki <j...@c...pl>

    Dnia Tue, 24 Mar 2009 10:37:19 +0100, Sebcio napisał(a):
    > Sebcio pisze:
    >> gazu. Jak poszukasz w archiwum grupy, znajdziesz wątek o płytach w
    >> której podałem dokładne kalkulacje oparte o praktykę.
    > http://groups.google.com/group/pl.misc.budowanie/msg
    /be3e85a3d1c65991?dmode=source&output=gplain

    No proszę, czyli faktycznie przesadziłem z moim "znacznie droższa" ;)

    Warto też zwrócić uwagę na bardzo istotną sprawę: o ile przy prądzie płacimy
    uczciwie za pobraną moc (kWh), o tyle za gaz płacimy... za metry sześcienne
    czegoś nieustalonego ;) Ostatnio odniosłem wrażenie że przez chwilę
    kaloryczność gazu była znacznie poniżej normy - z dnia na dzień junkersy
    zaczęły słabiej grzać bez zmiany ustawień, a po podsumowaniu miesiąca
    rachunki wyszły zdecydowanie wyższe... Może to taka teoria spiskowa i po
    prostu mi się tylko wydawało (choć dziwne że nie tylko mi ale i wszystkim
    sąsiadom), ale w sumie po co dawać gazowni możliwość oszukiwania nas? :)

    Pozdrawiam,
    --
    Jacek Osiecki j...@c...pl GG:3828944
    I don't want something I need. I want something I want.


  • 37. Data: 2009-03-24 14:45:11
    Temat: Re: Plyta indukcyjna kontra ceramiczna lub gazowa???
    Od: ter_haar(wywalto)@poczta.onet.pl

    W wynajmowanym mieszkaniu mieliśmy gaz (i zwykła kuchenkę gazową), teraz mam płytę
    indukcyjną
    mastercoka. Gdzieś za 1000-1500 zł. Już nie pamiętam.

    Najważniejszy argument przeciw indukcji, czyli rachunki za prąd - u mnie jest akurat
    całkiem
    nietrafiony. Po przeprowadzce mamy niższe rachunki za prąd :) Jedyne co się zmieniło,
    to fakt, że
    pozbyłem się jednego z dwóch komputerów, tego pracującego 24h/doba. Płacimy co dwa
    miesiące 100-180
    zł za prąd.

    Wygoda indukcji jest niesamowita. Wielki gar wody zaczyna szumieć po kilku sekundach
    od załączenia
    'boosta'. Na gazie trwało to wieczność.

    Garnków nie kupowaliśmy. Używamy tych samych tanich emaliowanych. Musiliśmy wydać
    150zł na nową
    patelnię.

    Jedyna wada indukcji (ale to stanowczo tego wina konkretnego modelu) - wiesza się.
    Dosłownie tak jak
    komputer potrafi się zawiesić i nie reaguje na przyciski. Zdaża się to u mnie raz na
    miesiąc, dwa -
    pomaga wyłaczenie zasilania (czyli idę do skrzynki z bezpiecznikami, pstrykam
    hebelkiem od obwodu
    kuchenki i jest dobrze). Zdaża się to chyba wtedy, gdy coś pokapie na sensory, albo
    gdy garnek się
    na pola z sensorami postawi.

    Moim zdaniem indukcja i mikrofala to dwa najlepsze wynalazki jakie można mieć w
    kuchni. A zaraz po
    nich zmywarka.

    pozdrawiam
    Jacek.


  • 38. Data: 2009-03-24 15:07:47
    Temat: Re: Plyta indukcyjna kontra ceramiczna lub gazowa???
    Od: "Kris" <k...@p...onet.pl>


    Użytkownik "Sebcio" <s...@n...net> napisał w wiadomości
    news:gqa0e5$ua4$1@node1.news.atman.pl...
    > Boombastic pisze:
    >
    >> Kosztów nie liczyłem, ale pod tym względem induckaj jest na straconej
    >> pozycji ze względu na wysoki koszt zakupu płyty.
    >
    > Skoro kosztów nie liczyłeś, to nie pisz że jest droga. Ja koszty liczyłem
    > i dokładnie je tutaj podawałem - wystarczy poszukać. Co do kosztów zakupu,
    > to płyty indukcyjne kosztują obecnie tyle samo co zwykłe ceramiczne.


    Czy skoro kolega liczyl koszty to moze podac jakies dane albo chociaz link
    do tego tematu bo nie moge tego znalesc

    dzieki



  • 39. Data: 2009-03-24 17:01:34
    Temat: Re: Plyta indukcyjna kontra ceramiczna lub gazowa???
    Od: Sebcio <s...@n...net>

    Kris pisze:

    > Czy skoro kolega liczyl koszty to moze podac jakies dane albo chociaz
    > link do tego tematu bo nie moge tego znalesc

    Podałem w tym wątku linka, kilka postów wcześniej.


    --
    Pozdrawiam,
    Sebcio


  • 40. Data: 2009-03-24 17:19:04
    Temat: Re: Plyta indukcyjna kontra ceramiczna lub gazowa???
    Od: "Boombastic" <b...@p...onet.pl>


    Użytkownik "Sebcio" <s...@n...net> napisał w wiadomości
    news:gqa0e5$ua4$1@node1.news.atman.pl...
    > Boombastic pisze:
    >
    >> Kosztów nie liczyłem, ale pod tym względem induckaj jest na straconej
    >> pozycji ze względu na wysoki koszt zakupu płyty.
    >
    > Skoro kosztów nie liczyłeś, to nie pisz że jest droga. Ja koszty liczyłem
    > i dokładnie je tutaj podawałem - wystarczy poszukać. Co do kosztów zakupu,
    > to płyty indukcyjne kosztują obecnie tyle samo co zwykłe ceramiczne.

    Koszt zakupu najtańszej indukcji to teraz 1300 zł. Koszt najtańszej gazowej
    to 240 zł. O czym ty do mnie piszesz?

    >> Do tego dochodzą nowe garnki i patelnie, które nie kosztują majątku, bo w
    >> Ikei są całe linie garnków i patelni do indukcji (365+). Ale potem
    >
    > A to tez wielki mit - chyba wszystkie garnki emaliowane są "kompatybilne",
    > poza tym zdecydowana większość naczyń sprzedawanych współcześnie może być
    > używana ba płycie indukcyjnej. Bynajmniej ja nie miałem żadnych problemów
    > z zakupem niezbędnych mi naczyń i mówię tu zarówno o szerokim wyborze i
    > niskich cenach. Inna sprawa to że ponad połowa dotychczasowych garnków
    > nadawała się do indukcji.

    A moze byś tak jeszcze raz przeczytał co napisałem ze zrozumieniem? Bo chyba
    nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi.

strony : 1 ... 3 . [ 4 ] . 5 ... 7


Szukaj w grupach

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1