-
1. Data: 2013-06-07 18:42:50
Temat: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: adam <a...@w...pl>
Chodzi o płytę indukcyjną. Czy ktoś wie jakie modele posiadają taki
sensor? Nie chodzi o czujnik który wyłącza płytę już po wykipienia, ale
o taki który tak steruje temperaturą żeby nie wykipiało. Ja znalazłem
tylko jedną Gorenje IT 641KR, kosztuje to ok 3 tysi.
Czy jest coś jeszcze?
Może ktoś użytkuje coś takiego i wie jak to w praktyce się spisuje,
warto wydać taką kaskę, czy lepiej stać nad garnkiem i pilnować?
-
2. Data: 2013-06-07 21:11:39
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Fri, 07 Jun 2013 18:42:50 +0200, adam napisał(a):
> Chodzi o płytę indukcyjną. Czy ktoś wie jakie modele posiadają taki
> sensor? Nie chodzi o czujnik który wyłącza płytę już po wykipienia, ale
> o taki który tak steruje temperaturą żeby nie wykipiało. Ja znalazłem
> tylko jedną Gorenje IT 641KR, kosztuje to ok 3 tysi.
> Czy jest coś jeszcze?
> Może ktoś użytkuje coś takiego i wie jak to w praktyce się spisuje,
> warto wydać taką kaskę, czy lepiej stać nad garnkiem i pilnować?
Lepiej=taniej=mądrzej kupić specjalny garnek do gotowania mleka albo
posmarować brzeg zwykłego garnka masłem.
--
XL
"Pierwszy łyk ze szklanki nauk przyrodniczych zmieni ciebie w ateistę,
zaś na dnie szklanki czeka na ciebie Bóg."
Werner Heisenberg, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki
-
3. Data: 2013-06-07 23:07:52
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: masti <g...@t...hell>
Dnia pięknego Fri, 07 Jun 2013 21:11:39 +0200 osobnik zwany Ikselka
napisał:
> Dnia Fri, 07 Jun 2013 18:42:50 +0200, adam napisał(a):
>
>> Chodzi o płytę indukcyjną. Czy ktoś wie jakie modele posiadają taki
>> sensor? Nie chodzi o czujnik który wyłącza płytę już po wykipienia, ale
>> o taki który tak steruje temperaturą żeby nie wykipiało. Ja znalazłem
>> tylko jedną Gorenje IT 641KR, kosztuje to ok 3 tysi. Czy jest coś
>> jeszcze?
>> Może ktoś użytkuje coś takiego i wie jak to w praktyce się spisuje,
>> warto wydać taką kaskę, czy lepiej stać nad garnkiem i pilnować?
>
> Lepiej=taniej=mądrzej kupić specjalny garnek do gotowania mleka albo
> posmarować brzeg zwykłego garnka masłem.
a nie prościej postać te 5 minut nad garnkiem? koszt 0zł
--
mst <at> gazeta <.> pl
"-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości?
-Wiem co mówię, to grunt zabija!" T.Pratchett
-
4. Data: 2013-06-07 23:55:56
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: adam <a...@w...pl>
> a nie prościej postać te 5 minut nad garnkiem? koszt 0zł
Na pewno taniej, ale prościej to nie.
-
5. Data: 2013-06-08 00:19:56
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: k...@g...com
W dniu piątek, 7 czerwca 2013 18:42:50 UTC+2 użytkownik adam napisał:
> Chodzi o p�yt� indukcyjn�. Czy kto� wie jakie modele posiadaj� taki
>
> sensor? Nie chodzi o czujnik kt�ry wy��cza p�yt� ju� po wykipienia, ale
>
> o taki kt�ry tak steruje temperatur� �eby nie wykipia�o. Ja znalaz�em
>
> tylko jednďż˝ Gorenje IT 641KR, kosztuje to ok 3 tysi.
>
> Czy jest coďż˝ jeszcze?
>
> Mo�e kto� u�ytkuje co� takiego i wie jak to w praktyce si� spisuje,
>
> warto wydaďż˝ takďż˝ kaskďż˝, czy lepiej staďż˝ nad garnkiem i pilnowaďż˝?
Mam w kuchence elektrycznej z płytkami oporowymi do jednej płytki dorobiony
termoregulator. Sondę wsadza się do garnka przez dziurkę w pokrywce. Bardzo dobrze to
działa. Oszczędność na prądzie w granicach 50%. Możliwość "gotowania" w niskich
temperaturach bezcenna.
-
6. Data: 2013-06-08 09:01:44
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: "Ghost" <g...@e...pl>
Użytkownik "adam" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:51b20d8d$0$1213$65785112@news.neostrada.pl...
> Chodzi o płytę indukcyjną. Czy ktoś wie jakie modele posiadają taki
> sensor? Nie chodzi o czujnik który wyłącza płytę już po wykipienia, ale o
> taki który tak steruje temperaturą żeby nie wykipiało. Ja znalazłem tylko
> jedną Gorenje IT 641KR, kosztuje to ok 3 tysi.
> Czy jest coś jeszcze?
> Może ktoś użytkuje coś takiego i wie jak to w praktyce się spisuje, warto
> wydać taką kaskę, czy lepiej stać nad garnkiem i pilnować?
Jak sie nazywa ta kampania reklamowa?
-
7. Data: 2013-06-08 10:46:16
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: "zapinio" <z...@g...com>
Jasne.
I jeszcze przez internet można regulować sprawdzając w czasie biznes lanczu
czy mleko doszło.
Niewielki interface umożliwi zdefiniowanie położenia łyżeczki na stole i
zawartości cukru w cukrze.
-
8. Data: 2013-06-08 11:36:19
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: "Marek Dyjor" <m...@p...onet.pl>
adam wrote:
> Chodzi o płytę indukcyjną. Czy ktoś wie jakie modele posiadają taki
> sensor? Nie chodzi o czujnik który wyłącza płytę już po wykipienia,
> ale o taki który tak steruje temperaturą żeby nie wykipiało. Ja
> znalazłem tylko jedną Gorenje IT 641KR, kosztuje to ok 3 tysi.
> Czy jest coś jeszcze?
> Może ktoś użytkuje coś takiego i wie jak to w praktyce się spisuje,
> warto wydać taką kaskę, czy lepiej stać nad garnkiem i pilnować?
tak mówiąc szczerze to na indukcji można tak dopracować technikę grzania ze
mleko nie kipi.
ma małym polu wiem że jak ustawię poziom mocy 6 to mleko będzie wrzało ale z
gara nie wyskoczy.
-
9. Data: 2013-06-08 15:18:54
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: slavo65 <s...@g...com>
W dniu piątek, 7 czerwca 2013 18:42:50 UTC+2 użytkownik adam napisał:
Ja spotkałem się tylko z takim bajerem, że jest możliwe ustawienie grzania przez
jakiś konkretny czas na pełną moc a potem same przeskakują na ustawiony, niższy
poziom.
Ta druga funkcja nazywa się "automatic pre-cook valve" i jest w ofercie np.
http://www.boragmbh.com/en/products/full-surface-ind
uction-heating-cooktop-professional
-
10. Data: 2013-06-08 16:18:02
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Sat, 8 Jun 2013 11:36:19 +0200, Marek Dyjor napisał(a):
> tak mówiąc szczerze to na indukcji można tak dopracować technikę grzania ze
> mleko nie kipi.
Na każdej kuchence można to dopracować. I nie tylko w przypadku mleka.
--
XL
"Pierwszy łyk ze szklanki nauk przyrodniczych zmieni ciebie w ateistę,
zaś na dnie szklanki czeka na ciebie Bóg."
Werner Heisenberg, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki