-
21. Data: 2013-06-10 02:00:28
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Sun, 9 Jun 2013 23:09:26 +0200, Janek Wlodak napisał(a):
> "4cx1000" <s...@p...pl> schrieb im Newsbeitrag
> news:kp2dch$2tp6$1@news2.ipartners.pl...
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:1aw7z55q1yjx.1m28tz9y4e3hh.dlg@40tude.net...
>>
>>> No wiesz, nigdy nie wiadomo, czy mleko i/lub masło są prawdziwe, a działa
>>> tylko z prawdziwymi surowcami 33333-P
>>
>> Wiem wiem. Od jakiegoś czasu obserwuję na ten przykład tendencję
>> wypierania ze sklepów śmietany przez produkty śmietanopodobne czyli
>> "Śmietana do Zupy" w której jest zagęstnik guma arabska i takie tam.... Z
>> masłem też już sobie dają radę. I to w luksusowym sklepie we którym można
>> kupić szynkę za 300zł. Masakra do czego to wszystko zmierza. Jak sobie
>> człowiem sam czegoś nie ukręci swojskim sposobem to mu śmieci żreć
>> pozostaje.
> Niestety, kiedys pod szufladkę w lodówce wjechała mi otwarta paczka
> takiej"szynki" w plasterkach. Przeleżała pół roku i wyglądała jak prosto ze
> sklepu.
Jogurty w kubeczkach, DWÓCH WIODĄCYCH (hmmm...) firm - nieotwarte, w
lodówce - "jak nowe" po prawie roku od kupienia!!!
--
XL
"Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
spłynie na twoje barki." A. de Mello.
-
22. Data: 2013-06-10 07:16:55
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: "Marek Dyjor" <m...@p...onet.pl>
4cx1000 wrote:
> Kiedyś kupiłem w Lidlu taką mobilną płytę indukacyjną bodaj 2,2kW z
> przeznaczeniem u mnie do pomieszczenia gospodarczego. Robimy na niej
> różne przetwory no i soki w sokowniku przystosowanym do indukcji (ze
> stali a nie z ALU jak większość). Jakież moje zdziwienie było gdy
> okazało się że można ustawiać moc oraz temperaturę. Ustawiam np.
> 80stC i mam pasteryzację albo 120stC i mam do sokownika idealnie.
ha ha też miałem to napisać wczesniej że te tanie chińczyki przenośne mają
zwykle czujnik temperatury.
-
23. Data: 2013-06-10 09:35:59
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: adam <a...@w...pl>
> Lepiej=taniej=mądrzej kupić specjalny garnek do gotowania mleka albo
> posmarować brzeg zwykłego garnka masłem.
Kipi nie tylko mleko, może wykipieć nawet woda. Jaki jest sposób na
przykład na pomidorową?
-
24. Data: 2013-06-10 11:13:19
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: "Ergie" <e...@s...pl>
Użytkownik "adam" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:51b581df$0$1223$6...@n...neostrada
.pl...
> Kipi nie tylko mleko, może wykipieć nawet woda. Jaki jest sposób na
> przykład na pomidorową?
Pomidorową też można gotować w garnku "do mleka" :-)
W praktyce na indukcji kipienie mi się nie zdarza bo regulacja mocy jest
praktycznie płynna i co najważniejsze _powtarzalna_. Bardzo łatwo
zapamiętać, że np. ziemniaki w takim a takim garnku trzeba ustawić na "7", a
np. mleko w małym garnuszku na 1,5.
Na gazie to było znacznie trudniejsze ze względu na brak powtarzalności i
nie zawsze się udawało, na indukcji nie ma tego problemu.
Pozdrawiam
Ergie
-
25. Data: 2013-06-15 09:41:54
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: "Marek Dyjor" <m...@p...onet.pl>
Ergie wrote:
> Użytkownik "adam" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:51b581df$0$1223$6...@n...neostrada
.pl...
>
>> Kipi nie tylko mleko, może wykipieć nawet woda. Jaki jest sposób na
>> przykład na pomidorową?
>
> Pomidorową też można gotować w garnku "do mleka" :-)
>
> W praktyce na indukcji kipienie mi się nie zdarza bo regulacja mocy
> jest praktycznie płynna i co najważniejsze _powtarzalna_. Bardzo łatwo
> zapamiętać, że np. ziemniaki w takim a takim garnku trzeba ustawić na
> "7", a np. mleko w małym garnuszku na 1,5.
>
> Na gazie to było znacznie trudniejsze ze względu na brak
> powtarzalności i nie zawsze się udawało, na indukcji nie ma tego
> problemu.
dokładnie to co ja zauważyłem...
-
26. Data: 2013-06-16 23:49:09
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: Paweł Sujkowski <s...@n...com>
Ja mam Siemensa EH675ME31E. Ma przy tylnych "palnikach" wyskakujące
grzybki z zamontowanymi pirometrami. Zasadniczo od strony użytkowej
sobie chwalę, ale jako inżynier kilka rzeczy bym widział inaczej. Brak
jest możliwości kalibracji w zależności od współczynnika emisyjności
materiałów z których wykonane są garnki. Do gotowania z tymi czujnikami
instrukcja zaleca garnki emaliowane. Dla garnków z nierdzewki
dostarczane są samoprzylepne paski folii w które powinien być wycelowany
czujnik w czasie gotowania. Paski dość dzielnie znoszą zmywarkę. Plusem
jest na pewno optymalizacja energetyczna całego procesu bez szczególnej
uwagi. Nastawiam temperaturę, czas i zajmuję się czymś innym. Ja raczej
sumarycznie jestem zadowolony.
Paweł
-
27. Data: 2013-06-30 12:13:45
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: "Jackare" <1...@t...com.pl>
Użytkownik "adam" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:51b581df$0$1223$65785112@news.neostrada.pl...
>> Lepiej=taniej=mądrzej kupić specjalny garnek do gotowania mleka albo
>> posmarować brzeg zwykłego garnka masłem.
>
> Kipi nie tylko mleko, może wykipieć nawet woda. Jaki jest sposób na
> przykład na pomidorową?
>
>
pieprzyć zwykłe garnki i gotować w szybkowarach. Na dajmy na to 3 szybkowary
wydasz co najwyżej 600 zł. Jak dobrze pokombinujesz - wydasz 200 zł.
Obie kwoty są znacznie oddalone od 3 tyś za płytę.
Z szybkowaru nic nie kipi i krótko się gotuje.
Dodatkowo kupić parowar.
Nie wiem jak z mlekiem. Jako ssak dorosły mleka nie spożywam bo to dobry
sposób na powolne samobójstwo.
Jackare
-
28. Data: 2013-06-30 20:26:45
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Sun, 30 Jun 2013 12:13:45 +0200, Jackare napisał(a):
> Z szybkowaru nic nie kipi i krótko się gotuje.
Czasem tylko wybuchnie:
http://assets.vice.com/content-images/contentimage/n
o-slug/7932631e71d4654d6e016d8af96cdbb6.jpg
--
XL
i kuchnia dokładnie pomalowana natryskowo grochówką
-
29. Data: 2013-07-19 09:24:28
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: "Marek Dyjor" <m...@p...onet.pl>
Ikselka wrote:
> Dnia Sun, 9 Jun 2013 19:18:10 +0200, 4cx1000 napisał(a):
>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:1aw7z55q1yjx.1m28tz9y4e3hh.dlg@40tude.net...
>>
>>> No wiesz, nigdy nie wiadomo, czy mleko i/lub masło są prawdziwe, a
>>> działa tylko z prawdziwymi surowcami 33333-P
>>
>> Wiem wiem. Od jakiegoś czasu obserwuję na ten przykład tendencję
>> wypierania ze sklepów śmietany przez produkty śmietanopodobne czyli
>> "Śmietana do Zupy" w której jest zagęstnik guma arabska i takie
>> tam.... Z masłem też już sobie dają radę. I to w luksusowym sklepie
>> we którym można kupić szynkę za 300zł.
>
> Z mlekiem też, zresztą od zarania dziejow...
> http://tiny.pl/hs9hm
> http://tiny.pl/hs9hx
>
>> Masakra do czego to wszystko zmierza. Jak sobie człowiem sam czegoś
>> nie ukręci swojskim sposobem to mu śmieci żreć pozostaje.
>
> Cóż, smutna prawda niestety :-(
smutna prawda jest taka że niestety ale trzeba dokładnie czytać etykiety...
-
30. Data: 2013-07-19 23:36:49
Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Fri, 19 Jul 2013 09:24:28 +0200, Marek Dyjor napisał(a):
> smutna prawda jest taka że niestety ale trzeba dokładnie czytać etykiety...
Smutna prawda jest taka, że kto wierzy w "etykiety", ten błądzi.
--
XL "Czarnecki Marek, Onyszkiewicz, Piskorski, Staniszewska,
Wielowieyski, Buzek, Chmielewski, Gacek, Jałowiecki, Lewandowski, Olbrycht,
Protasiewicz, Saryusz-Wolski, Siekierski, Zaleski, Zwiefka, Geringer de
Oedenberg, Grabowska, Liberadzki, Masiel, Sonik, Gierek"
http://www.bibula.com/?p=8428