eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanie › Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
Ilość wypowiedzi w tym wątku: 32

  • 21. Data: 2013-06-10 02:00:28
    Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
    Od: Ikselka <i...@g...pl>

    Dnia Sun, 9 Jun 2013 23:09:26 +0200, Janek Wlodak napisał(a):

    > "4cx1000" <s...@p...pl> schrieb im Newsbeitrag
    > news:kp2dch$2tp6$1@news2.ipartners.pl...
    >> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >> news:1aw7z55q1yjx.1m28tz9y4e3hh.dlg@40tude.net...
    >>
    >>> No wiesz, nigdy nie wiadomo, czy mleko i/lub masło są prawdziwe, a działa
    >>> tylko z prawdziwymi surowcami 33333-P
    >>
    >> Wiem wiem. Od jakiegoś czasu obserwuję na ten przykład tendencję
    >> wypierania ze sklepów śmietany przez produkty śmietanopodobne czyli
    >> "Śmietana do Zupy" w której jest zagęstnik guma arabska i takie tam.... Z
    >> masłem też już sobie dają radę. I to w luksusowym sklepie we którym można
    >> kupić szynkę za 300zł. Masakra do czego to wszystko zmierza. Jak sobie
    >> człowiem sam czegoś nie ukręci swojskim sposobem to mu śmieci żreć
    >> pozostaje.
    > Niestety, kiedys pod szufladkę w lodówce wjechała mi otwarta paczka
    > takiej"szynki" w plasterkach. Przeleżała pół roku i wyglądała jak prosto ze
    > sklepu.

    Jogurty w kubeczkach, DWÓCH WIODĄCYCH (hmmm...) firm - nieotwarte, w
    lodówce - "jak nowe" po prawie roku od kupienia!!!
    --
    XL
    "Szczęście jest jak motyl, ścigaj je, a umknie ci. Usiądź spokojnie, a
    spłynie na twoje barki." A. de Mello.


  • 22. Data: 2013-06-10 07:16:55
    Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
    Od: "Marek Dyjor" <m...@p...onet.pl>

    4cx1000 wrote:
    > Kiedyś kupiłem w Lidlu taką mobilną płytę indukacyjną bodaj 2,2kW z
    > przeznaczeniem u mnie do pomieszczenia gospodarczego. Robimy na niej
    > różne przetwory no i soki w sokowniku przystosowanym do indukcji (ze
    > stali a nie z ALU jak większość). Jakież moje zdziwienie było gdy
    > okazało się że można ustawiać moc oraz temperaturę. Ustawiam np.
    > 80stC i mam pasteryzację albo 120stC i mam do sokownika idealnie.

    ha ha też miałem to napisać wczesniej że te tanie chińczyki przenośne mają
    zwykle czujnik temperatury.


  • 23. Data: 2013-06-10 09:35:59
    Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
    Od: adam <a...@w...pl>

    > Lepiej=taniej=mądrzej kupić specjalny garnek do gotowania mleka albo
    > posmarować brzeg zwykłego garnka masłem.

    Kipi nie tylko mleko, może wykipieć nawet woda. Jaki jest sposób na
    przykład na pomidorową?



  • 24. Data: 2013-06-10 11:13:19
    Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
    Od: "Ergie" <e...@s...pl>

    Użytkownik "adam" napisał w wiadomości grup
    dyskusyjnych:51b581df$0$1223$6...@n...neostrada
    .pl...

    > Kipi nie tylko mleko, może wykipieć nawet woda. Jaki jest sposób na
    > przykład na pomidorową?

    Pomidorową też można gotować w garnku "do mleka" :-)

    W praktyce na indukcji kipienie mi się nie zdarza bo regulacja mocy jest
    praktycznie płynna i co najważniejsze _powtarzalna_. Bardzo łatwo
    zapamiętać, że np. ziemniaki w takim a takim garnku trzeba ustawić na "7", a
    np. mleko w małym garnuszku na 1,5.

    Na gazie to było znacznie trudniejsze ze względu na brak powtarzalności i
    nie zawsze się udawało, na indukcji nie ma tego problemu.

    Pozdrawiam
    Ergie






  • 25. Data: 2013-06-15 09:41:54
    Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
    Od: "Marek Dyjor" <m...@p...onet.pl>

    Ergie wrote:
    > Użytkownik "adam" napisał w wiadomości grup
    > dyskusyjnych:51b581df$0$1223$6...@n...neostrada
    .pl...
    >
    >> Kipi nie tylko mleko, może wykipieć nawet woda. Jaki jest sposób na
    >> przykład na pomidorową?
    >
    > Pomidorową też można gotować w garnku "do mleka" :-)
    >
    > W praktyce na indukcji kipienie mi się nie zdarza bo regulacja mocy
    > jest praktycznie płynna i co najważniejsze _powtarzalna_. Bardzo łatwo
    > zapamiętać, że np. ziemniaki w takim a takim garnku trzeba ustawić na
    > "7", a np. mleko w małym garnuszku na 1,5.
    >
    > Na gazie to było znacznie trudniejsze ze względu na brak
    > powtarzalności i nie zawsze się udawało, na indukcji nie ma tego
    > problemu.

    dokładnie to co ja zauważyłem...


  • 26. Data: 2013-06-16 23:49:09
    Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
    Od: Paweł Sujkowski <s...@n...com>

    Ja mam Siemensa EH675ME31E. Ma przy tylnych "palnikach" wyskakujące
    grzybki z zamontowanymi pirometrami. Zasadniczo od strony użytkowej
    sobie chwalę, ale jako inżynier kilka rzeczy bym widział inaczej. Brak
    jest możliwości kalibracji w zależności od współczynnika emisyjności
    materiałów z których wykonane są garnki. Do gotowania z tymi czujnikami
    instrukcja zaleca garnki emaliowane. Dla garnków z nierdzewki
    dostarczane są samoprzylepne paski folii w które powinien być wycelowany
    czujnik w czasie gotowania. Paski dość dzielnie znoszą zmywarkę. Plusem
    jest na pewno optymalizacja energetyczna całego procesu bez szczególnej
    uwagi. Nastawiam temperaturę, czas i zajmuję się czymś innym. Ja raczej
    sumarycznie jestem zadowolony.

    Paweł



  • 27. Data: 2013-06-30 12:13:45
    Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
    Od: "Jackare" <1...@t...com.pl>

    Użytkownik "adam" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
    news:51b581df$0$1223$65785112@news.neostrada.pl...
    >> Lepiej=taniej=mądrzej kupić specjalny garnek do gotowania mleka albo
    >> posmarować brzeg zwykłego garnka masłem.
    >
    > Kipi nie tylko mleko, może wykipieć nawet woda. Jaki jest sposób na
    > przykład na pomidorową?
    >
    >

    pieprzyć zwykłe garnki i gotować w szybkowarach. Na dajmy na to 3 szybkowary
    wydasz co najwyżej 600 zł. Jak dobrze pokombinujesz - wydasz 200 zł.
    Obie kwoty są znacznie oddalone od 3 tyś za płytę.
    Z szybkowaru nic nie kipi i krótko się gotuje.
    Dodatkowo kupić parowar.
    Nie wiem jak z mlekiem. Jako ssak dorosły mleka nie spożywam bo to dobry
    sposób na powolne samobójstwo.
    Jackare


  • 28. Data: 2013-06-30 20:26:45
    Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
    Od: Ikselka <i...@g...pl>

    Dnia Sun, 30 Jun 2013 12:13:45 +0200, Jackare napisał(a):

    > Z szybkowaru nic nie kipi i krótko się gotuje.

    Czasem tylko wybuchnie:
    http://assets.vice.com/content-images/contentimage/n
    o-slug/7932631e71d4654d6e016d8af96cdbb6.jpg
    --
    XL
    i kuchnia dokładnie pomalowana natryskowo grochówką


  • 29. Data: 2013-07-19 09:24:28
    Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
    Od: "Marek Dyjor" <m...@p...onet.pl>

    Ikselka wrote:
    > Dnia Sun, 9 Jun 2013 19:18:10 +0200, 4cx1000 napisał(a):
    >
    >> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >> news:1aw7z55q1yjx.1m28tz9y4e3hh.dlg@40tude.net...
    >>
    >>> No wiesz, nigdy nie wiadomo, czy mleko i/lub masło są prawdziwe, a
    >>> działa tylko z prawdziwymi surowcami 33333-P
    >>
    >> Wiem wiem. Od jakiegoś czasu obserwuję na ten przykład tendencję
    >> wypierania ze sklepów śmietany przez produkty śmietanopodobne czyli
    >> "Śmietana do Zupy" w której jest zagęstnik guma arabska i takie
    >> tam.... Z masłem też już sobie dają radę. I to w luksusowym sklepie
    >> we którym można kupić szynkę za 300zł.
    >
    > Z mlekiem też, zresztą od zarania dziejow...
    > http://tiny.pl/hs9hm
    > http://tiny.pl/hs9hx
    >
    >> Masakra do czego to wszystko zmierza. Jak sobie człowiem sam czegoś
    >> nie ukręci swojskim sposobem to mu śmieci żreć pozostaje.
    >
    > Cóż, smutna prawda niestety :-(

    smutna prawda jest taka że niestety ale trzeba dokładnie czytać etykiety...



  • 30. Data: 2013-07-19 23:36:49
    Temat: Re: Płyta z sensorem zapobiegającym wykipieniu [crosspost]
    Od: Ikselka <i...@g...pl>

    Dnia Fri, 19 Jul 2013 09:24:28 +0200, Marek Dyjor napisał(a):

    > smutna prawda jest taka że niestety ale trzeba dokładnie czytać etykiety...

    Smutna prawda jest taka, że kto wierzy w "etykiety", ten błądzi.
    --
    XL "Czarnecki Marek, Onyszkiewicz, Piskorski, Staniszewska,
    Wielowieyski, Buzek, Chmielewski, Gacek, Jałowiecki, Lewandowski, Olbrycht,
    Protasiewicz, Saryusz-Wolski, Siekierski, Zaleski, Zwiefka, Geringer de
    Oedenberg, Grabowska, Liberadzki, Masiel, Sonik, Gierek"
    http://www.bibula.com/?p=8428

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4


Szukaj w grupach

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1