-
61. Data: 2016-08-20 23:52:42
Temat: Re: Stacja uzdatniania wody
Od: "Grzegorz" <n...@f...too>
Użytkownik "Zenek Kapelinder" <4...@g...com> napisał w wiadomości
news:fada1e7a-df3b-4af3-8c62-abbf9d4acd3c@googlegrou
ps.com...
>W czym kosztowna? Zeby taniej bylo chcesz herbate albo inna zupe jarzynowa
>zrobic bez gotowania?
Ja ogólnie - odkamienianie przez gotowanie.
g
-
62. Data: 2016-08-21 17:52:14
Temat: Re: Stacja uzdatniania wody
Od: Pete <n...@n...com>
W dniu 2016-08-20 o 22:23, Lisciasty pisze:
> W dniu sobota, 20 sierpnia 2016 20:53:33 UTC+2 użytkownik Mateusz Bogusz napisał:
>> A jak robię herbatę, to ten wapń w większości nie zostaje przypadkiem w
>> czajniku, a w szklance mam go już niewiele i wychodzi na to samo?
>
> Wytrącasz kamień i masz miękką wodę. Ale bez sodu, tak to rozumiem...
>
Spytaj tego specjalistę od sodu ile będzie go w 1l wody.
--
Pete
-
63. Data: 2016-08-21 18:22:22
Temat: Re: Stacja uzdatniania wody
Od: Lisciasty <l...@p...pl>
W dniu niedziela, 21 sierpnia 2016 17:52:16 UTC+2 użytkownik Pete napisał:
> Spytaj tego specjalistę od sodu ile będzie go w 1l wody.
Wiesz, jak ludzie sypią kilkanaście kg tej soli na miesiąc
to chyba trochę będzie? Wnerwia mnie nalot kamienia na wszystkim,
ale czy w imię komfortu jest sens narażać swoje zdrowie (o ile taka ilość
faktycznie psuje nerki np.)
L.
-
64. Data: 2016-08-21 18:38:50
Temat: Re: Stacja uzdatniania wody
Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
Dzienna dawka nacl dla doroslego czlowieka to ok 5 gramow. Plaska lyzeczka znaczy
sie.
-
65. Data: 2016-08-21 21:36:57
Temat: Re: Stacja uzdatniania wody
Od: Pete <n...@n...com>
W dniu 2016-08-21 o 18:22, Lisciasty pisze:
> W dniu niedziela, 21 sierpnia 2016 17:52:16 UTC+2 użytkownik Pete napisał:
>> Spytaj tego specjalistę od sodu ile będzie go w 1l wody.
>
> Wiesz, jak ludzie sypią kilkanaście kg tej soli na miesiąc
> to chyba trochę będzie? Wnerwia mnie nalot kamienia na wszystkim,
> ale czy w imię komfortu jest sens narażać swoje zdrowie (o ile taka ilość
> faktycznie psuje nerki np.)
sól do regeneracji jest wypłukiwana po regeneracji, więc ona nie trafia
do obiegu. Do obiegu trafia sód z wymiany jonowej wapnia i magnezu.
zmiękczenie o 1 stopień niemiecki dostarcza ok 8,2 mg sodu na litr wody
Czyli zmiękczenie z maksymalnego poziomu do zera (25 stopni) daje 25 *
8,2 = 205mg. Pijąc 3l wody dostarczamy dodatkowo 615mg sodu czyli ok
1,5g soli kuchennej.
Dawka zabójcza.
--
Pete
-
66. Data: 2016-08-21 22:15:13
Temat: Re: Stacja uzdatniania wody
Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
Mam nadcisnienie, dla mnie w dluzszym czasie moze to byc dawka zabojcza. Nadcisnienie
to powszechna choroba. A jak ktos jeszcze nie ma nadcisnienia to nie znaczy ze moze
sobie odpuscic bo prawdopodobienstwo ze bedzie je mial jest bardzo wysokie. Lepiej
zaczac chorowac na nadcisnienie jak sie ma 60 niz jak 45 lat.
-
67. Data: 2016-08-21 23:11:07
Temat: Re: Stacja uzdatniania wody
Od: Pete <n...@n...com>
W dniu 2016-08-21 o 22:15, Zenek Kapelinder pisze:
> Mam nadcisnienie, dla mnie w dluzszym czasie moze to byc dawka zabojcza.
Nadcisnienie to powszechna choroba. A jak ktos jeszcze nie ma nadcisnienia to nie
znaczy ze moze sobie odpuscic bo prawdopodobienstwo ze bedzie je mial jest bardzo
wysokie. Lepiej zaczac chorowac na nadcisnienie jak sie ma 60 niz jak 45 lat.
>
Mając tą wiedzę (o zawartości sodu w wodzie) można zredukować sól
kuchenną w codziennej diecie.
No, chyba że ktoś w ogóle soli nie używa i jada posiłki przygotowane
wyłącznie samodzielnie - to faktycznie nie dla niego taka woda.
--
Pete
-
68. Data: 2016-08-22 21:00:54
Temat: Re: Stacja uzdatniania wody
Od: "Grzegorz" <n...@f...too>
Użytkownik "Pete" <n...@n...com> napisał w wiadomości
news:npcvsr$ike$1@node1.news.atman.pl...
>W dniu 2016-08-21 o 18:22, Lisciasty pisze:
>> W dniu niedziela, 21 sierpnia 2016 17:52:16 UTC+2 użytkownik Pete
>> napisał:
>>> Spytaj tego specjalistę od sodu ile będzie go w 1l wody.
>>
>> Wiesz, jak ludzie sypią kilkanaście kg tej soli na miesiąc
>> to chyba trochę będzie? Wnerwia mnie nalot kamienia na wszystkim,
>> ale czy w imię komfortu jest sens narażać swoje zdrowie (o ile taka ilość
>> faktycznie psuje nerki np.)
Zwiększasz dawkę sodu o sól pod postacią niewyczuwalną smakiem
jako słona.
>
> sól do regeneracji jest wypłukiwana po regeneracji, więc ona nie trafia do
> obiegu.
A skąd to wiesz?
To tylko założenie, że po przepłukaniu złoża soli tam nie powinno być.
Regeneracja to też proces w swojej mechanice dyfuzyjny.
Powolny.
Nie tyle ilość wody płuczącej ma znaczenie co również czas trwania
regeneracji.
Pozostałości chlorku sodu, wapnia i magnezu są zawsze.
Po regeneracji złoże powinno być przepłukane wodą destylowaną lub
zdejonizowaną.
Tak stoi w instrukcji.
Czy przepuszczenie po regeneracji 200 litrów wody przez złoże wypłukuje
pozostałości regeneranta?
?
Można to stwierdzić tylko oznaczając analitycznie chlorki.
(A sam sód można zidentyfikować wprowadzając do plomienia gazowego
miedziany drut zwilżony wodą z wymieniacza. Sód barwi płomień na żółto.
Metoda jest naprawdę czuła.)
Z karty katalogowej wyczytasz, że proces regeneracji odbywa się
określoną ilością solanki o określonym stężeniu i z prędkością
przepływu 5/6 m/h (8-10 cm/min).
Ponad 10krotnie wolniej niż w trakcie wymiany!
(Oblicz sobie ile to powinno trwać).
Jak u Ciebie jest przygotowywany roztwór solanki?
Czy może gdześ się wkłada/wsypuje sól a woda zabiera to swoim prądem?
Czy Twoja instalacja wyłącza wodę w całym domu na godzinę
bo trwa regeneracja żywicy a potem płucze zasobnik aż stężenie
chlorków spadnie do określonego poziomu, czy robi to metodą na odpierdol?
Jaka ta Twoja instalacja jest?
Jaki ma ona układ pomiarowy?
> Do obiegu trafia sód z wymiany jonowej wapnia i magnezu.
> zmiękczenie o 1 stopień niemiecki dostarcza ok 8,2 mg sodu na litr wody
>
> Czyli zmiękczenie z maksymalnego poziomu do zera (25 stopni) daje 25 * 8,2
> = 205mg. Pijąc 3l wody dostarczamy dodatkowo 615mg sodu czyli ok 1,5g soli
> kuchennej.
W postaci niewyczuwalnej smakiem.
Znaczy to, że solimy jak soliliśmy a spożywamy o tyle więcej
Jest to ponad 30% dziennej normy wg Kogutka i 85% tego co ja wiem
o tym limicie. Wiki też tak pisze.
> Dawka zabójcza.
> Pete
Pod postacią ~ 0,5 procentowego ługu węglanowego który odkwasza
i alkalizuje wszystkie żołądki w Twoim domu.
Niskie ph żołądka zapewnia mu ochronę przed szkodliwymi drobnoustrojami
chorobotwórczymi i umożliwia trawienie białek (wymagane ph to 1 - 2,5)
Flora bakteryjna która do żołądka nie ma wstępu przedostaje się tam
z dalszej części przewodu pokarmowego.
W żołądku niedokwaszonym pożywienie nie jest trawione tylko gnije.
A niedokwaśność żołądka powoduje m. in. (lista jest naprawdę długa)
UWAGA!
astmę,
Jak już pisałem, wymieniacz jonowy kwaśny (sulfonowany)
wychwytuje z wody wszystkie kationy.
Jeszcze raz napiszę: WSZYSTKIE !!!
Wszystkie pierwiastki którym jest przypisywana funkcja biologiczna,
występujące
w postaci kationowej są zamieniane w wymieniaczu na sód.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Biologiczne_znaczenie_
pierwiastk%C3%B3w
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mikroelementy
Dodam, że choroby niedoborowe na poziomie POZ są praktycznie niewyleczalne.
g.
-
69. Data: 2016-08-23 11:58:41
Temat: Re: Stacja uzdatniania wody
Od: Pete <n...@n...com>
Skoro to taki armagedon jest, to jakim sposobem te urządzenia są
dopuszczone do stosowanie w celu spożywczym?
--
Pete
-
70. Data: 2016-08-24 03:02:57
Temat: Re: Stacja uzdatniania wody
Od: dolniak <a...@w...pl>
Witam!
Tak sie znęcacie nad tym wapniem,jak by to było całe zło tego świata.
Jeszcze raz: nie wiem, jaka woda i co w niej jest.Trzeba ją dać do analizy.
Ale bywa w niej-oprócz wapnia-na przykład:
- związki azotu - ostatnio wiem o takiej wodzie z głeb 30m
- duże stężenie żelaza(5-10Xnorma to pikuś)- też bywa
- woda , przepływająca przez soczewki torfu,lub węgla
brunatnego- zdarza
się na szczęście rzadko- w środkowej Polsce
Co proponujecie?
Bo jak tam jakie bakterie, to sie wygotuje...(a jako smakołyk słyszałem-ale to stara
studnia we wschodniej Polsce) o ropie błekitnej, czy cóś tak.Zapóżno na szukanie...
Pozdrawiam,abomito