-
11. Data: 2010-04-24 20:38:24
Temat: Re: Szczypior, ale dziwny :)
Od: "mirzan" <l...@o...pl>
> Tylko że taki bez cebulek. Jak czosnkowe listki tylko. Bardzo dobry, plus
> rukola - posiekać i siup je do jajeczniczki lub serka białego, mniam :-)
Czosnek chiński Neko
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
-
12. Data: 2010-04-24 21:11:47
Temat: Re: Szczypior, ale dziwny :)
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Sat, 24 Apr 2010 22:38:24 +0200, mirzan napisał(a):
>> Tylko że taki bez cebulek. Jak czosnkowe listki tylko. Bardzo dobry, plus
>> rukola - posiekać i siup je do jajeczniczki lub serka białego, mniam :-)
>
> Czosnek chiński Neko
Może, ale na opakowaniu firmowym było "Szczypior czosnkowy".
-
13. Data: 2010-04-25 02:17:43
Temat: Re: Szczypior, ale dziwny :)
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:148b4e40dwawi$.ivawtu8p2p7t$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 24 Apr 2010 20:23:17 +0200, Panslavista napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:ntyy9r3hfkv9.sdw8y0zcmfh2.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Sat, 24 Apr 2010 19:39:17 +0200, Panslavista napisał(a):
>>>
>>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>>> news:hl9jom0ty41a$.1l7cv6nurqkq2.dlg@40tude.net...
>>>>> Dnia Sat, 24 Apr 2010 14:28:41 +0200, Krystyna Chiger napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Wygląda jak trochę drobniejszy szczypiorek, pachnie czosnkiem.
>>>>>> Co to jest i (co ważniejsze :)) czy jadalne?
>>>>>
>>>>> Szczypior czosnkowy - uprawiam od kilku lat, bylina, można kupić
>>>>> nasiona
>>>>> w
>>>>> sklepie ogrodniczym. Bardzo dobra rzecz.
>>>>
>>>> Dokładnie - szczypior czosnkoy to śniadaniowo - obiadowa wiosenna
>>>> fantazja, zwłaszcza do mizerii.
>>>
>>> I do twarożku, i do wszystkiego z wyjątkiem dżemu :-)
>>>
>>> PS. Tylko jedna rozbieżność - on nie całkiem wygląda jak cienki
>>> szczypiorek, bo liście ma owszem cienkie, ale płaskie, nie okrągle ani
>>> puste w przekroju.
>>
>> Jasne. I wyrosnie z tego czosnek tzw. wiosenny, miły i aromatyczny do
>> sałatek ogórkowych i ogórkowo-pomidorowych.
>
> Tylko że taki bez cebulek. Jak czosnkowe listki tylko. Bardzo dobry, plus
> rukola - posiekać i siup je do jajeczniczki lub serka białego, mniam :-)
Do serka listki mięty siekane (do pierogów ruskich też).
-
14. Data: 2010-04-25 06:24:35
Temat: Re: Szczypior, ale dziwny :)
Od: "mirzan" <l...@o...pl>
> Do serka listki mięty siekane (do pierogów ruskich też).
Miętowy szczypior? Niezły wynalazek.
mirzan
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
-
15. Data: 2010-04-25 07:30:15
Temat: Re: Szczypior, ale dziwny :)
Od: Krystyna Chiger <k...@h...pl>
Użytkownik mirzan napisał:
>
>> Do serka listki mięty siekane (do pierogów ruskich też).
> Miętowy szczypior? Niezły wynalazek.
Mój na pewno nie jest miętowy :) No i ma te listki rurkowate,
jak zwykły szczypiorek, dlatego nie pasował mi czosnek niedźwiedzi.
Sąsiadka mówi, że to dziki czosnek, a ja żyję po wczorajszym
użyciu zielska. Z oznaczeniem chyba muszę poczekać, aż zakwitnie.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
-
16. Data: 2010-04-25 08:10:17
Temat: Re: Szczypior, ale dziwny :)
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
"Krystyna Chiger" <k...@h...pl> wrote in message
news:4bd3ef7d@news.home.net.pl...
> Użytkownik mirzan napisał:
>>
>>> Do serka listki mięty siekane (do pierogów ruskich też).
>> Miętowy szczypior? Niezły wynalazek.
>
> Mój na pewno nie jest miętowy :) No i ma te listki rurkowate,
> jak zwykły szczypiorek, dlatego nie pasował mi czosnek niedźwiedzi.
> Sąsiadka mówi, że to dziki czosnek, a ja żyję po wczorajszym
> użyciu zielska. Z oznaczeniem chyba muszę poczekać, aż zakwitnie.
Mirzan wymyślił czosnek miętowy.
-
17. Data: 2010-04-25 09:03:10
Temat: Re: Szczypior, ale dziwny :)
Od: Kresowiec <i...@t...de>
Krystyna Chiger schrieb:
> Wygląda jak trochę drobniejszy szczypiorek, pachnie czosnkiem.
> Co to jest i (co ważniejsze :)) czy jadalne?
>
Allium tuberosum (tez A. angulosum, A. senescens). Niemieckojezyczni
nazywaja to czosnkoszczypiorem lub szczypiorem czosnkowym. Tez mam i od
wielu lat uzywam. Od wiosny do jesieni mozna uzywac a przed zima mozna
wykopac i dalej uprawiac w donicy na parapecie. Najczesciej uzywam do
salatki z pomidorow ze stara, bardzo stara Gouda. Radzi sie uprawiac z
daleka od kapusty i straczkowych. Co 2-3 lata nalezy wykopac, podzielic
i przesadzic w inne miejsce.
I.
-
18. Data: 2010-04-25 14:13:22
Temat: Re: Szczypior, ale dziwny :)
Od: Barbara Miącz <s...@i...te.ria.pl>
Ikselka pisze:
Czosnek chiński Neko
>
> Może, ale na opakowaniu firmowym było "Szczypior czosnkowy".
Ja kupiłam z nazwą na opakowaniu "czosnek cięty" :-)
To czosnek bulwiasty Allium tuberosum.
Nadaje się do pędzenia w domu i w ogrodzie / osłaniam w marcu butelką
PET 5l/. Bardzo mi smakuje.
Pozdrawiam, Barbara
-
19. Data: 2010-05-06 12:28:50
Temat: Re: Szczypior, ale dziwny :)
Od: Kresowiec <i...@t...de>
Krystyna Chiger schrieb:
> Wygląda jak trochę drobniejszy szczypiorek, pachnie czosnkiem.
> Co to jest i (co ważniejsze :)) czy jadalne?
>
Bylbym zapomnial dopisac. Jak pojawia sie pierwsze pomidory, to
koniecznie zrob z nich salatke z dodatkiem starej goudy, pokruszonej,
lub cienko pokrojonej i wlasnie tego szczypioru.
I.