eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.dom › Test tabletek do zmywarek.
Ilość wypowiedzi w tym wątku: 46

  • 31. Data: 2011-01-17 18:55:55
    Temat: Re: Test tabletek do zmywarek.
    Od: GS <g...@g...pl>

    Użytkownik Przesmiewca napisał:
    > GS<g...@g...pl> napisa?(a):
    >
    >> OK - dzi?ki
    >> Du?? cz?? z tego co poda?e? to albo nie u?ywam albo robimy sami np.
    >> soki z w?asnych owoc?w.
    >
    > Robienie czegos we wlasnym zakresie tez nie daje gwarancji
    > jakosci... zalezy skad masz te owoce :)
    Z własnego (no teściów) sadu/pola

    >
    >
    >> Z racji wykonywanego zawodu bywam w zak?adach produkcyjnych. I widz? co
    >> tam si? dodaje i ile bo cz?sto sam ustawiam ile i czego ma si? wsypywa?.
    >> Piekarnie w wi?kszo?ci u?ywaj? chemii. Ilo?? dodatk?w piekarniczych jest
    >> du?a...
    >
    >
    > Owszem, ale E sa cale setki i nie kazde tak samo
    > szkodliwe.

    tak, tak ale to dadaje sięnp. do chleba aby krócej piec, aby skórka była
    gładka, a zapach "chlebowy" i sam chleb był "świeży" przez tydzień ;-)

    pzdr
    GS


  • 32. Data: 2011-01-17 19:31:12
    Temat: Re: Test tabletek do zmywarek.
    Od: Przesmiewca <p...@v...com.pl>

    GS <g...@g...pl> napisał(a):

    >Z własnego (no teściów) sadu/pola

    Tez tak bym chcial.


    >tak, tak ale to dadaje sięnp. do chleba aby krócej piec, aby skórka była
    >gładka, a zapach "chlebowy" i sam chleb był "świeży" przez tydzień ;-)

    A jest jakis prosty sposob na rozpoznanie chleba z ulepszaczami?


  • 33. Data: 2011-01-17 19:50:37
    Temat: Re: Test tabletek do zmywarek.
    Od: Ikselka <i...@g...pl>

    Dnia Mon, 17 Jan 2011 20:31:12 +0100, Przesmiewca napisał(a):

    > GS <g...@g...pl> napisał(a):
    >
    >>Z własnego (no teściów) sadu/pola
    >
    > Tez tak bym chcial.
    >
    >
    >>tak, tak ale to dadaje sięnp. do chleba aby krócej piec, aby skórka była
    >>gładka, a zapach "chlebowy" i sam chleb był "świeży" przez tydzień ;-)
    >
    > A jest jakis prosty sposob na rozpoznanie chleba z ulepszaczami?

    Kupić raz. I stwierdzić, co poniżej.

    Chleb zły: pierwszego dnia "sama świeżość", drugiego i następnych kruszy
    się, już bez smaku ani zapachu.
    Jeśli w folii, to od razu radzę - nie kupować.

    Chleb dobry: niefoliowany, ze starej (czyli nie mniej niż 30 lat działania)
    piekarni, smaczny do samego końca nawet jako zupełnie suchy, nie rozpada
    się na okruchy, tylko czerstwieje i wysycha jako monolit.
    Ja kupuję tu:
    http://www.slowo.com.pl/druk.php?id=6345


  • 34. Data: 2011-01-18 12:05:51
    Temat: Re: Test tabletek do zmywarek.
    Od: Grzegorz Brycki <g...@o...pl>

    W dniu 2011-01-12 18:07, Waldemar Maria Pawlak pisze:
    > Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    > news:12dgm0lndtxub.8g8enex60l6p$.dlg@40tude.net...
    >> http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?st
    ory=486
    >
    > Wygrzebujesz starocie. Test jest sprzed 5 lat, więc pewnie teraz jest do
    > dupy.
    > Może sięgniesz po test telefonów sprzed 20 lat?

    akurat tel to wystrczy sprzed 2.

    GB


  • 35. Data: 2011-01-18 17:10:50
    Temat: Re: Test tabletek do zmywarek.
    Od: Ikselka <i...@g...pl>

    Dnia Tue, 18 Jan 2011 13:05:51 +0100, Grzegorz Brycki napisał(a):

    > W dniu 2011-01-12 18:07, Waldemar Maria Pawlak pisze:
    >> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    >> news:12dgm0lndtxub.8g8enex60l6p$.dlg@40tude.net...
    >>> http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?st
    ory=486
    >>
    >> Wygrzebujesz starocie. Test jest sprzed 5 lat, więc pewnie teraz jest do
    >> dupy.
    >> Może sięgniesz po test telefonów sprzed 20 lat?
    >
    > akurat tel to wystrczy sprzed 2.
    >

    Jasne, taka skomplikowana rzecz jak tabletki do zmywarki w okresie 5 lat
    diametralnie zmienia skład. Podobnie mydła i szampony :->


  • 36. Data: 2011-01-28 10:05:56
    Temat: Re: Test tabletek do zmywarek.
    Od: h...@p...onett.pl

    Ikselka nabazgrał(a):

    >Jasne, taka skomplikowana rzecz jak tabletki do zmywarki w okresie 5 lat
    >diametralnie zmienia skład. Podobnie mydła i szampony :->

    I proszki do prania. I chemia do lazienki i kuchni. I odplamiacze.
    Wszystko takie same jak 20 lat temu.


  • 37. Data: 2011-01-28 14:27:14
    Temat: Re: Test tabletek do zmywarek.
    Od: Ikselka <i...@g...pl>

    Dnia Fri, 28 Jan 2011 11:05:56 +0100, h...@p...onett.pl napisał(a):

    > Ikselka nabazgrał(a):
    >
    >>Jasne, taka skomplikowana rzecz jak tabletki do zmywarki w okresie 5 lat
    >>diametralnie zmienia skład. Podobnie mydła i szampony :->
    >
    > I proszki do prania. I chemia do lazienki i kuchni. I odplamiacze.
    > Wszystko takie same jak 20 lat temu.

    Nawet jak 30, albo i więcej, grubo więcej. To stara, znana chemia jest.
    Tylko zapachy i opakowania lepsze/ładniejsze, proporcje składników nieco
    inne, urozmaicona koloryzacja produktu (paleta barw dosłownie
    nieograniczona), konsystencja ulepszona...

    Większość wyobraża sobie jak im pokazują w reklamie - jest sobie
    czyściutkie, sterylne laboratorium, gdzie w ciszy i skupieniu pracują panie
    i panowie w maseczkach, aby co rok nowy, rewolucyjny skład proszku do
    prania wymyślić

    Od dziesiątków lat sklad proszków, płynów, szamponów itp jest prawie ten
    sam, bo substancje piorące są te same, innych nie wymyślono i długo nie
    wymyśli się, bo nie ma potrzeby - mogą się zmieniać tylko proporcje i
    czystość substancji.

    Te stare, znane i stale używane substancje to: środki powierzchniowo czynne
    (mydło, detergenty), zmiękczacze, enzymy, środki wybielające, barwniki.
    Komponuje się (także eliminuje lub dodaje np wybielacze, enzymy) je w
    różnych proporcjach, dodając zapachy i barwnik, zmieniając konsystencję z
    sypkiej na płynną, formujac w tabletki, granulki itp.

    Dla większości konsumentów zmiana postaci, zapachu lub/i opakowania to
    "epokowy" skok, świadczący niewątpliwie o absolutnie NOWEJ technologii
    produktu. Zaiste, naiwność ludzka nie ma granic.




    http://sciaga.interia.pl/id/bryk/www/art/art2?kat_id
    =567&art_id=5700&pk=1
    "Sole kwasów karboksylowych i środki piorące



    Kwasy karboksylowe, podobnie jak kwasy nieorganiczne, reagują z aktywnymi
    metalami, tlenkami metali lub wodorotlenkami dając sole. Ze względu na moc
    kwasów karboksylowych sole te ulegają w wodzie hydrolizie. Sole niektórych
    kwasów karboksylowych mają duże zastosowanie praktyczne. Na przykład
    benzoesan sodu używany jest do konserwowania przetworów owocowych i
    warzywnych. Dużo większe znaczenie mają jednak sole sodowe kwasów
    tłuszczowych o długich łańcuchach - przede wszystkim kwasu palmitynowego i
    stearynowego.

    Są one znane od bardzo dawna i stosowane powszechnie w życiu codziennym,
    stanowią bowiem podstawowy składnik mydła. Mydło jest mieszaniną soli
    sodowych wyższych kwasów tłuszczowych z dodatkiem substancji zapachowych i
    środków ułatwiających jego formowanie w kostki.
    Zdolność mydła do usuwania brudu, czyli na ogół cząstek pyłów
    nieorganicznych zlepionych tłuszczem, wiąże się z budową cząsteczek mydła.
    Cząsteczka stearynianu sodu składa się z długiego, siedemnastowęglowego
    łańcucha i grupy karboksylowej (-COO-), z którą jest związany jonowo kation
    sodu:
    CH3CH2CH2CH2CH2CH2CH2CH2CH2CH2CH2CH2CH2CH2CH2CH2CH2-
    COO-Na+
    Konsekwencją takiej budowy jest dwoista natura tej cząsteczki. Silnie
    polarna grupa karboksylowa wykazuje duże powinowactwo do wody, ponieważ
    jest dobrze solwatowana przez cząsteczki wody. Z kolei, niepolarny łańcuch
    węglowy wykazuje duże powinowactwo do węglowodorów i innych substancji
    niepolarnych, w tym także tłuszczów. Jeśli do wodnego roztworu mydła
    wprowadzi się nieco tłuszczu, to cząsteczki mydła lokują się na granicy faz
    między tłuszczem a wodą w taki sposób, że są one skierowane łańcuchami do
    wnętrza kropelki tłuszczu z grupą karboksylową pozostającą na powierzchni.
    Dzięki temu powierzchnia tłuszczu może zostać zwilżona przez wodę.
    Roztwory mydła dobrze zwilżają zatłuszczone powierzchnie, a następnie po
    mechanicznym oderwaniu cząstek brudu, tworzą z nimi trwałą emulsję, którą
    można łatwo spłukać wodą.
    Substancje o takim działaniu jak mydłao nazywamy substancjami
    powierzchniowo czynnymi. Oprócz mydła zalicza się do nich syntetyczne
    środki piorące i myjące zwane detergentami. Detergenty należą do różnych
    klas związków chemicznych, ale ich cechą wspólną jest obecność w
    cząsteczkach fragmentów polarnych, o dużym powinowactwie do wody, oraz
    fragmentów niepolarnych, o dużym powinowactwie do tłuszczów. Fragmenty
    polarne określa się ogólnie mianem grup hydrofilowych, a niepolarne -
    lipofilowych. Przykładem detergentów o odmiennej niż mydła budowie są
    związki o wzorze ogólnym:
    R-O-(-CH2-CH2-O-)n-H
    w którym R oznacza grupę węglową o kilkunastu atomach węgla w łańcuchu.
    Grupa ta jest grupą lipofilową, natomiast fragmentem hydrofilowym jest
    łańcuch złożony z kilku do kilkunastu grup
    -CH2-CH2-O-. Ma on właściwości hydrofilowe dzięki obecności atomów tlenu.
    Detergenty tego typu nie są solami - ich roztwory wodne są więc obojętne.
    Są one stosowane do wyrobu łagodnych środków myjących, takich jak szampony
    do włosów.


    Ważną zaletą detergentów syntetycznych w porównaniu z mydłami jest ich
    niewrażliwość na obecność w wodzi jonów wapnia lub magnezu, czyli twardość
    wody. Mydło w roztworze zawierającym jony wapnia źle się pieni, a z
    bardziej stężonych roztworów strąca się po pewnym czasie kłaczkowaty osad.
    Jest to spowodowane słaba rozpuszczalnością w wodzie soli wapniowych i
    magnezowych wyższych kwasów tłuszczowych. Po dodaniu soli wapnia do
    roztworu mydła zachodzi reakcja:
    2C17H35COO- + Ca2+ ? Ca(C17H35COO)2ˇ
    Nierozpuszczalny w wodzie stearynian wapnia nie wykazuje już czynności
    powierzchniowej. w Przypadku detergentów obecność soli Ca2+ lub Mg2+ nie
    stanowi przeszkody, ponieważ albo ich sole wapniowe i magnezowe są
    rozpuszczalne w wodzie, albo też te detergenty nie są solami.
    Nowoczesne środki piorące, oprócz odpowiedniej kombinacji kilku na ogół
    detergentów, zawierają także rozmaite dodatki zwiększające ich skuteczność.
    Te dodatki to na przykład środki zmiękczające wodę, środki wybielające, a
    także odpowiednie enzymy mające właściwości katalizowania hydrolizy białek
    i tłuszczów - częstych składników plam na odzieży.
    Środki zmiękczające wodę - zapobiegają strącaniu się soli wapnia i magnezu
    podczas ogrzewania wody. Powszechnie stosowane były wodorofosforany sodu. Z
    solami wapnia i magnezu tworzą one wodorofosforany tych metali, które nie
    strącają się w wysokiej temperaturze. Ogromne ilości fosforanów, dostające
    się ze ściekami do rzek i jezior, powodowały szkodliwe skutki dla
    środowiska naturalnego. Obecnie w proszkach wyższej jakości stosuje się
    dodatki innych związków zmiękczających wodę, na przykład tzw. zeolitów
    (uwodnionych glinokrzemianów metali alkalicznych). Nie eliminują one
    całkowicie fosforanów, ale pozwalają zmniejszyć ich zawartość. Środki te,
    oprócz wielu zalet, mają też jedną, istotna wadę - znacznie wyższą cenę. W
    skład proszku wchodzą również węglan sodu i siarczan sodu, których
    zawartość sięga łącznie od około 20% w zwykłych proszkach do ponad 60% w
    proszkach o zmniejszonej zawartości fosforanów.
    Enzymy - ułatwiają usuwanie plam z tłuszcz, krwi, potu itp. Enzymy, zwane
    też biokatalizatorami, są związkami naturalnymi o bardzo złożonej budowie.
    W organizmach żywych katalizują one przebieg praktycznie wszystkich reakcji
    chemicznych, dzięki czemu reakcje te przebiegają szybko i jednokierunkowo w
    temperaturze organizmu. Jako składniki proszków do prania stosuje się
    enzymy katalizujące hydrolizę tłuszczów oraz białek, ponieważ właśnie te
    dwie grupy związków stanowią składniki większości plam na odzieży. Właśnie
    enzym o nazwie handlowej "lipolaza" jest jednym z katalizatorów hydrolizy
    tłuszczów.
    Środki wybielające - usuwają żółtawe lub szarawe zabarwienie długo
    używanych, białych tkanin. Środki wybielające to najczęściej związki
    uwalniające podczas ogrzewania aktywny tlen, który utlenia do bezbarwnych
    produktów barwniki, odbarwiając w ten sposób tkaniny. Cząsteczki wybielaczy
    zawierają wiązanie nadtlenowe -O-O- takie jak na przykład w nadtlenku
    wodoru. Związkiem najczęściej stosowanym jest tak zwany nadboran sodu,
    będący w rzeczywistości boraksem, w którym jedną cząsteczkę wody
    hydratacyjnej zastąpiła cząsteczka wody utlenionej: Na2B4O7.H2O2.9H2O."


  • 38. Data: 2011-01-28 16:28:24
    Temat: Re: Test tabletek do zmywarek.
    Od: h...@p...onett.pl

    Ikselka nabazgrał(a):

    >Nawet jak 30, albo i więcej, grubo więcej. To stara, znana chemia jest.
    > Tylko zapachy i opakowania lepsze/ładniejsze, proporcje składników nieco
    >inne, urozmaicona koloryzacja produktu (paleta barw dosłownie
    >nieograniczona), konsystencja ulepszona...

    Nie masz pojecia o temacie. Wiekszosc produktow jest bardziej skomplikowanych niz
    mydliny do prania.
    Laboratoria wydaja grybe tysiace $$ na doskonalenie produktow i zatrudniaja rzesze
    chemikow, a ty
    piszesz o kolorach czy zapachach. Gdyby to bylo takie proste, to kazdy Kowalski
    moglby klepac
    biznes w swojej szopie. Ale niestety chodzi o kunszt skladu, moze gdybys bardziej
    sie intersowala
    chemia to bys wiedziala, ze dodanie nawet jednej substancji aktywnej moze
    diametralnie zmienic
    odzialywanie calosci. I wlasnie o w tym interesie chodzi, o polepszenie jakosci ze
    zminimalizowaniem
    skutkow ubocznych, wyizolowaniem substancji, ktora bedzie dzialac jednokierunkowo bez
    wplywu na inne
    parametry produktu.

    Zwiekszenie skutecznosci dzialania produktu to dziesiatki badan i testow (np. wplywu
    proszku na
    setki tkanin dostepnych na rynku, sprawdzenie, czy nie zwiekszy sie wyplukiwanie
    barwnikow kosztem
    skutecznosci prania itd), a także spelnienie wielu norm rynku konsumenckiego, zanim
    produkt trafi w
    koncu do sprzedazy.


  • 39. Data: 2011-01-28 16:40:34
    Temat: Re: Test tabletek do zmywarek.
    Od: "Panslavista" <p...@i...pl>

    <h...@p...onett.pl> wrote in message
    news:2cq5k6hi0h0vraf6617nc1lj93vgbusiuq@4ax.com...

    Zapomniałeś o głównej przyczynie zmian składu - redukcję substancji drogich.



  • 40. Data: 2011-01-28 19:02:24
    Temat: Re: Test tabletek do zmywarek.
    Od: Ikselka <i...@g...pl>

    Dnia Fri, 28 Jan 2011 17:28:24 +0100, h...@p...onett.pl napisał(a):

    > Ikselka nabazgrał(a):
    >
    >>Nawet jak 30, albo i więcej, grubo więcej. To stara, znana chemia jest.
    >> Tylko zapachy i opakowania lepsze/ładniejsze, proporcje składników nieco
    >>inne, urozmaicona koloryzacja produktu (paleta barw dosłownie
    >>nieograniczona), konsystencja ulepszona...
    >
    > Nie masz pojecia o temacie. Wiekszosc produktow jest bardziej skomplikowanych niz
    mydliny do prania.
    > Laboratoria wydaja grybe tysiace $$ na doskonalenie produktow i zatrudniaja rzesze
    chemikow, a ty
    > piszesz o kolorach czy zapachach. Gdyby to bylo takie proste, to kazdy Kowalski
    moglby klepac
    > biznes w swojej szopie. Ale niestety chodzi o kunszt skladu, moze gdybys bardziej
    sie intersowala
    > chemia to bys wiedziala, ze dodanie nawet jednej substancji aktywnej moze
    diametralnie zmienic
    > odzialywanie calosci. I wlasnie o w tym interesie chodzi, o polepszenie jakosci ze
    zminimalizowaniem
    > skutkow ubocznych, wyizolowaniem substancji, ktora bedzie dzialac jednokierunkowo
    bez wplywu na inne
    > parametry produktu.
    >
    > Zwiekszenie skutecznosci dzialania produktu to dziesiatki badan i testow (np.
    wplywu proszku na
    > setki tkanin dostepnych na rynku, sprawdzenie, czy nie zwiekszy sie wyplukiwanie
    barwnikow kosztem
    > skutecznosci prania itd), a także spelnienie wielu norm rynku konsumenckiego, zanim
    produkt trafi w
    > koncu do sprzedazy.

    Jednakże ja to między bajki włożę.

strony : 1 ... 3 . [ 4 ] . 5


Szukaj w grupach

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1