eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domWypiekacz do chleba zuzycie pradu
Ilość wypowiedzi w tym wątku: 23

  • 11. Data: 2010-01-25 15:14:56
    Temat: Re: Wypiekacz do chleba zuzycie pradu
    Od: "szerszen" <s...@t...pl>


    Użytkownik "robercik-us" <r...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
    news:hjk9fu$38l$1@news.onet.pl...

    > i skąd to brałeś? :-))), może jakąś gotową mieszankę? Wtedy tak :-).

    głownie gotowe mieszanki i pieczywo raczej ciemne niż jasne i pewnie stąd
    takie moje obliczenia, musze temat ponownie przemyslec ;)


  • 12. Data: 2010-01-25 19:01:07
    Temat: Re: Wypiekacz do chleba zuzycie pradu
    Od: Grzegorz Janoszka <G...@n...Janoszka.pl>

    On 25-1-2010 11:38, szerszen wrote:
    > a to dosc ciekawe co piszesz, bo jak jakis czas temu zastanawiajac sie
    > nad zakupem takiego awtomata liczylem, to koszt samych skladnikow
    > wychodzily mi podobnie jak zakup gotowego chleba "z wyzszej polki" w
    > piekarni, czyli w okolicach 5-6 zeta z kg, wiec albo ja cos zle
    > liczylem, albo "stosunkowo niski" to pojecie bardzo wzgledne ;)

    Jak kupujesz gotowe mieszanki, to płacisz 5 zł za zmieszanie mąki z
    drożdżami i solą. Jak użyjesz mąki i sam dodasz składniki, to masz kilka
    razy taniej, a co najważniejsze - kontrolę nad tym, co jesz.

    --
    Grzegorz Janoszka


  • 13. Data: 2010-01-25 19:27:31
    Temat: Re: Wypiekacz do chleba zuzycie pradu
    Od: "news.dialog.net.pl" <m...@g...pl>

    > Jak kupujesz gotowe mieszanki, to płacisz 5 zł za zmieszanie mąki z
    > drożdżami i solą. Jak użyjesz mąki i sam dodasz składniki, to masz kilka
    > razy taniej, a co najważniejsze - kontrolę nad tym, co jesz.

    Dokładnie. Ja robie na zakwasie bez drożdzy, albo jak chce aby był bardzo
    puszysty to daję 10gram (prawdziwych 60gr za 100g) do tego łyżka soli i
    woda. To wtedy masz koszt koło 1zł z prądem za 1kg chleb:) Jak dodam jajko,
    masło to drożej ale przecież jajko w nim zjadasz tak jakbyś normalnie zjadł
    poza chlebem wiec nie mozna tak przeliczać. Mieszanki moze są proste ale 3
    rózne próbowałęm i niezbyt mi pasowały, lepiej samemu mieszać.



  • 14. Data: 2010-02-04 23:07:28
    Temat: Re: Wypiekacz do chleba zuzycie pradu
    Od: "Eneuel Leszek Ciszewski" <p...@c...fontem.lucida.console>


    "news.dialog.net.pl" hjkr7s$qcr$...@n...dialog.net.pl

    > Dokładnie. Ja robie na zakwasie bez drożdzy, albo jak chce aby
    > był bardzo puszysty to daję 10gram (prawdziwych 60gr za 100g) do
    > tego łyżka soli i woda. To wtedy masz koszt koło 1zł z prądem za
    > 1kg chleb:) Jak dodam jajko, masło to drożej ale przecież jajko
    > w nim zjadasz tak jakbyś normalnie zjadł poza chlebem wiec nie
    > mozna tak przeliczać. Mieszanki moze są proste ale 3 rózne
    > próbowałęm i niezbyt mi pasowały, lepiej samemu mieszać.

    Jak tak dalej pójdzie, to piekarze stracą tak zwany chleb, czyli zarobek.
    (po co płacić za chleb z trutką, zwaną konserwantem, skoro można taniej
    zjeść dobry?) Piekarz straci zarobek, więc nie da zarobić innym -- tak
    właśnie tworzy się kryzys... Powinno się zabronić takiej [samo]działalności. ;)
    Na przykład należy opodatkować samoproducentów chleba -- wprowadzić jakąś akcyzę. ;)

    --
    .`'.-. ._. .-.
    .'O`-' ., ; o.' eneuel@@gmail.com '.O_'
    `-:`-'.'. '`\.'`.' ~'~'~'~'~'~'~'~'~ o.`.,
    o'\:/.d`|'.;. p \ ;'. . ;,,. ; . ,.. ; ;. . .;\|/....


  • 15. Data: 2010-02-05 09:21:17
    Temat: Re: Wypiekacz do chleba zuzycie pradu
    Od: SALAMON <s...@p...beztego.fm>

    Eneuel Leszek Ciszewski pisze:
    >
    > Powinno się zabronić takiej [samo]działalności. ;)
    > Na przykład należy opodatkować samoproducentów chleba -- wprowadzić
    > jakąś akcyzę. ;)
    >
    Nooo..
    I tych, co sami robią dzieci ;-))


  • 16. Data: 2010-02-05 10:17:35
    Temat: Re: Wypiekacz do chleba zuzycie pradu
    Od: zbooY <z...@g...com>

    On 24 Sty, 16:04, "Prawusek" <p...@i...pl> wrote:

    >     Zwłaszcza, że grzałkę procesor załącza na grzanie ciągłe przy przejściu
    > na pieczenie, zaś poprzez samo pieczenie działa impulsowo dogrzewając komorę
    > do temperatury optymalnej, czyli uzupełnia starty cieplne. Silnik pobiera
    > mało energii.

    ale, zeby byl na 7 rano to sie ustawia by wystartowal ok. 4 -
    mieszanie i wystygniety bedzie na 7...
    wiec II taryfa
    i jak masz rekuperator to Cie raczej malo boli ;-)

    wiec jesli chcesz tanio piec chleb to zrob wentylacje mechaniczna ;-)

    swiezy chleb w mrozny niedzielny poranek kiedy nie chce sie wyskakiwac
    z pidżamy - bezcenne :-)

    latem to juz niebardzo - ten gorąc tronke przeszkadza

    z.


  • 17. Data: 2010-10-06 20:45:46
    Temat: Re: Wypiekacz do chleba zuzycie pradu
    Od: "Eneuel Leszek Ciszewski" <p...@c...fontem.lucida.console>


    "SALAMON" hkgntu$2cr$...@i...gazeta.pl

    > I tych, co sami robią dzieci ;-))

    Tych, co robią dzieci w pojedynkę?
    Dla tych kobiet mam antywibrator vibrobetonu. ;)

    "Eneuel Leszek Ciszewski" i8ie51$mp1$...@n...onet.pl

    --
    .`'.-. ._. .-.
    .'O`-' ., ; o.' eneuel@@gmail.com '.O_'
    `-:`-'.'. '`\.'`.' ~'~'~'~'~'~'~'~'~ o.`.,
    o'\:/.d`|'.;. p \ ;'. . ;,,. ; . ,.. ; ;. . .;\|/....


  • 18. Data: 2010-10-09 20:18:58
    Temat: Re: Wypiekacz do chleba zuzycie pradu
    Od: Mamut <c...@g...com>

    a kilka pytań odnośnie opiekaczy:
    - czy smak takiego chleba nie odbiega znacząco od takiego z piekarni,
    chodzi mi o to czy nie jest to bardziej ciasto drożdżowe z piekarnika?
    - jak ze swieżoscią? ile dni po wypieku nadaje sie do spożycia?
    - czy na zakwasie taki chleb to już smakowo jak z piekarni? taki
    zakwas można kupić czy trzeba robić samemu?
    -jaki model wypiekacza polecacie. Na aukcjach popularny jest
    wymieniony wyżej model Zelmera. Warto?
    Czy lepiej kupić wypiekacz z jednym mieszadłem czy dwoma? podobno jest
    jakiś problem z odklejaniem i wyrywaniem wypieku z tych mieszadeł
    czasem...


  • 19. Data: 2010-10-09 21:20:18
    Temat: Re: Wypiekacz do chleba zuzycie pradu
    Od: Adam Płaszczyca <t...@o...spamnie.org.pl>

    Dnia Sat, 9 Oct 2010 13:18:58 -0700 (PDT), Mamut napisał(a):

    > - czy smak takiego chleba nie odbiega znacząco od takiego z piekarni,
    > chodzi mi o to czy nie jest to bardziej ciasto drożdżowe z piekarnika?

    Odbiega. Na plus :D

    > - jak ze swieżoscią? ile dni po wypieku nadaje sie do spożycia?

    5 dni się nadawał. Potem nie wiem, bo obiekt przestał istnieć :D

    > - czy na zakwasie taki chleb to już smakowo jak z piekarni? taki
    > zakwas można kupić czy trzeba robić samemu?

    Na szczęście nie. Można kupić, lepiej samemu zrobić.

    > -jaki model wypiekacza polecacie. Na aukcjach popularny jest
    > wymieniony wyżej model Zelmera. Warto?

    Mi się sprawdza.

    > Czy lepiej kupić wypiekacz z jednym mieszadłem czy dwoma? podobno jest
    > jakiś problem z odklejaniem i wyrywaniem wypieku z tych mieszadeł
    > czasem...

    Nigdy nie miałem.

    --
    ___________ (R)
    /_ _______ Adam 'Trzypion' Płaszczyca (+48 502) 122 688
    ___/ /_ ___ Kęszyca Leśna 51/9, 66-305 Keszyca Leśna
    _______/ /_ GG: 3524356
    ___________/ Wywoływanie slajdów http://trzypion.pl/


  • 20. Data: 2010-10-12 14:59:55
    Temat: Re: Wypiekacz do chleba zuzycie pradu
    Od: Mamut <c...@g...com>

    Kurcze naczytałem sie troche o tym Zelmerze i nie ma dobrych opinii.
    Ludzie narzekają na zbyt małą moc i niedopiekanie chleba od gory, jest
    tylko jedno mieszadło, a największym problemem jest niedopracowane
    zamknięcie które hałasuje podczas mieszania.
    Polecicie coś lepszego w niewiele wiekszej cenie?

strony : 1 . [ 2 ] . 3


Szukaj w grupach

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1