-
31. Data: 2023-10-18 21:24:22
Temat: Re: Zamknięcie wody na zimę
Od: LordBluzg(R)?? <m...@p...onet.pl>
W dniu 18.10.2023 o 21:15, Robert Wańkowski pisze:
> W dniu 18.10.2023 o 21:06, LordBluzg(R)?? pisze:
>>>> Tworzy się pokrywa lodowa pod którą wzrasta ciśnienie.
>>>
>>> I to ciśnienie urywa dno gara, a tego korka lodowego ku górze nie
>>> uniesie?
>>
>> Ponieważ nie mam czasu na jałową dyskusję, jak przy liczeniu, posłużę
>> się gotowcem ?
>>
>> http://www.foton.if.uj.edu.pl/documents/12579485/623
12ab5-25a0-40b9-8c1b-2ac11ebf21f8
>
> A wystarczyło napisać, że nie wiesz, Przecież bym zrozumiał. ;)
>
https://chat.openai.com/ umiesz się w to bawić?
Zapytaj. Tam majo czas na odpowiedzi :D
W sumie mógłbym Ci skopiować odpowiedź...ale już wiem, że będziesz miał
trudności ze zrozumieniem i będziemy pisać 3 dni. AI ma tyle czasu, więc
działaj. Jak już się dowiesz, to wróć i pochwal się zdobytą wiedzą :D
--
LordBluzg(R)??
<<<?i? ć?d?? i Putina i ęjcaredefnoK>>>
-
32. Data: 2023-10-18 21:26:11
Temat: Re: Zamknięcie wody na zimę
Od: LordBluzg(R)?? <m...@p...onet.pl>
W dniu 18.10.2023 o 21:24, LordBluzg(R)?? pisze:
> W dniu 18.10.2023 o 21:15, Robert Wańkowski pisze:
>> W dniu 18.10.2023 o 21:06, LordBluzg(R)?? pisze:
>>>>> Tworzy się pokrywa lodowa pod którą wzrasta ciśnienie.
>>>>
>>>> I to ciśnienie urywa dno gara, a tego korka lodowego ku górze nie
>>>> uniesie?
>>>
>>> Ponieważ nie mam czasu na jałową dyskusję, jak przy liczeniu, posłużę
>>> się gotowcem ?
>>>
>>> http://www.foton.if.uj.edu.pl/documents/12579485/623
12ab5-25a0-40b9-8c1b-2ac11ebf21f8
>>
>> A wystarczyło napisać, że nie wiesz, Przecież bym zrozumiał. ;)
>>
> https://chat.openai.com/ umiesz się w to bawić?
>
> Zapytaj. Tam majo czas na odpowiedzi :D
Chuj tam, skopiuję z AI, bo możesz czasem GPT też nie ogarniać :D
Woda zamarzając w wiadrze może powodować pękanie lub urywanie dna ze
względu na unikalne właściwości fizyczne tej substancji. Głównym
czynnikiem jest gęstość wody i jej zdolność do rozszerzania się podczas
zamarzania.
Większość substancji kurczy się, gdy są schładzane i przechodzą w stan
stały. Jednak woda zachowuje się inaczej. Kiedy temperatura wody spada
do zera stopni Celsiusza, cząsteczki wody tworzą regularną strukturę
krystaliczną, która zajmuje więcej miejsca niż płynna woda. To oznacza,
że woda zamarzając zwiększa swoją objętość.
W przypadku wiadra, które nie jest wystarczająco elastyczne, zamarzająca
woda może wywierać ogromne ciśnienie na ścianki wiadra w miarę
rozprzestrzeniania się lodu. Jeśli ta siła jest wystarczająco silna,
może spowodować pękanie lub urywanie dna wiadra.
Ten proces jest dobrze znany w dziedzinie inżynierii i budownictwa. Jest
to również jeden z powodów, dla których rury wodociągowe i inne
struktury narażone na działanie mrozu są projektowane z uwzględnieniem
możliwości rozprężania się wody podczas zamarzania, aby uniknąć
uszkodzeń spowodowanych tym procesem.
--
LordBluzg(R)??
<<<?i? ć?d?? i Putina i ęjcaredefnoK>>>
-
33. Data: 2023-10-18 21:46:17
Temat: Re: Zamknięcie wody na zimę
Od: Robert Wańkowski <r...@w...pl>
W dniu 18.10.2023 o 21:26, LordBluzg(R)?? pisze:
>
> Chuj tam, skopiuję z AI, bo możesz czasem GPT też nie ogarniać :D
>
> Woda zamarzając w wiadrze może powodować pękanie lub urywanie dna ze
> względu na unikalne właściwości fizyczne tej substancji. Głównym
> czynnikiem jest gęstość wody i jej zdolność do rozszerzania się podczas
> zamarzania.
>
> Większość substancji kurczy się, gdy są schładzane i przechodzą w stan
> stały. Jednak woda zachowuje się inaczej. Kiedy temperatura wody spada
> do zera stopni Celsiusza, cząsteczki wody tworzą regularną strukturę
> krystaliczną, która zajmuje więcej miejsca niż płynna woda. To oznacza,
> że woda zamarzając zwiększa swoją objętość.
>
> W przypadku wiadra, które nie jest wystarczająco elastyczne, zamarzająca
> woda może wywierać ogromne ciśnienie na ścianki wiadra w miarę
> rozprzestrzeniania się lodu. Jeśli ta siła jest wystarczająco silna,
> może spowodować pękanie lub urywanie dna wiadra.
>
> Ten proces jest dobrze znany w dziedzinie inżynierii i budownictwa. Jest
> to również jeden z powodów, dla których rury wodociągowe i inne
> struktury narażone na działanie mrozu są projektowane z uwzględnieniem
> możliwości rozprężania się wody podczas zamarzania, aby uniknąć
> uszkodzeń spowodowanych tym procesem.
>
Jesteś techniczny, to chyba widzisz, że to co dostałeś od AI to nie ma
nic wspólnego z tym o czym pisałem.
Dlaczego dno w garze zrobiło się wypukłe?
Ja już wiem, to Ci powiem, abyś nie umarł w niewiedzy.
Warstwa lodu, która nie doszła do dna zwiększyła średnicę gara poniżej
górnej krawędzi, co uniemożliwiło wysunięcie się lodowego korka ku górze.
Robert
-
34. Data: 2023-10-18 21:51:39
Temat: Re: Zamknięcie wody na zimę
Od: LordBluzg(R)?? <m...@p...onet.pl>
W dniu 18.10.2023 o 21:46, Robert Wańkowski pisze:
[...]
> Jesteś techniczny, to chyba widzisz, że to co dostałeś od AI to nie ma
> nic wspólnego z tym o czym pisałem.
Ale wiesz, że teraz inni techniczni z grupy robią wielkie oczy, nad
brednią którą napisałeś?
> Dlaczego dno w garze zrobiło się wypukłe?
> Ja już wiem, to Ci powiem, abyś nie umarł w niewiedzy.
>
> Warstwa lodu, która nie doszła do dna zwiększyła średnicę gara poniżej
> górnej krawędzi, co uniemożliwiło wysunięcie się lodowego korka ku górze.
I ta zwiększona średnica spowodowała odpadnięcie dna czy jednak ciśnienie?
ROTFL, jesteś przezabawny :D
--
LordBluzg(R)??
<<<?i? ć?d?? i Putina i ęjcaredefnoK>>>
-
35. Data: 2023-10-18 22:08:56
Temat: Re: Zamknięcie wody na zimę
Od: Robert Wańkowski <r...@w...pl>
W dniu 18.10.2023 o 21:51, LordBluzg(R)?? pisze:
>
> I ta zwiększona średnica spowodowała odpadnięcie dna czy jednak ciśnienie?
Pytałem, dlaczego ciśnienie nie uniosło lodowego korka. Nie
odpowiedziałeś. Dlatego przedstawiłem rozwiązanie.
Robert
-
36. Data: 2023-10-18 22:27:26
Temat: Re: Zamknięcie wody na zimę
Od: LordBluzg(R)?? <m...@p...onet.pl>
W dniu 18.10.2023 o 22:08, Robert Wańkowski pisze:
>> I ta zwiększona średnica spowodowała odpadnięcie dna czy jednak
>> ciśnienie?
>
> Pytałem, dlaczego ciśnienie nie uniosło lodowego korka. Nie
> odpowiedziałeś. Dlatego przedstawiłem rozwiązanie.
Matko, kurwa, boska!
BO BYŁO ZA SŁABE ŻEBY UNIEŚĆ KOREK ALE NA TYLE SILNE, ŻEBY ODKSZTAŁCIĆ DNO!
Musisz wrócić do szkoły jednak :)
--
LordBluzg(R)??
<<<?i? ć?d?? i Putina i ęjcaredefnoK>>>
-
37. Data: 2023-10-18 22:41:48
Temat: Re: Zamknięcie wody na zimę
Od: Robert Wańkowski <r...@w...pl>
W dniu 18.10.2023 o 22:27, LordBluzg(R)?? pisze:
> BO BYŁO ZA SŁABE ŻEBY UNIEŚĆ KOREK ALE NA TYLE SILNE, ŻEBY ODKSZTAŁCIĆ DNO!
Ale to ja to Tobie powiedziałem, że lodowy korek poprzez rozciągnięcie
gara zablokował się i umożliwił wypchnięcie dna.
Masz dar, wykorzystaj go. W polityce byś nie zginął.
Robert
-
38. Data: 2023-10-18 22:47:57
Temat: Re: Zamknięcie wody na zimę
Od: Robert Wańkowski <r...@w...pl>
W dniu 18.10.2023 o 20:21, LordBluzg(R)?? pisze:
> Ostatnio miałeś problemy z liczeniem :D
No nie mogłem zrozumieć jak to możliwe, że 1+1+1+1+1, to nie to samo co 2+3.
Ale może będzie okazja do nauki 11.11.2023.
Robert
-
39. Data: 2023-10-18 22:55:18
Temat: Re: Zamknięcie wody na zimę
Od: LordBluzg(R)?? <m...@p...onet.pl>
W dniu 18.10.2023 o 22:41, Robert Wańkowski pisze:
>> BO BYŁO ZA SŁABE ŻEBY UNIEŚĆ KOREK ALE NA TYLE SILNE, ŻEBY ODKSZTAŁCIĆ
>> DNO!
>
> Ale to ja to Tobie powiedziałem, że lodowy korek poprzez rozciągnięcie
> gara zablokował się i umożliwił wypchnięcie dna.
Nadal bredzisz...ale spróbuję wyjaśnić :D
BINGO, udało mi się, żebyś doprecyzował swoją brednię :D
Nie mogłem tego napisać wcześniej, bo byś w ogóle nie doszedł do tego
miejsca. To co poniżej, dla Ciebie jest nie do ogarnięcia...ale w sumie
tak to wygląda.
Teraz skup się, mocno się skup, uwaga:
Zamarznięta woda w garnku może spowodować odkształcenie dna, a nie
podniesienie pokrywy lodowej, ze względu na parcie lodu na dno garnka
oraz na sposób, w jaki woda zamarza.
Podniesienie pokrywy lodowej nie jest tak powszechne, ponieważ lód ma
tendencję do unoszenia się na powierzchni wody, a nie do zatapiania się
pod wodą co jest przyczyną tego, że lód unoszący się na wodzie w garnku
nie zamyka całkowicie powierzchni.
Podczas zamarzania woda przechodzi przez proces zmiany stanu skupienia z
ciekłego do stałego. W miarę jak temperatura wody spada, jej cząsteczki
zwalniają ruchy i zaczynają tworzyć strukturę krystaliczną, która jest
charakterystyczna dla lodu. Ta struktura krystaliczna zajmuje więcej
miejsca niż struktura płynna, co oznacza, że lód ma mniejszą gęstość od
płynnej wody. To zwiększanie objętości, gdy woda zamienia się w lód,
wywiera nacisk na okoliczne obiekty.
Jeśli woda zamarznie w garnku, lód tworzy też warstwę na dnie garnka.
Ponieważ lód ma tendencję do zwiększania swojej objętości, może wywierać
silne ciśnienie na dno garnka. Jeśli garnek nie jest wystarczająco
wytrzymały lub jest wykonany z materiału, który jest względnie łamliwy
pod wpływem nacisku, może dojść do odkształcenia lub pęknięcia dna
garnka pod wpływem tego ciśnienia.
Tak wiem, nie rozumiesz tego w ogóle :) Nie martw się tym. Idź na spacer.
Nie napisałem tego na początku, żebyś wpadł we własne sidła :D
No i się udało :D
>
> Masz dar, wykorzystaj go. W polityce byś nie zginął.
>
Wolę iść na działkę i bawić się z wiatrakiem :)
--
LordBluzg(R)??
<<<?i? ć?d?? i Putina i ęjcaredefnoK>>>
-
40. Data: 2023-10-18 22:56:56
Temat: Re: Zamknięcie wody na zimę
Od: LordBluzg(R)?? <m...@p...onet.pl>
W dniu 18.10.2023 o 22:47, Robert Wańkowski pisze:
>> Ostatnio miałeś problemy z liczeniem :D
>
> No nie mogłem zrozumieć jak to możliwe, że 1+1+1+1+1, to nie to samo co
> 2+3.
Nie, ty dzieliłeś zamiast dodawać :)
>
> Ale może będzie okazja do nauki 11.11.2023.
>
Tam będzie więcej policji niż faszystów :D
--
LordBluzg(R)??
<<<?i? ć?d?? i Putina i ęjcaredefnoK>>>