-
21. Data: 2010-08-14 19:25:39
Temat: Re: do mielenia i szatkowania
Od: Czarek Daniluk <c...@n...com>
W dniu 2010-08-14 15:11, zlotowinfo pisze:
> Użytkownik "s_13" <s...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:5b049e51-5f58-4992-beb2-29e227c77be5@i13g2000yq
d.googlegroups.com...
>>> główny cel: mielenie ziarna na mąkę w warunkach domowych dla potrzeb
>>> automatu chlebowego,
>>
>> a czemu po prostu nie kupisz mąki w sklepie?...
>>
> najtańsza żytnia ok. 2,50 zł
> najtańsza przenna 1,00 zł
> żyto ok. 50gr
Ile w tej najtańszej jest chlorku wapnia ??
Pozdrawiam !!
-
22. Data: 2010-08-14 20:25:44
Temat: Re: do mielenia i szatkowania
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Sat, 14 Aug 2010 12:46:02 +0200, Maciej Jastrzębski napisał(a):
> Nie zrozumiałaś - pytam o źródła informacji, że _będą_ chodzić. Czas
> przyszły. Potrzebujesz jeszcze prostszego języka?
Najlepsze źródło informacji o tym, co się kiedyś zdarzy, to HISTORIA.
Trzeba tylko ją trochę znać i zauważać analogie prowadzące zawsze do
podobnych następstw.
-
23. Data: 2010-08-14 20:27:19
Temat: Re: do mielenia i szatkowania
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Sat, 14 Aug 2010 20:37:18 +0200, Panslavista napisał(a):
> Na chleb z automatu, a nawet na dwa, wystarczy mąka zrobiona śrutownikiem
> żarnowym (http://www.browamator.pl).
Jak sama nazwa wskazuje, śrutownik jest do robenia śruty, a nie mąki.
-
24. Data: 2010-08-14 20:40:08
Temat: Re: do mielenia i szatkowania
Od: Jan Werbiński <j...@t...bez.mai.la>
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:12ifl5qkmq2c3$.bewaidam2ua0$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 14 Aug 2010 20:37:18 +0200, Panslavista napisał(a):
>
>> Na chleb z automatu, a nawet na dwa, wystarczy mąka zrobiona śrutownikiem
>> żarnowym (http://www.browamator.pl).
>
> Jak sama nazwa wskazuje, śrutownik jest do robenia śruty, a nie mąki.
Śruta jest bardzo dobra do napełniania łba Panslawiście, co zresztą widać po
jego postach.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
-
25. Data: 2010-08-14 20:48:52
Temat: Re: do mielenia i szatkowania
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
"Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> wrote in message
news:4c66e42e$0$20999$65785112@news.neostrada.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:4c66e270$0$27043$65785112@news.neostrada.pl...
>> "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> wrote in message
>> news:4c66ddbb$0$22813$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> Na chleb z automatu, a nawet na dwa, wystarczy mąka zrobiona śrutownikiem
>> żarnowym (http://www.browamator.pl). Część ziarna czy nawet śruty można
>
> Wydaje mi się, że jak zwykle bredzisz.
>
> Śrutownik na tej stronie kosztuje 1200 zł, czyli o 300 więcej niż koszt
> porządnego młynka z wysyłką do Polski. Mąki z młynka nie trzeba poprawiać
> Zelmerem.
>
> Idź i nie opowiadaj głupot więcej...
Nie jesteś zbyt rozgarnięty. Śrutownik na korbkę wielkosci ręcznej
maszynki do mielenia mięsa powinien wystarczyć, a Zelmer do drobnych frakcji
mąki, ewentualnie do małych ilości nasion.
W zasadzie do pełnoziarnistego chleba wystarczy sam śrutownik. Mam
taki - zupełnie jak Porkerta, tyle, że zbiornik z aluminium, a nie z
nierdzewki.
Przykład: http://piwodziej.pl/index.php?products=product&prod_
id=136
-
26. Data: 2010-08-14 20:50:08
Temat: Re: do mielenia i szatkowania
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Sat, 14 Aug 2010 22:40:08 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:12ifl5qkmq2c3$.bewaidam2ua0$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sat, 14 Aug 2010 20:37:18 +0200, Panslavista napisał(a):
>>
>>> Na chleb z automatu, a nawet na dwa, wystarczy mąka zrobiona śrutownikiem
>>> żarnowym (http://www.browamator.pl).
>>
>> Jak sama nazwa wskazuje, śrutownik jest do robenia śruty, a nie mąki.
>
> Śruta jest bardzo dobra do napełniania łba Panslawiście, co zresztą widać po
> jego postach.
Użyłabym jej raczej do zatkania Ci... gęby.
-
27. Data: 2010-08-14 20:58:41
Temat: Re: do mielenia i szatkowania
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:12ifl5qkmq2c3$.bewaidam2ua0$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 14 Aug 2010 20:37:18 +0200, Panslavista napisał(a):
>
>> Na chleb z automatu, a nawet na dwa, wystarczy mąka zrobiona śrutownikiem
>> żarnowym (http://www.browamator.pl).
>
> Jak sama nazwa wskazuje, śrutownik jest do robenia śruty, a nie mąki.
Młyn to taki większy śrutownik i jeszcze sita...
http://www.shopping.com/-porkert+universal+grain+mil
l
-
28. Data: 2010-08-14 21:07:23
Temat: Re: do mielenia i szatkowania
Od: Jan Werbiński <j...@t...bez.mai.la>
Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4c67013c$0$27031$65785112@news.neostrada.pl...
>
> "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> wrote in message
> news:4c66e42e$0$20999$65785112@news.neostrada.pl...
>> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
>> news:4c66e270$0$27043$65785112@news.neostrada.pl...
>>> "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> wrote in message
>>> news:4c66ddbb$0$22813$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>> Na chleb z automatu, a nawet na dwa, wystarczy m?ka zrobiona
>>> ?rutownikiem żarnowym (http://www.browamator.pl). Czę?ć ziarna czy nawet
>>> ?ruty można
>>
>> Wydaje mi się, że jak zwykle bredzisz.
>>
>> Śrutownik na tej stronie kosztuje 1200 zł, czyli o 300 więcej niż koszt
>> porządnego młynka z wysyłką do Polski. Mąki z młynka nie trzeba poprawiać
>> Zelmerem.
>>
>> Idź i nie opowiadaj głupot więcej...
>
> Nie jesteś zbyt rozgarnięty. Śrutownik na korbkę wielkosci ręcznej
> maszynki do mielenia mięsa powinien wystarczyć, a Zelmer do drobnych
> frakcji mąki, ewentualnie do małych ilości nasion.
> W zasadzie do pełnoziarnistego chleba wystarczy sam śrutownik. Mam
> taki - zupełnie jak Porkerta, tyle, że zbiornik z aluminium, a nie z
> nierdzewki.
> Przykład: http://piwodziej.pl/index.php?products=product&prod_
id=136
Spróbuję wytłumaczyć Ci tak łopatologicznie, że nawet "obrońcy" krzyża by
zrozumieli.
Śrutownik z Browamatora kosztuje 1200, jest na korbę, nie robi mąki, tylko
śrutę i trzeba potem podwójną robotę zrobić młynkiem za dodatkowe kilkaset
zł.
Młyn Hawos kosztuje 235 euro z wysyłką. Robi mąkę i jest na SILNIK. Nie
trzeba się męczyć z korbą. Wychodzi z tego mąka odpowiednia do chleba. Jest
regulacja.
Przypuszczam, że tym razem też nie zrozumiałeś...
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
-
29. Data: 2010-08-14 23:12:43
Temat: Re: do mielenia i szatkowania
Od: Maciej Jastrzębski <M...@c...lublin.pl>
Ikselka wrote:
> Dnia Sat, 14 Aug 2010 12:46:02 +0200, Maciej Jastrzębski napisał(a):
>
>> Nie zrozumiałaś - pytam o źródła informacji, że _będą_ chodzić. Czas
>> przyszły. Potrzebujesz jeszcze prostszego języka?
>
> Najlepsze źródło informacji o tym, co się kiedyś zdarzy, to HISTORIA.
> Trzeba tylko ją trochę znać i zauważać analogie prowadzące zawsze do
> podobnych następstw.
Pomijając bzdurność tego zdania (sprawdź sobie w słowniku co to jest
analogia i dlaczego nie może prowadzić do następstw, a po drodze uważaj, żeby
się nie zabić o nisko przelatujący kwantyfikator), to nadal nie odpowiedziałaś
na pytanie. Co konkretnie każe Ci przypuszczać, że prawnie zabronione będzie
prywatne wyrabianie mąki? Nie żebym się jakoś specjalnie spodziewał sensownej
odpowiedzi, ale może spróbuj.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@c...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwdmvgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#I*"O*kn*/OkKE"1#N Ij*!'.
'K1Ij*kn*1l1I)Im!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1IjN*+'];$?+=!$S}
-
30. Data: 2010-08-15 03:03:36
Temat: Re: do mielenia i szatkowania
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
"Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> wrote in message
news:4c6705bc$0$21011$65785112@news.neostrada.pl...
Dalej nie rozumiesz. Z mojej strony nie była to oferta a przykład na
rozwiązanie problemu, ty podałeś inny. Oczywiście kultowy śrutownik ma swoja
cenę. Mozna kupić też młyn do mielenia tony zboża na dniówkę.
Quod libet.