eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniekuchnia indukcyjna czy gazowa
Ilość wypowiedzi w tym wątku: 12

  • 11. Data: 2010-01-04 13:13:18
    Temat: Re: kuchnia indukcyjna czy gazowa
    Od: "e-kran" <e...@o...pl>

    > e-kran wrote:
    > >> Ktore rozwiazanie jest bardziej ekonomiczne plyta indukcyjna czy
    > >> gazowa? Do gazowki trzeba jakos gaz doprowadzic sprzed kotla -
    > >> prawda? Ile to kosztuje?
    > >> Do indukcji w sumie instalacja utopi sie w kosztach calosci
    > >> instalacji.
    > >>
    > >> Czy te plyty z dobrymi naczyniami sa rzeczywiscie tak rewelacyjne i
    > >> szybko grzeja?
    > >> pozdr
    > >
    > > Ja sobie to poukładałem tak, z korzyścią dla płyty indukcyjnej :
    > > 1. Jest bezpieczniejsza od gazowej (nie ma zagrożenia zatrucia,
    > > wybuchu itp.).
    > > 2. Grzeje rzeczywiście szybciej.
    > > 3. Przy małych dzieciach nie ma ryzyka, że malec się poparzy
    > > płomieniem (albo podpali chałupę gazetą ;-))
    > > 4. Możliwa jest blokada, czyli "funkcja rodzicielska" (podejrzewam,
    > > że w większoścoi modeli).
    > > 5. Wyższa kultura pracy.
    > > 6. Łatwiejsza w utrzymaniu czystości.
    > > 7. Nie wiem czy nowoczesne gazowe też tak mają, ale przy indukcji dla
    > > każdego pola można ustawić osobny czas, po którym pole się wyłączy
    > > (koniec ery brzęczących minutników).
    > > 8. Precyzyjne dozowanie energii. Przykładowo, jeśli już raz
    > > ustalilismy, że zagotowanie garnka zupy wymaga 20 zminut i ustawienia
    > > mocy na 7, to można się tego trzymać zawsze. Nie ma znaczenia
    > > aktualna kaloryczność gazu w sieci i przeciągi w kuchni ;-)
    > > 9. Wydaje mi się, że znacznie trudniej jest coś przypalić, chociaż to
    > > może być moje subiektywne wrażenie.
    >
    > trzeba uważać z substancjami gęstymi które sie lubią zbijać przy dnie...
    >
    > podczas podgrzewanai na indukcji dno garnka rozgrzewa sie bardziej
    > równomiernie i można szybko przypalić.
    >
    > Pierwszy barszcz biały przypalkił sie całkiem bez efektów specjalnych  :)
    >

    Aaa, to by znaczyło, że moje pierwsze wrażenie o rzadszym niż dotychczas
    przypalaniu potraw bierze się zapewne z większej uwagi, jaką moja małżonka
    przywiązuje obecnie do gotowania ;-) Nowa kuchnia zobowiązuje ;-)

    Pozdrawiam
    e-kran


    --
    Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl


  • 12. Data: 2010-01-04 15:50:58
    Temat: Re: kuchnia indukcyjna czy gazowa
    Od: "Adam" <a...@p...onet.pl>

    Użytkownik "Marek Dyjor" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
    news:hhsn52$e30$1@news.onet.pl...

    >> 9. Wydaje mi się, że znacznie trudniej jest coś przypalić, chociaż to
    >> może być moje subiektywne wrażenie.
    >
    > trzeba uważać z substancjami gęstymi które sie lubią zbijać przy dnie...
    >
    > podczas podgrzewanai na indukcji dno garnka rozgrzewa sie bardziej
    > równomiernie i można szybko przypalić.
    >
    > Pierwszy barszcz biały przypalkił sie całkiem bez efektów specjalnych :)

    To takjak u mnie - zjaraliśmy 1 garnek 'tylko do indukcji' :) i jeden
    'normalny', zanim oduczyilśmy się odchodzic od płyty kiedy grzanie
    nastawione jest na 9 i więcej, a w garnku jest cokolwiek innego niż woda.
    Ale w porównaniu z gazem to i tak inna bajka. I z płytą ceramiczną też - nie
    ma tego czerwonego parzącego kółka po ściągnięciu garnka z płyty ;)

    Adam

strony : 1 . [ 2 ]


Szukaj w grupach

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1