-
11. Data: 2010-01-04 13:13:18
Temat: Re: kuchnia indukcyjna czy gazowa
Od: "e-kran" <e...@o...pl>
> e-kran wrote:
> >> Ktore rozwiazanie jest bardziej ekonomiczne plyta indukcyjna czy
> >> gazowa? Do gazowki trzeba jakos gaz doprowadzic sprzed kotla -
> >> prawda? Ile to kosztuje?
> >> Do indukcji w sumie instalacja utopi sie w kosztach calosci
> >> instalacji.
> >>
> >> Czy te plyty z dobrymi naczyniami sa rzeczywiscie tak rewelacyjne i
> >> szybko grzeja?
> >> pozdr
> >
> > Ja sobie to poukładałem tak, z korzyścią dla płyty indukcyjnej :
> > 1. Jest bezpieczniejsza od gazowej (nie ma zagrożenia zatrucia,
> > wybuchu itp.).
> > 2. Grzeje rzeczywiście szybciej.
> > 3. Przy małych dzieciach nie ma ryzyka, że malec się poparzy
> > płomieniem (albo podpali chałupę gazetą ;-))
> > 4. Możliwa jest blokada, czyli "funkcja rodzicielska" (podejrzewam,
> > że w większoścoi modeli).
> > 5. Wyższa kultura pracy.
> > 6. Łatwiejsza w utrzymaniu czystości.
> > 7. Nie wiem czy nowoczesne gazowe też tak mają, ale przy indukcji dla
> > każdego pola można ustawić osobny czas, po którym pole się wyłączy
> > (koniec ery brzęczących minutników).
> > 8. Precyzyjne dozowanie energii. Przykładowo, jeśli już raz
> > ustalilismy, że zagotowanie garnka zupy wymaga 20 zminut i ustawienia
> > mocy na 7, to można się tego trzymać zawsze. Nie ma znaczenia
> > aktualna kaloryczność gazu w sieci i przeciągi w kuchni ;-)
> > 9. Wydaje mi się, że znacznie trudniej jest coś przypalić, chociaż to
> > może być moje subiektywne wrażenie.
>
> trzeba uważać z substancjami gęstymi które sie lubią zbijać przy dnie...
>
> podczas podgrzewanai na indukcji dno garnka rozgrzewa sie bardziej
> równomiernie i można szybko przypalić.
>
> Pierwszy barszcz biały przypalkił sie całkiem bez efektów specjalnych :)
>
Aaa, to by znaczyło, że moje pierwsze wrażenie o rzadszym niż dotychczas
przypalaniu potraw bierze się zapewne z większej uwagi, jaką moja małżonka
przywiązuje obecnie do gotowania ;-) Nowa kuchnia zobowiązuje ;-)
Pozdrawiam
e-kran
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
-
12. Data: 2010-01-04 15:50:58
Temat: Re: kuchnia indukcyjna czy gazowa
Od: "Adam" <a...@p...onet.pl>
Użytkownik "Marek Dyjor" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:hhsn52$e30$1@news.onet.pl...
>> 9. Wydaje mi się, że znacznie trudniej jest coś przypalić, chociaż to
>> może być moje subiektywne wrażenie.
>
> trzeba uważać z substancjami gęstymi które sie lubią zbijać przy dnie...
>
> podczas podgrzewanai na indukcji dno garnka rozgrzewa sie bardziej
> równomiernie i można szybko przypalić.
>
> Pierwszy barszcz biały przypalkił sie całkiem bez efektów specjalnych :)
To takjak u mnie - zjaraliśmy 1 garnek 'tylko do indukcji' :) i jeden
'normalny', zanim oduczyilśmy się odchodzic od płyty kiedy grzanie
nastawione jest na 9 i więcej, a w garnku jest cokolwiek innego niż woda.
Ale w porównaniu z gazem to i tak inna bajka. I z płytą ceramiczną też - nie
ma tego czerwonego parzącego kółka po ściągnięciu garnka z płyty ;)
Adam