-
1. Data: 2009-05-31 18:52:18
Temat: noze kuchenne - roznice
Od: "adam" <a...@p...onet.pl>
Witam,
Chce kupic zestaw nozy kuchennych. Zauwazylem ze, np. Zepter produkuje noze
z zabkami a wiec takie, ktorych nie trzeba ostrzyc. Inni producenci oferuja
traducyjne ostrza.
Ktore rozwiazanie polecacie?
Dzieki
Pozdrawiam
Adam
-
2. Data: 2009-05-31 19:18:17
Temat: Re: noze kuchenne - roznice
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Sun, 31 May 2009 20:52:18 +0200, adam napisał(a):
> Witam,
> Chce kupic zestaw nozy kuchennych. Zauwazylem ze, np. Zepter produkuje noze
> z zabkami a wiec takie, ktorych nie trzeba ostrzyc. Inni producenci oferuja
> traducyjne ostrza.
> Ktore rozwiazanie polecacie?
> Dzieki
> Pozdrawiam
> Adam
Wszystkie noże z ząbkami (poza nożem do sera i pomidorów), na które się
skusiłam (wysoko- i niskopółkowe) leżą sobie zgodnie w najniższej
szufladzie dojrzewajac do wywalenia...
-
3. Data: 2009-05-31 19:26:39
Temat: Re: noze kuchenne - roznice
Od: Grzexs <grzexs@usu_n_to.gazeta.pl>
> Wszystkie noże z ząbkami (poza nożem do sera i pomidorów), na które się
> skusiłam (wysoko- i niskopółkowe) leżą sobie zgodnie w najniższej
> szufladzie dojrzewajac do wywalenia...
Zgadzam się z przedpiszcą, a nawet więcej, bo obejmuje to także noże do
sera i pomidorów. Jakiś maso albo emo to wymyślił. Weź umyj taki nóż
choćby. Natomiast do krojenia chleba itp. uważam najlepsze z ostrzem w
takie jakby fale.
--
Grzexs
-
4. Data: 2009-05-31 19:42:50
Temat: Re: noze kuchenne - roznice
Od: "Jackare" <...@s...de.pl>
Użytkownik "adam" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:gvujkt$jdl$1@news.onet.pl...
> Witam,
> Chce kupic zestaw nozy kuchennych. Zauwazylem ze, np. Zepter produkuje
> noze z zabkami a wiec takie, ktorych nie trzeba ostrzyc. Inni producenci
> oferuja traducyjne ostrza.
> Ktore rozwiazanie polecacie?
> Dzieki
> Pozdrawiam
> Adam
>
>
Noże z ząbkami jak najbardziej ostrzy się. Z jednej strony głowni noża
powierzchnia jest gładka, z drugiej podcięta - tą się ostrzy
| |
rys: --> \|
Strałka wskazuje którą stronę się ostrzy. Do ostrzenia należy używać osełki
(kamienia) dla potrzeb doraźnych oraz szlifieki tarczowej aby naostrzyć
porządnie i na dłużej.
--
Jackare
-
5. Data: 2009-05-31 19:42:58
Temat: Re: noze kuchenne - roznice
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Sun, 31 May 2009 21:26:39 +0200, Grzexs napisał(a):
>> Wszystkie noże z ząbkami (poza nożem do sera i pomidorów), na które się
>> skusiłam (wysoko- i niskopółkowe) leżą sobie zgodnie w najniższej
>> szufladzie dojrzewajac do wywalenia...
>
> Zgadzam się z przedpiszcą, a nawet więcej, bo obejmuje to także noże do
> sera i pomidorów. Jakiś maso albo emo to wymyślił. Weź umyj taki nóż
> choćby.
Nie no, to robi u mnie zmywarka, bo inaczej oczywiście bym je wyrzuciła
tez.
> Natomiast do krojenia chleba itp. uważam najlepsze z ostrzem w
> takie jakby fale.
A ja - dobry, ostry, prosty nóż, taki co się daje ostrzyć. I tyle.
Fale i ząbki powodują powstawanie bajońskich ilości okruchów, czego nie
znosze, zwłaszcza kiedy chleb ma chrupką skórkę i odpryski spod ząbków noża
lądują na całej podłodze kuchni.
-
6. Data: 2009-05-31 19:44:16
Temat: Re: noze kuchenne - roznice
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Sun, 31 May 2009 21:42:50 +0200, Jackare napisał(a):
> Noże z ząbkami jak najbardziej ostrzy się. Z jednej strony głowni noża
> powierzchnia jest gładka, z drugiej podcięta - tą się ostrzy
> | |
> rys: --> \|
> Strałka wskazuje którą stronę się ostrzy. Do ostrzenia należy używać osełki
> (kamienia) dla potrzeb doraźnych oraz szlifieki tarczowej aby naostrzyć
> porządnie i na dłużej.
No, ale własnie napisałam też o rozpryskiwaniu sie okruchów spod tych
ząbków. Nie do opanowania sprawa. Dlatego uzywam noży o prostym ostrzu.
-
7. Data: 2009-05-31 19:52:44
Temat: Re: noze kuchenne - roznice
Od: Zbyszek <zbign@na_serwerzeo2.pl>
Dnia 31-05-2009 o 20:52:18 adam <a...@p...onet.pl> napisał(a):
> Witam,
> Chce kupic zestaw nozy kuchennych. Zauwazylem ze, np. Zepter produkuje
> noze
> z zabkami a wiec takie, ktorych nie trzeba ostrzyc. Inni producenci
> oferuja
> traducyjne ostrza.
> Ktore rozwiazanie polecacie
mam kilka nozy tzw. laserowych nie wymagajacych ostrzenia minizabki maja.
No i tradycyjne w tym nóż szefa Amefy. Oba rodzaje sie sprawdzają.
A chleb kroje krajalnica. Do obierania uzywam obieraczki.
--
Pozdrawiam,
Z.
-
8. Data: 2009-05-31 20:59:46
Temat: Re: noze kuchenne - roznice
Od: agent73 <a...@g...pl>
On Sun, 31 May 2009 21:42:58 +0200, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>Fale i ząbki powodują powstawanie bajońskich ilości okruchów, czego nie
>znosze, zwłaszcza kiedy chleb ma chrupką skórkę i odpryski spod ząbków noża
>lądują na całej podłodze kuchni.
Ja jeszcze do powyższego dołożę notoryczne zjeżdżanie takiego
ząbkowanego noża w jedną stronę (te ząbki są nie symetrycznie
nacięte). Za cholerę nie mogłem tym prosto kromki ukroić, a świeży
chleb był cały poharatany! Zatem specjalny nóż do chleba leży w
szufladzie pod kuchenką, może jak będę miał terochę czasu to przerobię
go na szlifierce na taki zupełnie zwykły nóż kuchenny :-)
--
A.
-
9. Data: 2009-05-31 21:12:17
Temat: Re: noze kuchenne - roznice
Od: doslaw <doslaw_usunto_@_totez_.zlo.pl>
agent73 pisze:
> On Sun, 31 May 2009 21:42:58 +0200, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>
>> Fale i ząbki powodują powstawanie bajońskich ilości okruchów, czego nie
>> znosze, zwłaszcza kiedy chleb ma chrupką skórkę i odpryski spod ząbków noża
>> lądują na całej podłodze kuchni.
>
> Ja jeszcze do powyższego dołożę notoryczne zjeżdżanie takiego
> ząbkowanego noża w jedną stronę (te ząbki są nie symetrycznie
> nacięte). Za cholerę nie mogłem tym prosto kromki ukroić, a świeży
> chleb był cały poharatany! Zatem specjalny nóż do chleba leży w
> szufladzie pod kuchenką, może jak będę miał terochę czasu to przerobię
> go na szlifierce na taki zupełnie zwykły nóż kuchenny :-)
>
a moze to kwestia tępoty noża albo po prostu kiepskiego noża ?
chociaż ruchy nożownika też mogą tu wchodzić w grę ;)
-
10. Data: 2009-05-31 21:41:40
Temat: Re: noze kuchenne - roznice
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Sun, 31 May 2009 21:52:44 +0200, Zbyszek napisał(a):
> Dnia 31-05-2009 o 20:52:18 adam <a...@p...onet.pl> napisał(a):
>
>> Witam,
>> Chce kupic zestaw nozy kuchennych. Zauwazylem ze, np. Zepter produkuje
>> noze
>> z zabkami a wiec takie, ktorych nie trzeba ostrzyc. Inni producenci
>> oferuja
>> traducyjne ostrza.
>> Ktore rozwiazanie polecacie
>
> mam kilka nozy tzw. laserowych nie wymagajacych ostrzenia minizabki maja.
> No i tradycyjne w tym nóż szefa Amefy.
Mam kilka noży Nirosta i nie jestem zachwycona - ciężkie, grube, sztywne,
nieelastyczne ostrza. Lubię noże o lekkich, cienkich, giętkich ostrzach.