-
71. Data: 2009-06-16 19:56:52
Temat: Re: noze kuchenne - roznice
Od: "Marek Dyjor" <m...@p...onet.pl>
krys wrote:
> Artur Lew wrote:
>
>> Ikselka wrote:
>>> O żesz - świetny pomysł!!!
>>> Lecę do Castoramy przy pierwszej okazji.
>> Pewnym mankamentem moze byc brak rowka na ciecz wokol calej deski
>> ale to zrobisz za okolo 5 zl u kazdego stolarza odpowiednim frezem.
>
> A te blaty to z surowego drewna są? Bo na impregnaty i lakiery w
> jedzeniu to ja raczej nie reflektuję...
surowe drewno trzeba je tylko zaolejować olejem jadalnym.
-
72. Data: 2009-06-16 20:10:16
Temat: Re: noze kuchenne - roznice
Od: Artur Lew <n...@p...onet.pl>
Marek Dyjor wrote:
> tylko że oni tych blatów nie odcinają, kupuje sie całe.
W Liroju kolo stolarni w stojaku jest tego czasami nawet kilkanascie
kawalkow... Przynajmniej w Rzeszowie :)
Ludzie po prostu docinaja na miejscu blat na dlugosc...
--
Pozdrawiam
Artur Lew
arturdotlewatgmaildotcom
-
73. Data: 2009-06-16 21:42:41
Temat: Re: noze kuchenne - roznice
Od: "Marek Dyjor" <m...@p...onet.pl>
Artur Lew wrote:
> Marek Dyjor wrote:
>> tylko że oni tych blatów nie odcinają, kupuje sie całe.
> W Liroju kolo stolarni w stojaku jest tego czasami nawet kilkanascie
> kawalkow... Przynajmniej w Rzeszowie :)
> Ludzie po prostu docinaja na miejscu blat na dlugosc...
drewniane? czy te zwykłe syfy z wiórówki, drewniane są zwykle na zamówienie
i trzeba zapłacić za całość.
-
74. Data: 2009-06-17 10:21:31
Temat: Re: noze kuchenne - roznice
Od: "Marek Dyjor" <m...@p...onet.pl>
Panslavista wrote:
> Użytkownik "Marek Dyjor" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:h193l8$lag$1@news.onet.pl...
>> Artur Lew wrote:
>>> Marek Dyjor wrote:
>>>> tylko że oni tych blatów nie odcinają, kupuje sie całe.
>>> W Liroju kolo stolarni w stojaku jest tego czasami nawet kilkanascie
>>> kawalkow... Przynajmniej w Rzeszowie :)
>>> Ludzie po prostu docinaja na miejscu blat na dlugosc...
>>
>> drewniane? czy te zwykłe syfy z wiórówki, drewniane są zwykle na
>> zamówienie i trzeba zapłacić za całość.
>
> W Praktikerze przycinają, w sklepach dla majsterkowiczów też. Nic też
> nie stoi na przeszkodzie zamówić kilka wielkości desek, niektóre
> rozmiary nawet w podwójnej czy potrójnej ilości - przydają się takie,
> gdy na jednej kroi się chleb, na innej pomidory, na kolejnej ser czy
> wędliny.
blatów drewnianych kleejonych nie sprzedają na kawałki tylko w całości.
moizesz sobei pociąć ale zapłacić musisz za cały blat.
-
75. Data: 2009-06-17 13:07:02
Temat: Re: noze kuchenne - roznice
Od: "Marek Dyjor" <m...@p...onet.pl>
Panslavista wrote:
>> blatów drewnianych kleejonych nie sprzedają na kawałki tylko w
>> całości. moizesz sobei pociąć ale zapłacić musisz za cały blat.
>
> Nie piszę o klejonkach oraz o blatach, mozna kupić deski i kantówkę o
> odpowiedniej szerokosci i sobie przyciąć, a nawet obrobić w/g własnego
> projektu.
w marketach raczej nie sprzedają kantówek i desek z dobrego drewna, Ponadto
lite drewno nie klejone nei nadaje sie na deskę do krojenia, bo sie pod
wpływem wilgoci wypaczy w cholerę.
-
76. Data: 2009-06-17 13:10:29
Temat: Re: noze kuchenne - roznice
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Użytkownik "Marek Dyjor" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:h1appn$am$1@news.onet.pl...
> Panslavista wrote:
> >> blatów drewnianych kleejonych nie sprzedają na kawałki tylko w
> >> całości. moizesz sobei pociąć ale zapłacić musisz za cały blat.
> >
> > Nie piszę o klejonkach oraz o blatach, mozna kupić deski i kantówkę o
> > odpowiedniej szerokosci i sobie przyciąć, a nawet obrobić w/g własnego
> > projektu.
>
> w marketach raczej nie sprzedają kantówek i desek z dobrego drewna,
Ponadto
> lite drewno nie klejone nei nadaje sie na deskę do krojenia, bo sie pod
> wpływem wilgoci wypaczy w cholerę.
Zależy w którym miejscu kloca wykrojone.
-
77. Data: 2009-06-17 14:29:12
Temat: Re: noze kuchenne - roznice
Od: krys <k...@p...onet.pl>
Marek Dyjor wrote:
> Ponadto lite drewno nie klejone nei nadaje sie na deskę do krojenia, bo
> sie pod wpływem wilgoci wypaczy w cholerę.
Moja deska o tym nie wie. Ale fakt, mała jest (12x27)
Justyna
-
78. Data: 2009-06-17 15:23:49
Temat: Re: noze kuchenne - roznice
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Użytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:h1av5s$c2i$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Marek Dyjor wrote:
>
> > Ponadto lite drewno nie klejone nei nadaje sie na deskę do krojenia, bo
> > sie pod wpływem wilgoci wypaczy w cholerę.
>
> Moja deska o tym nie wie. Ale fakt, mała jest (12x27)
>
> Justyna
Dałem linka do Gorlic.
-
79. Data: 2009-06-17 16:19:17
Temat: Re: noze kuchenne - roznice
Od: Artur Lew <n...@p...onet.pl>
Marek Dyjor wrote:
> blatów drewnianych kleejonych nie sprzedają na kawałki tylko w całości.
> moizesz sobei pociąć ale zapłacić musisz za cały blat.
Nie czytasz dokladnie.
Te wlasnie kawalki leza tamze i mozesz je kupic w cenie wrecz odpadu
(tak jak ja zrobilem).
Inne zrodla to wszelakiego rodzaju zaklady stolarskie gdzie obok pily
lezy cala halda takich scinkow i tylko trzeba sobie wybrac debowy/bukowy
czy cos innego. Oczywiscie odpowiadajac na kolejne posty - lezy tam cala
masa innych scinkow z wiora wiec troche sie ogrzebiesz ;)
W Rzeszowie bez problemu znajdziesz cos takiego w zakladach:
Siemienskiego (Drewpol), ul. Przy Torze, w Krasnym, w Kraczkowej, itd...
--
Pozdrawiam
Artur Lew
arturdotlewatgmaildotcom
-
80. Data: 2009-07-02 09:06:50
Temat: Re: noze kuchenne - roznice
Od: Grzexs <grzexs@usu_n_to.gazeta.pl>
> drugiej strony odprezajacych naciec dzieki czemu deska mimo ze jest
> wilgotna nie wypaczy sie.
Czy te nacięcia robić po ,,wewnętrznej stronie rury", w którą taka deska
usiłuje się zwinąć?
--
Grzexs