-
71. Data: 2019-08-18 10:53:42
Temat: Re: płyta indukcyjna
Od: collie <c...@v...pl>
W dniu 16.08.2019 o 15:36, Zenek Kapelinder pisze:
> Przypala sie bo nie umiesz gotowac. Gotowanie to prawie sztuka. Zeby bylo gotowane
smaczne proces musi trwac dlugo co wymusza stosowanie niskich temperatur. W niskich
temperaturach nic sie nie przypala. Bardzo wazne jest zeby w calej masie byla taka
sama temperatura. Jak bok garnka nie jest grzany to gorace jest w srodku a
chlodniejsze przy sciance i psu pod ogon takie gotowanie.
No właśnie - sranie w banie takie gotowanie, bo zawsze warstwa
żarcia stykająca się bezpośrednio z grzaną ścianką garnka, będzie
mieć temperaturę wyższą niż reszta w głębi garnka. Przy niskich
temperaturach te różnice będą mniejsze, ale będą. Wygląda na to,
że idealne gotowanie jednakową temperaturą w całej masie, zapewnia
tylko wyklęta przez artystów kuchennych - mikrofala.
-
72. Data: 2019-08-18 11:06:23
Temat: Re: płyta indukcyjna
Od: Lisciasty <l...@p...pl>
W dniu piątek, 16 sierpnia 2019 23:31:11 UTC+2 użytkownik Mateusz Viste napisał:
> Ochronę przed rdzą ma zapewniać olej, którym garnek jest wysmarowany.
> Pewną osobliwością tych garnków jest fakt, że nie wolno ich myć (tylko
> płukać).
Ostatnio ze 2 razy jadłem obiad gotowany w kociołku żeliwnym przez
różnych ludków. Też się zastanawiam jak to się dzieje że metalem nie przechodzi.
I to było gotowane na ognisku, więc temperatura w zależności od tego jak
wiatr zawiał była pewnie od 500 do 800 stopni ;)
L.
-
73. Data: 2019-08-18 14:19:45
Temat: Re: płyta indukcyjna
Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
Chyba ze tak jak u mnie gotuje sie w lazni wodnej w garnku ktory jest termosem.
-
74. Data: 2019-08-18 15:02:04
Temat: Re: płyta indukcyjna
Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
Po co mnie cytujesz skoro odpowiadasz komus innemu? Twierdze ze ceramika jest jesli
idzie o skutecznosc taka sama jak indukcja, ale jest tansza, mniej awaryjna. Indukcja
ma jedynia ta zalete ze latwiej umyc plaska gladka plyte niz kuchenke z plytkami. Dla
Adama jest jeszcze wazne jesli nie najwazniejsze ze sie pochwalic moze. Jedzenie
gotuje przede wszystkim w wolnowarze. Nigdy na plytce nie grzalem tak jak Adam na
indukcji wiadra wody. Makaron i owszem. Ale mi nie zalezalo zeby woda na makaron
wrzala pol minuty szybciej bo makaron musi sie jeszcze gotowac kilka minut i pol
minuty szybciej mnie nie zbawi. Zwlaszcza ze rozmrozenie i podgrzanie np klopsikow w
sosie selerowym ugotowanych w wolnowarze trwa z pietnascie minut.
-
75. Data: 2019-08-18 15:29:53
Temat: Re: płyta indukcyjna
Od: Marek <f...@f...com>
On Sun, 18 Aug 2019 06:02:04 -0700 (PDT), Zenek Kapelinder
<4...@g...com> wrote:
> Po co mnie cytujesz skoro odpowiadasz komus innemu? Twierdze ze
> ceramika je
Zawsze cytuję tego, komu odpowiadam i tobie też radzę.
--
Marek
-
76. Data: 2019-08-18 16:12:56
Temat: Re: płyta indukcyjna
Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
Jak zawsze cytujesz to jesli odpowiadasz mnie rob to z glowa, jesli potrafisz. To co
zacytowales ma sie do twojej odpowiedzi jak bat do dupy.
-
77. Data: 2019-08-18 20:17:21
Temat: Re: płyta indukcyjna
Od: Mateusz Viste <m...@n...pamietam>
On Sat, 17 Aug 2019 16:43:04 -0700, Zenek Kapelinder wrote:
> Wiesz co Mateusz. Mam taki maly notesik.
Stare przyzwyczajenia łatwo nie umierają.
> Pod wzgledem higienicznym nie ma zadnego porownania do twojego zeliwnego
> rdzewiejacego garnka obsranego przez muchy. Bo na wsi zawsze sa muchy a
> jak garnka nie wolno myc w wodzie z detergentem to zawsze w srodku
> zostaje zarcie dla much.
Dopowiem, dla pełniejszego pogrążenia, że my w zasadzie niczego nie
myjemy detergentem (no, za wyjątkiem patelni). Naczynia płuczemy wodą,
ew. z domieszką soli kuchennej, a podłogi zmywamy octem. To dopiero
patologia.
Swoją drogą much u nas jak na lekarstwo - a jak która przypadkiem wleci
do domu, to albo sama wyleci, albo szybko dokona żywota w jednej z wielu
pajęczych sieci.
> Zeby ugotowac potrzebuje gniazdko z pradem i nie musze latem palic w
> piecu.
Jakoś tak się dziwnie składa że akurat latem w ogóle nie jadamy zup, więc
powyższy problem po prostu nie występuje.
Mateusz
-
78. Data: 2019-08-18 21:02:43
Temat: Re: płyta indukcyjna
Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
Latem jadacie co w lesie znajdziecie. Mozna i tak zyc. Twoja odpowiedz jest klasy
odpowiedzi Adama ze indukcja lepsza bo 10 litrow wody szybciej sie zagotuje. A mogl
napisac ze w indukcji sa pola z termostatem i mozna zrobic ze bedzie udawala
wolnowar. Gowniany, zuzywajacy sporo wiecej pradu niz prawdziwy wolnowar. Ale ze jest
taka mozliwosc.
-
79. Data: 2019-08-18 22:27:06
Temat: Re: płyta indukcyjna
Od: WS <L...@c...pl>
On Sunday, August 18, 2019 at 3:02:05 PM UTC+2, Zenek Kapelinder wrote:
> Twierdze ze ceramika jest jesli idzie o skutecznosc taka sama jak indukcja, ale
>jest tansza, mniej awaryjna. Indukcja ma jedynia ta zalete ze latwiej umyc >plaska
gladka plyte niz kuchenke z plytkami.
Podstawowa zaleta indukcji w porownaniu do plyty ceramicznej jest brak bezwladnosci,
reaguje jak gazowa, czyli odkrecasz gaz na full/boost momentalnie grzeje pelna moca,
cos kipi, za szybko sie gotuje to skrecasz i... grzeje mniej, a nie jak na
ceramicznej od zmiany ustawien do widocznej reakcji mija kilkanascie sekund i jak np.
cos kipi to zmniejszanie mocy sensu nie ma, tylko trzeba najpierw przestawic na
chlodniejsza czesc, a pozniej zmniejszac...
-
80. Data: 2019-08-18 23:48:36
Temat: Re: płyta indukcyjna
Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
To ze szybko reaguje to nie zaleta a wlasciwosc. Pozadana w elektrtowni atomowej na
przyklad. Podstawowa funkcja kuchenki jest gotowanie jedzenia. Ocenie podlega produkt
koncowy. I zeby uzyskac o wysokiej jakosci produkt koncowy musza byc zachowane pewne
zasady dostarczania ciepla. Dostarczanie ciepla tylko od spodu nie zapewni jedzenia
wysokiej jakosci. Wolnowaru, ogniska, kuchni weglowej i gazowej nie zastapi zadna
kuchenka elektryczna bo tamte grzeja nie tylko dnem ale i bokami. A jesli nie grzeja
bokami to boki sa w podwyzszonej temperaturze i to jest lepiej a nie gorzej. Indukcja
do pogrzewania jedzenia sie nadaje a nie do gotowania jedzenia.