-
31. Data: 2018-10-08 21:11:04
Temat: Re: propozycje nalewek...
Od: Jacek <k...@a...com>
W dniu 08.10.2018 o 16:32, Lisciasty pisze:
> Tenże zestaw za 7 tysięcy talarów ponoć robi też koniaki, więc
> potem trzeba pozyskać jeszcze ajer z kur domowych i w zasadzie
> jesteśmy gotowi do konsumpcji :]
Do tego jeszcze potrzebny jest cukier występujący u nas najczęściej,
jako Zucker od Pfeifer-Langer, Sudzucker, Nordzucker i rzadziej jako
cukier od Krajowej Spółki Cukrowej
Jacek
-
32. Data: 2018-10-08 21:42:15
Temat: Re: propozycje nalewek...
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Lisciasty pisze:
>> Owszem, dobrze jest gdy ten destylat poleży trochę w dębowej beczce
>> przed ujajecznienien, ale i bez tego można. Smak będzie lepszy
>> (i bliższy oryginalnego advocata) niż na bezpłciowym polmosie.
>
> Tenże zestaw za 7 tysięcy talarów ponoć robi też koniaki, więc
> potem trzeba pozyskać jeszcze ajer z kur domowych i w zasadzie
> jesteśmy gotowi do konsumpcji :]
Trudno żeby nie robił. Destylacja koniaku jest przedsięwzięciem
o wiele łatwiejszym od rektyfikacji spiritusu. Trudności zaczynają
się dopiero później, w trakcie dojrzewania i leżakowania. Chodzi
o to, by sumaryczny ubytek przy okresowych kontrolach przebiegu
procesu był mniejszy od produkcji początkowej. Łatwo może się
okazać, że trunek wprawdzie dobry wyszedł, ale zostało go najwyżej
na jedno jajko, i to takie od kurki zielononóżki. Dlatego trzeba
przedestylować słuszną ilość.
Jarek
--
Gdyby człek trzymał się przynajmniej takich szlachetnych napojów jak
arak, maraskino, koniak, ale ja piłem wczoraj borowiczkę. Dziwię się,
że mogę ją tak chlać. Smak ma obrzydliwy. Żeby to przynajmniej griotte.
Ludzie wykombinują różne świństwa i piją je jak wodę.
-
33. Data: 2018-10-09 19:43:29
Temat: Re: propozycje nalewek...
Od: "Fazi" <F...@m...com>
Użytkownik "collie" <c...@v...pl> napisał w wiadomości
news:5bbb58c5$0$496$65785112@news.neostrada.pl...
>> Mądrości internetowych specjalistów....
> To specjaliści od wytwarzania "spirytusu" domowym sposobem, a nie
> macerowania przez 6 tygodni biednej tarniny (vide entuzjastyczne
> rozprawianie liściasto-buraczanych sokołowskich bimbrowników
> o technice i technologii tegoż). Bo jak śpiewał Krzysztof
> Daukszewicz - tyle im zostało co im nakapało. ;)
Sobie zęby o druty siatki wyłamiesz..
-
34. Data: 2018-10-11 21:25:04
Temat: Re: propozycje nalewek...
Od: i...@g...pl
Czyli sobie krople miętowe zrobiliście :-))
-
35. Data: 2018-10-11 21:36:47
Temat: Re: propozycje nalewek...
Od: i...@g...pl
Zakaz dotyczy wytwarzania ALKOHOLU ETYLOWEGO. Ale czy wiesz, dlaczego aparaty do
destylacji sprzedawane są wszem i wobec - w stacjonarnych i internetowych sklepach,
do wyboru i koloru? I ktoś to przecież kupuje!
Bo WOLNO na własny użytek produkować OKOWITĘ!
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Okowita
?
-
36. Data: 2018-10-12 20:40:24
Temat: Re: propozycje nalewek...
Od: Jacek <k...@a...com>
W dniu 11.10.2018 o 21:36, i...@g...pl pisze:
> Zakaz dotyczy wytwarzania ALKOHOLU ETYLOWEGO.
> Bo WOLNO na własny użytek produkować OKOWITĘ!
Weź się babo zdecyduj:
- albo zakaz wytwarzania alkoholu etylowego
- albo wolno wytwarzać okowitę
Typowa babska "logika", sensu nie ma, nie wiem, ale się wypowiem.
No i Wikipedia, jako wykładnia prawa ROTFL
Jacek
-
37. Data: 2018-10-12 20:48:17
Temat: Re: propozycje nalewek...
Od: collie <c...@v...pl>
W dniu 12.10.2018 20:40, Jacek pisze:
> W dniu 11.10.2018 o 21:36, i...@g...pl pisze:
>> Zakaz dotyczy wytwarzania ALKOHOLU ETYLOWEGO. Bo WOLNO na własny użytek
>> produkować OKOWITĘ!
>
> Weź się babo zdecyduj:
> - albo zakaz wytwarzania alkoholu etylowego
> - albo wolno wytwarzać okowitę
>
> Typowa babska "logika", sensu nie ma, nie wiem, ale się wypowiem.
Pewnie pisała to po okowicie. Z jabłek. Bo jej obrodziły.