-
1. Data: 2013-11-30 20:44:16
Temat: slabo nachodzi temperatura pieca
Od: j...@g...com
witam posiadam piec z podajnikiem slimakowym, sterownik iryd pid, pale eko-groszkiem.
Gdy rozpalam w piecu bardzo powoli mi rosnie temperatura, ciezko ma rozgrzac do 55 C,
gdy juz to nastapi to trzyma temperature ok. Co moze byc nie tak?
-
2. Data: 2013-11-30 21:37:09
Temat: Re: slabo nachodzi temperatura pieca
Od: Marek <m...@g...com>
W dniu sobota, 30 listopada 2013 20:44:16 UTC+1 użytkownik j...@g...com
napisał:
> witam posiadam piec z podajnikiem slimakowym, sterownik iryd pid, pale
eko-groszkiem. Gdy rozpalam w piecu bardzo powoli mi rosnie temperatura, ciezko ma
rozgrzac do 55 C, gdy juz to nastapi to trzyma temperature ok. Co moze byc nie tak?
Fachowcy potrzebuja wiecej informacji: jaki kociol, jaki typ retorty, z czego jest
instalacja, schemat instalacji, jaki ekogroszek( kalorycznosc, wilgotnosc, sklonnosc
do tworzenia zuzla), jakie sa ustawienia sterownika ?
A , jak juz podasz te informacje, to mozesz oczekiwac nastepnych pytan...
-
3. Data: 2013-11-30 21:51:50
Temat: Re: slabo nachodzi temperatura pieca
Od: Sebastian Biały <h...@p...onet.pl>
On 2013-11-30 20:44, j...@g...com wrote:
> witam posiadam piec z podajnikiem slimakowym, sterownik iryd pid, pale
eko-groszkiem.
> Gdy rozpalam w piecu bardzo powoli mi rosnie temperatura
Ja stosuje metodę szokową przy rozpalaniu. Sterowanie ręczne,
wypełnienie retorty po brzegi, pełny ciąg dmuchawy i 20 minut ręcznego
pilnowania "palnika" żeby węgla było dużo. Potem przełaczam na automat.
Piec rozbiega się do 70-80 stopni i bezwladnośc powoduje że płynnie
opada w 50 i tak mu zostaje. Mniej więcej 30 minut na całość zaczynając
od 25 stopni. Strata to może ze dwie-trzy pełne retorty węgla.
Piec rozpalajacy się sam potrafi w trybie "palnik" wydmuchiwać całe
ciepło w komin nawet przez kilka godzin. I zużyć więcej niż dwie retorty.
-
4. Data: 2013-11-30 22:41:08
Temat: Re: slabo nachodzi temperatura pieca
Od: "Irek N." <j...@t...tajny.jest>
Sebastian Biały pisze:
> On 2013-11-30 20:44, j...@g...com wrote:
>> witam posiadam piec z podajnikiem slimakowym, sterownik iryd pid, pale
>> eko-groszkiem.
>> Gdy rozpalam w piecu bardzo powoli mi rosnie temperatura
>
> Ja stosuje metodę szokową przy rozpalaniu. Sterowanie ręczne,
> wypełnienie retorty po brzegi, pełny ciąg dmuchawy i 20 minut ręcznego
> pilnowania "palnika" żeby węgla było dużo. Potem przełaczam na automat.
> Piec rozbiega się do 70-80 stopni i bezwladnośc powoduje że płynnie
> opada w 50 i tak mu zostaje. Mniej więcej 30 minut na całość zaczynając
> od 25 stopni. Strata to może ze dwie-trzy pełne retorty węgla.
>
> Piec rozpalajacy się sam potrafi w trybie "palnik" wydmuchiwać całe
> ciepło w komin nawet przez kilka godzin. I zużyć więcej niż dwie retorty.
>
No to mnie zaskoczyłeś.
Ja rozpalam ręcznie (zapalam początkowo palnikiem propan-butan) do
momentu, aż przynajmniej połowa retorty się pali (15 minut od
rozpalenia?, groszek prawie na płasko w retorcie), później automat i
samo jedzie... i dobrze jedzie :)
Po mniej więcej godzinie mam ustabilizowaną temperaturę na kotle... 41C
i tak już zostaje.
Proszę, jak potrafimy się pięknie różnić :)
Miłego.
Irek.N.
-
5. Data: 2013-11-30 23:19:49
Temat: Re: slabo nachodzi temperatura pieca
Od: Sebastian Biały <h...@p...onet.pl>
On 2013-11-30 22:41, Irek N. wrote:
> Ja rozpalam ręcznie (zapalam początkowo palnikiem propan-butan) do
> momentu, aż przynajmniej połowa retorty się pali (15 minut od
> rozpalenia?, groszek prawie na płasko w retorcie), później automat i
> samo jedzie... i dobrze jedzie :)
Mi też jedzie dobrze, ale policzyłem kiedyś ile wegla ciągnie piec od
dołu i od góry. Wyszlo że rozpalanie od góry jest ekonomiczniejesze. Od
góry, czyli przez przejechanie poza temperaturę i powolny spadek.
Na płasko :)? U mnie jest coś w rodzaju małego pagórka ...
> Po mniej więcej godzinie mam ustabilizowaną temperaturę na kotle... 41C
> i tak już zostaje.
Zimno Panie, piecyk rdza zje :)
-
6. Data: 2013-11-30 23:42:27
Temat: Re: slabo nachodzi temperatura pieca
Od: "Irek N." <j...@t...tajny.jest>
> Mi też jedzie dobrze, ale policzyłem kiedyś ile wegla ciągnie piec od
> dołu i od góry. Wyszlo że rozpalanie od góry jest ekonomiczniejesze. Od
> góry, czyli przez przejechanie poza temperaturę i powolny spadek.
Wiesz, różnic nie widzę (teoretycznie). Cały węgiel jest spalany, nic
nie przesypuję... więc skąd taki powód?
>
> Na płasko :)? U mnie jest coś w rodzaju małego pagórka ...
Tak, ale na moim sterowniku przełączenie na automat zawsze rozpoczyna
cykl podawania, poza tym jak połowa retorty się pali, to rozpalając
górkę trochę węgla wysypię do popielnika, zanim żar się rozejdzie.
Paląc z pozycji płaskiej mam po prostu więcej czasu na rozniesienie żaru
po całej retorcie.
To i tak nie ma znaczenia w całości zużywanego węgla przecież :)
> Zimno Panie, piecyk rdza zje :)
I zjada, ale po skończonym sezonie (trzeba konserwować). Wymyśliłem
sobie, że takie ustawienia będą powodowały prawie ciągłą pracę kotła.
Tak faktycznie jest, o ile tylko na zewnątrz jest -10 lub niżej.
Przy temp. jakie teraz są (powyżej 0) piec często się wyłącza.
Poprzedni korpus wytrzymał 7 lat i zjadło go w narożniku. Pociąłem go
przy wyciąganiu (tak było łatwiej). Cały zdrowiuśki, za wyjątkiem
fragmentu wielkości A6 w pobliżu wylotu do komina, na dole w rogu.
Taka zagwostka Panie :) Coś musiało być w blasze.
Oczywiście piec puścił dzień przed wigilią, a co!
Miłego.
Irek.N.
-
7. Data: 2013-12-01 00:53:19
Temat: Re: slabo nachodzi temperatura pieca
Od: dolniak <d...@g...com>
Witam
No bo ten typ tak ma,Ze CALA woda w ukladzie musi sie nagrzać do zadanej
temperatury,,żeby piec się wylączyl.Dodatkowo przy grawitacji potrzeba kopa powyżej50
st żeby zaczęla szybciej krążyć.
Rodzaj rozpalania nie gra tu roli,byle byl skuteczny.Znam takich,co leją olej
silnikowy,na to patyczki,a po rozpaleniu węgiel.Dziala,a komin nie jest mój.
Piec może chodzić na niskich temperaturach,ale przy wyższych jest lepsza cykulacja w
samym kotle i-co ciekawe-w piecu osadza się mniej zanieczyszczeń.Czyli większa
sprawność.
Trwalość kotla zależy od paliwa i-najbardziej-od zabezpieczenia przed wilgocią
wtedy,gdy nie jest używany.Temperatura palenia jest tu pod koniec listy.
Nie chce mi się wracać do poprzedniego wątku,ale gdy w zasobniku byl dym,to węgla już
tam nie bylo?
Pozdro dolniak
-
8. Data: 2013-12-01 09:03:30
Temat: Re: slabo nachodzi temperatura pieca
Od: Sebastian Biały <h...@p...onet.pl>
On 2013-11-30 23:42, Irek N. wrote:
>> Od góry, czyli przez przejechanie poza temperaturę i powolny spadek.
> Wiesz, różnic nie widzę (teoretycznie). Cały węgiel jest spalany, nic
> nie przesypuję... więc skąd taki powód?
Palnik i dmuchanie ciepła w komin. Wole dmuchnąć raz a porządnie niż
dmuchać przez kilka h.
> Paląc z pozycji płaskiej mam po prostu więcej czasu na rozniesienie żaru
> po całej retorcie.
Zaskakujące. U mnie retorta rozprowadza żar poniżej minuty do
jednolitego palenia całą objętością. Innymi słowy jesli załacze dmuchawe
i podajnik to *nie* widzę czarnego węgla - zdażay się on zapalić zanim
wyjdzie wśrodku retorty. Swoją dorgą to niebezpieczne - można piec
spalić zapominając o podajniku i dmuchawie bo szybkośc spalania jest
niewiele mniejsza od podawania.
> To i tak nie ma znaczenia w całości zużywanego węgla przecież :)
Niby nie ma, ale czesto zwracam uwagę czy z pieca się nie robi palnik -
piec lub się "zapaść" i zanim wróci do temp zadanej sporo ciepła
wydmuchuje w komin. Inna sprawa że sterownik do d... i będe robił własny.
> I zjada, ale po skończonym sezonie (trzeba konserwować). Wymyśliłem
> sobie, że takie ustawienia będą powodowały prawie ciągłą pracę kotła.
> Tak faktycznie jest, o ile tylko na zewnątrz jest -10 lub niżej.
> Przy temp. jakie teraz są (powyżej 0) piec często się wyłącza.
Hmm masz piec który się wyłacza czy robisz to ręcznie :)?
> Oczywiście piec puścił dzień przed wigilią, a co!
Mam drugi gazowy na takie okazje :P
-
9. Data: 2013-12-01 09:40:37
Temat: Re: slabo nachodzi temperatura pieca
Od: j...@g...com
piec firmy witkowski KMB RP plus, retorta zeliwna eco energia, instalacja jest w
kotlowni w miedzi a na dom pexa,zasobnik CWU 320l, ustawienia sterownika: podawanie
co 1:10, czas podawania 9 s. dmuchawa 25 (z 50), ekogroszek 28 MJ, raczej suchy przy
wsypywaniu do kosza kuzy sie i nie ma spiekow 6 grzejnikow i 300 mb podlogowki, dom
140 m2 parterowka
-
10. Data: 2013-12-01 10:07:23
Temat: Re: slabo nachodzi temperatura pieca
Od: Marek <m...@g...com>
W dniu niedziela, 1 grudnia 2013 00:53:19 UTC+1 użytkownik dolniak napisał:
> Witam
>
> No bo ten typ tak ma,Ze CALA woda w ukladzie musi sie nagrzać do zadanej
temperatury,,żeby piec się wylączyl.Dodatkowo przy grawitacji potrzeba kopa powyżej50
st żeby zaczęla szybciej krążyć.
>
> Rodzaj rozpalania nie gra tu roli,byle byl skuteczny.Znam takich,co leją olej
silnikowy,na to patyczki,a po rozpaleniu węgiel.Dziala,a komin nie jest mój.
>
> Piec może chodzić na niskich temperaturach,ale przy wyższych jest lepsza cykulacja
w samym kotle i-co ciekawe-w piecu osadza się mniej zanieczyszczeń.Czyli większa
sprawność.
>
> Trwalość kotla zależy od paliwa i-najbardziej-od zabezpieczenia przed wilgocią
wtedy,gdy nie jest używany.Temperatura palenia jest tu pod koniec listy.
>
> Nie chce mi się wracać do poprzedniego wątku,ale gdy w zasobniku byl dym,to węgla
już tam nie bylo?
>
> Pozdro dolniak
Wegiel byl - nawet do pelna !