-
1. Data: 2013-03-12 19:13:24
Temat: Rozsada papryki.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dokładnie opisana produkcja:
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2665
"PRODUKCJA ROZSADY PAPRYKI
Krystyna Grzelak
Numer archiwalny: 03/2006
Marzec to okres produkcji rozsady papryki do nieogrzewanych tuneli
foliowych. Chciałabym przypomnieć główne zasady jej przygotowania, ponieważ
producenci popełniają dużo błędów na tym etapie uprawy.
Przygotowanie tunelu
Należy pamiętać, aby mnożarki były wolne od chorób wirusowych, bakteryjnych
i grzybowych. Tymczasem w tych pomieszczeniach często dochodzi do
pierwszego kontaktu rośliny z patogenami. Przed rozpoczęciem produkcji
trzeba odkazić stoły, skrzynki i folię wewnątrz tunelu. Warunkiem wstępnym
uzyskania wysokiej skuteczności powierzchniowej sterylizacji jest
wcześniejsze oczyszczenie lub zmycie odkażanych powierzchni wodą oraz
bardzo dokładne naniesienie środka dezynfekującego. Do odkażania zaleca
się, między innymi, podchloryn sodu, Kat, Trisep 210 SL. Preparaty te
należy stosować zgodnie z zaleceniami zamieszczonymi na etykiecie.
W rejonie Radomia w wielu gospodarstwach rozsadę produkuje się w inspektach
umieszczonych w tunelach na podkładach biologicznie grzejących. Dużym
błędem może być w takich przypadkach niedokładne usunięcie ubiegłorocznego
podłoża -- zdarzają się wtedy przypadki przeniesienia na rozsadzie roztoczy
z mnożarki do tunelu.
Wysiewy
Nie należy papryki wysiewać zbyt wcześnie. Okres produkcji rozsady, przy
zachowaniu zalecanej temperatury, wynosi mniej więcej 8 tygodni (w
niektórych latach przy wysokiej temperaturze i bardzo dobrym
nasłonecznieniu może on być o tydzień krótszy). Najlepiej wysiać nasiona od
końca lutego do pierwszej dekady marca -- okres sadzenia rozsady do tunelu
trwa wówczas od końca kwietnia do połowy maja. W rejonie Radomia większość
nasion wysiewa się do 8 marca lub do końca tego miesiąca (późny termin
dotyczy produkcji w tunelu, w którym przed papryką uprawiany jest przedplon
-- sałata, kapusta pekińska, kalarepa).
Przed wysiewem nasiona należy zaprawić przeciwko chorobom grzybowym (jeżeli
nie zrobiła tego firma nasienna). Trzeba ściśle przestrzegać zalecanych
dawek zaprawy, ponieważ zbyt małe nie chronią przed patogenami, natomiast
zbyt duże mogą obniżyć siłę kiełkowania i pogorszyć wschody. Większość
zapraw lepiej spełnia swoją rolę, gdy do zaprawiania dodawany jest
Polikrust 9,5 S (preparat ten zwiększa przyczepność i trwałość zapraw na
nasionach). Małe ilości nasion miesza się z zaprawą w szczelnie zakręconych
słoikach, którymi potrząsa się przez mniej więcej 5 minut. Odważanie małych
ilości zapraw jest kłopotliwe, dlatego zamiast zaprawiania nasion, ostatnio
praktykuje się podlewanie siewek środkiem Previcur Energy 840 SL.
Nasiona papryki kiełkują długo, a często są również bardzo przesuszone i
kiełkują nierównomiernie. Aby uzyskać równomierne wschody, dobrze jest
przed wysiewem nasiona nawilżyć. W tym celu wsypuje się je do małego
naczynia (na przykład kieliszka), które następnie wstawia się do słoika (na
dnie słoika powinna znajdować się woda). Zakręcamy go i przetrzymujemy
przez 48 godzin w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć wschody, nasiona
można także moczyć -- przez dwie doby przed siewem w wodzie o temperaturze
25-30°C. Nasina zaprawia się wówczas dopiero po ich osuszeniu.
Moczenie nasion przyspiesza wschody o 2-3 dni. Nasiona siejemy do skrzynek
wypełnionych substratem -- w rzędy, w rozstawie 4-5 cm x 1 cm, na głębokość
0,5 cm. Do przykrycia nasion po siewie używać można piasku lub mieszanki
piasku z przesianym przez sito substratem torfowym. Po wysiewie podłoże
podlewa się przez drobne sitko, aby nie odkryć nasion (warunkiem
prawidłowych wschodów jest stabilna wilgotność podłoża na poziomie 70-80%
p.p.w.).
W celu utrzymania równomiernej wilgotności do czasu pierwszych wschodów
należy przykryć skrzynki folią polietylenową lub szkłem. Do wschodów trzeba
utrzymać temperaturę 24-25°C. Następnie po wschodach zalecana jest
temperatura 20-22°C w dzień pochmurny i 22-25°C w dzień słoneczny oraz
16-18°C w nocy. Temperatura podłoża przez cały okres produkcji rozsady
powinna wynosić 20-25°C.
Substraty torfowe
Mniej więcej po 2 tygodniach od wschodów, kiedy siewki mają rozwinięte
liścienie i widoczny jest zaczątek pierwszego liścia, pikujemy je do
doniczek wypełnionych podłożem. W ubiegłym roku, w trochę mniejszym stopniu
niż w latach poprzednich, nadal docierały jednak do mnie niepokojące
sygnały od producentów dotyczące nieprawidłowego wyglądu i wzrostu rozsady
papryki. Przyczyną tych zaburzeń było nieodpowiednie pH i zbyt duże
zasolenie podłoża. Do przygotowania substratu najczęściej używa się torfu
wysokiego lub jego mieszanek oraz nawozów (MIS-3 lub MIS-4 , PG-Mix,
Peat-Mix). Obecnie w sprzedaży są dobre gotowe substraty do wysiewu i
produkcji rozsady. Przy zakupie takich podłoży należy zwrócić uwagę na ich
pH (dla papryki powinno ono wynosić 6-6,5), zasolenie (nie może być wyższe
niż 1-1,5 g NaCl/dm3) oraz zawartość składników pokarmowych. Młode siewki i
rozsada są wrażliwe na stężenie soli w podłożu. Nadmierne stężenie może
stać się przyczyną niekiełkowania nasion, zamierania siewek, zahamowania
wzrostu i deformacji rozsady. Deformację rozsady powoduje również zbyt
częste przesuszanie podłoża. Objawy występują najczęściej na siewkach przy
brzegach skrzynek i na starszej rozsadzie przy brzegach stołów. Zawartość
składników pokarmowych w podłożu dla rozsady papryki, według dr Józefy
Dobrzańskiej, powinna wynosić: azotu 150-200 mg/dm3, fosforu 200-300
mg/dm3, pota-
su 300-400 mg/dm3, magnezu 100-150 mg/dm3, wapnia 2000 mg/dm3.
Starajmy się nie kupować substratu, który nadaje się do wszystkiego --
takiego nie ma. Jeżeli nie mamy pewności co do składu kupionego przez nas
podłoża i zawartości składników pokarmowych (nie jest ona podana na
opakowaniu), można wysypać go z worków, wymieszać, pobrać próbkę i zbadać w
laboratorium pH oraz zasolenie. Pozwoli to uniknąć ewentualnego opóźnienia
wzrostu rozsady i strat w produkcji, gdy parametry te są niewłaściwe.
Pikowanie
Paprykę pikujemy w doniczki, pierścienie lub wielodoniczki o 54 komórkach w
tacy. Tak głęboko, aby jej liścienie znajdowały się około 0,5 cm nad
powierzchnią podłoża. Podczas pikowania usuwamy siewki słabe i źle
wykształcone. Na podstawie moich obserwacji nie polecałabym do pikowania
papryki kostek torfowych, ponieważ są one za bardzo zwięzłe, siewki źle się
przyjmują i korzenie nierównomiernie przerastają takie podłoże. W
przeprowadzonych przez nas doświadczeniach u producentów plonowanie papryki
z rozsady produkowanej w kostkach torfowych było o mniej więcej 20% niższe
niż tej, której rozsadę przygotowano w tradycyjnych pojemnikach.
Pielęgnacja rozsady
W czasie produkcji rozsady należy rośliny podlewać regularnie i
równomiernie (pamiętając, w których miejscach podłoże szybciej przesycha).
W mnożarce nie wolno dopuścić do utrzymywania się zbyt wysokiej wilgotności
powietrza, ponieważ może to sprzyjać zgorzeli siewek. Bardzo ważne powaniu
zgorzeli i szarej pleśni. Dlatego do osłaniania tuneli pełniących rolę
mnożarek najlepiej wykorzystać folię antykondensacyjną. W kolejnych latach
użytkowania, kiedy folia straci właściwości antykondensacyjne, należy
opryskiwać ją preparatem antykondensacyjnym (ewentualnie wodą z dodatkiem
"Ludwika").
Po upływie około miesiąca od pikowania, jeżeli rośliny wykazują objawy
niedoboru składników pokarmowych, można podlewać je np. roztworem fosforanu
amonowego i saletry potasowej w stężeniu 0,1-0,15% (w dawce 0,2 l na
roślinę w doniczce).
Rozsada przygotowana do sadzenia powinna być krępa, z dobrze przerośniętą
bryłą korzeniową, korzenie muszą być zdrowe, białe, rośliny nie mogą być
wybiegnięte i zbyt długo przetrzymane w mnożarce. Rozsada stara, o
zbrązowiałych korzeniach gorzej się przyjmuje, papryka taka daje później
niższy plon owoców. Na 2 lub 3 dni przed sadzeniem, aby ułatwić roślinom
przyjmowanie się, rozsadę podlewamy 1% roztworem saletry amonowej (tak
zwane zasilanie startowe). Nie powinno się jednak prowadzić takiego
nawożenia przy wybiegniętej rozsadzie. Jeżeli papryka jest już gotowa do
sadzenia, a tunel jeszcze zajęty przez przedplon, rozsadę trzeba ustawić w
większej rozstawie (fot. 2), aby nie dopuścić do jej wybiegnięcia, i w
razie konieczności nawozić -- by nie doszło do zahamowania wzrostu."
--
XL z ok. 70 paprykami w krążkach torfowych, pomidory sieję za parę dni