eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyRozsada papryki.
Ilość wypowiedzi w tym wątku: 1

  • 1. Data: 2013-03-12 19:13:24
    Temat: Rozsada papryki.
    Od: Ikselka <i...@g...pl>

    Dokładnie opisana produkcja:



    http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2665

    "PRODUKCJA ROZSADY PAPRYKI
    Krystyna Grzelak

    Numer archiwalny: 03/2006


    Marzec to okres produkcji rozsady papryki do nieogrzewanych tuneli
    foliowych. Chciałabym przypomnieć główne zasady jej przygotowania, ponieważ
    producenci popełniają dużo błędów na tym etapie uprawy.


    Przygotowanie tunelu

    Należy pamiętać, aby mnożarki były wolne od chorób wirusowych, bakteryjnych
    i grzybowych. Tymczasem w tych pomieszczeniach często dochodzi do
    pierwszego kontaktu rośliny z patogenami. Przed rozpoczęciem produkcji
    trzeba odkazić stoły, skrzynki i folię wewnątrz tunelu. Warunkiem wstępnym
    uzyskania wysokiej skuteczności powierzchniowej sterylizacji jest
    wcześniejsze oczyszczenie lub zmycie odkażanych powierzchni wodą oraz
    bardzo dokładne naniesienie środka dezynfekującego. Do odkażania zaleca
    się, między innymi, podchloryn sodu, Kat, Trisep 210 SL. Preparaty te
    należy stosować zgodnie z zaleceniami zamieszczonymi na etykiecie.

    W rejonie Radomia w wielu gospodarstwach rozsadę produkuje się w inspektach
    umieszczonych w tunelach na podkładach biologicznie grzejących. Dużym
    błędem może być w takich przypadkach niedokładne usunięcie ubiegłorocznego
    podłoża -- zdarzają się wtedy przypadki przeniesienia na rozsadzie roztoczy
    z mnożarki do tunelu.

    Wysiewy

    Nie należy papryki wysiewać zbyt wcześnie. Okres produkcji rozsady, przy
    zachowaniu zalecanej temperatury, wynosi mniej więcej 8 tygodni (w
    niektórych latach przy wysokiej temperaturze i bardzo dobrym
    nasłonecznieniu może on być o tydzień krótszy). Najlepiej wysiać nasiona od
    końca lutego do pierwszej dekady marca -- okres sadzenia rozsady do tunelu
    trwa wówczas od końca kwietnia do połowy maja. W rejonie Radomia większość
    nasion wysiewa się do 8 marca lub do końca tego miesiąca (późny termin
    dotyczy produkcji w tunelu, w którym przed papryką uprawiany jest przedplon
    -- sałata, kapusta pekińska, kalarepa).

    Przed wysiewem nasiona należy zaprawić przeciwko chorobom grzybowym (jeżeli
    nie zrobiła tego firma nasienna). Trzeba ściśle przestrzegać zalecanych
    dawek zaprawy, ponieważ zbyt małe nie chronią przed patogenami, natomiast
    zbyt duże mogą obniżyć siłę kiełkowania i pogorszyć wschody. Większość
    zapraw lepiej spełnia swoją rolę, gdy do zaprawiania dodawany jest
    Polikrust 9,5 S (preparat ten zwiększa przyczepność i trwałość zapraw na
    nasionach). Małe ilości nasion miesza się z zaprawą w szczelnie zakręconych
    słoikach, którymi potrząsa się przez mniej więcej 5 minut. Odważanie małych
    ilości zapraw jest kłopotliwe, dlatego zamiast zaprawiania nasion, ostatnio
    praktykuje się podlewanie siewek środkiem Previcur Energy 840 SL.

    Nasiona papryki kiełkują długo, a często są również bardzo przesuszone i
    kiełkują nierównomiernie. Aby uzys­kać równomierne wschody, dobrze jest
    przed wysiewem nasiona nawilżyć. W tym celu wsypuje się je do małego
    naczynia (na przykład kieliszka), które następnie wstawia się do słoika (na
    dnie słoika powinna znajdować się woda). Zakręcamy go i przetrzymujemy
    przez 48 godzin w temperaturze pokojowej. Aby przyspieszyć wschody, nasiona
    można także moczyć -- przez dwie doby przed siewem w wodzie o temperaturze
    25-30°C. Nasina zaprawia się wówczas dopiero po ich osuszeniu.

    Moczenie nasion przyspiesza wschody o 2-3 dni. Nasiona siejemy do skrzynek
    wypełnionych substratem -- w rzę­dy, w rozstawie 4-5 cm x 1 cm, na głębokość
    0,5 cm. Do przykrycia nasion po siewie używać można piasku lub mieszanki
    piasku z przesianym przez sito substratem torfowym. Po wysiewie podłoże
    podlewa się przez drobne sitko, aby nie odkryć nasion (warunkiem
    prawidłowych wschodów jest stabilna wilgotność podłoża na poziomie 70-80%
    p.p.w.).
    W celu utrzymania równomiernej wilgotności do czasu pierwszych wschodów
    należy przykryć skrzynki folią polietylenową lub szkłem. Do wschodów trzeba
    utrzymać temperaturę 24-25°C. Następnie po wschodach zalecana jest
    temperatura 20-22°C w dzień pochmurny i 22-25°C w dzień słoneczny oraz
    16-18°C w nocy. Temperatura podłoża przez cały okres produkcji rozsady
    powinna wynosić 20-25°C.

    Substraty torfowe

    Mniej więcej po 2 tygodniach od wschodów, kiedy siewki mają rozwinięte
    liścienie i widoczny jest zaczątek pierwszego liścia, pikujemy je do
    doniczek wypełnionych podłożem. W ubiegłym roku, w trochę mniejszym stopniu
    niż w latach poprzednich, nadal docierały jednak do mnie niepokojące
    sygnały od producentów dotyczące nieprawidłowego wyglądu i wzrostu rozsady
    papryki. Przyczyną tych zaburzeń było nieodpowiednie pH i zbyt duże
    zasolenie podłoża. Do przygotowania substratu najczęściej używa się torfu
    wysokiego lub jego mieszanek oraz nawozów (MIS-3 lub MIS-4 , PG-Mix,
    Peat-Mix). Obecnie w sprzedaży są dobre gotowe substraty do wysiewu i
    produkcji rozsady. Przy zakupie takich podłoży należy zwrócić uwagę na ich
    pH (dla papryki powinno ono wynosić 6-6,5), zasolenie (nie może być wyższe
    niż 1-1,5 g NaCl/dm3) oraz zawartość składników pokarmowych. Młode siewki i
    rozsada są wrażliwe na stężenie soli w podłożu. Nadmierne stężenie może
    stać się przyczyną niekiełkowania nasion, zamierania siewek, zahamowania
    wzrostu i deformacji rozsady. Deformację rozsady powoduje również zbyt
    częste przesuszanie podłoża. Objawy występują najczęściej na siewkach przy
    brzegach skrzynek i na starszej rozsadzie przy brzegach stołów. Zawartość
    składników pokarmowych w podłożu dla rozsady papryki, według dr Józefy
    Dobrzańskiej, powinna wynosić: azotu 150-200 mg/dm3, fosforu 200-300
    mg/dm3, pota-
    su 300-400 mg/dm3, magnezu 100-150 mg/dm3, wapnia 2000 mg/dm3.

    Starajmy się nie kupować substratu, który nadaje się do wszystkiego --
    takiego nie ma. Jeżeli nie mamy pewności co do składu kupionego przez nas
    podłoża i zawartości składników pokarmowych (nie jest ona podana na
    opakowaniu), można wysypać go z worków, wymieszać, pobrać próbkę i zbadać w
    laboratorium pH oraz zasolenie. Pozwoli to uniknąć ewentualnego opóźnienia
    wzrostu rozsady i strat w produkcji, gdy parametry te są niewłaściwe.

    Pikowanie

    Paprykę pikujemy w doniczki, pierścienie lub wielodoniczki o 54 komórkach w
    tacy. Tak głęboko, aby jej liścienie znajdowały się około 0,5 cm nad
    powierzchnią podłoża. Podczas pikowania usuwamy siewki słabe i źle
    wykształcone. Na podstawie moich obserwacji nie polecałabym do pikowania
    papryki kostek torfowych, ponieważ są one za bardzo zwięzłe, siewki źle się
    przyjmują i korzenie nierównomiernie przerastają takie podłoże. W
    przeprowadzonych przez nas doświadczeniach u producentów plonowanie papryki
    z rozsady produkowanej w kostkach torfowych było o mniej więcej 20% niższe
    niż tej, której rozsadę przygotowano w tradycyjnych pojemnikach.

    Pielęgnacja rozsady

    W czasie produkcji rozsady należy rośliny podlewać regularnie i
    równomiernie (pamiętając, w których miejscach podłoże szybciej przesycha).
    W mnożarce nie wolno dopuścić do utrzymywania się zbyt wysokiej wilgotności
    powietrza, ponieważ może to sprzyjać zgorzeli siewek. Bardzo ważne powaniu
    zgorzeli i szarej pleśni. Dlatego do osłaniania tuneli pełniących rolę
    mnożarek najlepiej wykorzystać folię antykondensacyjną. W kolejnych latach
    użytkowania, kiedy folia straci właściwości antykondensacyjne, należy
    opryskiwać ją preparatem antykondensacyjnym (ewentualnie wodą z dodatkiem
    "Ludwika").

    Po upływie około miesiąca od pikowania, jeżeli rośliny wykazują objawy
    niedoboru składników pokarmowych, można podlewać je np. roztworem fosforanu
    amonowego i saletry potasowej w stężeniu 0,1-0,15% (w dawce 0,2 l na
    roślinę w doniczce).

    Rozsada przygotowana do sadzenia powinna być krępa, z dobrze przerośniętą
    bryłą korzeniową, korzenie muszą być zdrowe, białe, rośliny nie mogą być
    wybiegnięte i zbyt długo przetrzymane w mnożarce. Rozsada stara, o
    zbrązowiałych korzeniach gorzej się przyjmuje, papryka taka daje później
    niższy plon owoców. Na 2 lub 3 dni przed sadzeniem, aby ułatwić roślinom
    przyjmowanie się, rozsadę podlewamy 1% roztworem saletry amonowej (tak
    zwane zasilanie startowe). Nie powinno się jednak prowadzić takiego
    nawożenia przy wybiegniętej rozsadzie. Jeżeli papryka jest już gotowa do
    sadzenia, a tunel jeszcze zajęty przez przedplon, rozsadę trzeba ustawić w
    większej rozstawie (fot. 2), aby nie dopuścić do jej wybiegnięcia, i w
    razie konieczności nawozić -- by nie doszło do zahamowania wzrostu."


    --
    XL z ok. 70 paprykami w krążkach torfowych, pomidory sieję za parę dni

strony : [ 1 ]


Szukaj w grupach

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1