-
1. Data: 2009-01-29 08:55:14
Temat: Sól do akcji zima. Można ją używać w kuchni?
Od: "jangr" <j...@i...pl>
Czy ktoś z Was może wie, czy dodaje się jakiś dodatkowych chemikaliów do
soli na
akcję zima do posypywania chodników, czy nie? Czy ta sól (pomimo napisów na
worku) nadaje się do spożycia?
Kiedyś używaliśmy soli technicznej z Kłodawy z 50kg worka i była bardzo
dobra.
Pozdrawiam.
jangr
-
2. Data: 2009-01-29 09:01:16
Temat: Re: Sól do akcji zima. Można ją używać w kuchni?
Od: "Jacek" <m...@w...pl>
Jeżeli sól z kopalni Dębieńsko to zawiera całkiem dużo mikroelementów ;-)
Jacek
PS
tak z ciekawości: z jakiej części kraju piszesz?
-
3. Data: 2009-01-29 10:41:37
Temat: Re: Sól do akcji zima. Można ją używać w kuchni?
Od: "TomaSz." <u...@o...pl>
Z pamiętnika internauty.
Własność: 'jangr'
Wpis z dnia 29-01-2009:
> Czy ktoś z Was może wie, czy dodaje się jakiś dodatkowych chemikaliów do
> soli na
> akcję zima do posypywania chodników, czy nie? Czy ta sól (pomimo napisów na
> worku) nadaje się do spożycia?
http://www.sol-klodawa.com.pl/sol-drogowa/luzem/kami
enna-dr.html
Zawartość NaCl 90 % min
Pozostałe 10 % może być szkodliwe.
Chociaż są tam też sole drogowe z większą zawartością soli w soli.
> Kiedyś używaliśmy soli technicznej z Kłodawy z 50kg worka i była bardzo
> dobra.
Za dużo solicie, to niezdrowe jest :)
Nie wiem
--
TomaSz.
-
4. Data: 2009-01-29 13:12:28
Temat: Re: Sól do akcji zima. Można ją używać w kuchni?
Od: Panslavista <p...@g...com>
On 29 Sty, 09:55, "jangr" <j...@i...pl> wrote:
> Czy ktoś z Was może wie, czy dodaje się jakiś dodatkowych chemikaliów do
> soli na
> akcję zima do posypywania chodników, czy nie? Czy ta sól (pomimo napisów na
> worku) nadaje się do spożycia?
> Kiedyś używaliśmy soli technicznej z Kłodawy z 50kg worka i była bardzo
> dobra.
> Pozdrawiam.
> jangr
O ile to nie jest sól potasowa (kolor pomaranczowo - ceglasry aż do
brunatnego to trzeba założyć, że brudna kopalniana - nie opłacalna do
warzenia, czyli za mały procent soli w soli. W zasadzie można ją
wymieszać z wodą, dokonać dekantacji i odparować - sól
wykrystalizowana powinna nadać się do spożycie - bogata w minerały a
nie tylko wodorotlenek i chlorek sodu...
-
5. Data: 2009-01-29 19:28:36
Temat: Re: Sól do akcji zima. Można ją używać w kuchni?
Od: "Jacek" <m...@w...pl>
W organizmie człowieka pierwiastki takie, jak sód, potas, magnez pełnią
ważną role (równowaga elektrolitów) i posolenie sobie solą z dużą
zawartością potasu, czy magnezu może kiepsko odbić się na zdrowiu, więc
oszczędność na soli jest mało wskazana.
Jacek
-
6. Data: 2009-01-30 10:07:14
Temat: Re: Sól do akcji zima. Można ją używać w kuchni?
Od: "Ghost" <g...@e...pl>
Użytkownik "jangr" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:glrre1$kod$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Czy ktoś z Was może wie, czy dodaje się jakiś dodatkowych chemikaliów do
> soli na
> akcję zima do posypywania chodników, czy nie? Czy ta sól (pomimo napisów
> na
> worku) nadaje się do spożycia?
> Kiedyś używaliśmy soli technicznej z Kłodawy z 50kg worka i była bardzo
> dobra.
1. Ona jest po prostu brudna
2. Nie jest jodowana.
3. Po co?
-
7. Data: 2009-01-30 13:35:41
Temat: Re: Sól do akcji zima. Można ją używać w kuchni?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Fri, 30 Jan 2009 11:07:14 +0100, Ghost napisał(a):
> Użytkownik "jangr" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:glrre1$kod$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>> Czy ktoś z Was może wie, czy dodaje się jakiś dodatkowych chemikaliów do
>> soli na
>> akcję zima do posypywania chodników, czy nie? Czy ta sól (pomimo napisów
>> na
>> worku) nadaje się do spożycia?
>> Kiedyś używaliśmy soli technicznej z Kłodawy z 50kg worka i była bardzo
>> dobra.
>
> 1. Ona jest po prostu brudna
> 2. Nie jest jodowana.
> 3. Po co?
Chciałam dokladnie to samo napisać, z naciskiem na pkt 1.
-
8. Data: 2009-01-30 14:48:06
Temat: Re: Sól do akcji zima. Można ją używać w kuchni?
Od: Panslavista <p...@g...com>
On 30 Sty, 14:35, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Dnia Fri, 30 Jan 2009 11:07:14 +0100, Ghost napisał(a):
>
> > Użytkownik "jangr" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
> >news:glrre1$kod$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> >> Czy ktoś z Was może wie, czy dodaje się jakiś dodatkowych chemikaliów do
> >> soli na
> >> akcję zima do posypywania chodników, czy nie? Czy ta sól (pomimo napisów
> >> na
> >> worku) nadaje się do spożycia?
> >> Kiedyś używaliśmy soli technicznej z Kłodawy z 50kg worka i była bardzo
> >> dobra.
>
> > 1. Ona jest po prostu brudna
> > 2. Nie jest jodowana.
> > 3. Po co?
>
> Chciałam dokladnie to samo napisać, z naciskiem na pkt 1.
Jeżeli nie ma innych brudów czyli jest najzwyczajniej wykopana,
to można ją przerobić na użytek domowy - rozpuscić w wodzie,
zdekantować, odfiltrować i skrystalizować - wtedy zachowa wszystkie
minerały rozpuszczalne. Na końcu przed użyciem trzeba nasypać np na
patelnię i wyprażyć.
Pytanie dlaczego - facio w moim sklepie omyłkowo (?) otrzymał sół
do posypywania drogi, a nie sół kamienną do przetworów, jkiej ja
używam prawie do wszystkiego. Dowód na stały podsłuch z pluskwy.
Pajace.
-
9. Data: 2009-01-30 17:36:41
Temat: Re: Sól do akcji zima. Można ją używać w kuchni?
Od: grzesiek <g...@g...pl>
jangr pisze:
> Czy ktoś z Was może wie, czy dodaje się jakiś dodatkowych chemikaliów do
> soli na
> akcję zima do posypywania chodników, czy nie? Czy ta sól (pomimo napisów na
> worku) nadaje się do spożycia?
> Kiedyś używaliśmy soli technicznej z Kłodawy z 50kg worka i była bardzo
> dobra.
> Pozdrawiam.
> jangr
>
>
>
Sól drogowa (nieoczyszczona czy jakakolwiek inna dowolna
nazwa) często jest z dodatkiem antyzbrylacza, w roli którego
używa się np arszeniku, w niewielkich ilościach, ale
jednak... oczywiście nie znaczy to, że dodanie łyżeczki do
zupy czy ziemniaków zabije Cię, ale chyba wolałbym nie
używać jej ze względu na samą świadomość (zresztą tak
właśnie robię)
a tak na marginesie soli zarówno sodowej NaCl jak i
potasowej KCl używa się nie tylko do sypania dróg, ale np. o
czym ludzie w większości nie wiedzą w poszukiwaniach gazu
czy ropy - to taka ciekawostka
pozdrawiam
grzesiek
-
10. Data: 2009-01-30 17:40:03
Temat: Re: Sól do akcji zima. Można ją używać w kuchni?
Od: grzesiek <g...@g...pl>
[ciach]
>
> O ile to nie jest sól potasowa (kolor pomaranczowo - ceglasry aż do
> brunatnego
[ciach]
kolor soli potasowej nie koniecznie musi być jak wyżej,
zależy to w głównej mierze od producenta, np: izraelska sól
potasowa jest koloru i granulacji naszej soli spożywczej
jodowanej i zapewniam Cię że optycznie nie odróżniłbyś jej
niczym od polskiej soli, której na co dzień używamy do jedzenia
pozdrawiam
grzesiek