-
1. Data: 2010-10-18 11:07:55
Temat: chleb znowu...
Od: "zlotowinfo" <u...@g...pl>
zmieliłem trochę leżącej kukurydzy młynkiem do mięsa na korbkę
ok. 2kg, przesiane na mąkę sitem
0,25 kukurydzianej
0,55 przennej
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
400ml wody
ok 11mg drożdży
efekt: http://panel.comze.com/fam/index.htm?chleb
-
2. Data: 2010-10-18 11:29:42
Temat: Re: chleb znowu...
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
"zlotowinfo" <u...@g...pl> wrote in message
news:i9h9qa$sam$1@inews.gazeta.pl...
> zmieliłem trochę leżącej kukurydzy młynkiem do mięsa na korbkę
> ok. 2kg, przesiane na mąkę sitem
>
> 0,25 kukurydzianej
> 0,55 przennej
> 1 łyżka soli
> 1 łyżeczka cukru
> 400ml wody
> ok 11mg drożdży
Pewnie się kruszy na potęgę. Trzeba trochę żytniej mąki.
Kup maszynkę do mięsa Zelmer typ 986 jedną z opcji jest młynek - mozna
zeml;eć dowolne ziarna. I robić eksperymenty z chlebem......... lub
kluskami.
-
3. Data: 2010-10-18 12:01:34
Temat: Re: chleb znowu...
Od: "zlotowinfo" <u...@g...pl>
Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4cbc2fa7$0$22812$65785112@news.neostrada.pl...
> Pewnie się kruszy na potęgę. Trzeba trochę żytniej mąki.
OK
> Kup maszynkę do mięsa Zelmer typ 986 jedną z opcji jest młynek - mozna
> zeml;eć dowolne ziarna. I robić eksperymenty z chlebem......... lub
> kluskami.
miałem taką
Maszynka do mięsa ZELMER 586.5 +SZATKOWNICA 986.7
odsprzedałem kumplowi, tryby plastikowe... żałosne
szczęście że był zapasowy tryb
po tym wszystkim stwierdziłem że do mielenia domowego nadaje się jedynie,
młynek do kawy, a najskuteczniejsze, żarnowe z zbiorniczkiem
wystarczy w allegro wpisać: młyn* żar*
-
4. Data: 2010-10-18 13:09:50
Temat: Re: chleb znowu...
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
"zlotowinfo" <u...@g...pl> wrote in message
news:i9hcut$a64$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:4cbc2fa7$0$22812$65785112@news.neostrada.pl...
>> Pewnie się kruszy na potęgę. Trzeba trochę żytniej mąki.
> OK
>
>> Kup maszynkę do mięsa Zelmer typ 986 jedną z opcji jest młynek - mozna
>> zeml;eć dowolne ziarna. I robić eksperymenty z chlebem......... lub
>> kluskami.
> miałem taką
> Maszynka do mięsa ZELMER 586.5 +SZATKOWNICA 986.7
> odsprzedałem kumplowi, tryby plastikowe... żałosne
> szczęście że był zapasowy tryb
>
>
> po tym wszystkim stwierdziłem że do mielenia domowego nadaje się jedynie,
> młynek do kawy, a najskuteczniejsze, żarnowe z zbiorniczkiem
> wystarczy w allegro wpisać: młyn* żar*
Nie testuję na wytrzymałość. U mnie pracują normalnie. Można oczywiście mleć
śrutownikiem (i przesiewać - gdy chce się mieć białą mąkę).
Śrutownik Porkerta
http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&prz
edm=419253
Młynek i płatkarka:
http://www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Komo/K
omo-Fidibus-Muehle-Duett-200/991104.html
-
5. Data: 2010-10-19 06:02:39
Temat: Re: chleb znowu...
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Użytkownik "zlotowinfo" <u...@g...pl> napisał w wiadomości
news:i9h9qa$sam$1@inews.gazeta.pl...
> zmieliłem trochę leżącej kukurydzy młynkiem do mięsa na korbkę
> ok. 2kg, przesiane na mąkę sitem
>
> 0,25 kukurydzianej
> 0,55 przennej
> 1 łyżka soli
> 1 łyżeczka cukru
> 400ml wody
> ok 11mg drożdży
>
nastepnym razem dodaj maki pSZennej :-)
i zytniej tez...
-
6. Data: 2010-10-19 12:53:13
Temat: Re: chleb znowu...
Od: "zlotowinfo" <u...@g...pl>
w sumie zapomnialem podać o co mi chodziło
1. chleb od samego środka jakoś opada
pewnie efektem tego jest też lekki zakalec u dołu
2. biały od gory, to chyba tak mają automaty
3. co robić po upieczeniu? wyjąć odrazu? ile odczekać? zostawić na noc i nie
myśleć (włączam po 22, nocna taryfa)
-
7. Data: 2010-10-19 15:19:57
Temat: Re: chleb znowu...
Od: "zlotowinfo" <u...@g...pl>
sprawa z mieleniem się prawie rozwiązała
kumpel na wsi mi będzie mielił, na śrutwoniku
pierwsza próbka bardzo dobra, miałkie z lekkimi grudkami
czyli bardzo dobrze
przenżyto, za pare dni upiekę z tego i zdam relacje
ale mimo wszystko chyba kupię najtańszy młynek żarnowy
by raz na jakiś czas zmielić kukurydzę i inne
-
8. Data: 2010-10-19 15:51:15
Temat: Re: chleb znowu...
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
"zlotowinfo" <u...@g...pl> wrote in message
news:i9kcuq$b6v$1@inews.gazeta.pl...
> sprawa z mieleniem się prawie rozwiązała
> kumpel na wsi mi będzie mielił, na śrutwoniku
> pierwsza próbka bardzo dobra, miałkie z lekkimi grudkami
> czyli bardzo dobrze
>
> przenżyto, za pare dni upiekę z tego i zdam relacje
>
>
> ale mimo wszystko chyba kupię najtańszy młynek żarnowy
> by raz na jakiś czas zmielić kukurydzę i inne
Tak jak wspomniałem, jeżeli nie masz robota z przystawką mielącą to kup
maszynkę do mięsa 986 Zelmera ze wszystkimi przystawkami, w tym młynek do
nasion suchych i oleistych, młynek ma mechanizm żarnowy stalowy, miele także
kawę, pieprz, gałkę muszkatołową, kminek do chleba itp. To najczęsciej
używana przeze mnie maszyna kuchenna w domu.
-
9. Data: 2010-10-19 15:54:48
Temat: Re: chleb znowu...
Od: "zlotowinfo" <u...@g...pl>
ostatnio kupiłem 586, chwila moment i pękł plastykowy tryb, przecież te
maszyny to dziadostwo
-
10. Data: 2010-10-19 16:29:56
Temat: Re: chleb znowu...
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
"zlotowinfo" <u...@g...pl> wrote in message
news:i9kf04$id1$1@inews.gazeta.pl...
> ostatnio kupiłem 586, chwila moment i pękł plastykowy tryb, przecież te
> maszyny to dziadostwo
Sam nie pękł, ponad to piszę o największej do tej pory 986 z mechanizmem
mielącym "8" (w komplecie) i dodatkowo mechnizm mielący "5" z 886 z jego
opcjami. Nie mam problemów.
Opcje:
Szatkownica (tarka, wiórki duże, wiórki małe, pasterki)
Młynek żarnowy do ziarna
Praska do owoców miękkich
Cytrusiarka
Zespół do nadziewania kiełbas i kiszek
Zespół do ciastek i makaronu (wermiszel i wstążki)