-
1. Data: 2009-08-18 00:07:35
Temat: Re: szybkowary
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Użytkownik "SALAMON" <s...@p...beztego.fm> napisał w wiadomości
news:h6f23m$j1v$1@inews.gazeta.pl...
> Panslavista pisze:
> > Nie stosować do potraw zbiegających - mleka, kasz, fasoli, grochu, żuru
itp.
> >
> >
>
> No popatrz, a w moim (nie Philipiak), podobnie jak w kuchni polowej
> miodzio grochóweczka w pół godziny wychodzi...
>
>
> pozdrawiam
> SALAMON
Pewnie stoisz nad nim. ale gdyby tak postał dłużej...
-
2. Data: 2009-08-18 00:11:29
Temat: Re: szybkowary
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Użytkownik "czeremcha" <c...@t...pl> napisał w wiadomości
news:4f77b726-e5d9-4b07-8078-344d94856e38@h31g2000yq
d.googlegroups.com...
On 18 Sie, 21:14, SALAMON <s...@p...beztego.fm> wrote:
> No popatrz, a w moim (nie Philipiak), podobnie jak w kuchni polowej
> miodzio grochóweczka w pół godziny wychodzi...
Ugotuj raz z grochu, który ci się rozpadnie, wlej przy tym trochę za
dużo wody, papka grochowa podniesie się do góry, zatka wylot
bezpieczeństwa...
Tylko wyjdź na czas z kuchni i zrób wcześniej zapas ściereczek,
środków do mycia i ewentualnie farby do malowania ścian.
A potem usiądź w kąciku i poczytaj instrukcję - i czekaj...
Wątkodawcy proponuję przejrzenie pl.rec.kuchnia
Ania
Witaj Aniu!
Teściowa krupnik nastawiła w węgierskim - przecisneło pokrywę przez
zawinięte brzegi garnka. Nie pomogło wytopienie bezpiecznika. Na szczęście
kuchenka malutka była, skrobanie i malowanie... No i nikogo nie było
wewnątrz poparzenia kaszą nie chciałbym sobie wyobrażać - to prawie jak
wrząca smoła.
-
3. Data: 2009-08-18 06:54:18
Temat: szybkowary
Od: "bourbaki" <b...@g...pl>
hej,
zostalem "uszczesliwiony" szybkowarem philipiaka (niestety
bez instrukcji) ... ktos wie jak sie tego typu urzadzen uzywa ...
do czego je najlepiej wykorzystac ... jakie proporcje stosowac ...
etc. na stronach producenta znalazlem tylko czysty marketing.
informacji o sprzecie brak ....
thx.
-
4. Data: 2009-08-18 07:27:59
Temat: Re: szybkowary
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Użytkownik "bourbaki" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:h6dj6r$9pj$1@achot.icm.edu.pl...
> hej,
>
> zostalem "uszczesliwiony" szybkowarem philipiaka (niestety
> bez instrukcji) ... ktos wie jak sie tego typu urzadzen uzywa ...
> do czego je najlepiej wykorzystac ... jakie proporcje stosowac ...
> etc. na stronach producenta znalazlem tylko czysty marketing.
> informacji o sprzecie brak ....
>
> thx.
Nie stosować do potraw zbiegających - mleka, kasz, fasoli, grochu, żuru itp.
Poziom cieczy wewnątrz około 3/5 wysokości. Można otworzyć (np. do wrzucenia
czegoś zapomnianego) po polaniu zimną wodą, po odbezpieczeniu się garnka.
Doskonały do gotowania mięs np. golonek - skraca znacznie czas oczekiwania z
musztardą, chlebkiem i sześciopakiem...
-
5. Data: 2009-08-18 20:14:43
Temat: Re: szybkowary
Od: SALAMON <s...@p...beztego.fm>
Panslavista pisze:
> Nie stosować do potraw zbiegających - mleka, kasz, fasoli, grochu, żuru itp.
>
>
No popatrz, a w moim (nie Philipiak), podobnie jak w kuchni polowej
miodzio grochóweczka w pół godziny wychodzi...
pozdrawiam
SALAMON
-
6. Data: 2009-08-18 20:22:31
Temat: Re: szybkowary
Od: Jo'Asia <j...@h...pl>
SALAMON wystukał:
> Panslavista pisze:
>> Nie stosować do potraw zbiegających - mleka, kasz, fasoli, grochu, żuru itp.
>>
>>
> No popatrz, a w moim (nie Philipiak), podobnie jak w kuchni polowej
> miodzio grochóweczka w pół godziny wychodzi...
Gotowanie fasoli też mojemu jakoś nie zaszkodziło...
Jo'Asia
--
__.-=-. -< Joanna Słupek >----------------------< http://esensja.pl/ >-
--<()> -< joasia @ hell . pl >------< http://bujold.fantastyka.net/ >-
.__.'| -< "I believe a medical attack could be successful."
"Surgical attack, Teal'c" {Stargate SG-1, Teal'c & Jack } >-
-
7. Data: 2009-08-18 21:12:10
Temat: Re: szybkowary
Od: czeremcha <c...@t...pl>
On 18 Sie, 21:14, SALAMON <s...@p...beztego.fm> wrote:
> No popatrz, a w moim (nie Philipiak), podobnie jak w kuchni polowej
> miodzio grochóweczka w pół godziny wychodzi...
Ugotuj raz z grochu, który ci się rozpadnie, wlej przy tym trochę za
dużo wody, papka grochowa podniesie się do góry, zatka wylot
bezpieczeństwa...
Tylko wyjdź na czas z kuchni i zrób wcześniej zapas ściereczek,
środków do mycia i ewentualnie farby do malowania ścian.
A potem usiądź w kąciku i poczytaj instrukcję - i czekaj...
Wątkodawcy proponuję przejrzenie pl.rec.kuchnia
Ania
-
8. Data: 2009-08-19 12:28:17
Temat: Re: szybkowary
Od: XL <i...@g...pl>
Dnia Tue, 18 Aug 2009 14:12:10 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
> On 18 Sie, 21:14, SALAMON <s...@p...beztego.fm> wrote:
>
>> No popatrz, a w moim (nie Philipiak), podobnie jak w kuchni polowej
>> miodzio grochóweczka w pół godziny wychodzi...
>
> Ugotuj raz z grochu, który ci się rozpadnie, wlej przy tym trochę za
> dużo wody, papka grochowa podniesie się do góry, zatka wylot
> bezpieczeństwa...
>
> Tylko wyjdź na czas z kuchni i zrób wcześniej zapas ściereczek,
> środków do mycia i ewentualnie farby do malowania ścian.
Prerobilam to. Horror.
--
Ikselka.
-
9. Data: 2009-08-19 18:02:54
Temat: Re: szybkowary
Od: SALAMON <s...@p...beztego.fm>
Panslavista pisze:
> Użytkownik "SALAMON" <s...@p...beztego.fm> napisał w wiadomości
> news:h6f23m$j1v$1@inews.gazeta.pl...
>
>> Panslavista pisze:
>>
>>> Nie stosować do potraw zbiegających - mleka, kasz, fasoli, grochu, żuru
>>>
> itp.
>
>>>
>> No popatrz, a w moim (nie Philipiak), podobnie jak w kuchni polowej
>> miodzio grochóweczka w pół godziny wychodzi...
>>
>>
>> pozdrawiam
>> SALAMON
>>
>
> Pewnie stoisz nad nim. ale gdyby tak postał dłużej...
>
>
>
Ale po co?
Pół godziny na grochówkę wystarczy.
A nawet krócej. Wrzucam półprodukty, zamykam pokrywę, zapalam gaz pod
garem, idę wykonywać inne czynności.
Za ok. 10-15 min wracam, strzałka na garze doszła do prawej kreski -
wyłączam gaz, idę wykonywać inne czynności.
Za ok. 15-25 min wracam, zdejmuję pokrywę (która w międzyczasie już się
rozszczelniła), nalewam grochówkę do miski, jem, idę wykonywać inne
czynności.
Po ok 30-45 min gwałtownie wydobywa się ze mnie "powietrze" pod
ciśnieniem - znak, że zawór bezpieczeństwa sprawny ;-)))
pozdrawiam
SALAMON
-
10. Data: 2009-08-19 18:05:12
Temat: Re: szybkowary
Od: SALAMON <s...@p...beztego.fm>
czeremcha pisze:
> On 18 Sie, 21:14, SALAMON <s...@p...beztego.fm> wrote:
>
>
>> No popatrz, a w moim (nie Philipiak), podobnie jak w kuchni polowej
>> miodzio grochóweczka w pół godziny wychodzi...
>>
>
> Ugotuj raz z grochu, który ci się rozpadnie, wlej przy tym trochę za
> dużo wody, papka grochowa podniesie się do góry, zatka wylot
> bezpieczeństwa...
>
> Tylko wyjdź na czas z kuchni i zrób wcześniej zapas ściereczek,
> środków do mycia i ewentualnie farby do malowania ścian.
>
> A potem usiądź w kąciku i poczytaj instrukcję - i czekaj...
>
A w tej instrukcji "jak byk stoi napisane" jak gotować grochówkę,
fasolówkę i inne takie tam "wybuchowe i niebezpieczne".
pozdrawiam
SALAMON