-
21. Data: 2017-10-27 23:48:08
Temat: Re: Cyrkulacja czy mały bojler w kuchni
Od: uciu <a...@g...com>
Patrząc na dostępność markowych rur w okolicznych składach raczej bedzie to
instalacja na Wavinie.
Na stronie Vavina znalazłem taki system...
http://pl.wavin.com/web/systemy/woda-pitna-1/instala
cje-wewnetrzne/wavin-hep2o-system-na-wcisk.htm
http://www.instalacjebudowlane.pl/pdf/poradnikinstal
atora.pdf
Bez narzędzi itp - czy to ma sens?
+ małą średnica
+ znana firma wiec chyba nie paść :-)
+ układ na rozdzielaczu bez łączeń
- tych złączek chyba nie mogę w ścianie zamurować...choc pisza...ze mozna:-/
uciu
-
22. Data: 2017-10-28 22:50:52
Temat: Re: Cyrkulacja czy mały bojler w kuchni
Od: Mateusz Bogusz <m...@o...pl>
> Pytałem też dodatkowo w 2 firmach o możliwość zastosowania PEXa na skręcanie do CWU
i na razie tylko 1 odpowiedz z firmy KAN:
>
> "Witam,
> Te rury są przeznaczone tylko i wyłącznie do OP. Jeżeli Pan zastosuje je do wody to
tylko na swoją odpowiedzialność.
> Pozdrawiam"
>
> Jakiej firmy rurki kupować czy wystarczy zwykła marketowa?
Ja mam rury PERT położone do wszystkiego. Na rurze masz oznaczenie
maksymalnej temperatury, ciśnienia... Sprawdź czy Twoja spełnia warunki
w jakich ją będziesz eskploatował i będziesz wiedział.
--
Pozdrawiam,
Mateusz Bogusz
-
23. Data: 2017-11-02 13:50:23
Temat: Re: Cyrkulacja czy mały bojler w kuchni
Od: "Adam Sz." <a...@g...com>
W dniu czwartek, 26 października 2017 15:01:02 UTC+2 użytkownik uciu napisał:
> Adam, rozważam taką możliwość :-)
> Czemu radzisz PEXa a nie zwykłe rurki na zgrzewanie?
Bo rozwijasz rurę w całości od kranu do rozdzielacza - bez złączek, które
będą pod np. posadzką.
> NIe wiem czemu ale mam większe zaufanie do grubej plastikowej rurki niż do
cieniutkiego pexa....
Gruba plastikowa rura ma dużą pojemność cieplną - dla celów CWU im cieńsza,
tym lepsza - w końcu chodzi o to żeby ciepło doleciało do kranu, a nie
było pochłaniane przez rurę :)
> Ale może się myle?
PEX jest zdecydowanie lepszy przy systemie rozdzielaczowym od zgrzewu!
pozdr.
--
Adam Sz.
-
24. Data: 2017-11-02 14:02:55
Temat: Re: Cyrkulacja czy mały bojler w kuchni
Od: "Adam Sz." <a...@g...com>
W dniu czwartek, 26 października 2017 15:09:20 UTC+2 użytkownik uciu napisał:
> Rozdzielacz taki jak do podłogówki?
Nie - są mniejsze, mosiężne, z małymi zaworkami. Kupisz w marketach :)
Możesz użyć też takiego z podłogówki ale one są duże - nie potrzebujesz
rotametrów. Ja mam u siebie tego typu:
https://spplthumb.blob.core.windows.net/540x405/9c/b
a/ee/rozdzielacz-trojdrogowy-zestaw-mrb3c-zadzwon-co
-poznan-103403302.jpg
Kupione gdzies w Obi czy Casto, nie pamiętam :)
> Załóżmy że mam 5 punktów poboru to daje rozdzielacz na 5 obwódów?
Dwa rozdzielacze na 5 obwodów. Osobno sama ciepła i osobno cyrkulacja.
No bo jak wychodzi pięć rurek to i wraca "po trójniku" pięć i je też
trzeba zebrać rozdzielaczem w jedną :)
> Wtedy pompka jest przed rozdzielaczem i woda będzie leciała "ciepłą" rurką i potem
wraca "zimną" do rozdzielacza?
Mam wrażenie, że masz złe wyobrażenie o cyrkulacji :) Ja Ci proponuję
najbardziej "wypasioną" wersję cyrkylacji z zaworem termostatycznym
(zawór kosztuje ze stówę ale da Ci ograniczenie do ustawionej wartości stC
wody, która w cyrkulacji będzie krążyć - przy okazji masz "antyoparzeniowe"
zabezpieczenie). O tak:
http://www.images.insbud.net/articles/forum/zawor_te
rmostatyczny_i_cyrkulacja.png
Zasada działania jest prosta - póki po stronie instalacji krąży woda o
temperaturze ustawionej na zaworze (np. 42stC) - to zawór termostatyczny
zamyka obwód "bojlerowy" i woda krąży tylko w instalacji, nie mieszając
wody w bojlerze. Jak temperatura wody w instalacji spadnie - część
"chłodnej" wody wpadnie do bojlera, a do instalacji wleci trochę gorącej
- zawór sam tym steruje tak żeby w instalacji zawsze było te ustawione np.
42stC :) A jak odkręcisz kran, a w bojlerze będzie woda 70stC - to zawór
termostatyczny tak "wymiesza" ciepłą z zimną, że w kranie będzie ciągle
42stC.
Zwykłe wpięcie rurki cyrkulacyjnej w 3/4 zbiornika bez zaworu
termostatycznego będzie powodować krążenie wody o temperaturze takiej
jak w bojlerze - im większej, tym szybciej woda będzie się wychładzać
(w zimę to bez większego znaczenia ale po co latem grzać sobie dom
ciepłem z CWU ;)
> Tak jak piszesz plusem na pewno jest brak łączeń - jedynie trójnik na końcu pętli.
Zawsze robiłem na zgrzewanych - chyba trzeba się douczyć o Pexxh:-)
Pexy są mega proste i wytrzymałe. Ale do zabetonowania nadają się tylko
te w wersji zaciskanej - skręcane nie nadają się do zatynkowania. Ja sobie
kupiłem zaciskarkę ręczną ale na te kilka trójników to sobie pożyczysz :)
> Podłogówke vbędę robił na rurach Kan-blue - musze zobaczyć czt te rurki nadają się
też do CWU.
Nie znam tych rur - to jakaś rura PE? Czemu nie zwykły PEX?
> Ps. masz jakieś foto Twojej instalacji bo na stronce nie widze :-)
Nie za bardzo - nie cykałem nawet bo i po co - rura idzie od rozdzielacza
najkrótszą trasą do kranu po podłodze :D Wszystko pod styro od podłogówki.
pozdr.
--
Adam Sz.
-
25. Data: 2017-11-02 14:08:32
Temat: Re: Cyrkulacja czy mały bojler w kuchni
Od: "Adam Sz." <a...@g...com>
W dniu piątek, 27 października 2017 22:31:30 UTC+2 użytkownik uciu napisał:
> obdzwonikem kilka składów... nigdzie nie mają...
> Czy zaciskarka YATO wystarczy?
> https://www.budujesz.pl/yato-praska-reczna-do-zacisk
ania-zlaczek-pex-al-yt-21735-243113/
Masz to samo tańsze:
http://allegro.pl/praska-prasa-zaciskarka-do-rur-pex
-al-pex-pro-i6950672403.html
> Ciezko mi sie przekonac ze to bedzie szczelne - jakos system zgrzewany...
PEX nie zaciśnięty - tylko wciśnięty w złączke wytrzymuje na
pewno ~7bar (tyle mi wisiał niezaciśniety pex w kiblu póki przypadkiem go
młotkiem nie dźgnąłem ;) A po zaciśnięciu pewnie kilka razy tyle.
PEX ma podwójną uszczelkę. To jest popularny i pewny system :)
> PEXami jakich firm sie interesowac?
Wavin Tigris - najtańsza rura, bierz z allegro.
pozdr.
--
Adam Sz.