-
11. Data: 2012-12-26 20:36:07
Temat: Re: Do "paprykarzy" :-)
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Tue, 25 Dec 2012 08:30:17 +0100, uciu napisał(a):
> tak na marginesie - spróbujcie sobie słodkich papryczek nadziewanych
> serem z kauflanda... kupuje się je na dkg/kg w dziale, gdzie mają serki
> w plasterkach/sałatki itp. Cena 4x lub 5x za kg (w zależności od promocji)
> Nigdzie i nigdy nie jadłem lepszych nadziewanych papryczek, a te ze
> słoiczków tez nie są tak dobre. To tylko moja opinia i mojej rodziny:)
>
> uciu
Dzięki, u nas nie ma K., ale poproszę dzieci, to mi z Wawy przywiozą.
--
XL
-
12. Data: 2012-12-26 22:06:47
Temat: Re: Do "paprykarzy" :-)
Od: krys <k...@p...onet.pl>
Ikselka wrote:
> Dnia Wed, 26 Dec 2012 11:18:20 +0100, krys napisał(a):
>
>> moje tendencje smakowe zdecydowanie zmierzają w
>>> stronę krowiego - chyba feta zmiksowana z mascarpone,
>>
>> O tak, feta to wybitnie krowi ser ;-)
>
>
> https://www.hipernet24.pl/nowy/prodinfo.php?item_id=
5048
Mlekowita "przechrzciła swój ser na "favitę", bo nie ma prawa używać nazwy
"feta" .
http://pl.wikipedia.org/wiki/Feta
> Skład: "...., (...), mleko, ..., (...)"
> To mówisz, że to owcze mleko? Hmmm, skoro tak, to ani chybi z mleka
> specjalnych polarnych owiec, rasa tzw "lodowa", co to trawę spod szreni od
> św. Michała (29 września) aż do wiosny wygrzebuje kopytkami na hali...
> :->
>
>>
>>> jakieś takie kremowe
>>> serowokrowie nadzienie w każdym razie :-D
>>
>> Znaczy - mascarpone z odrobiną fety.
>
> Tak samo, jak feta z owcy...
Feta z owcy, wyrób fetopodobny moze byc z beleczego.
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
-
13. Data: 2012-12-26 22:29:29
Temat: Odp: Do "paprykarzy" :-)
Od: "Johnny" <j...@p...pl>
> Feta z owcy, wyrób fetopodobny moze byc z beleczego.
Nieprawda! Bieresz owce, zerosiedem per capita, paczkę kumpli, rożen i feta
gotowa;-)
zdroofka Johnny
http://www.empik.com/palnik-czyli-krotkie-i-jeszcze-
krotsze-kaszanki-johnny-ego-artur,p1063599298,ebooki
-i-mp3-p
-
14. Data: 2012-12-31 01:59:14
Temat: Re: Do "paprykarzy" :-)
Od: Aicha <b...@t...ja>
W dniu 2012-12-26 11:18, krys pisze:
> moje tendencje smakowe zdecydowanie zmierzają w
>> stronę krowiego - chyba feta zmiksowana z mascarpone,
>
> O tak, feta to wybitnie krowi ser ;-)
O, to wcale nie jest takie pewne ;)
Właśnie mi się przypomniała opowieść pana kucharza Theo Vafidisa...
http://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/1,110783,8930
996.html
-
15. Data: 2012-12-31 02:34:56
Temat: Re: Do "paprykarzy" :-)
Od: "hans olo" <C...@i...pl>
Użytkownik "Aicha" <b...@t...ja> napisał w wiadomości
news:kbqo0t$bjr$1@news.task.gda.pl...
>W dniu 2012-12-26 11:18, krys pisze:
>
>> moje tendencje smakowe zdecydowanie zmierzają w
>>> stronę krowiego - chyba feta zmiksowana z mascarpone,
>>
>> O tak, feta to wybitnie krowi ser ;-)
>
> O, to wcale nie jest takie pewne ;)
Feta dla naszego typowego klienta marketu to kupowana w "Tesku" krowia masa,
za 3,50.
Feta "poważna", to już inna liga i nie z krowy.
I kosztuje dychę.
Hans Olo
-
16. Data: 2013-01-03 23:37:48
Temat: Re: Do "paprykarzy" :-)
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Wed, 26 Dec 2012 22:06:47 +0100, krys napisał(a):
> Mlekowita "przechrzciła swój ser na "favitę", bo nie ma prawa używać nazwy
> "feta" .
Ale jednak piszą "typu feta".
> Feta z owcy, wyrób fetopodobny moze byc z beleczego.
Typu_feta. A przy okazji, polski oscypek, a raczej "typu_oscypek", w którym
owcze mleko nawet znaleźć można, owszem, choć w równej proporcji z krowim -
bo mleko od jednej krowy plus mleko od jednej owcy zawiera :-D
--
XL
-
17. Data: 2013-01-04 11:20:17
Temat: Re: Do "paprykarzy" :-)
Od: zbigi <z...@w...pl>
Ikselka napisał(a):
> Dnia Wed, 26 Dec 2012 22:06:47 +0100, krys napisał(a):
>
>>Mlekowita "przechrzciła swój ser na "favitę", bo nie ma prawa używać nazwy
>>"feta" .
>
> Ale jednak piszą "typu feta".
>
Czyli słony i w konsystencji przypominający fetę. No i bez certyfikatu
"fety" :)
>>Feta z owcy, wyrób fetopodobny moze byc z beleczego.
>
> Typu_feta. A przy okazji, polski oscypek, a raczej "typu_oscypek", w którym
> owcze mleko nawet znaleźć można, owszem, choć w równej proporcji z krowim -
> bo mleko od jednej krowy plus mleko od jednej owcy zawiera :-D
Sie Pani myli. Ser "oscypek" aby mógł być oscypkiem musi mieć papier na
zgodność. I może zawierać do 40% mleka krowiego pochodzącego od krowy
rasy polskiej czerwonej. I IMO raczej na pewno ma te 40%.
A te wszystkie "nielegalne" oscypki procent tego mleka moga i raczej na
pewno mają większy. Z minimalną domieszką mleka owczego czy koziego.
Pozdrawiam!
--
zbYszek
-
18. Data: 2013-01-04 16:38:07
Temat: Re: Do "paprykarzy" :-)
Od: krys <k...@p...onet.pl>
Ikselka wrote:
> Dnia Wed, 26 Dec 2012 22:06:47 +0100, krys napisał(a):
>
>> Mlekowita "przechrzciła swój ser na "favitę", bo nie ma prawa używać
>> nazwy "feta" .
>
> Ale jednak piszą "typu feta".
Typu feta, typu tiramisu, typu szynka parmeńska. I wyrób czekoladopodobny.
To jednak nie feta, nie tiramisu i nie szynka parmeńska, i nie czekolada.
>
>> Feta z owcy, wyrób fetopodobny moze byc z beleczego.
>
> Typu_feta.
W pierwotnym poście była feta.
> A przy okazji, polski oscypek, a raczej "typu_oscypek", w
> którym owcze mleko nawet znaleźć można, owszem, choć w równej proporcji z
> krowim - bo mleko od jednej krowy plus mleko od jednej owcy zawiera :-D
Dla niektórych bez różnicy, c'nie?
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
-
19. Data: 2013-01-04 22:02:05
Temat: Re: Do "paprykarzy" :-)
Od: czeremcha <1...@g...com>
W dniu piątek, 4 stycznia 2013 11:20:17 UTC+1 użytkownik zbigi napisał:
> Czyli słony i w konsystencji przypominający fetę.
W konsystencji też jej nie przypomina ;-)
Ania
-
20. Data: 2013-01-06 16:40:44
Temat: Re: Do "paprykarzy" :-)
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Dnia Fri, 04 Jan 2013 16:38:07 +0100, krys napisał(a):
> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Wed, 26 Dec 2012 22:06:47 +0100, krys napisał(a):
>>
>>> Mlekowita "przechrzciła swój ser na "favitę", bo nie ma prawa używać
>>> nazwy "feta" .
>>
>> Ale jednak piszą "typu feta".
>
> Typu feta, typu tiramisu, typu szynka parmeńska. I wyrób czekoladopodobny.
> To jednak nie feta, nie tiramisu i nie szynka parmeńska, i nie czekolada.
Co Ty nie powiesz, nie wpadłabym na to.
A jednak PISZĄ - powtarzam z naciskiem wyraźniejszym.
>>
>>> Feta z owcy, wyrób fetopodobny moze byc z beleczego.
>>
>> Typu_feta.
>
> W pierwotnym poście była feta.
"Feta" w polskich realiach jest "typu-fetą". Ponieważ nie mamy tylu owiec,
aby feta była fetą.
>
>> A przy okazji, polski oscypek, a raczej "typu_oscypek", w
>> którym owcze mleko nawet znaleźć można, owszem, choć w równej proporcji z
>> krowim - bo mleko od jednej krowy plus mleko od jednej owcy zawiera :-D
>
> Dla niektórych bez różnicy, c'nie?
A tego to JA nie wiem, nie kupuję zadnego, gdyż oscypek uznaję tylko w 100
procentach owczy, no a taki jadłam jakieś 30 lat temu ostatnio.
--
XL