-
61. Data: 2010-06-22 05:08:13
Temat: Re: Mole jak skowronki.
Od: Jan Werbiński <j...@t...bez.mai.la>
Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4c204413$0$2594$65785112@news.neostrada.pl...
>
> "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> wrote in message
> news:4c203fb8$0$19167$65785112@news.neostrada.pl...
>> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
>> news:4c1fec35$0$19169$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:1ks4f2wcjmjuu$.6etnq3413pwj$.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Mon, 21 Jun 2010 23:20:23 +0200, Jan Werbiński napisał(a):
>>>>
>>>>> Można to łatwo sprawdzić pakuj?c próżniowo mięsko. Nic nie wrze.
>>>>> :-)
>>>>
>>>> Omajg... No za mała różnica ci?nień po prostu. Ileż masz tego
>>>> podci?nienia
>>>> w torebce foliowej - co, próżnię tam masz może? - nie, tylko
>>>> PODCI?NIENIE.
>>>> Małe.
>>>
>>> Folia dla gazów jest jak sito, odpompowanie powietrza prowadzi do
>>> zwilżenia jej powierzchni od wewn?trz i w pewnym stopniu uszczelnienia,
>>> co powoduje zmniejszenie wymiany gazowej, za to staje się barier? dla
>>> kurzu, bakterii i owadów na jaki? czas. Możliwe, że które? owady mog?
>>> wbić pokładełko poprzez folię.
>>
>> Hahaha, dobre.
>> Mylisz się. Folia do pakowarek jest gazoszczelna i zwilżanie nie ma
>> znaczenia. Produkty suche tak samo trzymają szczelność.
>>
>> Panslavista, normalnie lubię Cię.
>
> Napełnij worek wodorem (to taki gaz) zamknij go szczelnie, obciąż jakąś
> masą i pilnie obserwuj.
Napełnij go powietrzem i nie zamykaj szczelnie, tylko zgrzej.
Obserwuj.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
-
62. Data: 2010-06-22 17:33:02
Temat: Re: Mole jak skowronki.
Od: Grzexs <g...@g...pXl>
> Q...a, mamy już dość!!
> Ubraniowe, nie spożywcze.
> Raid nie pomaga, Expel nie pomaga, wietrzenie nie pomaga (właśnie uśmiechnięty do
mnie mol siedział sobie w najlepsze na dywaniku
> wywieszonym na sznurku na balkonie), różne saszetki i sraszetki może pomagają o
tyle, że wewnątrz zamkniętych szaf moli nie
> stwierdzamy.
> Jak wytępić to g... latające po całym mieszkaniu i przysiadające na każdej ścianie
i każdym suficie??
> THX
Może... Dokładnie przejrzyj zawartość kuchennej spiżarni. Zwłaszcza
różnego rodzaju "proszki" - zupki, przyprawy, zioła, płatki, a
szczególnie suszone grzyby, ale nie tylko. Jeśli natrafisz na takie
nitkowate zlepienia "proszków" - wywal, to jest pozostałość po
gąsienicach. No oczywiście na imago też można trafić.
Kiedyś opowiadano mi, jak w pustym pokoju skądś dochodziły dziwne
szmery. Po dochodzeniu okazało się, że to kłębowisko moli w worku
foliowym, gdzie były suszone grzyby. Wtedy jeszcze były piece...
--
Grzexs
-
63. Data: 2010-06-23 08:18:54
Temat: Re: Mole jak skowronki.
Od: BoDro <b...@l...pl>
ąćęłńóśźż pisze:
> Q...a, mamy już dość!!
> Ubraniowe, nie spożywcze.
Problem z molami występuje nie tylko na naszej Ziemi, ale w całym Kosmosie:
"Dwa lata temu w tym samym obłoku materii międzygwiazdowej zespół Groth
znalazł naftalen, zwany popularnie naftaliną."
Jak widać, Obcym nie obcy jest masz ulubiony środek przeciw molom :-)
http://wiadomosci.onet.pl/2188186,16,niecodzienne_od
krycie_polskich_naukowcow,item.html
--
Bogdan
-
64. Data: 2010-06-23 20:01:37
Temat: Re: Mole jak skowronki.
Od: MacAaron <rzoockxz@spamowi_nie.gmail.com>
Ikselka:
> Nie - choroba dekompresyjna wystepuje na skutek zmiany ciśnienia z
> dużego na małe.
Tylko że ciśnienie atmosferyczne nie jest duże. Zmiana ciśnienia przy
dekompresji od 1 atm do próżni jest taka jak przy zmianie głębokości
zanurzenia w wodzie o zaledwie 10 metrów (w czystej wodzie, w zasolonej o
jeszcze mniej). To tylko kilkakrotnie więcej niż normalna różnica w
ciśnieniu krwi między głową a nogami w pozycji stojącej, a jeśli jeszcze
uwzględnimy skurczowe i rozkurczowe...
MacAaron
-
65. Data: 2010-06-29 12:24:00
Temat: Re: Mole jak skowronki.
Od: ąćęłńóśźż <a...@i...pl>
Te kuchenne po wieloletniej walce zostały zlikwidowane.
Teraz namnożyły się ubraniowe raczej.
-----
| Dokładnie przejrzyj zawartość kuchennej spiżarni.