-
1. Data: 2022-01-09 14:15:44
Temat: Piec do pieczenia chleba/pizzy
Od: "Tomasz Gorbaczuk" <g...@a...pl>
Mamy fachowców z tego tematu na grupie ;-) - więc może ktoś pomoże.
Chcę samodzielnie piec chleb. Schodzi mi go bochenek na dwa dni.
Po pobieżnej analizie alle widzę, że kombinacji typów, marek, mocy i
zasady działania pieców do chleba jest więcej niż przy agregatach ;-)
Od czego zacząć? - na co zwrócić uwagę?
PS. Mamy rodzinną tradycję, polegającą na tym, że raz na tydzień zamawiamy
obiad w pizzerni - może da się przyrządzić dwie pieczenie na jednym ogniu
i kupić kombo do chleba i pizzy?
TG
--
Używam klienta poczty Opera Mail: http://www.opera.com/mail/
-
2. Data: 2022-01-09 14:40:33
Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
Od: WS <L...@c...pl>
niedziela, 9 stycznia 2022 o 14:15:48 UTC+1 Tomasz Gorbaczuk napisał(a):
> PS. Mamy rodzinną tradycję, polegającą na tym, że raz na tydzień zamawiamy
> obiad w pizzerni - może da się przyrządzić dwie pieczenie na jednym ogniu
> i kupić kombo do chleba i pizzy?
Do pizzy mam GGF Stalgast , chyba 2.2kW o ile pamiętam.
Jest w sumie OK, ale gdybym kupował drugi, to wybrałbym EFFEUNO P134H z kamieniem
Biscotto (bywały w zestawie...)
W moim górna grzałka jest trochę za słaba, podział mocy jak w tym włoskim jest raczej
lepszy.
Chleba nie testowałem, problemem może być wysokość coś pod 10cm (?)
-
3. Data: 2022-01-09 14:46:09
Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
Od: Myjk <m...@n...op.pl>
Sun, 09 Jan 2022 14:15:44 +0100, Tomasz Gorbaczuk
> Od czego zacząć? - na co zwrócić uwagę?
https://www.youtube.com/playlist?list=PLL9H7ghmN9l97
Rch-FsuGYH4qjMEJbw23
> pizzerNi
Inwenterom penkły kondensatory. :P
--
Pozdor
Myjk
-
4. Data: 2022-01-09 15:22:28
Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
Od: Janusz <j...@o...pl>
W dniu 2022-01-09 o 14:15, Tomasz Gorbaczuk pisze:
> Mamy fachowców z tego tematu na grupie ;-) - więc może ktoś pomoże.
> Chcę samodzielnie piec chleb. Schodzi mi go bochenek na dwa dni.
> Po pobieżnej analizie alle widzę, że kombinacji typów, marek, mocy i
> zasady działania pieców do chleba jest więcej niż przy agregatach ;-)
> Od czego zacząć? - na co zwrócić uwagę?
>
> PS. Mamy rodzinną tradycję, polegającą na tym, że raz na tydzień
> zamawiamy obiad w pizzerni - może da się przyrządzić dwie pieczenie na
> jednym ogniu i kupić kombo do chleba i pizzy?
Mam piekarnik elektryczny Zanussi w którym wypieka żona 3 bochenki
chleba za 1 zamachem, pizzę także kilka można. Wszystko na termoobiegu,
2,2kW mocy.
Więc zwykły piekarnik z termoobiegiem daję radę :)
--
Janusz
-
5. Data: 2022-01-09 15:23:45
Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
niedziela, 9 stycznia 2022 o 14:15:48 UTC+1 Tomasz Gorbaczuk napisał(a):
> Mamy fachowców z tego tematu na grupie ;-) - więc może ktoś pomoże.
> Chcę samodzielnie piec chleb. Schodzi mi go bochenek na dwa dni.
> Po pobieżnej analizie alle widzę, że kombinacji typów, marek, mocy i
> zasady działania pieców do chleba jest więcej niż przy agregatach ;-)
> Od czego zacząć? - na co zwrócić uwagę?
>
> PS. Mamy rodzinną tradycję, polegającą na tym, że raz na tydzień zamawiamy
> obiad w pizzerni - może da się przyrządzić dwie pieczenie na jednym ogniu
> i kupić kombo do chleba i pizzy?
>
>
> TG
>
> --
> Używam klienta poczty Opera Mail: http://www.opera.com/mail/
Co rozumiesz pod pojęciem piec do chleba. Czy to specjalna wymurowana konstrukcja w
której bedziesz palił drewnem czy maszynka do pieczenia chleba?
-
6. Data: 2022-01-09 15:32:24
Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
niedziela, 9 stycznia 2022 o 15:22:30 UTC+1 Janusz napisał(a):
> W dniu 2022-01-09 o 14:15, Tomasz Gorbaczuk pisze:
> > Mamy fachowców z tego tematu na grupie ;-) - więc może ktoś pomoże.
> > Chcę samodzielnie piec chleb. Schodzi mi go bochenek na dwa dni.
> > Po pobieżnej analizie alle widzę, że kombinacji typów, marek, mocy i
> > zasady działania pieców do chleba jest więcej niż przy agregatach ;-)
> > Od czego zacząć? - na co zwrócić uwagę?
> >
> > PS. Mamy rodzinną tradycję, polegającą na tym, że raz na tydzień
> > zamawiamy obiad w pizzerni - może da się przyrządzić dwie pieczenie na
> > jednym ogniu i kupić kombo do chleba i pizzy?
> Mam piekarnik elektryczny Zanussi w którym wypieka żona 3 bochenki
> chleba za 1 zamachem, pizzę także kilka można. Wszystko na termoobiegu,
> 2,2kW mocy.
> Więc zwykły piekarnik z termoobiegiem daję radę :)
>
>
> --
> Janusz
W pieczeniu chleba samo pieczenie nie jest specjalnie upierdliwe. W pieczeniu chleba
upierdliwe jest zrobienie ciasta. Jak się zrobi to trzeba wszystko posprzątać, umyć.
Maszynka do chleba ma tą zaletę że wrzuca się składniki i włącza. Jak upiecze wyjmuje
sie chleb i czeka do następnego razu. Maszynkę mam wiele lat i ten helm co się w nim
rozrabia myłem dwa razy. Raz jak dżem próbowałem zrobić. A drugi raz jak próbowałem
wymieszać w nim składniki na kiełbasę. Jeszcze był trzeci raz a jednocześnie
pierwszy. Jak kupiłem maszynkę to umysłem to co się z ciastem styka.
-
7. Data: 2022-01-09 16:12:54
Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
Od: Cavallino <C...@k...pl>
W dniu 09-01-2022 o 15:22, Janusz pisze:
> Mam piekarnik elektryczny Zanussi w którym wypieka żona 3 bochenki
> chleba za 1 zamachem, pizzę także kilka można. Wszystko na termoobiegu,
> 2,2kW mocy.
> Więc zwykły piekarnik z termoobiegiem daję radę :)
W sensie że coś tam się upiecze?
Bo pizza z takiego termobiegu, raczej się nie umywa smakowo do takiej
pieczonej we właściwej temperaturze....
Próbowałem, nawet wsadzając kamień do piekarnika - to nie to samo.
-
8. Data: 2022-01-09 16:16:00
Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
Od: Cavallino <C...@k...pl>
W dniu 09-01-2022 o 14:40, WS pisze:
> niedziela, 9 stycznia 2022 o 14:15:48 UTC+1 Tomasz Gorbaczuk napisał(a):
>
>> PS. Mamy rodzinną tradycję, polegającą na tym, że raz na tydzień zamawiamy
>> obiad w pizzerni - może da się przyrządzić dwie pieczenie na jednym ogniu
>> i kupić kombo do chleba i pizzy?
>
> Do pizzy mam GGF Stalgast , chyba 2.2kW o ile pamiętam.
> Jest w sumie OK, ale gdybym kupował drugi, to wybrałbym EFFEUNO P134H z kamieniem
Biscotto (bywały w zestawie...)
To zabawki za 3-4 tys?
A czegoś w cenach kilka razy niższych niet?
Kupowanie browaru żeby się piwa napić, to dość słabe rozwiązanie...
-
9. Data: 2022-01-09 16:30:00
Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
Od: WS <L...@c...pl>
niedziela, 9 stycznia 2022 o 16:16:02 UTC+1 Cavallino napisał(a):
> To zabawki za 3-4 tys?
> A czegoś w cenach kilka razy niższych niet?
>
> Kupowanie browaru żeby się piwa napić, to dość słabe rozwiązanie...
no, tak to wychodzi... i wielkie toto (ja mam na wsi)
sa jeszcze typu https://domowypiecdopizzy.pl/sklep
gdzies widziałem jak toto "poprawic" lekko , przy grzalkach gora/dół ma szanse
działać...
Jeśłi ma wyjść neapolitanska, to ~450 stopni musi być... i 1-2 minuty pieczenia
Ja robię najczęściej pi razy oko tak:
https://piecchlebowy.pl/przepis-na-ciasto-do-pizzy
BTW zastanawiam się , czy nie da się piekarnika zmodyfikować, mam z pyroliza, tylko
blokuje drzwiczki przy grzaniu na full ;)
a co do mycia po robieniu ciasta to u mnie robot planetarny + zmywarka rozwiazuje
problem...
-
10. Data: 2022-01-09 17:08:21
Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
Od: a a <m...@g...com>
On Sunday, 9 January 2022 at 16:30:01 UTC+1, WS wrote:
> niedziela, 9 stycznia 2022 o 16:16:02 UTC+1 Cavallino napisał(a):
> > To zabawki za 3-4 tys?
> > A czegoś w cenach kilka razy niższych niet?
> >
> > Kupowanie browaru żeby się piwa napić, to dość słabe rozwiązanie...
> no, tak to wychodzi... i wielkie toto (ja mam na wsi)
> sa jeszcze typu https://domowypiecdopizzy.pl/sklep
> gdzies widziałem jak toto "poprawic" lekko , przy grzalkach gora/dół ma szanse
działać...
>
> Jeśłi ma wyjść neapolitanska, to ~450 stopni musi być... i 1-2 minuty pieczenia
> Ja robię najczęściej pi razy oko tak:
https://piecchlebowy.pl/przepis-na-ciasto-do-pizzy
>
> BTW zastanawiam się , czy nie da się piekarnika zmodyfikować, mam z pyroliza, tylko
blokuje drzwiczki przy grzaniu na full ;)
>
> a co do mycia po robieniu ciasta to u mnie robot planetarny + zmywarka rozwiazuje
problem...
do chleba to maszynka do wyrabiania ciasta i pieczen ia za 100zł
i pizzę pieczemy w każdym piekarniku w domuczyli niczego nie kupujemy,
bo top strata kasy.
Pieczenie nie ma znaczenia, ma znaczenie czy ciasto mokre czy suche, czy wyrośniete,
czy dużo cięzkich dodatków
Nie wolno jeśc pizzy zamiast obiadu bo to nie jest żaden posiłek
Obiad to zupa, gdy dbamy o żołądek i o zdrowie na wiele lat