-
1. Data: 2018-06-10 15:22:11
Temat: Przerywanie korzeniowych.
Od: i...@g...pl
Marchewkę, pietruszkę, buraki ćwikłowe jak wiadomo trzeba przerywać, jeśli wzeszły za
gęsto. Zwykle te wyrwane wyrzucamy, ale w przypadku pietruszki i buraków warto je
zachować i zamrozić - buraczki razem z liśćmi (pokrojone) na zimową ,,wiosenną"
botwinkę lub duszoną jarzynę a la szpinak, pietruszkę (całe rośliny w peczkach
odpowiedniej wielkości ,,na raz", zwinięte ciasno i obwiązane nitką) do zup i rosołu
dla dodania im zimą wiosennego zapachu. Takie mrożone letnie smaki znakomicie zdają
egzamin. Przetestowane.
PS. Także nadmiar samej pietruszkowej naci i kopru - siekam drobno, mieszam z olejem
lub oliwą, ubijam w słoiku i zamrażam. Dzięki dodatkowi tłuszczu takie siekane listki
świetnie zachowują wszystkie smakowe i aromatyczne walory, nie flaczeją i są łatwe do
wyjęcia łyżką w potrzebnej ilości.