eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieDoplyw powietrza do kominka z PWRe: Doplyw powietrza do kominka z PW
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!.PO
    STED!not-for-mail
    From: Ariusz <a...@p...onet.pl>
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Subject: Re: Doplyw powietrza do kominka z PW
    Date: Wed, 01 Dec 2010 10:14:06 +0100
    Organization: http://onet.pl
    Lines: 32
    Message-ID: <id53kv$rm5$1@news.onet.pl>
    References: <1vq66nz7w4shb.19o8z7d722mbt$.dlg@40tude.net>
    <4cf5f858$1@news.home.net.pl>
    <1prept8eujn1.1lugemxwqylf7$.dlg@40tude.net>
    NNTP-Posting-Host: aemv221.neoplus.adsl.tpnet.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: news.onet.pl 1291194848 28357 79.191.73.221 (1 Dec 2010 09:14:08 GMT)
    X-Complaints-To: n...@o...pl
    NNTP-Posting-Date: Wed, 1 Dec 2010 09:14:08 +0000 (UTC)
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.12) Gecko/20101027
    Thunderbird/3.1.6
    In-Reply-To: <1prept8eujn1.1lugemxwqylf7$.dlg@40tude.net>
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:410967
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 2010-12-01 08:40, Maciek pisze:
    > Dnia Wed, 01 Dec 2010 08:24:36 +0100, Andrzej S. napisał(a):
    >
    >> Rób rure z zewnatrz, mniej wazne czy wprost do
    >> paleniska, czy w okolice dziurek w popielniku.
    >
    > No wlasnie - jedne wklady maja krociec ssawny... tfu, zaczynam jak
    > budowlancy - maja pod spodem dolot powietrza wyprowadzony rura. Przy innych
    > mozna tylko wypuszczac zimne powietrze do pomieszczenia w okolicy tych
    > dziurek - nie bedzie mi ciagnac zimnem?
    >

    Kominek z dolotem powietrza i
    kup sobie przepustnicę ze sterownikiem, u siebie (kominek z płaszczem
    więc raczej obowiązkowe) mam coś takiego - normalnie jak nie palę w
    kominku to przepustnica zamyka dopływ powietrza. Aby się otworzyła musi
    woda nagrzać się do 35 st. C (tak mam ustawione) do tego czasu (trwa to
    około 10-15 minut) kominek pobiera powietrze z pomieszczenia - niestety
    robi się to już ręcznie. Potem przepustnica zamyka się jak temperatura
    wody osiągnie 55 st C (tak mam ustawione), a spalanie jest ograniczone.

    Jak przez dolot powietrza będziesz czuł zapach "spalin" to znaczy, że
    masz coś spierdzielone. Nawet otwarcie drzwiczek nie powinno powodować
    wydostanie się spalin do pomieszczenia - choć sam moment otwierania
    wytwarza takie podciśnienie, że coś tam się wydostanie. To z reguły
    wystarczy by poczuć "przyjemny" zapach palonego "buka".

    Generalnie jak czuć coś przy paleniu kominkiem to znaczy, że coś jest
    nie tak, u mnie tylko raz tak miałem i okazało się, że zapomniałem o
    popielniku, który był już całkiem zapełniony.

    Ariusz

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1