eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyFasola jaśRe: Fasola jaś
  • Data: 2012-09-30 21:52:00
    Temat: Re: Fasola jaś
    Od: "Fazi" <F...@m...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Użytkownik "michalek" <m...@g...com> napisał w wiadomości
    news:k4a27c$egt$1@mx1.internetia.pl...
    > Strąki owszem wyrośnięte ładnie, fasolki w nich ładne duże, ale tylko
    > niektóre strąki były zżółknięte i podsuszone. Zdecydowana większość
    > jest zielona.
    > Czy będziemy mieć pożytek z tak zebranej fasoli?

    Te zielone wyłuskać i zjeść szybko, nie są dostatecznie dojżałe do suszenia
    i przechowania (mocno stracą masę) a takie świeże są wyborne i gotują się w
    10 minut:)

    > Czy lepiej wysuszać ja w tych strąkach czy wyłuskać i dopiero suszyć.

    Te podsuszone (wystarczy że żółte lub nadwiędnięte jakby) można suszyć w
    strąkach
    ale trzeba mieć dobre warunki bo łatwo zapleśnieją. Ja takie łuskam i ziarno
    suszę
    w przewiewnym suchym miejscu rozsypane lub w koszu często mieszając.
    Jak zaczną lekko stukać o siebie to do wora (przepuszczalnego) i do
    piwnicy (ogrzewana niestety).

    Na przyszłosc: zbiera się wyschnięte strąki- najlepiej schną na roślinie i
    są dojżałe
    czyli najwartościowsze. Zbiór czasem do późnej jesieni, zależy jak rosną.

    pozdrawia miłośnik fasol wszelakich



Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1