eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieGaz z butli do kuchni a zima.Re: Gaz z butli do kuchni a zima.
  • Data: 2019-11-20 08:33:48
    Temat: Re: Gaz z butli do kuchni a zima.
    Od: Uzytkownik <a...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu 2019-11-19 o 21:00, Zenek Kapelinder pisze:
    > Gowno prawda z tym że jak będzie więcej propanu to ze zwyklej butli w temperaturze
    poniżej temperatury wrzenia butanu da się pobrać obydwa gazy. Da się pobrać tylko
    propan. W butli zajdzie destylacja. To taki proces w którym robisz dla siebie bimber
    zeby tanio się upijać.

    Jak zwykle jesteś w błędzie. Jeżeli jest tak jak piszesz to wytłumacz
    dlaczego destylowany bimber ma tylko 60-70% alkoholu oraz 30-40% wody i
    trudno jest w domowych warunkach uzyskać większe stężenie alkoholu
    podczas pierwszej destylacji? Aby uzyskać większe stężenie to trzeba
    przeprowadzać proces destylacji wielokrotnie, ale za każdym razem
    uzyskuje się coraz mniejszy wzrost stężenia alkoholu.

    Gdyby było tak jak piszesz to za każdym razem i za pierwszym podejściem
    podczas destylacji uzyskiwałoby się alkohol 100%, a jednak poza
    alkoholem jest tam także woda. Skąd ona się tam bierze?

    Nawet takim potentatom jak Polmos trudno jest uzyskać czystość powyżej
    98% na skalę przemysłową, choć dysponują lepszymi, wielostopniowymi
    kolumnami rektyfikacyjnymi.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1