eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyGmo zmienia funkcje narządów.Re: Gmo zmienia funkcje narządów.
  • Data: 2013-04-07 19:24:33
    Temat: Re: Gmo zmienia funkcje narządów.
    Od: glob <r...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On 7 Kwi, 19:13, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
    > Dnia Sun, 7 Apr 2013 19:11:49 +0200, Chiron napisał(a):
    >
    > > Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    > >news:14qw7tz20h4vc$.ejqz6qxu6w5o.dlg@40tude.net...
    > >> Dnia Sun, 7 Apr 2013 02:44:41 -0700 (PDT), outside napisał(a):
    >
    > >>> Tak widzę doskonale brak psychotropów.
    >
    > >> No to leć po receptę 333-)
    >
    > > Sam zaproponowałem, że mu wykupię:-)
    >
    > Przeczytałam post factum dopiero :-D
    > --
    > XL  "Nie należy mylić prawdy z opinią większości."  Jean Cocteau

    ....


    Specjaliści od żywności przyznają, że żywność zmodyfikowana
    genetycznie może powodować alergie. Zmieniona genetycznie roślina lub
    zwierzę hodowlane zawiera białka, których nie ma w tkankach
    naturalnych. Normalnie, po zjedzeniu, w trakcie trawienia wszystkie
    białka są rozkładane na części składowe - peptydy i aminokwasy, z
    których organizm konsumenta buduje potem swoje własne białka. Jak ktoś
    ma alergię, nie strawi dokładnie białka i wchłonie je w całości, wtedy
    może nastąpić reakcja układu odpornościowego - gorączka, wysypka,
    swędzenie. Aby do tego doszło trzeba jednak mieć najpierw jakiś
    własny, wewnętrzy feler np. nie produkować jakieś enzymu trawiennego.
    Wtedy przy dużym pechu żywność zmodyfikowana genetycznie może
    zaszkodzić, jeśli akurat jesteśmy uczuleni na białko, które znalazło
    się w potrawie w wyniku manipulacji genetycznych. Jest to szalenie
    mało prawdopodobne.

    Może jednak tak być, że ktoś jest uczulony na mięso skorpiona, ale że
    nigdy go nie jadł, więc o tym nie wie. Alergia ujawni się po spożyciu
    kukurydzy zawierającej gen i białko skorpiona (nadające roślinie
    odporność na zimno). Doprawdy łatwiej wejść pod nadjeżdżający samochód
    niż paść ofiarą takiego zbiegu okoliczności! Wielokrotnie bardziej
    uczulają poczciwe chipsy, gdyż podczas gotowania we wrzącym oleju
    dochodzi do reakcji białek z cukrami, czego efektem są związki
    alergenne.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1