eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieKlucz kwadrat 32 mmRe: Klucz kwadrat 32 mm
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
    From: Adam <a...@p...onet.pl>
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Subject: Re: Klucz kwadrat 32 mm
    Date: Mon, 6 Nov 2017 23:57:08 +0100
    Organization: INTERIA.PL S.A.
    Lines: 24
    Message-ID: <otqpc3$etj$1@usenet.news.interia.pl>
    References: <otpmc9$t16$1@usenet.news.interia.pl> <otpnkj$5r7$1@node1.news.atman.pl>
    <otpo28$viu$1@usenet.news.interia.pl> <otpop4$rjp$1@node2.news.atman.pl>
    <otqdke$tve$1@usenet.news.interia.pl>
    <2...@g...com>
    NNTP-Posting-Host: ent22.internetdsl.tpnet.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: usenet.news.interia.pl 1510009027 15283 83.15.205.22 (6 Nov 2017 22:57:07
    GMT)
    X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
    NNTP-Posting-Date: Mon, 6 Nov 2017 22:57:07 +0000 (UTC)
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64; rv:52.0) Gecko/20100101
    Thunderbird/52.4.0
    In-Reply-To: <2...@g...com>
    Content-Language: pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:534575
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 2017-11-06 o 21:25, Zenek Kapelinder pisze:
    > Stal zeby sie hartowala musi miec odpowiedni sklad. Taka co na zwykle stalowe rury
    idzie mozesz sobie hartowac ile razy chcesz i sie nie zahartuje. Minimum w gatunku 45
    musi byc.
    >

    Stal konstrukcyjna to właśnie chyba 45.
    Chodzi tylko o lekkie utwardzenie - skrystalizowanie, żeby nie była
    miękka jak blacha żelazna (nie mylić ze stalową).
    Przynajmniej tak robiliśmy na warsztatach w szkole.
    Po szkole z kuźnią już nie miałem kontaktu.

    Przepraszam, teraz przeczytałem dokładniej, co napisałeś.
    Dlatego nie kasuję, co napisałem powyżej.

    Stal konstrukcyjna, to OIDP 45. Natomiast rury mogą mieć mniej żelaza
    (miększa stal) i rzeczywiście, można z niej zrobić skrobak do marchewki
    ;) i niewiele więcej.
    Trzeba by pewnie azotować czy napawać czymś i hartować powierzchniowo -
    ale to już inne hartowanie i do innych celów.


    --
    Pozdrawiam.

    Adam

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1