eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieOdrdzewianie marmuruRe: Odrdzewianie marmuru
  • Data: 2009-07-14 08:54:11
    Temat: Re: Odrdzewianie marmuru
    Od: "Tornad" <t...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    > Tornad wrote:
    > > Jest sobie blat stolu, okragly, antyczny z marmuru carrara. Ma lat
    >
    > > wykluczam. Blat ma grubosc okolo 2 cm i srednice 1.2 m. Pomyslalem,
    > > ze to sa rdzawe plamki, ktore zejda jak sie je lekko zeszlifuje -
    >
    > Jak żelazo (rdza), to możesz spróbować solą szczawikową.
    > Kwaśny szczawian sodu lub potasu, żelazo w reakcji wymiany przechodzi w
    > postać rozpuszczalną.
    >
    > pozdrawiam Piotr
    >
    Dzieki za zainteresowanie i porade. Na Twoje rece skladam rowniez
    podziekowanie dla Wszystkich, ktorzy cos doradzili. Bede probowal rowniez
    perhydrolem i kwaskiem cytrynowym. O ile ten kwasny szczawian sodu czy potasu
    bedzie trudny do kupienia bo musze jechac kawal drogi do "centrali" chemicznej
    to kwas cytrynowy i wode utleniona moge kupic w kazdym sklepie spozywczym.
    Ale chyba sie poddam, bo w miedzyczasie dowiedzialem sie, ze maz pami dochtor,
    kilkanascie lat temu traktowal ten blat jakims albo olejem parafinowym lub
    czyms w tym guscie co powoduje, ze papier scierny w czasie szlifowania
    natychmiast "zabija" sie czyms tlustym i trudno odspajalnym. A to chyba
    skutecznie tez "zabezpiecza" marmur przed dzialaniem chemikaliow. Tak, ze
    pozostanie jedynie zeszlifowanie i to na jakims profesjonalnym urzadzeniu.
    Pzdr.
    Tornad

    --
    Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1