eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieRekuperacja i okap kuchenny.Re: Rekuperacja i okap kuchenny.
  • Data: 2023-11-14 10:54:06
    Temat: Re: Rekuperacja i okap kuchenny.
    Od: Myjk <m...@n...op.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Tue, 14 Nov 2023 01:32:54 -0800 (PST), WS

    > Używałem gazowej, ceramicznej i indukcji. Wg mnie płyta ceramiczna ma
    > podobne straty jak indukcja (o ile garnek trochę większy od pola
    > grzewczego i płaski, czyli leży idealnie na płycie). W ceramicznej może
    > minimalnie więcej ucieka bokiem,

    Nie minimalnie, bo nadal grzeje się źródło ciepła samo z siebie,
    a nie tylko przedmiot ogrzewany, jak w indukcji.

    > a indukcja ma straty na przetworniku i garnku ;)

    Nie mówię o stratach własnych urządzenia, bo wiadomo że ma, ale o tych
    stratach które robią konwekcję -- ergo, indukcja nie grzeje otoczenia
    bezpośrednio, a tylko pośrednio przez garnek. Dlatego w zasadzie nie
    sposób oparzyć o płytę indukcyjną (czasem nawet sam garnek jest chłodny),
    a o inne można jak najbardziej.

    > W mojej indukcyjnej np. boosta nie można włączyć jeśli inny
    > palnik jest mocniej obciążony - nie wydoli z chłodzeniem elektroniki...

    Co ma piernik do wiatraka? Nawet bez boosta grzeje znacznie szybciej.
    A co dopiero jak się gar odpowiednio do "palnika" dobierze aby tych
    strat bocznych, a powodujących konwekcję, było najmniej.

    > BTW https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1463097.html

    Oczywiście, i dlatego pratycznie nikt nie kupuje ceramicznych,
    wszyscy wybierają indukcję (pomijając tych, co indukcji nie mogą
    mieć, bo mają rozruszniki). Pewnie złe języki, ludzkie pomówienia
    aby tylko sprzedawać indukcje...

    --
    Pozdor
    Myjk

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1