eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieRekuperacja i okap kuchenny.Re: Rekuperacja i okap kuchenny.
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.chmurka.net!.POSTED.bfp37.neoplus.
    adsl.tpnet.pl!not-for-mail
    From: Myjk <m...@n...op.pl>
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Subject: Re: Rekuperacja i okap kuchenny.
    Date: Tue, 14 Nov 2023 10:54:06 +0100
    Organization: MAD
    Message-ID: <u...@m...org>
    References: <uib56v$rnp$1$nadir@news.chmurka.net> <uidi4p$11f2o$1@dont-email.me>
    <8...@g...com>
    <uiif3b$25s29$1@dont-email.me>
    <6...@g...com>
    <e...@g...com>
    <3...@g...com>
    <uiit67$1rn$3$Robert_W@news.chmurka.net> <2t2oqbyw0gfl$.dlg@myjk.org>
    <uil053$1rm$4$Robert_W@news.chmurka.net> <dfzbzl6v6poq$.dlg@myjk.org>
    <f...@g...com>
    <1...@m...org>
    <a...@g...com>
    <1...@m...org>
    <9...@g...com>
    <j...@m...org>
    <0...@g...com>
    Reply-To: m...@n...op.pl
    NNTP-Posting-Host: bfp37.neoplus.adsl.tpnet.pl
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Injection-Info: news.chmurka.net; posting-account="Myjk";
    posting-host="bfp37.neoplus.adsl.tpnet.pl:83.28.53.37";
    logging-data="10086";
    mail-complaints-to="abuse-news.(at).chmurka.net"
    User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
    Cancel-Lock: sha1:s9ZE5yLhm0tt5vKHMqbNhjVP5Z4=
    sha256:t1OROOhnHol5KKkLGDgupQUO6/pl1Px/wx0VSuL1DAQ=
    sha1:IvKV04jk4/HcGv08/N1eonvXKJs=
    sha256:gLKkR+3MoRWpqn7tpwKrl5246xulVsNY/SJivZJ/dT0=
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:593316
    [ ukryj nagłówki ]

    Tue, 14 Nov 2023 01:32:54 -0800 (PST), WS

    > Używałem gazowej, ceramicznej i indukcji. Wg mnie płyta ceramiczna ma
    > podobne straty jak indukcja (o ile garnek trochę większy od pola
    > grzewczego i płaski, czyli leży idealnie na płycie). W ceramicznej może
    > minimalnie więcej ucieka bokiem,

    Nie minimalnie, bo nadal grzeje się źródło ciepła samo z siebie,
    a nie tylko przedmiot ogrzewany, jak w indukcji.

    > a indukcja ma straty na przetworniku i garnku ;)

    Nie mówię o stratach własnych urządzenia, bo wiadomo że ma, ale o tych
    stratach które robią konwekcję -- ergo, indukcja nie grzeje otoczenia
    bezpośrednio, a tylko pośrednio przez garnek. Dlatego w zasadzie nie
    sposób oparzyć o płytę indukcyjną (czasem nawet sam garnek jest chłodny),
    a o inne można jak najbardziej.

    > W mojej indukcyjnej np. boosta nie można włączyć jeśli inny
    > palnik jest mocniej obciążony - nie wydoli z chłodzeniem elektroniki...

    Co ma piernik do wiatraka? Nawet bez boosta grzeje znacznie szybciej.
    A co dopiero jak się gar odpowiednio do "palnika" dobierze aby tych
    strat bocznych, a powodujących konwekcję, było najmniej.

    > BTW https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1463097.html

    Oczywiście, i dlatego pratycznie nikt nie kupuje ceramicznych,
    wszyscy wybierają indukcję (pomijając tych, co indukcji nie mogą
    mieć, bo mają rozruszniki). Pewnie złe języki, ludzkie pomówienia
    aby tylko sprzedawać indukcje...

    --
    Pozdor
    Myjk

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1