eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyUsuwanie scietych pniaków: saletra potasowa czy amonowa?Usuwanie scietych pniaków: saletra potasowa czy amonowa?
  • Data: 2015-05-20 00:50:08
    Temat: Usuwanie scietych pniaków: saletra potasowa czy amonowa?
    Od: "Pszemol" <P...@P...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Wyczytałem właśnie że aby przyspieszyć gnicie ściętych pniaków
    wierci się w nich dziury i do tych dziur podaje saletrę potasową
    jako papu dla bakterii.

    Myśl piękna jaka przyświeca tej metodzie jest dosyć prosa:
    bakterie do rozwoju muszą budować białko, aby zrobić nowe
    białko trzeba azotu (między innymi) którego jest zwykle niedomiar.
    Więc aby wspomóc tempo namnażania bakterii zjadających
    nasze martwe pniaczki po ściętych drzewach karmi się te
    bakterie azotem w postaci saletry potasowej...

    I tu się dla mnie rodzi pytanie: dlaczego właśnie potasowej?
    Czy saletra amonowa nie działałaby w tej metodzie lepiej?
    A może chodzi o dokarmianie i azotem i potasem?

    Ktoś ma jakaś praktykę w stosowaniu tej metody i doradzi
    co lepiej kupić?

    Acha, i jeszcze jedno - czy w dobie powszechnego doszukiwania
    się wszędzie terroryzmu i zastraszania tym normalnych ludzi
    można dziś swobodnie kupić w sklepie saletrę czy popatrzą
    na Ciebie uważnie czy nie masz coś pod turbanem schowane? ;-)
    Innymi słowy - czy trzeba okazywać jakieś dokumenty że jest
    się rolnikiem aby kupić trochę nawozu w proszku/granulkach? :-)))

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1